Ako ušetriť peniaze ?
Ahojte ddiwvcence prosim poradte. Potrebujem zacat setrit snazim sa ale mam pocit ze zlyhavam. Moj plat cini cca 600€. Z toho platim najom 1izboveho bytu 160 euro, 9,98€ internet, 22,50 elektriku. To su vydaje co mam na reziu bytu. Potom mam telefon cca do 90€ ( splatky za 2 telefony plus 1 ruter) a nakoniec mam uver kde platim cca 200€ plus 50€ za benzin. Realne mi zostane v ruke 177€ z ktorych musim zaplatit stravu,autobus ak nejdem autom alebo nejake vydavky. Moja otazka ako mam usetrit?
Nic si na seba som nekupila uz najmenej 4 roky chodim v zodratyc nohaviciach vo veciach co som v nich chodila este na strednu navyse teraz si musim vziat dalsiu pozicku lebo sa mi vylomil zub co ma vide 500€. Moj partner mi nikdy financne nevypomohol. On si vsetku vyplatu odklada zaraba skoro 1000eur mesacne na najom mi zatial neprispieva no nakupi ale,ze by sme trpeli nudzou zas nemozem tvrdit skor ma vytaca,ze nevie pochopit,ze nie som schopna usetrit peniaze a druhu brigadu stale hladam na vykendy s cim zas nesuhlasi pretoze chce aby sme boli spolu. Ako mam usetrit aspon tu stovku mesacne? On to totiz rata,ze ja si odkladam celu vyplatu lenze ja z tej vyplaty musim vsetko toto poplatit a nic mi neostane a on to nevie pochopit kedze on realne platy za svoj byt 100€.
Aspon mame viac info. 🙂
Je fajn, ze uver nebol na zlu vec, ale je to asi spotrebak s vyssim urokom - co najskor splatit cez vyssiu mzdu, alebo si bezurocne pozicat od rodiny, znamych. da sa aj cez americku hypoteku (1,3%), ist na brigadu vonku na par mesiacov, to odlucenie tolko prezijete.
Pausaly doplatit a nebrat dalsie - fungovat cez predplatenu kartu a internet doma. Je kopec programov vybranym ludom volanie zadarmo,... atd.
Drahy mobil? Prepac, ale toto je problem financne nevzdelanych ludi. Ked mam hlboko do kapsy, tak si just aspon pre image kupim drahy mobil. Potom drahy mobil spadne na zem a je po parade.
Auto - neda sa dohodnut s niekym chodit spolu, raz ide autom jeden, raz druhy, alebo ti prispeje
atd.
Ale hlavne sa zbav uveru a pausalov. Myslis, ze ak budete mat deti, budes doma, tak manzel/priatel bude vladat z tych 1000 eur zivit seba, teba, dieta a este splacat nabrate pozicky?
Stacilo by sa nastavit sa, ze nikdy ziadne uvery, ani pausaly, z uverov jedine hypo a prikryvat sa perinou, na aku mas. Na vsetko ostatne si nasetris a nemala by si dnes ziaden problem ani take stresy, ake mas.
Zariadit na zaciatku sa da kludne aj z darovanych veci, alebo postupne dokupit. Kopec ludi je na tom dobre, prerabaju a vyhadzuju dobre zariadenie, alebo predavaju za par eur. Staci dat inzerat a iba kupit vlastny matrac,... a postupne zariadenie obnovovat.
Na druhej strane, v takej situacii nebudes sama. Ked zvysia hypoteky, v podobnej situacii bude kopec ludi, co ziju zivot VOPRED na uver a nechcu cakat, kym si nasetria.
