icon

Ako si doma udržať poriadok?

14. jún 2020

Mám taký problem, doma mame permanentne bordel. Snažím sa postupne prerobit domácnosť, aby sme mali menej veci a každá, aby mala svoje miesto, ale vôbec sa mi nedari udržať doma poriadok, aby som len tak niekoho, koho práve vonku stretnem, mohla pozvat k nám na kavu a nehanbila sa. Mame dve male deti. To staršie (2r) dosť porozhadzuje(s každou vecou sa hra 2 minuty a potom ide po inu/tiež som vraj bola taká, povytahuje hracky po celom byte a aj keď sem-tam pouprace, zase vytiahne iné, pripadne ich neuprace na svoje miesto a potom ich nevieme najst). Muž zas aj dá niekedy oprat, aj pomoze s detmi, povysava, ale permanentne nechava po sebe neupratane veci. Dam mu prezliecť dieťa, tak “spinave” oblecenie necha na posteli, plienku kľudne drbne na zem a caka tam na mna. Zje niečo, taniere necha na stole v kuchyni, nedá do umývačky, oholi sa, penu necha na umývadle a necha zadrbane umyvadlo, pripadne aj kachlicky. Keď ho poprosim, nech si po sebe sprace, lebo ja upratujem hodiny a nie je to vidiet a že chcem, aby deti nežili v bordeli, tak mi len povie, že zabudol, alebo veď on by to spratal, ale že ja ho vzdy predbehnem(čo nie je pravda, lebo keď som niekedy nemala čas, tie Taniere tam nechal aj dva dni a jeho oblecenie viselo na stoličke určite aj tyzden). Zase niekedy má milo prekvapí, že sa sám od seba niečoho chyti(minule vyčistil vo vnútri mirovlnku, či umyl chladnicku, poumyval dlážku, ale toto sa stava malo, aj keď ho vzdy pochválim a podakujem sa, pretože aj keď spratal v spoločnom byte, huba mi za to poďakovanie neodpadne). Ja som sa v poslednej dobe začala viac o seba starat, začala som chudnut, cvicit doma a asi aj kvôli tomu, že plne kojim mladsie dieťa, nemam toľko energie ešte ďalšie 3 hodiny každý deň upratovat(neviem, či som taká pomalá, alebo neefektívna, ale toľko mi bezny poriadok trvá urobiť, len poukladat veci, ziaden nadštandard ako umývanie okien, či chladnicky a pod). Nie som ziaden Monk, len by som chcela, aby deti dostali do života zaklad, že keď nejakú vec dopouzivam, vratim ju na miesto. Ako to doma zvladate vy? Viete si doma udržať poriadok? Ako naucit muza, aby si po sebe spratal vec na miesto, keď niečo dopouzival? Aké používate triky v domacnosti k udržaniu poriadku? Nemyslím teraz roombu a umývačku, ale skôr take vychytávky ako kon mari skladanie oblečenia a pod. Dakujem za inspiraciu.

Strana
z3
siska53
15. jún 2020

S tym bojujem stale aj ja! Prosto..muz ma.obdobie, kedy sa ak snazi a aj uprace, potom zase len vytvara bordel a ja, kedze chodim do.prace, nestiham to vsetko upratat!

siska53
15. jún 2020

Ale..idealne je trvať na tom, nech sa vsetko odlozi na svoje miesto.

