icon

Ako správne používať slová von a vonku?

1. feb 2025

Prave mam zapnute spravy, kde skolacka povedala, ze pojdem s kamoskami vonku. Skolacka, chodiaca stale do skoly a nevie spravne sklonovat. Predpokladam, ze takto nespravne to pocuje doma.
Takze pripominam pre tie, ktore to stale nevedia:
Citujem z jazykovednej poradne:

Ako sa správne používajú slová von a vonku? Napr. Bola som von/vonku. Idem von/ vonku.

Odpoveď:
V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (niekam). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (niekde). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia bola som vonku (t. j. niekde) a idem von (t. j. niekam).

Otázka z 07. 02. 2013 bola zodpovedaná dňa 12. 02. 2013

Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1787/#ixzz8z23...

Strana
z4
eva8
2. feb 2025

@opica_skorica vekom moja rydza a lubozvucna slovencina upadla :(

tiika
2. feb 2025

@eva8 dneska je v pohode… To už neplati pre dneskaj či dneskam. Mávali sme porady, kde sa šéf vyjadroval jedným výrazom a kolegyňa zase druhym, dneskajli a dneskamlovali si, docela sranda to bola😄

Slovo „dneska“ je spisovné slovo, ale patrí do kategórie hovorových, používa sa v hovorenom, neformálnom prejave.

Použitie hovorových výrazov nie je vhodné v odborných textoch, vo verejných prejavoch, v úradnej korešpondencii ap. Preto je vždy lepšie uprednostňovať slovo dnes, ktoré je vhodné vždy a všade.

tiika
2. feb 2025

@eva8 alebo praveze tým prejavom nabrala na rozmanitosti, zaujímavosti, uvoľnenosti a pestrosti 😎😆

ahhola
2. feb 2025

Ti moderatori, to tiez, ze pojdeme do Egyptu.
To je teda podla vzoru Doobedu?
Doobedu mi tu fakt dviha tlak, viac ako "pratat" (upratovat, nie oratat sa😂)

opica_skorica
2. feb 2025

@eva8 to sa da vzdy napraviť. Prečítaj si. Toto je jazyková slovenská ľubozvučnosť a spisovná krása:
Ukážka: https://dwn.alza.cz/ebook/nahled/pdf/EK46706

autor
2. feb 2025

@ahhola to "pratanie" je tiez z vychodu?😳

svetlonos
2. feb 2025

@biba_18
ale ved šróbik je krásne 😀 uz som počula aj šrúbik 😁.

opica_skorica
2. feb 2025

@svetlonos 😁šróbiky, to je super nárečové slovíčko.

svetlonos
2. feb 2025

Autorka,
ty sa snažíš vnútiť inym toj nevyžiadanej nazor. Ty chceš takto akby sa ľudia zamysleli a používali všetko podľa tabuliek spisovnej slovenčiny!
A čudujem sa a si prudká, ked sa ti ostatny práve na margo tvojho presviedčanie ostatných snažia vysvetliť, čo to vypovedá vlastne o tebe? Trosku sebareflexie by fakt nezaškodilo 😏 Ked vies rozdávať, naučila sa aj prijímať, co ty na to?
A ber sa za šťastného človeka, pretože keby si mala v zivote riešiť zasadne problemy, nemáš ani pomyslenie diktovať ľuďom čo majú a co nie. Je to také malomeštiacke, vieš?

svetlonos
2. feb 2025

@opica_skorica
fakt? Mne sa páči aj ho veru obcas používam 😁

autor
2. feb 2025

@svetlonos pane boze🤦‍♀️

svetlonos
2. feb 2025

Presne, ty ocakavas, ze ti "jlupi" sa teraz z tvoji rád tu pomáhajú ale ty ideš svoje, neschopna prijať kritiku, lebo len ty mas svätú pravdu. Boha do toho netreba ťahať, ten takéto kravoviny fakt neriesi.

bessie12
2. feb 2025

Autorka, ja vždy hovorím "idem pratať/popratať" 🤷‍♀️
@svetlonos u nás to nazývame "šrubka" 😅

autor
2. feb 2025

@svetlonos ty si v poriadku? Upokoj sa, ja nic neocakavam. Kto chcel, si precital, kto nechcel, ignoroval, kto chcel si rypol. Aj ked len dedukujem, co si mi napisala, poplietli sa ti pismenka.
Pokojne chod vonku, aj vonkaj, aj kam chces, mne je to jedno. A aku kritiku mam prijat? Ze som malomestiacka? Ok, som malomestiacka, lebo som napisala prispevok o tom, ako sa pouziva spisovne vonku a von. No ok, ked myslis🙄

autor
2. feb 2025

@bessie12 ok, tak hovor, u nas upratujeme.

bessie12
2. feb 2025

Ty si upratuj. Ja pratam.
Mne sa paci rozmanitosť nášho jazyka. Nevadí mi, keď ľudia nerozprávaju / nepíšu spisovne. Aspoň čo sa týka nárečia.

