icon

Ako ušetriť peniaze ?

2. feb 2020

Ahojte ddiwvcence prosim poradte. Potrebujem zacat setrit snazim sa ale mam pocit ze zlyhavam. Moj plat cini cca 600€. Z toho platim najom 1izboveho bytu 160 euro, 9,98€ internet, 22,50 elektriku. To su vydaje co mam na reziu bytu. Potom mam telefon cca do 90€ ( splatky za 2 telefony plus 1 ruter) a nakoniec mam uver kde platim cca 200€ plus 50€ za benzin. Realne mi zostane v ruke 177€ z ktorych musim zaplatit stravu,autobus ak nejdem autom alebo nejake vydavky. Moja otazka ako mam usetrit?
Nic si na seba som nekupila uz najmenej 4 roky chodim v zodratyc nohaviciach vo veciach co som v nich chodila este na strednu navyse teraz si musim vziat dalsiu pozicku lebo sa mi vylomil zub co ma vide 500€. Moj partner mi nikdy financne nevypomohol. On si vsetku vyplatu odklada zaraba skoro 1000eur mesacne na najom mi zatial neprispieva no nakupi ale,ze by sme trpeli nudzou zas nemozem tvrdit skor ma vytaca,ze nevie pochopit,ze nie som schopna usetrit peniaze a druhu brigadu stale hladam na vykendy s cim zas nesuhlasi pretoze chce aby sme boli spolu. Ako mam usetrit aspon tu stovku mesacne? On to totiz rata,ze ja si odkladam celu vyplatu lenze ja z tej vyplaty musim vsetko toto poplatit a nic mi neostane a on to nevie pochopit kedze on realne platy za svoj byt 100€.

mmoonna
2. feb 2020

@evittam my tiež tak plus mínus podobne 🙂. No a moja mama má telefón kúpený asi za 30,-. Má kredit a hotovo.

denden77
2. feb 2020

@koniarova potom nech rozbieha biznis z detskej izby... hoci, rodicia by mozno ziadali prispevok na domacnost... 🤔😁

koniarova
2. feb 2020

@kittykat22 jaaj, nie, som zle klikla.

angela85
2. feb 2020

@koniarova nikto nevie ako dlho sú spolu. Ani po roku vzťahu neviem či by som priateľovi kúpila len tak auto

koniarova
2. feb 2020

@angela85 veď mu ich vrátila, za to auto.

denden77
2. feb 2020

ahaaaa.. vy nezijete spolu.. v tom pripade beriem spat, nie je dovod, aby ti prispieval 😉

evittam
2. feb 2020

@angela85 Aha to som si nevšimla. 😊

kittykat22
2. feb 2020

a preco nebyvate spolu? Pises o aute a pozicke a vrateni - tak to spolu uz nejaky piatok budete. Blbo sa setri, ked tahate dve domacnosti. Ak s nim planujes zostat - nenapadlo ta, ze by ste mali spolocne byvanie?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
angela85
2. feb 2020

@angela85 veď hej. Pomôcť,aj som jej napísala že by mala skúsiť si od neho požičať na ten zub,ale ani on není zodpovedný za jej život. Ktovie koľko sú spolu ako to medzi nimi celkovo funguje. Podľa mňa je sprostosť hlavne tie telefóny,keby ich mala normálne ako každý iný,tak ma paušál so splátkou na telefón tak do 20€ a vždy tam trochu je aj internetu na mobil. Takže by jej ostalo 70€ na rezervu a mala by aj na zub

taskataska
Odpoveď bola odstránená
angela85
2. feb 2020

Sama sebe odpovedám 😂

hettinka
2. feb 2020

Z takého platu a pri tých nákladoch by som asi neušetrila skoro nič.
Buď zvýš plat, alebo zniz naklady. Načo berieš napríklad drahé telefóny na splátky, keď nemáš vysoký plat. Ja splácam telefón (iPhone 6s) a mám maly paušál, spolu platím 18,70€ mesačne. 90€ za telefóny je strašne veľa.

