icon

Ako vnímate celkovú podporu štátu?

marisoul
30. mar 2013

Ahojte, mňa len zaujíma váš názor nato, že po r. 2014 bude jednotný vek odchodu do dôchodku u mužov a žien. Hlavne čo sa týka žien a to, že sa už nebude zohľadňovať počet detí. Ako vnímate celkovú podporu štátu pre rodiny a pre mamičky s deťmi?

Ďakujem pekne

irriss
30. mar 2013

@jchrastova
souhlasim..i ja pisu od more..situace, kterou popisujes je i zdejsi realita...
Zapadni domorodci nam zacli zavidet...donedavna jsme byli jen "hloupy vychod"...ted, kdyz se propadli pod uroven, protoze si zili nad uroven a nad jejich potreby i vynosy..ted nas vidi jako my kdysi je.. 😉
Skoda, ze vychod tak strasne pospicha a neprestava se "opicit" po zapade..
Je to doslova pad ze skaly.. 😔 do jamy lvove..

vadimka
30. mar 2013

@irriss ano moja, ako vzdy mas pravdu, nezajem 🤐
pritom deti su fakt nasa buducnost, to nie je fraza..ak ma rodina 2 ci 3 deti to znamena, ze budu odvadzat dane aj pre dochodcov, svojich rodicov, preco by tato rodina nemala mat vyhodu? predsa ovela viac pomaha statu ako niekto kto deti nema alebo len jedno...

irriss
30. mar 2013

@vadimka
Do mladi se prestalo investovat..to byla chyba...povazovalo se to za prilis komunisticke tradice..jako napr. Mezinarodni den zen..ktery s komunistama nema nic spolecneho 😔
Nejhorsi je...,videt nase deti "trpet"..kazda mama si preje pro sve dite vice, nez mela ona..ale prijde mi, ze prave nase deti budou o mnohe ochuzene.. 🤐

kattrin5
30. mar 2013

@suhlas uplny s mima4....budte na sr radi ze vobec nieco od statu mate...

vadimka
30. mar 2013

@mima4

lenze z coho si ma setrit ta zena,ktora pracuje niekolko rokov napr.ako postarka,cukrarka,pekarka na matersku? ved uz aj tak malo zaraba...
jasne, ti co nepracuju, nemaju mat take vyhody..ale to, ze niekto mam min.mzdu a nezaraba 1500eur, tak to sa mi zda drsne, ze si ma este setrit....ale z coho???,
ako som uz pisala, nie kazdy moze byt riaditelom, managerom.....

sissy27
30. mar 2013

@vadimka ehm a myslíš, že inde sa dane neplatia? 😅 a dokonca aj vyššie ako u nás a nedostaneš nič... zdravotné poistenie - jedna z variant cca 300dolárov mesačne a kryje ti náklady na liečenie nad 1200dolárov... čiže ak ti lekár vystaví účet na 1300 (a to ver, že bolo len také obyčajné mrknutie do krku, nie operácia) tak ty si zaplatíš 1200 a poisťovňa doplatí ten zvyšok... aké dobré, že? pôrod takých 8000dolárov - na ten sa základná poistka nevzťahuje, to si platíš extra...
v číne za druhé dieťa ešte dokonca zaplatíš ty,ak ho veľmi chceš mať a prídeš o všetky sociálne výhody...
možno by nebolo odveci sa občas pozrieť na veci aj z inej stránky - je kopec takých, ktorí nemajú ani také výhody ako my a napriek tomu dokážu deti vychovať a uživiť,a to "málo" čo dostávame od štátu, brať ako bonus a nie ako príjem, lebo ľahko sa môže stať, že o pár rokov nebude ani to...

irriss
30. mar 2013

@sissy27
Sissy, jak je to s tou Cinou?? To je pro mne novinka..-necco se zmenilo??..mam tu zname cinany...jejich holcicka chodi s dvojkama do tridy a maji jeste syna na stredni a jsou tu kvuli tomu, aby mohli mit druhe dite..Jejich maminka jezdiva do Ciny..ale vzdy sama..boji se..A nedavno jsem tu sledovala Skandal.. jak donutili pomoci nasili potratit Cinanku v Cine, ktera byla po druhe tehotna..

