icon

Ako si doma udržať poriadok?

14. jún 2020

Mám taký problem, doma mame permanentne bordel. Snažím sa postupne prerobit domácnosť, aby sme mali menej veci a každá, aby mala svoje miesto, ale vôbec sa mi nedari udržať doma poriadok, aby som len tak niekoho, koho práve vonku stretnem, mohla pozvat k nám na kavu a nehanbila sa. Mame dve male deti. To staršie (2r) dosť porozhadzuje(s každou vecou sa hra 2 minuty a potom ide po inu/tiež som vraj bola taká, povytahuje hracky po celom byte a aj keď sem-tam pouprace, zase vytiahne iné, pripadne ich neuprace na svoje miesto a potom ich nevieme najst). Muž zas aj dá niekedy oprat, aj pomoze s detmi, povysava, ale permanentne nechava po sebe neupratane veci. Dam mu prezliecť dieťa, tak “spinave” oblecenie necha na posteli, plienku kľudne drbne na zem a caka tam na mna. Zje niečo, taniere necha na stole v kuchyni, nedá do umývačky, oholi sa, penu necha na umývadle a necha zadrbane umyvadlo, pripadne aj kachlicky. Keď ho poprosim, nech si po sebe sprace, lebo ja upratujem hodiny a nie je to vidiet a že chcem, aby deti nežili v bordeli, tak mi len povie, že zabudol, alebo veď on by to spratal, ale že ja ho vzdy predbehnem(čo nie je pravda, lebo keď som niekedy nemala čas, tie Taniere tam nechal aj dva dni a jeho oblecenie viselo na stoličke určite aj tyzden). Zase niekedy má milo prekvapí, že sa sám od seba niečoho chyti(minule vyčistil vo vnútri mirovlnku, či umyl chladnicku, poumyval dlážku, ale toto sa stava malo, aj keď ho vzdy pochválim a podakujem sa, pretože aj keď spratal v spoločnom byte, huba mi za to poďakovanie neodpadne). Ja som sa v poslednej dobe začala viac o seba starat, začala som chudnut, cvicit doma a asi aj kvôli tomu, že plne kojim mladsie dieťa, nemam toľko energie ešte ďalšie 3 hodiny každý deň upratovat(neviem, či som taká pomalá, alebo neefektívna, ale toľko mi bezny poriadok trvá urobiť, len poukladat veci, ziaden nadštandard ako umývanie okien, či chladnicky a pod). Nie som ziaden Monk, len by som chcela, aby deti dostali do života zaklad, že keď nejakú vec dopouzivam, vratim ju na miesto. Ako to doma zvladate vy? Viete si doma udržať poriadok? Ako naucit muza, aby si po sebe spratal vec na miesto, keď niečo dopouzival? Aké používate triky v domacnosti k udržaniu poriadku? Nemyslím teraz roombu a umývačku, ale skôr take vychytávky ako kon mari skladanie oblečenia a pod. Dakujem za inspiraciu.

laguna28
14. jún 2020

@simca06022011 mne MM veľa pomáha a nemáme úlohy v domácnosti nejak extra rozdelené, len niekedy má svoje lenivé obdobie a tiež sa tvári že nič nevidí a vtedy príde na rad obchádzanie domu a každý si po sebe prace. Deti už máme veľké ale aj tie niekedy bojujú 😂. A čo sa týka umývadla po holení? Tak som mi to najprv ukázala tak, že som prešla servitkou až bol prekvapený že kde sa to tam vzalo a od tej doby sa holi v práčovni. Akože tam to nevidno 😂

sonnenshein
14. jún 2020

Ja som pred rokom a pol zaviedla konmari. Naucila som deti skladat, naucila som manzela skladat, co nie je poskladane, respektive na svojom mieste, ide z domu. A dodrziavam to.
Ked naposledy syn prisiel o vsetko spodne pradlo a muz o par oblubenych triciek, pochopili ze to myslim vazne. Detto kuchyna. Detto kupelna. Potraviny, kozmetika, skolske potreby. Zvykli si, a keby som Ti odfotila muzovu komodu s oblecenim, neverila by si, ze si to tak dokaze udrzat sam.
Dcera je rovnaky fanatik ako ja, ta stihla "nakazit" polovicu svojej triedy, a ked nahodou nieco kupujeme (snazime sa co najmenej), tak to musi mat svoje miesto kym to zaplatim.

lujza123
14. jún 2020

Všetko vyhod! Vážne, čím menej veci menej bordelu.

