Ako ušetriť peniaze ?
Ahojte ddiwvcence prosim poradte. Potrebujem zacat setrit snazim sa ale mam pocit ze zlyhavam. Moj plat cini cca 600€. Z toho platim najom 1izboveho bytu 160 euro, 9,98€ internet, 22,50 elektriku. To su vydaje co mam na reziu bytu. Potom mam telefon cca do 90€ ( splatky za 2 telefony plus 1 ruter) a nakoniec mam uver kde platim cca 200€ plus 50€ za benzin. Realne mi zostane v ruke 177€ z ktorych musim zaplatit stravu,autobus ak nejdem autom alebo nejake vydavky. Moja otazka ako mam usetrit?
Nic si na seba som nekupila uz najmenej 4 roky chodim v zodratyc nohaviciach vo veciach co som v nich chodila este na strednu navyse teraz si musim vziat dalsiu pozicku lebo sa mi vylomil zub co ma vide 500€. Moj partner mi nikdy financne nevypomohol. On si vsetku vyplatu odklada zaraba skoro 1000eur mesacne na najom mi zatial neprispieva no nakupi ale,ze by sme trpeli nudzou zas nemozem tvrdit skor ma vytaca,ze nevie pochopit,ze nie som schopna usetrit peniaze a druhu brigadu stale hladam na vykendy s cim zas nesuhlasi pretoze chce aby sme boli spolu. Ako mam usetrit aspon tu stovku mesacne? On to totiz rata,ze ja si odkladam celu vyplatu lenze ja z tej vyplaty musim vsetko toto poplatit a nic mi neostane a on to nevie pochopit kedze on realne platy za svoj byt 100€.
A vie tvoj partner. ze nechces deti? Podla mna maloktory chlap toto toleruje
Ako ušetriť? Jednoducho. Zvýšiť príjmy alebo znížiť výdavky. Iná cesta nie je.
Zvýšiť príjmy: nájsť si lepšie platenú prácu, odísť na čas do zahraničia, zvýšiť si kvalifikáciu, zarobiť niečím pomimo. Písaním, manuálne, službami, opatrovanim....
Znížiť výdavky: poradiť sa s finančným poradcom. Fakt by som ti odporučila prejsť svoju finančnú situáciu s odborníkom, ktorý je zadarmo (a nie je platený jednou bankou). Nájdi si niekoho z Partnersgroup (len nie nejakého nováčika premotivovaneho), alebo podobných skupín, ktorych cieľom je mat bohatších klientov. Pomôžu ti. Na home Credit a podobne veci zabudni. Dostaneš sa do pasce poziciek...
Tak potom robíš dobre, akurát, možno, keď príde priateľ, idete do obchodu a vtedy minies viac ako by si chcela. Keď bude mať prísť, nech si teda donesie, čo mu práve chuti alebo chod nakúpiť bez neho a povedz mu mam toto a to, nakupovať nejdem. To sa stáva, si ľudia bezhlavo doprajú somariny, ktoré by normálne nekúpili. Napr. keď idete spolu, zoberiete drahšie víno, keby ideš sama, vyberás z lacnejších. A peniaze sa kotulaju, ani clovek nevie.
@majkeel Problem je podla mna ten, ze tuto si ludia domysleli situaciu - ze on u nej byva a ze nic neprispieva a este jej neda na zubara. Preto pride rada, ze zbav sa ho.
Ved su spolu mozno este len kratko, ako pise, tak nebyvaju spolu, tak z akeho dovodu by jej mal robit nakupy, alebo prispievat na byt? Ked on plati svoj a ona svoj? A preco by jej mal platit zubara?
Ocividne spolu neziju a pravdepodobne nemaju silny vztah plny dovery, ze by vedeli o svojich financnych situaciach.
Ako teraz napisala - on ani nevie ze ma pozicky... a prizabil by ju, takze to asi svedci o celom tom vztahu...
@majkeel fakt?😅pozri sa my sme sa rozhodli spolu bývať tak ja z čoho môžem z toho dám pol na pol ja sa nemôžem porovnávať z snim keď on má napr ja neviem cez1000€a ja nejakých ,470€, aj keby som mala mesiac jesť len ryžu a špagety jeho sa nevzdám ❤️takže neviem aké si mal vzťahy ale dobre to asi nebolo ja ho milujem preto že je že je taký aký je a nie preto že on musí chodiť do roboty zarábať a pomaly všetko platiť kôli peniazom vzťah to ani není vzťah takže tak samozrejme dnešná doba u bab nič nové ale ani vy chlapy ste není neviniatka
@fokuska no veď o to tu ide že keď spolu ani nežijú a nič tak by ako chlap by ju hádam aj raz za mesiac mohol vziať kdesi čosi jej dopriať kúpiť ale nejdem sa starať .
@gabrielaaaa Tak to su rozne predstavy o vztahu.
Ja napriklad nechapem preco by ju raz za mesiac mal kdesi vziat a cosi jej dopriat kupit.
