Ako ušetriť peniaze ?
Ahojte ddiwvcence prosim poradte. Potrebujem zacat setrit snazim sa ale mam pocit ze zlyhavam. Moj plat cini cca 600€. Z toho platim najom 1izboveho bytu 160 euro, 9,98€ internet, 22,50 elektriku. To su vydaje co mam na reziu bytu. Potom mam telefon cca do 90€ ( splatky za 2 telefony plus 1 ruter) a nakoniec mam uver kde platim cca 200€ plus 50€ za benzin. Realne mi zostane v ruke 177€ z ktorych musim zaplatit stravu,autobus ak nejdem autom alebo nejake vydavky. Moja otazka ako mam usetrit?
Nic si na seba som nekupila uz najmenej 4 roky chodim v zodratyc nohaviciach vo veciach co som v nich chodila este na strednu navyse teraz si musim vziat dalsiu pozicku lebo sa mi vylomil zub co ma vide 500€. Moj partner mi nikdy financne nevypomohol. On si vsetku vyplatu odklada zaraba skoro 1000eur mesacne na najom mi zatial neprispieva no nakupi ale,ze by sme trpeli nudzou zas nemozem tvrdit skor ma vytaca,ze nevie pochopit,ze nie som schopna usetrit peniaze a druhu brigadu stale hladam na vykendy s cim zas nesuhlasi pretoze chce aby sme boli spolu. Ako mam usetrit aspon tu stovku mesacne? On to totiz rata,ze ja si odkladam celu vyplatu lenze ja z tej vyplaty musim vsetko toto poplatit a nic mi neostane a on to nevie pochopit kedze on realne platy za svoj byt 100€.
A priateo nevie o tvojich uveroch? No paradny vztah..kolko ste spolu? Je jedno,ze na to si sa nepytala,ale je to cele divne
@oliolijanka na jednej strane máš pravdu, že je nezmysel ťahať dve domácnosti z dvoch slabých platov, na druhej strane riešiť to hneď tým, ze zbav sa chlapa je podľa mňa divne. Co bude mať z toho? Hneď na účte veľké prachy? Akurát tak hlavu v smútku a niktorá z nás nevidí do jej vzťahu, ako im to funguje. To vie ona najlepšie. Možno jej to takto vyhovuje s tým partnerom, že on ma svoje, ona svoje. Ona rieši peniaze, nie vzťah. A tie jogurty to bol malý príklad, zas netreba chytať za slovíčka.
@katka8382 Ani ja sa nehadam. A tie jogurty sa mi zdaju aj dobry napad ako usetrit🙂
Ja som iba chcela autorke pomoct tym, ze pochopi, ze nie ona je ekonomicky negramotna, ale 90% zien by bolo v rovnakej alebo horsej situacii, ak by zili bez partnera alebo s takym partnerom akeho ma ona.
@mergimar po vysokej skole som pred 3,5 rokom normalne nastupila do korporatnej spolocnosti a postupne mi isiel hore aj plat aj pozicia, teraz som nastupila na matersku. Nie je to ziaden zazrak, treba studovat odbor v ktorom sa vie clovek uplatnit a potom v praci makat ucit sa nove veci a zaklad je aj cudzi jazyk 🤷🏼♀️
Ty kokos, ja mám príjem cez 1000 € a ani keby mi po krku skákali by som si nekúpila mobil za 400 € a už vôbec nie za 700 € a ešte aj na splátky..... 😳
@hettinka presne to som urobila. Prvy rocnik mam ukonceny, teraz som mala byt druhacka, ale som prerusila, pretoze prave tam mi doslo, co to vsetko obnasa. Neviem ci to chcem. Nie preto, ze by som si neporadila s detmi, !am aj ku nim vztah, ved moji su tiez v puberte, ale ta priprava kazdodenna. Ja mam rada co robim, robiim vo svojom obore, aj by som v tom rada pokracovala. Lenze deti rastu a maju stale vyssie naroky. S manzelom sme sa spoznali na vyske, len on koncil v inom odbore a zaraba ako ja. Stale pokukavam aj po inych ponukach. No zatial nikde mi ti neponukli viac.
