Ako správne zaletovať dieru v kove?
Ahojte, vy tu viete všetko. Čím by som zaletovalavdierku v kove? dakujem
To musis blizsie specifikovat, aky kov, aka hrubka, aka velka diera... Letuju (spajka) tenke ocelove plechy strecharski klampiari (teraz uz ani ti velmi nie). Alebo potom skusit poprosit v zamocnickej dielni. Alebo zvolit vhodnu "domacu" technologiu - najake dvojzlozkove epoxidove lepidlo urcene na lepenie kovov (popytas sa v Obi, Hornbach... byva to taky valcek akoby plasteliny).
@madeincssr áno, ten valček som pozerala...že to pevné zatvrdne... No v sprche neviem ako sa to volá, čím púšťam vodu, tam odspodu mi kvapka, čiže musí tam byť diera... To chcem zaletovať
To musis blizsie specifikovat, aky kov, aka hrubka, aka velka diera... Letuju (spajka) tenke ocelove plechy strecharski klampiari (teraz uz ani ti velmi nie). Alebo potom skusit poprosit v zamocnickej dielni. Alebo zvolit vhodnu "domacu" technologiu - najake dvojzlozkove epoxidove lepidlo urcene na lepenie kovov (popytas sa v Obi, Hornbach... byva to taky valcek akoby plasteliny).
@madeincssr takéto niečo podobné a odspodu mi to kvapka... Ja by som tkcaj vymenila, ale to sa bojím, tak mi napadlo, že to proste zalepiť...
Tesnenie na prd, odmontovať a vymeniť gumičky atď. Dierka tam asi nebude.
Ak je tam pekna okruhla dierka (vidis ju), tak tam ma byt (prave na odtecenie vody, ktora odniekial presakuje). To nepomoze zapchat ju. Zavolaj k tomu nejakeho remeselne zdatneho cloveka, nech sa na to pozrie. Treba zistit pricinu a nieco dotiahnut resp. vymenit nejake tesnenie, prip. nejaky prasknuty diel.
Na tychto veciach (materialoch) pravdepodobne ziadne letovanie ci zvaranie nebude mozne.
Ak je tam pekna okruhla dierka (vidis ju), tak tam ma byt (prave na odtecenie vody, ktora odniekial presakuje). To nepomoze zapchat ju. Zavolaj k tomu nejakeho remeselne zdatneho cloveka, nech sa na to pozrie. Treba zistit pricinu a nieco dotiahnut resp. vymenit nejake tesnenie, prip. nejaky prasknuty diel.
Na tychto veciach (materialoch) pravdepodobne ziadne letovanie ci zvaranie nebude mozne.
@madeincssr ako myslíš, že preskakuje odniekiaľ, odkiaľ nemá? Že keď ju zaletuiem, bude presakovať do steny? Je to podľa mňa tam akoby vyzreté hrdzou... Nedávno som kúpila ten byt, teraz sa mi to začalo robiť...
Tesnenie na prd, odmontovať a vymeniť gumičky atď. Dierka tam asi nebude.
@zuzanita1609 no keď ja sa to sama bojím, chlapa nemám...nie je tam ani žiadna skrutka,matica...ako to teda odmontovať? Vypáčiť snáď nie,či?
@zuzanita1609
@madeincssr neviete ako sa volá ten diel?
Tazko radit, ked to nevidime ani na realnej detailnej foto. Zrejme budes musiet oslovit sikovneho instalatera ci hodinoveho manzela, ak vo svojom okoli nemas zdatneho rodinneho prislusnika, kamosa, kolegu...