@majkeel dieta mat nebudeme pretoze nechcem mat dieta. Vzdy som mala stary telefon ktory jednoducho mi nestaci navyse blogujem a fotim a tam som lepsi telefon potrebovala a aj potrebujem kedze vsetko spracujem priamo v nom. Este ma napadla ta hypoteka prefinancovat cez home credit a dat dokopy vsetky a splatit to naraz
@majkeel nechcela som nabytok od cudzich cele zariadenie bytu ma stalo dokopy cca 900 euro
tak ja mesačne odložim niekoľko stovák eur, ale telefónny účet 90 eur mesačne so splátkami za telefón by som si nie, že nedovolila, ale by som si klepkala na čelo, že či som normálna. Hlavne, že chodíš v dotrhaných nohaviciach, ale mobily musia byť. S takýmto rozumom nič veru neušetríš.
A prečo by ti mal dávať partner peniaze? Veď s tebou nebýva
CIze zariadenie bytu ta stalo 900 eur, ale uver bol 3300. V uvodnom prispevku ej splatka za ten uver 200 eur, v dalsom z len 67 eur.
Za telefony 90, ale v dalsich prispevkoch je to rozrtanae ja s routrom a internetom a vychadza na 80 alebo kolko... absolutne ti nesedia cisla.
Tak si to prerataj cele este raz.
hypotéka cez home credit, telefón za 700 eur, na ktorý nemáš, keďže ho splácaš je fakt rozumné. A potom sa divíš a píšeš, že nevieš ušetriť. No keď si na všetko požičiaš aj na to, na čo nemáš. Tak to takto dopadne. Kks. ja si telefóny kupujem cash z elektroobchodov. A keď na neho nemám, tak nekúpim. Toto nikdy nepochopím. A krásne fotky robí aj huawei p30, čo stojí cca 300 - 350 eur. Keď už sa chceš vyhovárať, že potrebuješ kvôli blogu
Ano pretoze z tych penazi som platila maminke vytah co vyslo 2000 eur
Tak ti poradim teda ako sestrit: Mobily budes mat splatene, tak ich predaj a kup si lacnejsie, pausal si zniz na najnizsi.
A aka hypoteka a prefinancovat cez home credit? Ved pises, ze mas len jeden uver...
Na vytah mamke sa nedalo poziadat o prispevok na urade? To by pokrylo naklady.
@fokuska kim by sme to vsetko poriesili cez poistovnu tak by nic nemohla muselo sa to riesit surne kedze ju prepustili z nemocnice a vsetko co pouzivala sme popoziciavali. Mobili twnto rok vyplatim. Mama ma o2 fer ja pouzivam 4ku na kredit. No v home credit mi ponuku refinancovat vsetky pozicky a uvery do jedneho a platila by som len 1 miesto troch
Cize teraz platis 3 rozne uvery a pozicky? Na co si si ich brala, zatial si spominala len toto pre mamku a zariadenie bytu.
A mas ich v banke, alebo kde si si ich brala? Nemyslim si, ze je dobry napad refinancovat to v home credit.
Najlepsie porozpravat sa s priatelom nech ti prispieva polovicu na najom a to co ti on posle, si budes odkladat 🙂
A to tvojmu nevadí že chodíš v starých handrach? Keď už ti nič nedáva prečo ťa nevezme do obchodu? Nekúpi ti veci? Ja mám 470€ marodka výživné prídavky. Chlap zarába dosť NATO aby nás uživil malý není jeho no takto ja mám pôžičku 1500€ platím mesačne 47€ paušál 35 škôlka 50€ byt platíme napoly 220€ on 200€to je 420€ mne ostáva cca 100 110€ a všetko ostatné platí on internet jedlo drogériu oblečenie jemu vadí keď ideme kdesi mám len malú škvrnu alebo si nevšimnem a je tam dierka hneď mi kupi nové teraz čakáme bábätko v marci celú výbavu kupoval on 700€len taký fukot vie ,že ja nemám moje mi necháva keby čosi potrebujeme či ja alebo malý vždy keď ide do roboty mi tu nechá peniaze takže neviem čo ty máš za chlapa keď ťa nechá žiť takto keby bol taký tak ti nieco dá keď už ťa tak strašné chce ako to vidíš do budúca akože ? Keď on si svoje odkladá a ty si všetko Minaš? No neviem fakt divne
Toľko peňazí za mobily 🙄 Teraz také xiaomi vyjde do 300 euri a to sú dobré telefóny a aj foťáky to má dobré. A ešte jedna vec, nikdy nebrať mobil cez operátora na splátky. Nezachytila som ten rúter. Akože ty platíš mesačne 9 eur za naň? Koľko je viazanosť? 2 roky? To mi príde nejak veľa. Ak máš mágio alebo podobné, tak to zruš, keď chceš ušetriť.