Deckam rozdel hračky do skupín po 10 - 20 ks (ale tak aby bolo z každeho typu niečo) rozdel to do boxov. Jeden im nechaj na hranie, ostatne schovaj a obmienaj to po týždni. Oveľa viac ich takto budú baviť.

sapetka
14. jún 2020

No ako si si urobila tak mas. Moj manzel po sebe uprace ale to nejdem riesit ani ho za to chvalit oretoze je dospely a je to myslim automatika. A syn 3r jeho som naucila ked sa s niecim dohra a chce sa zacat s inym hrat to prve musi odlozit.. celkom easy😊tak isto pres spanim upratat hrack, predtym ako sa ide von sa hracky musia upratat.. mame pravidla. A ked je hraciek vela zvykneme mu zobrat a odlozit a potom po niekolko mesiacoch ich vytiahnut a vymenit za ine. A funguje to😉len pravidla pravidla

sonnenshein
14. jún 2020

@janarochester Marie ma dve male dcery 😉

marca12
14. jún 2020

Poriadok sa da udrziavat iba tak,ze kazdy,co chyti,si aj odprace. Tiez mam to zlost,ze nikoho nemozem necakane pozvat k nam,lebo sa prepadam od hanby. Darmo ja po sebe upratujem,ked moj co chyti,ti necha tam,kde polozi a tak mame vsade jeho veci taniere,pohare,naradie,pol skrine ma povytahovanych veci po dome. Vsade ma kopy s oblecenim. Najhorsie,ze si robi kopy aj v predsieni. Vojdes dnu a cakaju ta jeho kopy na zemi. Dalsie v obyvacke a dalsie tri v spalni. Neviem ho naucit za tie roky,ze si to neprajem,ze si ma robit jednu kopu v spalni,ale nie po celom dome. S detmi je to ine,tie su este male,ale nauci ich,ze hrat sa maju v izbe a nenosit hracky po dome. Ak si chcu vytiahnut inu hracku a hrat sa v obyvacke,tu predoslu musia odlozit. Mojho som naucila aspon spratat zo stola po sebe,ale to tiez robi len ak sa mu chce. On povie,ze to spravi neskor a jeho oblubena vyhovorka je,ze nestihol. Kurna a ja mam stihat? Moj sa vysavaca ani mopu nechyti. Robila som test,kedy som mesiac neupratala a nenapadlo ho. Proste nema gen poriadkumilovnosti a asi ani cistoty.

simca06022011
14. jún 2020

@daganov prepáč, ale nie a to sme spolu 16r... Je iné cely týždeň pracovať prist sa domov vyspať, cez víkendy chodiť preč, cestovať a popri tom upratať v kľude 2i byť, kým on je preč pracovne, variť rah ta týždeň. Ako bývať cele dni doma, denne variť aj 2x, ísť z 2i do 6i + 2xkupelma, WC a záhrada. Dieťa k tomu, víkendy doma... A ver, ludia sa menia. To co by mne pripadalo nemôžne, nepredstaviteľné, dnes o 15r neriešim 😂 a ludia sú veľmi ovplyvnitelni a menitelni... Nezmenilo sa jedine na ňom, jeho milión projektov a plánov, ktoré nedokáže dokončiť... A k upratovačke, tu by som si mohla dovoliť... Ale ja som proste ten typ, že si nenechám upratovať svoje veci. A typy a kolegami, rodičmi, kamarátmi.. To už mám za sebou 😂 dvor mu vidia aj z ulice a ešte sa im to aj veľmi páči ten jeho bordel 😂 ma proste úžasnú bandu... Keby mu niektory na to niečo povedal, tak okamžite upratuje...