@zuzanita1609
@madeincssr odfotila dom to. Je to dolu akoby trošku hrzdzave a akoby kúsok také odhnute,ak to vidíte... Je tam proste medzierka, cez ktorú mi kvapka voda... Ako dať títo dole a vymeniť tesnenie? Ja by som kúpila kľudne aj celé nové, ale neviem či je to také jednoduché vymeniť
To je vonkajsia (zahradna) solarna sprcha? A to co kvapka je ventil (bateria, ovladaci prvok), ktorym pustas vodu do tych sprchovych hlavic? Je to otacacie (jediny ventil na jedinu vodu), alebo ako pakova bateria, ze si nastavujes pomer studenej a zohriatej vody aj prietok/mnozstvo? Ta "hrdza" vyzera skor ako vodny kamen - mozno z toho neustaleho kvapkania?
Nema ta sprcha nejaku znacku, logo, nazov vyrobcu ci modelu na sebe, nejaky stitok, ze by sme to mohli pregooglit?
je to sprchovy masazny panel, alebo sprchovy kut.
je to bud prepinac, alebo pakova bateria. pokial je to bateria, tak isto prepusta kartusa, ktoru treba vymenit. kazdopadne treba zavolat vodara aby sa na to pozrel a zhodnotil situaciu. ziadne pajkovanie, zvaranie, lepenie tu nepomoze !
je to bud prepinac, alebo pakova bateria. pokial je to bateria, tak isto prepusta kartusa, ktoru treba vymenit. kazdopadne treba zavolat vodara aby sa na to pozrel a zhodnotil situaciu. ziadne pajkovanie, zvaranie, lepenie tu nepomoze !
@frflos_nespokojny presne tak. Niekedy pomoze aj len utiahnut kartus vo svojom ulozeni tou velkou maticou, ktora ju upevnuje. Ale niekedy nie.
Na niektore baterie kartus len tak nekupis, jedine (mozno) objednat. V tom pripade niekedy byva jednoduchsie (aj lacnejsie) dat novu bateriu, ja po dlhorocnych skusenostiach (a sklamaniach s Hansa, Hansgrohe...) uz doporucujem skor niektore ceske z ich najvyssej modelovej rady, kde davaju aj XY rocnu zauku a pouzivaju typizovane (bezne kupitelne) kartuse.
Som povedala už nazačiatku,že aká diera? Aké letovanie, lepenie na batérii? 🙄 Nič nepáč,po ničom nebuchaj. Skús len zastaviť prívod vody a rukou+nejaká vlhká handrička,aby sa neklzalo,odšróbovať(sa mi zdá,že doľava sa uvoľňuje,doprava priťahuje,už neviem isto, naposledy som menila batériu ešte roky dozadu 😄 ).Keď pôjde,bude fajn,keď nie,volaj inštalatéra,ale to druhé riešenie bude najlepšie,volaj inštalatéra.Tam je zlé tesnenie a nie nejaká dierka.
@frflos_nespokojny presne tak. Niekedy pomoze aj len utiahnut kartus vo svojom ulozeni tou velkou maticou, ktora ju upevnuje. Ale niekedy nie.
Na niektore baterie kartus len tak nekupis, jedine (mozno) objednat. V tom pripade niekedy byva jednoduchsie (aj lacnejsie) dat novu bateriu, ja po dlhorocnych skusenostiach (a sklamaniach s Hansa, Hansgrohe...) uz doporucujem skor niektore ceske z ich najvyssej modelovej rady, kde davaju aj XY rocnu zauku a pouzivaju typizovane (bezne kupitelne) kartuse.
@madeincssr je to zväčša aqua mercado. Je to na poistenie vody ale regulujem tým aj teplú a studenú vodu...je to sprcha v byte..
@frflos_nespokojny
@zuzanita1609
@madeincssr no možno to skúsim odkrútiť, ale bojím sa... Aby som niečo nepokazila... Skúsim pozrieť aj insralaterov v okolí... Myslíte že teda čo by mohlo byť problém,tesnenie?
Asi radšej pisrirm inštalatéra... To funguje že zavolám, príde, pozrie a ak nemá hneď veci,tak príde potom opraviť áno?