vadimka
30. mar 2013

@sissy27

boze, uz som jak papagaj.... 😉
pozeram sa na to aj z druhej strany a som rada, ze nezijem v cine...no ked zasa spominate tu AMEEEERIKU 😅 ....nuz napiste mi priemerny plat napriklad sestricky v nemocnici 😉

irriss
30. mar 2013

@vadimka
problem je v tom, ze se vse ridi podle narizeni Unie..a kazdy stat ma jine baze z minulosti..proste by se muselo VSE zbourat a stavet stejne VSUDE..a stejnym zpusobem,

sissy27
30. mar 2013

@vadimka no tak aj ja budem za papagája - nie je to na SK také zlé, aby bolo nad čím plakať 😎 stačí sa pozrieť na tie témy a fotoblogy tu na MK - aký kočík? taký či onaký? a po pol roku aký? a aha čo sme nakúpili, čo nosíme, budeme nosiť, nestihli sme nosiť, kam na dovolenku - naozaj sa majú mamičky na sk tak strašne zle? 😉

vadimka
30. mar 2013

@sissy27

ved ja neplacem

irriss
30. mar 2013

@sissy27
Mam obavy, ze realita (fotoblogu MK) je jina..zde take maji kozichy a ty nejlepsi auta..a "lednice" je prazdna..proste vse jen HRA na neco a na nekoho.. 😎
Co mas na sobe vsichni vidi,ale co mas v sobe nebo uvnitr...,to uz je prilis "vzdalene a casto prazdne"
Kazdopadne ZDE v Italii kocik za 700Eur UZ neni videt ani ve vyloze.. 😎
p.s. Zdejsi konikovska realita podobnych luxxusnich albumu je podle meho caso jen "palcova zaleziotost"

vadimka
30. mar 2013

@sissy27
ano, su tu priam katastrofalne problemy mamiciek.... 😅 😝

jchrastova
30. mar 2013

@vadimka no do troch rokov tu máme aspon pomoc a môžeme žiadať o príspevok na opateru dieťaťa podial chodí do jaslí, v portugalsku nie je nič také, po troch rokoch ak je zlý zdravotný stav môžeme žiadať o predlženú materskú a tam to tiež nie je a aj malá pomoc je pomoc, ja to aspon tak vnímam...

kristiii
30. mar 2013

Tak toto ma dojalo asi najviac zatial "alebo odvadzali dane z minimalnej mzdy a predsa len maju narok aspon na tych 196 EUR a nikde nie je zaruka, ze tieto zeny po materskej budu zarabat 1500 a odvadzat z toho dane"
mňa by len zaujímalo ako by fungovali tie ženy čo zarobia tých 1500 keby nebolo tých čo za tú min.mzdu musia pracovať, akože toto bol totálny výsmech ženám ktoré drú v závodoch aby sa ludia ktorí si to môžu dovoliť vyvážali na autách ktoré im vyrobia, aby si mali čo do úst kúpiť pretože by im to nemal kto vyrobiť ani predať, aby im mal kto kancle upratovať, v neposlednom rade aby im mal kto deti vzdelávať alebo sa o nich starať v nemocnici...atď. Fakt smutné...aj to že práve deti sú v dnešnej dobe takto vedené..každý chce byť manažér pretože vyučiť sa v dnešnej dobe remeslo je na hambu..len som zvedavá komu budú tí manažéri a bossovia za chvílu manažovať a bossovať, asi jedine jedni druhým..
Tú min. mzdu si predsa ľudia čo za ňu pracujú neurčili a to nevravím o tom že v dnešnej dobe sú za ňu nútení pracovať ludia s VŠ

vadimka
30. mar 2013

@kristiii

lepsie sa to napisat ani nedalo, tiez som nazoru, ze prave ti co najviac makaju maju houby....a vsetci mamnagery maju dojem, ze su bohovia...vsak skusme zastavit tovarne, pekarne...potravinove zavody kde zeny pracuju za min.mzdu....ono je to furt tak desat predavaciek, siciek pracuje aby sa ti hore mali dobre....