simca06022011
14. jún 2020

@laguna28 moj to musí vidieť co po ňom ostáva v kúpeľni, on skôr trpí nejakou chorobou, všetko odložiť na neskor... Ma dlhé vlasy, bradu... Strihá to doma.. Priste vysávač to istí 😂 mne padne omrvinka pri varení a už sa nadrapuje, čiže slepý nie je.

meluela
Autor odpoveď zmazal
janarochester
14. jún 2020

@sonnenshein jaj..tak to musím aktualizovať údaje 🙂

amienne
14. jún 2020

Mladsia ma 2 a starsia 5, ked sa cez den neda ist von a nechala by som upratovanie na vecer tak s tym zabijem kopec casu. Neznasam poroztahovane veci. Takze rano ked obe vstanu musia si popratat postel a dat na nu prehoz ( veru aj 2 rocna to zvladne). Ked sa prezliekaju na von, veci si musia dat na stolicku. Vecer spinave pradlo vlozit do pracky alebo kosa na pradlo. Upratuju po sebe denne minimalne 2x hracky. Ucim ich, ze ked sa s jednou vecou prestanu hrat, tak ju odlozia a az potom vytiahnu druhu ale je to len v procese s ciastocnymi uspechmi😉. Vacsinou to dopadne tak, ze mladsia vytaha kopec hraciek a izba a niekedy aj zvysok domu vyzera ako po vybuchu. Preto obedovat idu az ked je vsetko popratane na svojom mieste, rovnako vecer maju rozpravku az ked je vsetko upratane. Kto neupratuje je bez rozpravky(stava sa malokedy). Je to fajn takto lebo ked je pekne tak po spanku casto prideme dovnutra az navecer a tak nemusia upratovat kedze upratali uz pred obedom. Da sa tomu neporiadku pred navstevami predist aj takymi vecami ako dekorativny kos, kde sa daju rychlo nahadzat rozhadzane hracky. Cez tyzden mam kazdy den jednu hodinu na tzv. Speed clean. Nastavim si hodinky a vzdy upratujem hodinu. Jeden den kupelna, druhy vysavanie, atd. Potom toho nie je tak vela naraz. Zapajame sa vsetci doma vratane muza. Veci mam poukladane v skriniach uz spominanou metodou Marie Kondo lebo zabera to menej miesta, je to prehladne a nekrci sa to tak. Vzdy ked sa sprchujem rzovno ocistim a vytieram vanu. Baterie utieram do sucha hned ako sisa umyjem ruky a potom nemusim drhnut vodny kamen. Ked varim, hned po sebe umyvam alebo vkladam do umyvacky. Ziaden raid v dreze. To len v rychlosti co ma napadlo.

bosorka2302
14. jún 2020

Ja som nasla stranku terapie domova a prihlasila sa na odber. Kazdy den mi pride mail co mam upratat a je to tak na polhodinku ten cas upratovania a veru mam o dost cistejsie

lenuliatko84
14. jún 2020

Ziadna vychytavka nie je.ja ked mam bordel tak si poviem ze o 15 rokov nebudem mat po kom upratovat a to ma uspokojuje(myslim hracky z obyvacky a pod.,nie ponozky a slipy😂)

tosomja
14. jún 2020

Mužovi by som neprala a stále nabrala do špinavého taniera, keď je prasa, tak nech tak aj žije, spí aj je 🤷🤮
A deti od malička učiť, že veci patria na miesto. Tak aj dospelého. Ja keď pratam a niečo nie je na mieste, raz upracem...druhýkrát letí do koša. Či by to bolo lego v obývačke, tričko pod posteľou, kefka na zuby ... Ja nie som otrokom.
U mňa hračky nie su bordel, bordel je neutrety prach, nepovysavane a neumyte dlážky, špinavé wc a kúpeľňa. To si upratujem priebežne, podľa potreby. Nie každý deň.