eliska13
15. jún 2020

Každý má svoj systém.Moj muž je z domu zvyknutý, že keď sa vyzlečie veci do skrine, v tej má lepší poriadok ako ja, to čo príde večer domov zašpini jeden tanier a dá do umývačky s ním problém nie je žiadny.Praveze sa mi zdá, že vekom sa polepšil a začal aj viac vysávať a niečo doma robiť.Za to syn 13 r to je bordelar ako ja😀3 poháriky na pitie, miska s ovocím jedna v obývačke druhá v deckej, všade knihy, časopisy, oblečenie porozgadzane na posteli stoličke...keď poviem upratať hodí všetko pred práčku aj, keď je to čisté.zuby si umyje kefku pastu, otvorenu nechá na umývadle od pasty zašpinené celé umývadlo, okupe sa šampóny pohár na zuby všetko nechá na vani rozhádzané osuška na zemi😀a kričí či mu prinesiem pyzamo, takže čo muž je poriadny dieťa mi zase dá zabrat
Neviem nie som pedant nemáme vyleštené skôr taký bežný neporiadok😊a to popri psovi denne vysavam a mám pocit, že len periem, skladám, varím stravujeme sa doma, stále riady...ale je pravda, že som syna necepovala od malička, ale robila som zaňho😂nemám ružové okuliare kde prídem tam je bežný neporiadok pri deťoch, rodine...ja rychlo porobim a chcem ísť športovať či výlet či niečo zmysluplnejšie robiť.v mužovej rodine boli pedantnejsi, ale zase ich život bol iba doma a upratovať a ani sa nepohnut z gauča.system nemám žiadny len som zistila, že máme zbytočne všetkého veľa topánok, oblečenia, v kuchyni riadov, pomôcok...
Čo syn vytiahne to nevráti na miesto a potom hľadá.Niekto tam písal dôležitejšie su ine veci ako poriadok doma.A to sa mi zdá, že som v jednom kole cez záhradu, polievanie, trhanie buriny, vnútri stále variť, odkladat, ale od dokonalosti ďaleko

lenuliatko84
15. jún 2020

@tristanka neviem.mam to proste v rukách.

evittam
15. jún 2020

@kulumulu123 A prečo to pises mne?! Moj muž to robi. Asi si to chcela poslať niekomu inemu.😁😉

kulumulu123
15. jún 2020

@evittam prepac mmalo to byt autorke prispevku 😐

tinkerbell
30. nov 2020

@janarochester mohla by si, prosím ťa, napísať zopár minimalistických tipov, ktoré ti pomáhajú?

janarochester
1. dec 2020

@tinkerbell napríklad čo ma tak v rýchlosti napadne...nezehlim..veci jedného druhu ukladáme len na jedno miesto napr.knihy sú len v knižnici,nikde inde..každá vec má svoje miesto..žiadne lapače prachu..minimalizácia všelijakých poličiek a úložných priestorov,lebo je pekne mať na každom kroku košíček ale určite nie je prázdny..deti majú štyri veľké boxy na hračky..dovolím im len toľko hračiek koľko sa do nich zmestí,keď chcú nejakú novú,nejaká musí ísť preč..čo sa týka oblečenia ja napríklad nosím len šaty,je to super v Tom že nemusím rozmýšľať čo mi k čomu ladí..mám desať letnojarnych a desať jesennozimnych šiat,dva svetre dve saká dva kabáty bundu do dažďa a zimnú bundu..legíny a pančuchy..to je všetko..mám štyri dcéry a u nich som to zariadila podobné,pančuchy legíny šaty sveter bunda..staci..ked mám narodky alebo keď sú Vianoce vyberám si jedlé darčeky,kvetinu do skalky alebo sa vôbec nehanbím vypýtať si peniaze..nedrzim v dome nič čo nepouzijem viac ako rok(aj tie vianočné ozdoby raz do roka vytiahneme predsa)…uprednostňujem upratovanie "každý deň niečo"..vysavame ale každý deň,je náš šesť,a na tej podlahe to vidno..nemáme doma veci duplicitné..každé moje dieťa má jednu bábiku,jedného medveďa..v kuchyni jedna naberačky,jedno sitko,jedna sada hrncov,jeden pekáč..ozaj treba zminimalizovat veci v domácnosti,strašne to zjednoduší život..toto mi len tak zbežne napadlo..ak máš otázky kľudne sa pytaj 🙂

amienne
1. dec 2020

@janarochester ako by som seba citala. Rodina si klepe na celo, ze co ich buzerujem za hracky ( rozumej nedovolim im kupovat detom haraburdy) a moje deti uz vedia, ze ked vytiahnem fotak ide sa predavat ci uz hracky alebo oblecko 😂. Je to take oslobodzujuce mat menej veci. A detom ziadne hravky nechybaju. Neznasam" hrackovy bordel" po dome/byte.

janarochester
1. dec 2020

@amienne presne...

amienne
1. dec 2020

@janarochester my napriklad kazde vianoce robime to, ze deti si vyberu, ktoru hracku chcu poslat inym detickam a tu darujeme. Na Vianoce mame pravidlo, ze darceky okrem rodicov dostanu len od najblizsej rodiny (babky a dve tety) a od kazdeho len jeden. A najlepsie je, ze ked sa s nimi rozpravas, tak ti povedia, ze maju tolko vela hraciek. Drobce moje keby vedeli ako su na tom skromne v porovnani s ostatnymi :D.