irriss
30. mar 2013

@vadimka
Ja bych mela byt VUDCE:
naridila bych stejne platy delnikum i lekarum..
Vzdyt lekar potrebuje delnika a delnik lekare... 😲 😲 😲

a ted mi nepiste, ze nekdo studuje vic a ma vetsi ICQ, protoze tomu casto tak neni.. 🤐 sakra jsem se rozcilila..
"irriss president" 😔 😉 🤐 🤐 🤐

vadimka
30. mar 2013

@irriss 😀 😀 😀 😀 jezis ty si podarena..ta tu ukamenuju...ci si sto rokov za opicami 😅

ale mne sa tvoj napad paci, je spravodlivy..presne jeden bez druheho byt nemoze...preco niekto kto dava papiera zlava do prava na stole zarobi 1500 a ten co pecie chlieb len 500...zato, ze studoval...no daj sa mi svete...ja uz so videla tolko debiiiiiiiiiiiiilkov s diplomom, ktory ani s metlou nevedia narabat...

veronika426
30. mar 2013

Najlepšie pre naše deti by bolo asi žiť v Rakusku. Pridavky su podla veku dietata, čím je staršie tým su vyššie, začína sa na sume cca. 105 eur mesačne, od troch rokov dietata 112 eur, od 10 rokov 130 eur atd.. a ak pribudne surodenec, tak sa dostava este aj priplatok k tomu prispevku tiez mesacne...a co sa týka rodic. prispevku, tak ten je cca. 450 eur mesacne a sa mi zdá, ze prve 3 mesiace dostane prispevok dokonca aj otec dietata... no a je to len nieco zapadnejsie od nas, to je sila vsak? 😠 ale najlepšie na tom je, ze ceny potravin su takmer rovnake, nieco je dokonca v Rakusku aj lacnejsie a ked som ja povedala vysku nasej rodicovskej, tak na mna rakusani len vyplestili oci, ze akým zazrakom to dokazeme prezit celý mesiac... 😨 a tie smiesne platy...tu zarobi ucitelka cca. 400eur a tam? 1500eur. a žijeme "štastne" až kým nepomreme..

mima4
30. mar 2013

@vadimka

ja chapem, ze zena ktora zaraba minimalnu mzdu, nema si z coho setrit, len realne ked sa hovori o odvodoch, daniach atd... realne keby to malo byt spravodlive, tak "to co do systemu das, to aj dostanes", ale tym, ze v tomto state mame solidaritu, tak dostanu aj ti, co tolko neprispeju a naopak rovnako po 6 mesiacoch materskej dostanu aj ti, co do zistemu niekolkonasobne viacej penazi dali, ale dostanu rovnako ako ti, co nedali. V tom je podstata socialneho statu, a to je predovsetkym velmi velka vyhoda pre slabo zarabajucich ludi!!
To ze mzdy urcitych povolani su smiesne, to vieme vsetci. Najvacsia hanba v tejto republike je v tom, ze dvaja robia (muz a zena, maju dve deti) a predsa zivoria a mam pocit ze rovnako zivoria ako taki co nerobia a robit nepojdu.

sissy27
30. mar 2013

@vadimka neviem presný plat americkej zdravotnej sestry, ale viem, že priemerná hypo je okolo 1500 mesačne, elektrina 300, u zubára zaplatí 1000 za preventívku, obyčajná kaderníčka si vypýta 200... na dieťa nedostane nič, po pár týždňoch ide naspäť do práce, škôlka stojí okolo 300 - na týždeň... nemá zmysel porovnávať len platy, treba vidieť aj výdavky...