Dosla som v citani az sem. Dalej nevladzem.
Hlasujem za povinnost ucit deti v skole financnu gramotnost.
@gabrielaaaa Vies, mas zlateho chlapa, ze si Ta zobral s cudzim dietatom, pozickami, pausalmi,... To nie je samozrejmost, ze muz je povinny dotovat a zehlit kazdy pruser, ktory ona sposobi (slobodna mamicka s dietatom s pozickami, pausalmi,...).
Dufam kvoli nemu, ze tu raz neprides a nebudes nevdacne vypisovat o 5-10 rokov po tom, ako Ta vsemozne podporoval, aky je to kkt, ako mu nebudes davat dieta, lebo … ako je to zvykom. ;)
A je rozdiel, ze autorka nema dieta a nie je tehotna s dalsim ...
Zbav sa "podnikatela", usetris
Okrem tych veci, co zarazili ostatnych.... blogujes v slovencine ci nejakom inom jazyku? Lebo ta gramatika na slovensky blog nie je podla mna. Usetreny cas = cas si zarobit inou cinnostou
@majkeel áno ale za prvé ja mám prvú pôžičku ktorú som si vzala kôli depozitu bytu za druhé o má nedotuje ja nežiadal po ňom aby mi niečo platil ten paušál čo mám nebol napísaný na mňa ale na môjho ex to si bral on a ja som ho splácala on vedel že ide do vzťahu kde je už dieťa takže tak jemu nerobí problém postarať sa a nie. No nemám. V pláne tu vypisovat veď preto že nemá dieťa ani žiadny záväzok načo jej je niekto kto ju vôbec nepodporuje ? Ja si dokážem všetko splatiť sama paušál už mám 4, rok a žiadny problém s tým nemám 😊o syna sa starám najlepšie ako viem takže tak
@bluka2
@0silvia0
A ako to vyriesi jej financnu situaciu? :D
Niekedy mam dojem, ze najvacsi zensky zivotny uspech nie je vzdelanie, praca,... ale vrchol kariery a vsetkeho snazenia je najst muza s co najviac peniazmi a postarat sa, aby z nich nic neuniklo pocas, ani po manzelstve. ;) A nasledne je zvykom sa nepochvalit, ako je inteligentna, co vsetko sama dosiahla, ale co dosiahol manzel a aky uzitok z toho ma. :D
Miesto Povedz mi, co citas a ja Ti poviem, aka si. plati Povedz, akeho mas manzela a ja Ti poviem, aka si a aky mas socialny status. ;)
Uz nejdem podpichovat, pekny den. ;)
No moj priatel ma svoj byt ktory teraz predava. Podnikat ide do ineho mesta s tym ze ja zostanem v meste kde mam byt a ked sa mu rozbehne podnikanie zacneme hladat byt v jeho meste a budeme byvat spolu.
