Ako správne oslovovať?
Pracujem v nemocnici a dost casto sa mi stava ze sa mojim pacientom nepaci ako ich oslovim. Mam tendenciu oslovovat slecna mlade zeny a pani starsie. Lenze dost casto ma opravuju 😆 mladsie chcu byt pani a starsie slecna 🤷♀️ podla coho to mam rozhodnut? Chlapom to vacsinou nevadi 😁
@h2 síce ani ja mne je jedno či ma oslovia slečna alebo pani, hlavná vec ze ma volajú cukorka 🤣😅🤪😇
@bambulienka25 😂😂😂 Robíš niekde "na maďaroch"?
@h2 nie, na rakúšanoch 🤣
Pokiaľ chceš to mat podla spoločenskej etikety kazda zena nad 18r je pani a je nevhodne ju oslovit slecna pokial to sama nevyzaduje. Takze pani určite... bez oslovenia by som ludi neoslovovala je to neslusne 🙈 a mne osobne to dosť vadi ked niekto bez oslovenia (cudzí) sa ku mne prihovorí.
Oslovuj proste ako ti pride. Ono sa zakazdym najde niekto, kto bude zbytocne vymyslat a nebude sa mu to pacit
@bambulienka25 prečo cukorka?
@h2 To odkiaľ mas taku informaciu ze zo slečny sa stava pani keď sa vyda? Akože ja mam na spolocensku etiketu medzinárodné certifikáty z roznych oblasti niekolko seminárov ale toto nás nikde neučili 🤣 takže by ma zaujímal tvoj zdroj takej hovadiny (inak sa to ani nazvať neda) aj vydatá žena môže byt slečna pokiaľ sama o také oslovenie požiada
@marcellka32 To by aj mňa zaujímalo. Príde mi to také maďarské. Ale v Rakúsku??? 🤔
@petruldo , ano, dakujem za upozornenie. Tiez som to teraz vygooglila, ze to bolo este archaicke rozdelovanie. Asi ma zmiatla "slečna Marplová" 🙂
@mamina0078 Kedysi to tak bolo. Uznávam, že teraz už nie. Čo iné by potom podľa Teba bola slečna? Veď to nebolo len u nás, platilo to všade na svete (miss, freulein, mademoiselle...)
Slušnosťou je oslovovať ženu pani + príp. titul. Nepozerá sa na vek, ani na to, či je slobodná, rozvedená, vydatá, či vdova 🙂
Som rada, že sa tu našlo veľa žien, ktoré toto vedia.
@mamina0078 Ináč, keď máš teda tie certifikáty na spoločenskú etiketu, podľa akej etikety je, napísať druhému, že to, čo on napísal, je hovadina? 😉 Čo tak radšej zvoliť formuláciu: "Prepáč, ale nemáš pravdu." , Prípadne: "Dovolím si nesúhlasiť s Tvojím názorom." 😊
Ja mam zas opacny problem, som sice mlada, ale rozvedena a ked sa ma pytaju ci som pani ci slecna tak vzdy ostanem v pomykove 😀
@h2 napisala som do zátvorky, ze inak sa to ani nezvat neda 🤣 lebo je to tak proste radiť niekomu aby niekoho oslovil bez oslovenia alebo, ze pani je po vydaji a vyhovoriť sa, ze kedysi to tak bolo? Kedysi bola aj slovenská koruna a nepôjdem s nou teraz nikde platiť len preto, ze kedysi to tak bolo a na Slovensku sa nou paltilo...
@mamina0078 Ja sa nevyhováram. Ja vysvetľujem. A myslím, že nazvať sa to dá aj inak. Keď už sa teda oháňaš tými certifikátmi.
Prirovnanie k plateniu slovenskými korunami je od veci.
@h2 nie je od veci je to to iste a hovadina nie je žiaden vulgarizmus ci, znova vieš niečo viac? Na hovadinu je synonymum hlúposť alebo aj hlúposť je podla teba vulagrizmus a nie je mozne ho pouzit?
@mamina0078 Dovolím si s Tebou nesúhlasiť.
To sú proste ženy...konečne sa podarilo zistiť vedcom čo vlastne chcú,ale oni si to nakoniec rozmysleli. 😀😀
@h2 tu mas presne vymedzene synonyma toho slova a v synonyme nemáš slusnejsi vyraz a neslusnejsi vsetky su na rovnakej úrovni
@mamina0078 Čiže podľa Teba je slušné a úplne v súlade s etiketou, povedať niekomu, že rozpráva hovadiny (sprostosti, táraniny), ale neslušné je, povedať v nemocnici: "Dobrý deň, ako sa cítite?" namiesto: "Dobrý deň, PANI, ako sa cítite?" Hmmm, divné. Asi si budem musieť naštudovať tú etiketu, lebo v tomto mám zjavne medzery.
Povedať mladý pán/mladá pani zjavne staršiemu človeku je podľa úplne trápne... je to, ako keby bola oslovujúca osoba slepá, robila zo seba slepú/sprostú, alebo sa na toho človeka ani nepozrela... Prečo sa predpokladá, že tí ľudia potrebujú byť potešení a to práve lichotiacim oslovením upozorňujúci na ich vek? Takto sa už oslovením upozorňujeme na vek, ktorý by tu nemal hrať žiadnu rolu.
@h2 moment toto je internet a platia tu iné zásady ja som ta nijak neurazila co v tom druhom prípade je urážka keď za niekym prídeš s prepáčením ako opica z pralesa bez slušnosti. Ja som len pomenovala tu informaciu ktoru si tu tak hrdo rozdavala a "bila" sa za ňu ze kedysi to tak bolo tak je to v poriadku aj teraz... V etikete nie je vylúčene nazývať veci pravým slovom 🤣 P.S. Veľké pisemno pri zamenach piseme v oficiálnych mailoch/korespondencii alebo listoch nie v každej sprave ale tak nevadí je to tiez len "detail" 🙂
no hlavne ze kde pridem tak sa oslovuje "zdravim vas damy" a v dochodcovskom klube " ahojte dievcata " 🙂
@marcellka32 môj kolega, pretože som taká sladká a milá 🤷♀️🤣😇
@mamina0078 Ďakujem za informáciu o písaní veľkého písmena pri zámenách, budem si to pamätať. Čo sa týka ostatného, s tvojím (vidíš, už som dala malé t! 😃) dovolením zostanem pri svojom. 😉 Maj pekný deň, pani.
@h2 kolega môj 🤣

Hovor kazdej/mu mlada/y pani/pan. Mladych neurazis a stari sa potesia