Ak je to pakova bateria (zmiesavac), tak tam vymenitelne tesnenia nie su, pusta/zastavuje a zmiesava vodu posuvanim takych plasto-keramickych suciastok a ak tecie, bud ju treba len pritiahnut, alebo celu kartusu vymenit, ak je kupitelna. Ak nie, treba vymenit celu bateriu.
Nic z toho nerob sama. Treba na to vodara/instalatera. Ak sa vymiena cela bateria, spravidla byva upevnena zozadu toho plechu kuta.
Vodar bude musiet zastavit privod vody do kuta, aby to mohol rozoberat.
Ak je to pakova bateria (zmiesavac), tak tam vymenitelne tesnenia nie su, pusta/zastavuje a zmiesava vodu posuvanim takych plasto-keramickych suciastok a ak tecie, bud ju treba len pritiahnut, alebo celu kartusu vymenit, ak je kupitelna. Ak nie, treba vymenit celu bateriu.
Nic z toho nerob sama. Treba na to vodara/instalatera. Ak sa vymiena cela bateria, spravidla byva upevnena zozadu toho plechu kuta.
Vodar bude musiet zastavit privod vody do kuta, aby to mohol rozoberat.
@madeincssr no zbohom... To som zvedavá, aké sú čakacky na vodara. Ďakujem, zajtra to musím obvolat...
@madeincssr
@zuzanita1609
@frflos_nespokojny tak prišiel to pozrieť inštalatér. Že to je sprcha z Merkury Marketu a že to bude pravdepodobne kartusa ale že ak takú kartusu nezozenie,vraj treba vymeniť celý sprchac...že zajtra sa mi ozve či vie takú kartusu zohnať... Kukla som na stránku Merkury Marketu a majú tam kartuse tej značky ako sprchac Aqua Mercado... Len viac typov...tak som zvedavá co mi zajtra povie, lebo tie kartuse stoja od 4€ do 7,50€. Tak som zvedavá... Hádam nebude taký že bude chcieť meniť sprchac... Ja by som si tie kartuse objednala a keby to skúsil vymeniť...no ťažko povedať...čo povie...
Kartuse len tak od oka nekupuj. Tu treba demontovat a s nou v ruke ist kupovat. Resp. mozno ten pan uz vie, aka tam patri. Snad myslel vymenit celu tu bateriu, nie cely kut?
Kartuse len tak od oka nekupuj. Tu treba demontovat a s nou v ruke ist kupovat. Resp. mozno ten pan uz vie, aka tam patri. Snad myslel vymenit celu tu bateriu, nie cely kut?
@madeincssr povedal že celý kút že mám rátať kút 200€ plus práca... Tiež som z toho v šoku
@madeincssr ale to sa mi tiež nezdá... Meniť celý kút...
@madeincssr ešte povedal že ak je to Merkury tak tu v meste nezozenien takú kartusu... Nie je to blbosť? Inej značky podľa rozmerov nemôže pasovať? Áno tak som zvyknutá ísť vždy so starým dielom do obchodu...
Pakove baterie ( v umyvadle alebo v dreze) su upevnene zospodu - t.j. prestrcia sa otvorom, zospodu maju dve privodne kovom opletene hadicky na privod studenej a teplej vody a spravidla zavitovu tyc. Na tu tyc sa zospodu navlecie specialne tvarovana velka podlozka (taka mesiacikovita, musi obchadzat tie hadicky) a napokon matica, ktora bateriu tou podlozkou pritiahne ku plechu/keramike drezu/umyvadla). To je pre pripad vymeny celej baterie za novu (cize pri kute musi byt pristup zozadu - co moze znamenat vselico na kute rozobrat).
Samotna kartusa sa na pakovych bateriach pritiahne resp. vymiena spredu. Zacina sa demontazou tej ovladacej paky - spravidla ma niekde takym stuplikom (plast, gumicka) zaslepeny otvor, cez ktory sa tenkym imbus klucom povoli taky "cervik"/skrutka a paka sa potom da odobrat. Potom sa odoberie chromova krytka a pod nou uz je velka matica, ktora drzi na mieste samotnu kartusu.