tova
31. mar 2013

@sissy27 v usa zdrav. sestry maju plat od $20 -$45/hod. Sekretarky, predavacky, recepcne, maju plat od $12-$18/hod. co im vyjde $2000/mesacne. Nie kazdy zamestnavatel ponuka zdrav. poistku, a ked ponuka neznamena ze ju plati celu ale z vyplaty strhava par stoviek. inac zdrav. poistka na rodinu vyjde $1200 tolko sme platili plus poplatky u lekara a za krv, vysetrenia. Preventivna prehliadka u zubara urcite neni 1000 ale tych $100, kadernicky su za $20, ale ked niekto potrebuje super exkluzivny salon tak si tych $200 zaplati, u nas skolka stoji $100/den treba pripomenut ze ked je dieta chore, alebo je zrusena skolka koli pocasiu skolka nevrati peniaze. Zase je pravda ze je vela moznosti pracovat, a najme za manualne prace sa plati okolo $30/hod, napr. na sk upratovanie je podriadna praca ale poznam polku ktora mesacne si zarobi $5000 v hotovosti. Dochodky su podla toho kto kolko dani odvadzal, napr. moj svokor dostava $2000 mesacne, ak by nemal splateny dom tak by najmenej dal $1000/najom, $400 elek, kurenie, ostatne na jedlo a oblecenie, cize by zil z mesiaca na mesiac, ale takto moze aj $1000 mesence usetrit a cestuje na dovolenky kazdy pol rok. Na deti sa v usa absolutne nic nedostava od statu, len rodiny ktory maju prijem pod zivot. minimum, dostanu $2000/rocne na kazde dieta. V usa funguje velmi vela charit a organizacii a naozaj ked niekto potrebuje pomoc musi len poziadat, nedostanu priamo peniaze do ruky, ale pomoc s byvanim, jedlo, osatenie, preplatanie skolky, jaj a este ma napadlo ze je program ked niekto nema na kurenie alebo elektrinu, mu ju stat zaplati ked si overia prijem.

sissy27
31. mar 2013

@tova s tými cenami za služby je to asi ako kde, iné ceny má dr. v NY a iné niekde na dedine... segra žije na floride a 20 dolárov ju vlasy stoja ak si kúpi farbu vo walmarte a nafarbí sa doma 🙂 služby sú tam v porovnaní s nami strašne drahé... kamoška, ktorá robí kozmetičku na opačnom konci floridy, tak tiež nepýta pod 200... zubár pýta 100 za "prekročenie prahu" - ak robí nejaký zákrok, ktorý je u nás v rámci preventívky, napr. zubný kameň tak to rapídne stúpa a teda ona bez 1000 ani k zubárovi nejde (a to nemá zuby v nejakom katastrofálnom stave), gynekológ pýta za preventívku 300.... je možnosť dať sa ošetriť v takých ako u nás fakultných nemocniciach, kde ťa ošetrujú študenti v rámci praxe, čakáš, nikdy nevieš na koho natrafíš a nemôžeš si lekára vybrať, vtedy je to lacné (na naše pomery stále nie), ale ak máš "svojho" zubára / lekára, ktorý sa o teba stará, objednávaš sa na čas a máš nejaký komfort, tak to už nie je veru za 100...

gretocka
31. mar 2013

myslim si, ze co sa tyka podpory statu, nie je to ziadna slava, ale nemyslim si, ze sme na tom najhorsie z celeho sveta.

Moj manzel nezaraba "majland" no napriek tomu v nasej krajine vitam moznost byt s detmi doma tri roky. Radsej sa uskromnime, ale neviem si predstavit ze by som mala odist od maleho babatka naspat do roboty.

Tie to sa vyjadrujete k tomu, ze naco tri roky, ked sa z toho neda vyzit - nie je to nahodou teraz tak, ze popri rodicovskom mozete kludne robit a nejaku davku od statu dostavate (priamo rodicovsky 196?)? to sa pytam naozaj uprimne, lebo to neviem.

Co sa tyka cien vsetkeho - nemam pocit, ze sluzby su u nas predrazene - sudim podla znamych, ktori si chodia davat robit sluzby na Slovensko (teta zo Svajciarska hovori, ze napriek svajciarskemu dochodku, ju pre nu zubar u nich hrooozne drahy).