No máš to tak ako to máš, z toho treba vychádzať. Splácas, zrejme nerozumne, ale to, že si budeš búchať hlavu o múr kvôli takému ci takému mobilu, ti nepomôže. S priateľom očividne počítať nemôžeš, musíš sa spoliehať sama na seba. Máš to ťažké, viem si predstaviť, lebo som bola v podobnej situácii, myslím v tom, že som splacala hypotéku na byt, všetky poplatky za byt, zariadovala som ho, bežný život plus chcela som si aj šetriť. Ja by som urobila asi toto: úver alebo ak ich máš viac, by som obehala banky alebo kontaktovala finančného poradcu, ktory by bol ochotný ti s tým pomôcť, zdruzit do jedného úveru a predĺžiť dobu splácania, aby si nemusela platiť 200 eur mesačne, ale menej. Zvysne peniaze odložiť. Z usetrenych peňazí sa to dá potom splatiť aj skôr, keby si chcela. Mobile, keď ti to končí tento rok, je asi zbytočne riešiť, aj keď sú to nehorázne peniaze, ale do budúcna by som hľadala nejaký lepší program. O2 fér je podľa mňa zbytočne drahy, rovnako celkovo kupovať si kredit, pokiaľ si to nevieš ustrážiť. Pokiaľ áno, tak je to v poriadku. Ale viac ako 10 eur by som mesačne na volanie nedala. Ak kredit minas na net, tak to je chyba, lebo máš WiFi doma a v dnešnej dobe pomaly už všade, kam sa pohnes. Ostatní, keď sa potrebujú s tebou spojiť, tak zavolajú. Naučia sa. Ostáva ti 177 eur. Tam by som si odložila 27 eur, proste neexistujú. Ďalších 20 niekam bokom keby bolo ozaj nevyhnutné ich použiť a zvyšok nejakých 130 eur máš mesačne na stravu. To ti ako 1 osobe stačí. Zvlášť ako žene. Ak máš možnosť sa stravovať v práci za napr. 3 eura, tak sa ti to oplatí. Ak je tam závodná jedáleň napr. Ak nie, treba variť doma. Žene stačia Cestoviny, polievky, privarky, zelenina. Mäso 2 x krát do týždňa. Nakupovať môžeš chodiť do supermarketov, vo večerných hodinách, minimálne 2 majú hodinu pred zatvorení ovocie, zeleninu a pečivo za polovičnú cenu. A dat do mrazaku. Variť tak, aby si nevyhadzovala. Ja si napr. nekupujem jogurty, lebo tie lepšie stoja okolo 40 centov. Tak to riešim tak, že si kúpim vacsi biely jogurt za 90 centov a urobím z neho 4 malé. A dochucujem - škoricový cukrom, medom, džemom, orechmi... A keď ti priateľ sem tam ešte nakúpi potraviny ako píšeš - aj to ti pomôže. Ale to všetko vieš. Mne zostávalo takto na život 200 eur mesačne a rôznymi vychytavkami hlavne v strave, som si mesačne odložila 60 eur. A to som si každý mesiac niečo pre seba kúpila. Sleduj akcie na potraviny a drogériu, používaj vernostné karty, stanov si hranice - koľko das za jedlo, koľko si ušetrís, koľko si ochotná splácať, koľko minies na seba... Skus aspoň mesiac a uvidíš, či si niečo ušetrís. A odhodlanie je dôležité. Nie, že budem šetriť, keď budem mať peniaze. Začni teraz.
Ja by som od priatela peniaze nechcela. Pripadam si ako zlatokopka. Nikdy som od neho nic nepytala nasetrila som si v minulosti peniaze ktore som dala mojim rodicom. On nevie ze mam pozicku leboby ma prizabil kebyze vie ze som si poziciala.len som teraz zistila,ze jedoducho vela platim a nic nemam
A naco ti je drahy mobil na blogovanie ked ta toaj tak nezivi? Ved zarobis len smiesnych 600 eur a to je vsetko. Ked sa niekto blogovanim slusne uzivi, nech ma aj za 2000 e mobil. Ale ty to mas pre zabavu lebo nikde nespominas prijmy z blogovania. Pritom keby si nenabrala poziciek, mohla si si z 600 eciek nielen krasne zit ale aj usetrit pekne, kedze najom a potrebne poplatky mas nizke.

Načo ti je preboha telefón za 700€ a mame za 400????