icon

Ako správne oslovovať?

10. mar 2022

Pracujem v nemocnici a dost casto sa mi stava ze sa mojim pacientom nepaci ako ich oslovim. Mam tendenciu oslovovat slecna mlade zeny a pani starsie. Lenze dost casto ma opravuju 😆 mladsie chcu byt pani a starsie slecna 🤷‍♀️ podla coho to mam rozhodnut? Chlapom to vacsinou nevadi 😁

zooeynka
10. mar 2022

Hovor kazdej/mu mlada/y pani/pan. Mladych neurazis a stari sa potesia

bambulienka25
10. mar 2022

@h2 síce ani ja mne je jedno či ma oslovia slečna alebo pani, hlavná vec ze ma volajú cukorka 🤣😅🤪😇

h2
10. mar 2022

@bambulienka25 😂😂😂 Robíš niekde "na maďaroch"?

bambulienka25
10. mar 2022

@h2 nie, na rakúšanoch 🤣

mamina0078
10. mar 2022

Pokiaľ chceš to mat podla spoločenskej etikety kazda zena nad 18r je pani a je nevhodne ju oslovit slecna pokial to sama nevyzaduje. Takze pani určite... bez oslovenia by som ludi neoslovovala je to neslusne 🙈 a mne osobne to dosť vadi ked niekto bez oslovenia (cudzí) sa ku mne prihovorí.

wiw8
10. mar 2022

Oslovuj proste ako ti pride. Ono sa zakazdym najde niekto, kto bude zbytocne vymyslat a nebude sa mu to pacit

marcellka32
10. mar 2022

@bambulienka25 prečo cukorka?

mamina0078
10. mar 2022

@h2 To odkiaľ mas taku informaciu ze zo slečny sa stava pani keď sa vyda? Akože ja mam na spolocensku etiketu medzinárodné certifikáty z roznych oblasti niekolko seminárov ale toto nás nikde neučili 🤣 takže by ma zaujímal tvoj zdroj takej hovadiny (inak sa to ani nazvať neda) aj vydatá žena môže byt slečna pokiaľ sama o také oslovenie požiada

h2
10. mar 2022

@marcellka32 To by aj mňa zaujímalo. Príde mi to také maďarské. Ale v Rakúsku??? 🤔

zuzahajdulka
10. mar 2022

@petruldo , ano, dakujem za upozornenie. Tiez som to teraz vygooglila, ze to bolo este archaicke rozdelovanie. Asi ma zmiatla "slečna Marplová" 🙂

h2
10. mar 2022

@mamina0078 Kedysi to tak bolo. Uznávam, že teraz už nie. Čo iné by potom podľa Teba bola slečna? Veď to nebolo len u nás, platilo to všade na svete (miss, freulein, mademoiselle...)

jovana9
10. mar 2022

Slušnosťou je oslovovať ženu pani + príp. titul. Nepozerá sa na vek, ani na to, či je slobodná, rozvedená, vydatá, či vdova 🙂
Som rada, že sa tu našlo veľa žien, ktoré toto vedia.

h2
10. mar 2022

@mamina0078 Ináč, keď máš teda tie certifikáty na spoločenskú etiketu, podľa akej etikety je, napísať druhému, že to, čo on napísal, je hovadina? 😉 Čo tak radšej zvoliť formuláciu: "Prepáč, ale nemáš pravdu." , Prípadne: "Dovolím si nesúhlasiť s Tvojím názorom." 😊

lealikk
10. mar 2022

@jovana9 ano, to je slusnost, lenze tie starsie generacie to maju inak zrejme zakotvene.