11mirka22
2. feb 2020

Najviac ťa zaťažuje telefón a úver. Telefón už dosplacaj a pouc sa do budúcnosti, že to je skrátka veľa na tvoj príjem, takže radšej lacnejší... A úver ak máš spotrebný, skús ísť do banky, požiadaj o refinancovanie, s navýšením o tých 500 eur, čo práve potrebuješ, snáď sa ti zníži splátka. Skús odkladať aspoň 20 30 eur mesačne, aj to je lepšie ako nič.

anitka_4
Autor odpoveď zmazal
anitka_4
Autor odpoveď zmazal
janne318
2. feb 2020

No vieš.., podľa môjho názoru by spravodlivé bolo v partnerskom vzťahu trochu iné rozpočtovanie financií. Pokiaľ má niekto vyšší príjem, mal by sa aj vyššou sumou podieľať na chode spoločnej domácnosti (ak ju teda vo Vašom prípade možno nazvať spoločnou). Je to logické a funguje to tak všade - napríklad vo vzhľadu k štátu - ten, kto zarobí viac, zaplatí na dani a odvodoch vyššiu sumu, než ten, kto zarobí menej. Alebo tiež pri povinností rodičov k dieťaťu a výživnému - ten rodič, ktorý zarobí viac, sa podieľa na výžive dieťaťa vyššou sumou, než ten druhý, ktorý zarobí menej. A prepáč, ale zo spomenutých príkladov - ani štát v otázke daní a poplatkov, a ani súd v otázke určovania výživného nezaujíma, či si dotyčná osoba zakladá firmu! Iná situácia by bola, keby STE SI zakladali SPOLOČNÚ firmu a dohodnete sa, že on finančne potiahne obchodný kapitál a rozbeh firmy, a Ty sa budeš snažiť potiahnuť rodinný rozpočet. Pretože ak by to bola firma Vás oboch, potencionálne bude Vašim spoločným živobytím a prípadný budúci profit si budete užívať obaja. Ale systém "ty makaj jak ťažná kobyla a kešuj aj za mňa, lebo ja si zakladám firmu" - to akože čo je toto??? Spomenula si tu v diskusii, že priateľ keď predá byt, doplatí ti spätne nejaké mesiace. Prepáč mi tú otvorenosť a úprimnosť - ale to myslíš vážne? Ty tomu fakt veríš? Pokiaľ by bol priateľ taký charakter ako tvrdíš, urobil by to ináč - firmu by začal rozbiehať až potom, ako by predal byt a z peňazí, ktoré by zaň utŕžil. Keďže má prácu a stabilný príjem, zrejme nie je zahájenie jeho podnikania otázkou jeho prežitia - ale zato Tvojou áno, pretože ak máš žiť s prepáčením "z ruky do huby", nemôcť si dovoliť ani stomatologické ošetrenie, naháňať sa za každou brigádou a ešte aj šetriť - buď to Ťa šľak trafí, alebo budeš v 40.-tke na invalidnom dôchodku. Rozmýšľaj racionálne žena, nie citovo! Z lásky mu môžeš upiecť tortu. Ale nie obetovať zdravie a prísť o nervy.

eliska13
2. feb 2020

No hlavne si neber pôžičku na zub!nech Ti pozicia partner, rodina a pomaly vrátiš.Ked nevieš vyjsť s peniazmi nájdi či cez víkend brigádu bez ohľadu či sa mu to páči či nie

lenqua_12325
2. feb 2020

Vidím ze sama máš v tom veľky chaos co a koľko platíš 🤦‍♀️daj si to na papier. A za zub 500€?to je zlatý zub? Ja platím za opravu zuba maximálne 30€ a keď mi ho musí vytrhnúť a nemám na umelý tak proste vydržím bez zuba. Máš kolko rokov?

baklik
2. feb 2020

@lenqua_12325 mne osetroval zubne kanaliky a platila som 2x po 120 eur a potom este asi 2 sedenia po 20 eur... co ti poviem. 🤔

baklik
2. feb 2020

@lenqua_12325 a na umely by jej 500 eur bolo malo, to je tak 1000 eur

anitka_4
2. feb 2020

@baklik no,ja som dala pár mesiacov dozadu okolo 180€ za kanaliky a neskôr cez 300€ za korunku. Čiže cena môže byť reálna.