@mergimar no vieš, pre mňa učiteľstvo tiež nie je práca snov, prípravy a zvládanie žiakov je to najmenej, to dávam s prehľadom. Mne vadia iné veci ... ale kým boli deti menšie a ked potrebujem peniaze, tak bohužiaľ, isté veci musia ísť bokom. Nebudem trieť biedu a robiť niekde charitu, keď môžem zarobiť viac a mať dobrý pracovný čas. Práve preto, že mám deti (tiež už v puberte) a tie náklady sú vysoké. Inak, môj muž VŠ nemá a zarába viac ako ja ... takže nie je to iba o škole.
Ja by som sa aj presťahovala, keby nezarobím na základné veci - a pri minimálnej mzde by sme nemali na základné veci.
@mergimar Inak, ak vieš jazyky, zarábať sa dá cez net, robiť preklady, korektúry textov. Tých ľudí som ani nevidela, preklad mi prišiel na email, preložila som, poslala späť, plat mi prišiel na účet.
Navyše, ak si odborník, vieš robiť odborné veci v jazyku. ja mám AJ a NJ vyštudovanú, ale napríklad ekonomike ani právu nerozumiem, takže neviem preložiť text v takom odbore. Prekladala som technické špecifikácie, rôzne manuály, brožúry, propagačné materiály cez rôzne agentúry, zarábala som na prekladoch 3x toľko ako v škole, keď som začínala. Už sa mi to teraz moc nechce, robím na iných veciach, ale keby bolo veľmi zle, že ako ty zarobím minimálku, vzala by som zasa preklady.
POradim bez toho aby som hodnotila tvoj zivot ak chces setrit , zacni od prijmu mas 600 eur tak 40% by si mala mat spotrebu , 30 % max uvery co sa aj byvania tyka. cize vydavky s uvermi by mali byt max.70 % a 30 % z prijmu by si mala byt schopna si odlozit.
Ak nemas navyk bude to boliet . 420 eur by mali byt max tvoje vydavky na uvery byvanie stravu a osatenie.
30 % co je 180 eur by si si mala odkladat.
Cize dalsi uver by som si urcite nebrala. A ak mas viacej uverov ako aj telefony odporucila by som ti cestu optimalizacie tvojich zmluv. Vyhladaj financneho poradcu idealne z partnersgroup a ak ti on nepomoze tak je to uz bez sance.
Ja som aktualne na materskej ak budes chciet pomozem.
AK nie tak skus postupne zaloz si sporiaci ucet a prvy mesiac odloz hned po vyplate 10 eur, a kazdy mesiac si to navys. uvidis ze s ati to podari.
@hettinka ak by som ovladala technicku angl. a nemc.,asi nie som na tom tak, ako teraz. To by mi veru pomohlo. Ale ja viem iba tu " kuchynsku". Kde si sa naucila technicku? Je na to riadne skola, ci kurz? Doteraz stahovanie neprichadzalo v uvahu, cakala som, kym deti pojdu na strednu. Teraz sa uz obzerame za pracou aj inde, nielen tu na blizku. Syn je osmak a dcerka chodi na 8 rocne gymnazium a teraz je v sekunde. Nedavno mi oznamila, ze chce pokracovat na zdravotnej. Takze este rok vydrzat. Dovtedy si musime nieco najst. Uvidime. Aj ta technicka angl. alebo nemcina ma napadla. Ako ja si obcas nieco privyrobim, ale nie je to staly prijem a nie je to ani vela.
Máš veľmi veľké výdaje na to, že si sama. Tie telefóny dosplacaj ale v budúcnosti by som sa vyhla drahému telefónu, keď nemám na gate , zubára a podobne.
Čo sa týka auta, nie je v okolí niekto koho by si mohla voziť a skladal by sa s tebou?
Keď chces šetriť tak na jedle minas dost .kedže máš obedy v práci a priateľ sem tam nakúpi.
Čo sa týka ďalšieho úveru, asi by som skúsila refinancovať ten starý.

V prvom rade..mama nech si splaca svoj mobil sama.je pekne, ze si jej prispela na vytah,ale nemas aj surodencov? A co otec, mas oboch rodicov? Ak ano, nech si uz plati mama mobil sama..
Ty si najdi lepsie platenu pracu,pripadne este brigadu..z tohoto neusetris momentalne .
A ze priatel chce podnikat, je jeho vec, kym nie ste manzelia,tak v podstate ta jeho vydavky nemusia zaujimat..ma vyssi prijem ako ty, mohol by ti aspon nejake oblecko obcas kupit,alebo dat k sviatku ze s tebou pojde kupit.