mareri
Odpoveď bola odstránená
lenuliatko84
14. jún 2020

A tak zasa ja mam za 30 minut upratany 3 izbovy byt,ale robila som v taliansku chyznu tak mam svoje grifi

daganov
14. jún 2020

@simca06022011 pozri, keď si si na to zvykla, tak potom je to OK. Tiež mám za sebou bývanie v malom byte popri práci a škole, do toho stavba domu, potom 5 izbový rodinný dom, záhrada, plus pomoc v záhrade u rodičov, umyť im obloky a pod. Takže nie som typ, čo v byte, či dome len prespáva, ani sme nechodili každý druhý víkend niekomu na obed, ani mi nikto nenosil navarené alebo napečené. Aby som nepadala na hubu, tak som zapriahla partnera a to od prvého dňa spolužitia. Vy ste si to nastavili ináč, my ináč.

laila22
14. jún 2020

@sonnenshein a potom si mu šla nakúpiť nové? :/

sonnenshein
15. jún 2020

@laila22 Ani nahodou. Povedala som mu co, do kedy, a potom zial.

jana_eyre_2
15. jún 2020

Ja neviem dobrovoľne priznávam.. tiež sa snažím stále o to zbavovať sa veci aby mali svoje miesto, ale moc sa mi nedari.. občas ma to strašné štve, ale väčšinu času si vravím, že keď budú deti veľké tak moja domácnosť bude dokonalá.. podľa mňa schopnosť mať všetko na svojom mieste má proste človek v sebe - bud to vie alebo nevie.. ja by som to vedela asi len v prípade že polku domu vyhodím.. ale keď kopu veci neviem vyhodiť, pretoze to viem postupne zrecyklovat a použiť znova..

simca06022011
15. jún 2020

@tosomja ja napr nedokážem vyhadzovať veci len tak, lebo nie sú na mieste😔 neviem, či som vadna alebo co. Proste vždy si predstavím koľko som za to zaplatila a keď to vyhodím, môžem ísť kúpiť nové... Kamosku mam temperamentu a ta bežne riady hádže, televízor skončil na zemy 😂 to som normálne nechápala 😂 s tým je kefka nic, ale hodím do koša a večer treba novú. Tak vytiahnu novu a lekcia zabudnutá.

tosomja
15. jún 2020

@simca06022011 no ja nové nekúpim. 😉 Idú si kúpiť sami, za vlastné. 🤷 Dcéra má vreckové, má 10 rokov, hádam už vie, že to niečo stojí. Zase riad a telku by som nevyhodila, ani neustlanu posteľ 😂😂

simca06022011
15. jún 2020

@daganov tym som chcela povedat iba to, že ľudia a situácie sú rôzne, menia sa... každý má ine priority a tie sa prekvapujuco tiez menia. Nepodstatne je ci taky bol vždy, prečo som ho nezapriahla, nevidela atď atď... my sme ako slobodní pracovali, aj 12 a viac hodín denne a nie nik nám nechodil ani upratať ani variť, ani mama hotel nefungoval. Nemala som ho do čoho zapriahnut, ak nerátam smeti 😂 nepadala som na hubu pre upratanie 2i, väčšinou on ťahal firmu a ja som ostala na homeoffice a upratala za chvíľu. A do dnes nechápem ženy so musia mať ku všetkému doma asistenciu. Dvaja dospeli nemajú ako urobiť veľký neporiadok v byte. Zaujímavé, že nič ako špinavé prádlo všade, chlpy v umývadlách, riad po celom byte asa vtedy nekonalo... Asi som bola slepá, nechápem kde sa to vzalo..😂

simca06022011
15. jún 2020

@tosomja ja aj to vreckové považujem za vlastné 😂 a dcéra si uprace, to by nebol taký problém.. Ale chlapovi by som musela vyhodit všetko, keď kúpi nové, zase len zo spoločného 😂 aj to mam obavu že by som zháňala ja.. No diagnóza 😂