janarochester
1. dec 2020

@amienne my sme tiež teraz vyzbierali v izbách dve tašky hračiek a podarovali ich..oni už sú vycvičené,príbehnu za mnou že mama s týmto sa moc nehráme,môžme podarovať iným detičkám 🙂

amienne
1. dec 2020

@janarochester. Ja by som dve tasky nemohla bo by prisli o vsetky hracky 😂.

janarochester
1. dec 2020

@amienne ešte mi napadlo že vždy v decembri praktizujem "obrátený adventný kalendár"..inšpirovala som sa kedysi na nete..je to ako predvianocna očista..podstata je v Tom že namiesto toho aby som každý deň niečo dostala tak každý deň niečo dám preč alebo podarujem..každý rok si myslím že nebude čo..a vždy je 🙂

amienne
1. dec 2020

@janarochester to je super napad. Ja mam takto neplanovane navaly cca 4x do roka. Teraz ma to chytilo v novembri kedy som si kazdy tyzden vybrala jednu miestnost, presla vsetky skrine atd. a okrem noveho preorganizovania, upratania som zaroven vytriedila veci. Pre mna je to super pocit vediet, ze ani v zatvorenych skriniach, krabiciach atd. nemam zbytocnosti. A presne ako vravis, vzdy sa nieco najde co treba poslat prec 😂

janarochester
1. dec 2020

@amienne ja už si niekedy pripadám ako psychopat že aj spendlik navyše mi vadí 🙂

amienne
1. dec 2020

@janarochester moj muz sa len na mna kukne a uz vie kedy sa ide daco diat..my len zahlasi, ze nevyhadzuj vsetko. Ja mam ozaj k malo veciam sentiment takze neriesim. Minule ma spucoval, ze som poslala het obrazy co som malovala. Ale nemam miesto kde by som ich vsetky povesala, len miesto zaberali a pre sentiment ich drzat nebudem. Tak som si ich pofotila aspon a finito. U mna je hrozne, ze na jednej strane milujem umenie, dizajn, DIY projekty, sama vela tvorim a na druhej strane neznasam pracholapace a pre praktickost mam rada ciste nezapratane priestory a minimum dekoracii. To su uplne protiklady 🙈.

tinkerbell
1. dec 2020

@janarochester ďakujem za rady, odfotila som si to do mobilu a budem si to každý deň čítať. Určite musím všetko zredukovať, lebo odvšadiaľ mi vyliezaju veci a teraz pri 3 deťoch už vôbec nestíham všetko upratovať ako kedysi.

tinkerbell
1. dec 2020

@janarochester a kam dávaš tue veci, ktorých sa chceš zbaviť? Ja by som najradšej podarovala, ale komu???

amienne
1. dec 2020

@tinkerbell nafotis a das trebars aj sem alebo bazos, ze darujes. Ja som veci do domacnosti a tak napriklad do azyloveho domu osobne zaniesla. Pre deti za som niesla veci do Usmev ako dar..

zara1357
Autor odpoveď zmazal
janarochester
2. dec 2020

@tinkerbell väčšinou dávam na FB do inzertných skupin inzeráty typu darujem za odvoz..ešte sa mi nestalo že by mi niečo ostalo doma..alebo kamaratkam podarujem..detský domov,azylovy dom..prinajhoršom zberný dvor

tinkerbell
2. dec 2020

@zara1357 wau 🤩 ja dokážem upratať, keď ma prísť návšteva, ale nedokážem to udržať 🤦‍♀️

tinkerbell
2. dec 2020

@amienne ďakujem za radu

zara1357
Autor odpoveď zmazal
tinkerbell
2. dec 2020

@zara1357 koľko ti zaberá to upratovanie dokopy za jeden deň? Môj problém je hlavne v tom, že máme veľmi veľa vecí, hraciek a mám 3 deti (10 r., 2 r. a najmladšie má 8 mesiacov). Mám pocit, že pol dňa len kojím a uspávam, a potom varím, periem a učím sa s najstarším + ideme von na chvíľu. Nákupy našťastie rieši manžel, bývame v RD, máme aj umývačku aj sušičku, ale upratovať aj tak nestíham. Kým som mala len 2 deti, tak som väčšinou stíhala, ale teraz to u nás vyzerá hrozne. Určite budem musieť zredukovať množstvo vecí.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3