icon

Ako správne oslovovať?

10. mar 2022

Pracujem v nemocnici a dost casto sa mi stava ze sa mojim pacientom nepaci ako ich oslovim. Mam tendenciu oslovovat slecna mlade zeny a pani starsie. Lenze dost casto ma opravuju 😆 mladsie chcu byt pani a starsie slecna 🤷‍♀️ podla coho to mam rozhodnut? Chlapom to vacsinou nevadi 😁

Strana
z3
mamina0078
10. mar 2022

@h2 oh,no maj pekný deň pani prave az zle mi prišlo radšej si ostaň pri svojom teda 🤣 lebo zjavne mas velke medzery ktoré neviem, ci bude mozne dohnat pri pani nikdy netykas ale vramci "pravidel" tu na koníky, ktoré prišli každému v uvodnom maily po registrácii si všetci tykame takze nenenenene toto ne 🤦‍♀️ pani je formálne oslovenie, tykanie minimálne v našich končinách neformálne to akokeby si prirovnavala hrusky k jablkam. A keď ti môžem dat ešte jednu radu nesnaž sa byt v niečom profesionál a radiť ak nevieš o danej oblasti ani základy... A to nemyslím v zlom...

lenka_da
10. mar 2022

žena je vždy pani, pokiaľ sama nepožiada, že ju máte oslovovať slečna. https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/242397/pani-a...

h2
10. mar 2022

@mamina0078 Neboj sa o moje medzery, to som napísala naschvál. Dúfala som, že pochopíš, že to bola nadsázka.

mamina0078
10. mar 2022

@h2 žiaľ nepochopila som tu nadsazku mam prislis nizke IQ na také veci a nemám problém si to priznať 🤣 a pri tebe človek nikdy nevie co je nadsazka alebo co nie alebo aj to s vydajom bola len nadsazka, aj s tym, ze radšej neoslov aj s tým veľkým T?

mamina0078
10. mar 2022

Nadsazky po správnosti sa pisu do uvodzoviek aby sa predišlo takým situáciam ale tak nevadí no už budem radšej ticho bo cim dalej tym viac preslapov...
@h2

h2
10. mar 2022

@mamina0078 S tým "T" a "t" som to myslela vážne, naozaj som to nevedela a naozaj som ti vďačná, že si mi to napísala. 😊

h2
10. mar 2022

@mamina0078 Ja neviem, či tu, na koníku niekto používa viac úvodzoviek, než ja. Fakt! Niekedy si už musím normálne dať po prstoch, nech ich nedávam všade.

dejka77
10. mar 2022

@jovana9 Ked som pracovala v obchode, kolegyne tak zvykli povedat aj dost starsim ludom mlady/a pan/i. Pytala som sa ich, preco to tak hovoria, bolo mi to smiesne. Odpoved bola, ze ako inac ich maju oslovit? Este viem oslovit zenu ked poviem pani, ale muza? Neviem ci som niekde pocula oslovenie pane.

elenka.k
10. mar 2022

oslovuj ich menom 😉 ako sestrička - pracujúca v nemocnici, môžeš

vroni
10. mar 2022

To vazne je dnes ešte niekto schopný položiť otázku pani ci slečna? 😲😲😲 Asi by som mu politicky korektne odpovedala, že si môže kľudne myslieť, že som krokodíl. Oslovenie pre ženu je pani. Bodka.

karolinav
Odpoveď bola odstránená
zazrak1991
10. mar 2022

Ja som bola v nemocnici tak celkom dobre padlo keď nás sestrička oslovila dámy, dievčatá , dievčence a podobne 🙂 mladšie to podľa mňa neurazí a staršie to ešte aj poteší ☺️

Strana
z3