Myslim si, ze kto chce vyzit dokaze a teraz ma neukamenujte, ale mam v poslednej dobe pocit, ze nejaky standard zivota je casto natlacany reklamami a mnoho z tych veci, ktore nam media predkladaju ako to, co musime mat su veci, bez ktorych sa dokazeme hravo zaobist..

takze pre mna je hodnotenie: mohlo by to byt aj lepsie ale da sa 🙂

zitaje
31. mar 2013

Ono je to take - vlastne svojim sposobom su deti zohladnene pri dochodku, kedze za mna napr. stat platil dochodkove poistenie pocas oboch rodicovkych dovoleniek. Cize nie su to len cisto odpracovane roky, ale aj cas na rodicovskej "dovolenke".
Neviem ako to bude do buducna, ci tuto moznost zrusia, ak ostane, myslim si, ze je to vcelku ferove.
Inak si nerobim nejake iluzie, moc sa na dochodok nespolieham...
@gretocka suhlasim, ze standard, ktory tlacia ludom do hlav media, nie je zavazna norma, a da sa zit aj jednoduchsie a skromnejsie...

lumiva
31. mar 2013

@zitaje Zene na RD sa sice pocitaju roky do dochodku, ale z minimalneho poistneho. Bezdetna zena zatial slusne zaraba, pocitaju sa jej roky. Vysledok: pojdes do dochodku rovnako ako ona a budes mat mensi dochodok. Co je na tom ferove?

miruska320
31. mar 2013

@mima4 nie stat za to nemoze ale prihrava zamestnavatelom aby uprednostnovali v praci muzov a bezdetne zeny 😉

zitaje
31. mar 2013

@lumiva ved ti tie roky nemusia zaratat, ked nechces, je to len na tebe. Mozes ist po pol roku do prace ako na zapade a zarabat riadne sumy a z nich si odvadzat odvody 😉

lumiva
31. mar 2013

@zitaje. Zalezi samozrejme od toho aky mas prijem. Zober si to ale z pohladu, ze ta bezdetna zena je tvoja kolegyna, ktora je na rovnakej pracovnej pozicii a mate rovnaky prijem. Ty mas sice danovy bonus, ale ty sa po praci zenies na nakup a domov varit a robit s detmi domace ulohy, avsak ona sedi niekde na kavicke a do ruzova vyspinkana pride rano do prace s usmevom na tvari. A to este nehovorim o tom, ak nemas babky, ktore ti zavaruju deti a musis si platit au-pair tato doba sa ti nijako lepsie nezohladni pri vypocte dochodku ako jej. Nikdy nebudes mat vyssi dochodok ako ona. Na Slovensku je problem to, ze ak nechce stat pomahat asocialom, tak vymysli nieco, cim skodi ludom, ktori uprednostnuju rodinny zivot. Lebo inak by to bola diskriminacia. Kazdy si musi skusit ako sa zije v inom state, ale som presvedcena aj o tom, ze ti co ziju v Amerike alebo inde a hovoria "zlate Slovensko", ze sa aj tak nevratia, lebo nie je vsetko zlato, co sa blisti. Je to moj nazor.

vroni
31. mar 2013

@veronika426, never na duchov. Dostanes sice cca 150 euro rodinne pridavky a 450 rodicovske, ale minimalne tisicku zacalujes najomne (o hypoteke mozes tak maximalne snivat) vratane energii, statna skolka kostuje 300 mesacne (vratane stravy), nieco ako cvc - haha, neexistuje, pekne plat ako zmyslov zbavena za kazdu aktivitu s dietatom... Tiez to tu nie je ruzove a z rodinnych prispevkov a rodicovskeho tu vyzijes prave tak malo ako na Sk. Mne sa zda podpora matiek na Sk velka. Nie idealna ani dostatocna, ale rozhodne jedna z najvelkorysejsich - nie len trojrocny rodicovsky prispevok, ale aj skolky za par supov (viem, ze nemaju dost miest, ale to nemaju nikde), detske a mimoskolske aktivity, skolske jedalne a druziny - to vsetko su tu javy nevidane a ak vidane, tak za strasne prachy a za sialenych podmienok.
Jo, a ziaden prispevok pre otca neexistuje. Ani den, nie ze tri mesiace...