ckatka
15. jún 2020

Jaaaaj....nie je tvoj manžel býk ako ja? 😂🤦‍♀️🤦‍♀️ ja proste keď niečo použijem, položím to tam kde práve som...niekto má vyrusi...začnem robiť niečo iné a na danú vec zabudnem. Ale ze úplne zabudnem...použite veci ktoré som mala oblečené ale ešte ich netreba prať, NIKDY nedám do skrine, ale sú prevesene v kúpeľni alebo v spálni na komode.
Ale to je tým že som z tých "roztrzitych geniov" 😂 😂 😂 a v hlave mam všetko možné len nie odložené nožničky...😂😂😂 moja mama s tým bojovala 18 rokov...môj manžel ďalších 17. On je poriadkumilovna panna a to je jediná vec pre ktoru sa hádame.
Na druhej strane ja som tá, čo perie vysava triedi upratuje celý dom a ma absolútny poriadok a systém v papieroch, knihách a predmetoch, ktoré vlastní...pamätá si termíny, povinnosti...no ale bežný prevádzkový bordel dokážem upratať a udržať tak raz za týždeň možno na 24 hodín...
Bojujem s tým...študujem knižky od Marie Kondo...vyhadzala som z domácnosti asi polovicu vecí...trochu sa to zlepšilo ale ešte furt to nie je ono.
Ale-napríklad malý ma zákaz nosiť hračky mimo detskú izbu. A keď si niečo chce vziať mimo -jednu vec - musí ju potom hneď odniesť spať do izby. Hračky po celom dome...to už by som nedala fakt.
Ja som úplne v psychickej pohode cele doobedie v pyžame...s neupratanou posteľou...môj muž prvé čo ráno spraví...uprace si posteľ a prezliecť sa.
Co sa týka nečakaných návštev...nemá mi sem kto co chodiť. Príde len ten s kým sa dohodnem a kedy sa dohodnem. Priatelia vedia ze u mňa prázdny stôl nenájdu...A nepriatelia tu nemajú čo hľadať 😂

jana_eyre_2
15. jún 2020

@ckatka akoby si mňa opisovala 😂

majulino
15. jún 2020

mne zo zaciatku velmi pomohlo stat nad manzelom a detmi a dovtedy hucat kym to neurobili, teda najma manzel a detom nedovolim zobrat inu hracku, kym ta povodna nie je odlozena. vcera napr. som manzelovi priamo hovorila co ma urobit. teda chod umy riad, pozbieraj suche pradlo z balkona a poobliekaj paplony a obac mu to pripomenula, no ked som nasla na posbieranom pradle stipec, ktpry nedal dole, surovo som mu ho pripla na malicek na nohe, nech vie, ze stipec ostava nna balkone nie na pradle, a este surovejsie som ho potom stiahla...

alazala
15. jún 2020

Ja mám 4deti, z toho 2 mimoriadne tvorivé, ku tomu tiež takého pohodvého manžela 😊 moja jediná rada pre teba (okukaná od M. Kondo) :"čím menej vecí!" . Teda zredukovať hračky a podobné veci na úplné minimum. Plus žiadne odkladacie plochy, kde sa dá niečo len tak položiť. Nechať veci hodené na zemi - na to musí byť už riadne otrlý bordelar - vtedy zaberá hláška, že čo je na podlahe a nie je nábytok vyhadzujem

kulumulu123
15. jún 2020

@evittam pozri necitala som ine prispevky tak sorry ak sa opakujem. Tiez mam 2male deti 5r a 5mes. Najlepsie zacat od chlapa ked sa naje oholi prezlecie atd popratat po sebe a nie nechat vsetko tak ako mi to z ruky padne.... Deti sa ucia napodibnovanim cize ak nespracete po sebe vy nespracu ani deti.... Jediny sposob ako udrzat poriadok je nevyrabat zbytocny bordel... Mimo toho to mam tak ze kazdy den chvilku upratujem 1,5-2hod tj jeden den vysavam a umyjem zem, dalsi utieram prach a napr periem, dalsi den kupelka a zehlenie alebo obmenim poradie ako sa mi zrovna chce dolezite ze to robim kazdy den aj ked nie je vidno prach ci spinu lebo nenavidim velke sobotne upratovania ked vecer padnem polomrtva a z vikendu potom nic nemame..... A muz samozrejma sa zapaja tiez teda okrem prania a zehlenia..... Vela zdaru ☺

tristanka
15. jún 2020

@lenuliatko84 poraď nejaké grífy 😉