V oboch pripadoch treba zastavit privod studenej aj teplej vody. Pri drezoch/umyvadlach sa to spravidla da zatvorenim tzv. rohovych ventilov trciacich zo steny, na ktore sa napajaju tie dve opletane hadicky baterie.
Ale ako je to pri polskom kute...? Ci by nepomohlo ist sa pozriet na vystavene polske kuty do Mercury Marketu, ako to vyzera zozadu - ci su tie baterie naozaj pripevnene zozadu toho plechu a pod.
Pakove baterie ( v umyvadle alebo v dreze) su upevnene zospodu - t.j. prestrcia sa otvorom, zospodu maju dve privodne kovom opletene hadicky na privod studenej a teplej vody a spravidla zavitovu tyc. Na tu tyc sa zospodu navlecie specialne tvarovana velka podlozka (taka mesiacikovita, musi obchadzat tie hadicky) a napokon matica, ktora bateriu tou podlozkou pritiahne ku plechu/keramike drezu/umyvadla). To je pre pripad vymeny celej baterie za novu (cize pri kute musi byt pristup zozadu - co moze znamenat vselico na kute rozobrat).
Samotna kartusa sa na pakovych bateriach pritiahne resp. vymiena spredu. Zacina sa demontazou tej ovladacej paky - spravidla ma niekde takym stuplikom (plast, gumicka) zaslepeny otvor, cez ktory sa tenkym imbus klucom povoli taky "cervik"/skrutka a paka sa potom da odobrat. Potom sa odoberie chromova krytka a pod nou uz je velka matica, ktora drzi na mieste samotnu kartusu.
V oboch pripadoch treba zastavit privod studenej aj teplej vody. Pri drezoch/umyvadlach sa to spravidla da zatvorenim tzv. rohovych ventilov trciacich zo steny, na ktore sa napajaju tie dve opletane hadicky baterie.
Ale ako je to pri polskom kute...? Ci by nepomohlo ist sa pozriet na vystavene polske kuty do Mercury Marketu, ako to vyzera zozadu - ci su tie baterie naozaj pripevnene zozadu toho plechu a pod.
@madeincssr ďakujem ti. Netuším ako to tu je. Bol tu jeden inštalatér, že zistí či sa dá zohnať kartusa,že ak nie,tak meniť celý sorchac. To bolo vo štvrtok a už sa neozval. Dnes ti bol druhý, teda ten vedel ešte menej ako prvý, tváril sa, že to pôjde pozrieť do Merkury Marketu,ale nakoniec volal jeho kolega, že príde zas on, lebo ten druhý to nevie... Skúsime to teda rozobrať tak cez ten zasleieny otvor... Tento druhý mi tu s tým kýval, či jlti nejde len tak odkrútiť a zrazu to kvapka oveľa menej...ja dúfam,že niečo nepokazila a nekvapka to niekde vnútri. Ja som šokovaná, že je problém nájsť naozaj dobrého inštalatéra... Ako tiež sa mi nezdá, že by sa kvôli tomu musel meniť celý sprchac alebo panel...je ti značka aqua mercado,vo majú v Merkury. Ja som našla aj kartuse ba nete v Merkury, tak možno to bude pasovať...
@madeincssr akože tento druhý inštalatér ani nevedel, čo je kartusa. Som mu to musela ukázať na nete. Ja žasnem
myslim si, ze to nebude take jednoduche kupit a aj ked bude treba vymenit tu bateriu, tak nikto do toho nebude chciet ist, pretoze bude treba odtiahnut spr. kut a nebude to zalezitost hodiny. odpojit odpad a ktovie ako to aj vodar napojil, ked to vodar vobec aj bol. drzim palce nech ti to dopadne. daj potom vediet 😉