lorenita
10. mar 2022

Ja mam zas opacny problem, som sice mlada, ale rozvedena a ked sa ma pytaju ci som pani ci slecna tak vzdy ostanem v pomykove 😀

mamina0078
10. mar 2022

@h2 napisala som do zátvorky, ze inak sa to ani nezvat neda 🤣 lebo je to tak proste radiť niekomu aby niekoho oslovil bez oslovenia alebo, ze pani je po vydaji a vyhovoriť sa, ze kedysi to tak bolo? Kedysi bola aj slovenská koruna a nepôjdem s nou teraz nikde platiť len preto, ze kedysi to tak bolo a na Slovensku sa nou paltilo...

h2
10. mar 2022

@mamina0078 Ja sa nevyhováram. Ja vysvetľujem. A myslím, že nazvať sa to dá aj inak. Keď už sa teda oháňaš tými certifikátmi.
Prirovnanie k plateniu slovenskými korunami je od veci.

mamina0078
10. mar 2022

@h2 nie je od veci je to to iste a hovadina nie je žiaden vulgarizmus ci, znova vieš niečo viac? Na hovadinu je synonymum hlúposť alebo aj hlúposť je podla teba vulagrizmus a nie je mozne ho pouzit?

h2
10. mar 2022

@mamina0078 Dovolím si s Tebou nesúhlasiť.

mamina0078
Autor odpoveď zmazal
denda007
10. mar 2022

To sú proste ženy...konečne sa podarilo zistiť vedcom čo vlastne chcú,ale oni si to nakoniec rozmysleli. 😀😀

mamina0078
10. mar 2022

@h2 tu mas presne vymedzene synonyma toho slova a v synonyme nemáš slusnejsi vyraz a neslusnejsi vsetky su na rovnakej úrovni

h2
10. mar 2022

@mamina0078 Čiže podľa Teba je slušné a úplne v súlade s etiketou, povedať niekomu, že rozpráva hovadiny (sprostosti, táraniny), ale neslušné je, povedať v nemocnici: "Dobrý deň, ako sa cítite?" namiesto: "Dobrý deň, PANI, ako sa cítite?" Hmmm, divné. Asi si budem musieť naštudovať tú etiketu, lebo v tomto mám zjavne medzery.

jovana9
10. mar 2022

Povedať mladý pán/mladá pani zjavne staršiemu človeku je podľa úplne trápne... je to, ako keby bola oslovujúca osoba slepá, robila zo seba slepú/sprostú, alebo sa na toho človeka ani nepozrela... Prečo sa predpokladá, že tí ľudia potrebujú byť potešení a to práve lichotiacim oslovením upozorňujúci na ich vek? Takto sa už oslovením upozorňujeme na vek, ktorý by tu nemal hrať žiadnu rolu.

caroline_
10. mar 2022

@h2 aj to bude málo,kým nemáš na to certifikáty :D

mamina0078
10. mar 2022

@h2 moment toto je internet a platia tu iné zásady ja som ta nijak neurazila co v tom druhom prípade je urážka keď za niekym prídeš s prepáčením ako opica z pralesa bez slušnosti. Ja som len pomenovala tu informaciu ktoru si tu tak hrdo rozdavala a "bila" sa za ňu ze kedysi to tak bolo tak je to v poriadku aj teraz... V etikete nie je vylúčene nazývať veci pravým slovom 🤣 P.S. Veľké pisemno pri zamenach piseme v oficiálnych mailoch/korespondencii alebo listoch nie v každej sprave ale tak nevadí je to tiez len "detail" 🙂

eeffka
10. mar 2022

no hlavne ze kde pridem tak sa oslovuje "zdravim vas damy" a v dochodcovskom klube " ahojte dievcata " 🙂

bambulienka25
10. mar 2022

@marcellka32 môj kolega, pretože som taká sladká a milá 🤷‍♀️🤣😇

h2
10. mar 2022

@mamina0078 Ďakujem za informáciu o písaní veľkého písmena pri zámenách, budem si to pamätať. Čo sa týka ostatného, s tvojím (vidíš, už som dala malé t! 😃) dovolením zostanem pri svojom. 😉 Maj pekný deň, pani.

bambulienka25
10. mar 2022

@h2 kolega môj 🤣