Obaja maju svoje byvanie, obaja pracuju, pochopim ze pozve na veceru a zaplati, alebo do kina, raz ona, raz on. Ale take, ze pod moja beriem ta do obchodu, nieco pekne ti kupim, vyberies si - to mi nepripada ako zmysluplne travenie spolocneho casu, ale akoze no moja vydrziavam si ta, idem ta pekne poobliekat, kupim ti. A ona ma klipkat ocami a byt stastna ze jej daco kupil...
Ak nevieš kam sa ti "strácajú" peniaze, tak si každý jeden výdavok zapíš a velmi rýchlo to potom zistíš. To je to najjednoduchšie, čo vieš urobiť. Potom sa už budeš vedieť zariadiť.
Boze ked citam niektore komenty. Zeny vy ste tak dokonale a mudre. Neskutocne. Nezvyknem komentovat, ale neda mi. Chcela by som vidiet kolke z vas najvacsich financnych moralistiek ani nema pracu, resp. zije len z chlapa.. Auto luxus. Akoze ludia, ktori neziju, v meste a musia sa drzat na spoje, ktore chodia tak ako chodia... No bohuzial clovek sa niekedy naozaj nema ako dostat do prace a nie nemusi byt len zo zapadakova. Hladat dalsiu brigadu, neviem no, clovek musi aj oddychovat, nie z prace utekat do druhej prace. A rady ako najdi si lepsie platenu robotu :D ano to je take jednoduche. Lusknem a buch mam robotu s 2000eurovou vyplatou. Ach boze. A k zubu... Za jeden zub s ktorym som rok chodila k zubarke som dokopy zaplatila cez 300e. Tie co tu pisali ze u zubara nechaju max 30eur, poprosim vas kontakt na neho, k takemu by som rada chodila aj ja. Ja problem s financiami nemam, ale rozhodne ma nenapadne tu sudit zenu ktora zalozila diskusiu, akoze nemina na hluposti a aj tak tu po iektore strasne mudrujete
nuz budes si musiet pockat, kym ti skoncia vsetky poplatky za telefon a pod. Nabuduce si kup (aj pre seba aj pre maminku) lacnejsi telefon. Smart phone sa da v klude nast slusny aj do 200e. Co sa tyka byvania, pre vas oboch partnerov ak spolu pocitate do buducnosti (aj pri podmienke ziadnych deti - aby ste s tym suhlasili obaja) by bolo idealne byvanie spolu uz teraz (nie az ked sa mu rozbehne podnikanie. Neviem, v com chce podnikat ale u niektorych profesiach je ziskovost najskor o 2-3 roky). Preco chcete na spolocne byvanie cakat na neskor ? Takto by ste mali jedny naklady na byvanie a mozte prispievat obaja. Aj strava bude pre 2 jednoduchsia. Ak je byt v tvojom vlastnictve, mozes ho dat do podnajmu. Mozno v inom meste by si nasla inu pracu, kde mozno nezarobis viac ale na dochadzanie nebude potrebne auto - tym usetris dalsie peniaze na cestovne (bus je vzdy lacnejsi). Aspon skus zistit ake su tam moznosti prace. Inak s tymto platom a s tymito poplatkami co mas isto nemas sancu usetrit, pretoze ako sama vidis, vzdy nastanu nejake necakane vydavky ako napr. zubar.
@fokuska nie ty si ma nepochopila tak keď si ona akože nekúpi tak by jej mohol on ja nevarvim že musí ale mohol by ale ak sa mu páči že chodí v starých veciach tak to je ich vec
prepac ale ten tvoj chlap a tvoj vztah je divny. Tak nepozicia, posle ta za rodinou ale na druhej strane by ta rozdrapil keby zistil ze mas uver? To co je za dement? Mas dost vysoke zbytocne vydavky ako na tie telefony. Ale tvoj prvy problem je tvoj vztah, snazis sa setrit len kvoli lakomcovi.
tvoj prvotný problém je v tvojich úveroch. Nabrala si si úvery aj napriek tomu, že jednoducho s nimi ledva vyžiješ. A ešte chceš aj šetriť. No mala si na to myslieť predtým ako si brala úvery. Buď bude auto alebo výťah alebo telefón. Len ty si chcela všetko naraz a k tomu aj šetriť s tak malým príjmom. Matematika jednoducho nepustí
Neusetris nic...ved nemas ani na jedlo!!!!z toho co ti ostatne,prepanajana....a ze usetrit...
Aj ja to tak vidim, ze treba vymenit priatela.
Nestara sa o teba, nebyva s tebou, nepomaha tvojej rodine, necitis potrebu mat s nim dieta, naco ti je taky chlap?
Ty sa staras o maminu, lebo ju mas rada. Sama by to nezvldla. Kto sa postara o teba, ked si v situacii, ze sama to davas tazko?
Z tvojich prispevkov vidno, ze si zodpovedna, sikovna, starostliva. Nie si ziadna zlatokopka ani financne negramotna nie si.