majkeel
2. feb 2020

On zarobi 1000 eur, skoro cele to odlozi. Ona zarobi 600 eur, z toho uver, zbytocne vela za mobily. Ano, nech sa s nim rozide. Aspon mu tym odlahci, lebo tymto stylom bude cely zivot spolu vsetko tahat sam za dvoch. Autorka nevie uzivit samu seba, nieto este niekedy deti. Ale za debila je on. ;) Sorry, ale ten chlap je mozno jej jedina zachrana.
Najst si lepsiu pracu aspon o 200 eur, zbav sa uveru, byt je tvoj?(prenajmi byt/najdi si spolubyvajucu/chod byvat k nemu), zbav sa auta, naco Ti je auto, ked nan nemas a aj tak chodis busom. Auto je luxus, kupuje sa, ked su peniaze navyse. Router stoji jednorazovo 20 eur, splacat ho mesacne 90 eur ... ???!! Slusny mobil Hua/Xia s dual sim minulorocny model stoji 150-200 eur. Za 4 svoje mesacne splatky mas dva mobily aj s routerom a dvoma predplatenkami. A inspiruj sa nim, ako lepsie hospodarit. 🙂

puklica13
2. feb 2020

@majkeel vcelku by ma zaujimalo ako sa da zbavit uveru..teda okrem toho ze ho vyplati..
Ale inak suhlas

majkeel
Autor odpoveď zmazal
majkeel
3. feb 2020

@puklica13 Zalezi, na co bol ten uver. Auto? Tak predat auto. Auto nech kupi ten lepsie zarabajuci - on.
Nemaju deti, zaväzky, sadnut na bus, moze ist na 2-4 mesiace robit casnicku v lete niekam do zap. europy. Irska, 3-4 mesiace po 2 tis eur, uver vyplateny, uvidi svet a este sa zlepsi anglicky/nemecky. Ked nie je lepsie platena praca tu, tak treba ist za nou. Na kratsie, na dlhsie …
Dnes su uplne ine moznosti. Minule kecam s jednou babou, uz 3 roky ziju obaja na Gibraltari. Praca v restike, more, cely rok teplo, slusny plat,... EU dnes ponuka uzasne moznosti tomu, komu sa chce (na sebe) pracovat (jazyk,..).

majkeel
3. feb 2020

@puklica13 Nechcem moc nakladat, niekedy konstruktivna kritika pomoze. Autorke chyba zakladne financne vzdelanie. Pise, uver a pausaly brala, ked lepsie zarabala. V casoch lepsieho zarobku si odkladame na horsie casy (rodicovska, nezamestnanost,..) a nenaberame uvery na zbytocnost ako mobil na pausal,...., lebo sa moze stat hocico. Dnes uz sa snad poucila, ze aj ked je dnes dobre, zajtra moze byt horsie
Je to ale dobre nacasovana skusenost. Kym nie su deti, clovek sa z chyb dostane tak, ze moze potiahnut. Ked to pos.rie popri detoch, tak koniec, neda sa to dohnat. Aj robit nadcasy, aj sa venovat detom, aj deti nieco stoja,... Kto si neodlozi na horsie casy, kym je bezdetny, potom sa uz bude iba skrabat na hlave a pozerat s otvorenymi ustami, co vsetko sa dokaze pokazit. Ako sa hovori, na pos.ateho aj zachod spadne.

puklica13
3. feb 2020

@majkeel ved ja suhlas...
Furt si myslim ze na skolach zufalo chyba hodina ...ako hospodarit...mnohym by to mozno pomohlo viac ako zlomky a kvadraticke rovnice

majkeel
3. feb 2020

@puklica13 To je pravda, otazka je, kolko deti by davalo pri tom pozor.
Spominam si, ked som sa kedysi pred 15 rokmi pytal sesternice, co sa ucila za predavacku! v 3 rocniku, nevedela, kolko je to 30% z nejakej sumy. Ako si niekto potom dokaze skontrolovat vyplatu a odvody.
Dalsia vec je, ze kvalita dnesnych skol (zakladnych a strednych) je mozno polovicna v porovnani s tymi spred 15-20 rokmi. Na gymnaziu su taki, co by ich kedysi nezobrali ani na ucnovku.

autor
3. feb 2020

Este raz aby ste to pochopili cez 02 sa brali na mna a maminu telefoni jeden okolo 400 a 700 euro. Vsetko je len na program o2 fer. Splatka za jeden mobil je okolo 30 druha asi za druhy asi 25 plus je tam program internet na doma za 15 a splaca sa po 9 euro ruter. V tomto roku splatky koncia. Uver som si brala kvoli vybaveniu bytu kedze som peniaze nemala a plus cast z toho som prispela na domaci vytah pre choru maminu. Uver je v sume 3300 a splatka je tam 67€ a mam ho na 7 rokov. AUTO musim mat pretoze chodim na smeny a od nas autobusy poobede a v noci nechodia.
A na zub potrebujem korunku chcela som lacnejsiu variantu ale vylamuju sa mi takze... patrner by mi pozicial lenze tym,ze mam rodicov mi povedal,ze nech si vypytam od nich