eva8
2. feb 2025

@opica_skorica no nasla som aj, ze aj vonka a vonká su spisovne prislovky, pretoze hovorove slova patria medzi spisovne
https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Vonka&s=exact&...
Ta slovencina je rozmanita 😍
@tiika

eva8
2. feb 2025

Ked uz sme pri tej slovencine:
Do spisovnej slovenčiny patria aj hovorové slová, v Krátkom slovníku slovenského jazyka (ktorý nájdete aj v elektronickej verzii na webovej stránke nášho ústavu slovniky.korpus.sk) sú vyznačené kvalifikátorom hovor., napr.:
Hovorové slová, ako vyplýva z ich názvu, sa najčastejšie používajú v hovorenom, neformálnom prejave. V písomnej podobe sa s nimi stretávame najmä v beletrii, predovšetkým v dialógoch jednotlivých postáv. Použitie hovorových výrazov však nie je vhodné v odborných textoch, vo verejných prejavoch, v úradnej korešpondencii ap.
Vo všeobecnosti možno skonštatovať, že všetky slová uvedené v Pravidlách slovenského pravopisu sú spisovné (táto príručka je prístupná stránke juls.savba.sk cez odkaz Publikácie → Publikácie v digitálnej forme a iné lingvistické zdroje → Pravidlá slovenského pravopisu).
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/3185/#ixzz8z7O...
A toto je tiez zaujimave (trosku mi pripadajú zmätocne oznacenie cislovkami 🙂 )
https://www.zones.sk/studentske-prace/gramatika...

dobryden
2. feb 2025

https://www.noviny.sk/krimi/1018358-muz-rozsiro...
Ke tu diskusia ktora by sa mal dostat skor do podvedomia,nie ci sa spravne pise von ale o vonku a ,ci niekto napise do doktora ale o k doktorovi.

dobryden
2. feb 2025

https://mkskimgmodrykonik.vshcdn.net/8YtnK40zj1... A este ako du ma tom slovaci !!Toto je zufala štatistika.

surama
2. feb 2025

Autorka, ja som kedysi pracovala ako novinarka. Ked som ludom dala mikrofon pred usta, tak mali taku tremu, ze sa im triasol hlas a ruky este pol hodinu po rozhovore z toho zazitku a ty sa cudujes, ze dieta nerozpravalo krasne spisovne... Hlavne, ze tvoj pisomny prejav ma tiez mnozstvo chyb.

svetlonos
3. feb 2025

Nejde o tvojom príspevok ale o tvoje následne reakcie na ostatné komentáre. Ja sim v úplnom poriadku. To ty si, ako vidím, absolutne nepochopila obsah môjho príspevku. Ale to som si myslela uz po pár tvojich reakciách na ostatné zeny. Zi si pokojne vo svojej bubline. Je síce fajn, že tu píšeš gramatické okienka, no čo z toho, ked nie si schopna pochopit inym veciam, dôležitejšie. Co uz. Bud šťastná s tvojou gramatikou. Inak nie si jediná, iz tu zopar takychto príspevkov bolo. Boli to 4 krásne vety na vysvetlenie. To napriklad po záujem za super! Výstižne a konštruktívne, ziadne lietanie. To viem fakt oceniť.
Ale uz tvoj prvý príspevok- téma niesla špecifický, nie zrovna milý podtón.

svetlonos
3. feb 2025

@bessie12
no to máš tak s paniami a pánmi dokonalými, co zobrali všetku mudrost sveta a nedostali sa ďalej ako do susedného mesta.
To je skoro ako Hitlerovska propaganda - jeden cisty narod a tu autorka razí- jeden jediný spisovný jazyk. A stále jej to nedopina.
Od nej nikto nevyžaduje aby rozumela dialektom, nareciam. Ale spisovné kazdy hovorit musi, lebo slečna perfektná nerozumie, ešte sa berie aj dolezito ako snáď ani prezident nie 😏.
Mne sa napriklad paci, ked sa začnú východniari rozpravat. Rozumiem takmer cisty prd ale je to bohovsky 😂. Ved sa opýtam, mam usta ked chcem vedieť o com sa bavia. A každý normálny človek vie prepnúť aj do spisovnej slovenčiny. To oni sú tí "obohatenejsi" lebo hovoria okrem sj aj dialekt.
To keby tu v AT mam kadectade po regiónoch rozpravat ako sa majú vyjadrovať a hovorit hochdeutsch, týkali by si po hlave. A ešte sa mi veru nestalo, že by niekto odmietol hovorit so mnou spisovné, kedcsom o to poprosila 🙂
Ale tak treba sa nafukovatvanonymne na fóre. Hlavne keď v zivote existuje tolko skutočných problémov. A šrúbek znie tuez srandovne 😃 Véd zivot aj rec su tak rozmanité, načo si takto ist po svojom? Na to su pani učiteľky v skole, tam je to uplne ok 🙂

autor
3. feb 2025

@svetlonos nikto ťa nenúti sem prispievať, už si prispela dosť, tvoje litánie stále o tom istom nikoho neobohacujú, ani som tie tvoje riadky nedočítala. Čo tak skočiť do duchaplnejšej diskusie? Mňa si už zanalyzovala, mám ísť analyzovať aj ja teba? Zrovna lichotivé by to nebolo, tak sa radšej zdržím komentára na tvoju osobu.

bessie12
3. feb 2025

@svetlonos mne sa tie nárečia veľmi páčia. Tá rozmanitosť je úžasná. Som z východu, a keď sa pokúšam hovoriť nárečim, tak sa mi to veľmi mieša s poľským jazykom. A potom sa "zaseknem", ked chcem niečo povedat, a tak radšej prejdem na spisovnú slovenčinu 😁

svetlonos
3. feb 2025

Nebud taka nahnevaná za blbosti. Mojim úmyslom fakt nebolo ta naštvať, ja proste casto píšem priamo. Hlavne pokial povazujem autora témy vyspelej silnejšieho jedinca, co viem zniesť kritiku. Pokiaľ tu napíše zena/muz kde sa dá vyčítať ze ma psychicke problémy, nepisem im ako tebe.
Teba vobec nepovazujem za malomestiacku, hlúpu ani jednoduchú a sorry ak to tak vyznelo, nebol to moj plán.
Mne tiež ide odpáliť dekel z niektorých veci, pokial ide o jazyky, rôzne. Ale su predsa tiez horšie veci v živote 🙂

Strana
z4