Zbav sa priatela a kym si najdes takeho, ktory bude chciet s tebou zdielat domacnost a naklady na domacnost, rob na dve sichty trebars, alebo nejako inak si privyrabaj.
Nebrat ziadne uvery mi tiez pride ako dobra rada. Ja osobne by som si nabytok za 900 e na uver nikdy nekupila. Ale stalo sa, treba viac (za)robit, aby sa to splatilo. Ziadne cachre machre s uvermi alebo jogurtmi nepomozu.
No a tiez by som porozmyslala o NEpotrebe mat dieta.
Neviem, mam pocit, že niektorým uniká pointa. Otázka znie ako ušetriť, nie či sa máš zbaviť chlapa alebo ci si urobila dobre, keď si si kúpila mobil a nábytok aký si si kúpila. Nikto nevidí do vášho vzťahu, mne prídete ako dvaja dospelí ľudia, kde každý má svoje financie a nekeca do toho druhému, vyrovnaní, nezávislí jeden na druhom. Ty tu riešiš peniaze, nie vzťah alebo to, či chceš alebo nechceš dieťa. To sú tvoje súkromné veci.
Ustrnula si. Lacnejsi, nez O2 fer, kde volas za 12 centov, je O2 volnost za 10 centov 1 hovor. 4ka sa pouziva len max na 2minutove volanie, kde zaplatis 2x40 centov, teda 80. Je to drahe volanie, kde sa minuta nasobi 4 centami. Alebo mas nieco lepsie?
@danielinaa podla toho, co tu na MK baby pisu, chlapi deti nechcu, mnohi sa "na to este necitia".
Preco si si kupila byvanie a investujes do zariadenia v lokalite, kde ani doprava nechodi. Vymen to za nieco praktickejsie, lebo ked budes mat deti, budes odrezana od sveta, nebudes veciet casovo sklbit skolu a pracu, bude sa ti tazko fungovat. Partner (ak to bude tento) ti povie porad si.
Nemam z coho zit,ale za telefony dam 90€ mesacne???? Tu zacni setrit. A dalsia pozicka? To si snad robis srandu. V prvom radr sa nauci zit bez dlhu,takto spadnes do kolotoca dlhov a uz sa z nich nedostanes
Ahoj, som osobným finančníkom, tvoje financie by mali byť rozložené:
5% - krátkodobá rezerva (na účte v prípade potreby_oprava práčky, auta apod.)
5% - zabezpečenie príjmu (ak by si nedajbože bola PN, tvoje príjmy klesnú na cca 50-55% a nebudeš schopná splácať úver)
10% - strednodobá rezerva - keď na niečo šetríš napr. nové auto _ u Teba momentálne nereálne
10% dlhodobá rezerva - šetrenie na dôchodok/v budúcnosti nebude mať kto robiť na naše dôchodky (III. pilier príp. investovanie do správc. spoločností/šetrenie na dôchodok)_, ak nemáš II. pilier - pri tvojej súčasnej situácii odporúčam aspoň tento/nič Ťa to nestojí, peniaze/5% odvodov nepôjdu do štátnej kasy, ale Tebou vybranej správcovskej spoločnosti, kde sa zhodnocujú/úročia a v prípade smrti sa dedia
30% - maximálna výška úveru, u Teba max. 180 €, odporúčam sa obrátiť na nejakého osobného finančníka v Tvojom okolí, ktorý má určité možnosti/záleží od banky/ zníženia splátky úveru bez dopadu na konečnú splatnú výšku_cieľ: znížiť mesačnú splátku
40% - 240 € potrebné výdavky_určite prehodnoť, ako Ti písali vyššie, všetky Tvoje výdavky_nájdi lacnejšie riešenie
Keď nebudeš tvoriť strednodobú rezervu_potreba mesačná je vo výške cca 50 %.
Tie percentá sú +-/záleží od príjmu, či má úver a pod.
@katka8382 Zrejme narazas aj na moj komentar a v nom unikla pointa tebe.
Pointa je, ze ak dvaja zarabaju taky mizerny plat, ako bolo spomenute, je neekonomicke platit z toho dve domacnosti.
Autorka najviac usetri, ak bude zdielat domacnost s dalsim zarabajucim clovekom, nie ak bude velky jogurt prelievat na styri male. (Ak z velkeho jogurtu spravi 4 male, tak mesacne usetri ca. 5 euro. Rocne 60 euro. O nejakych 8 rokov si moze ist vymenit ten polamany zub.)
Ved to predsa nemoze byt zmysel nemat deti, sledovat vernostne karty a prelievat jogurty.

@katka8382 ja nakupujem v akcii len zlacnene jedlo. Drogeriu okrem vloziek nekupujem a oblecenie kupujem v sekacoch ked su zlavy nakupy za 0,50 eura ale aj tak nevien kde sa tie peniaze stracaju. V praci mam obedy za 0,70 centov snazim sa setrit kdesa len da ale aj tak ked mi ostane 100€ tak sa to minie na jedlo.