icon

Ako vnímate celkovú podporu štátu?

marisoul
30. mar 2013

Ahojte, mňa len zaujíma váš názor nato, že po r. 2014 bude jednotný vek odchodu do dôchodku u mužov a žien. Hlavne čo sa týka žien a to, že sa už nebude zohľadňovať počet detí. Ako vnímate celkovú podporu štátu pre rodiny a pre mamičky s deťmi?

Ďakujem pekne

Strana
z4
erikasadek
3. apr 2013

@vadimka vidim ze tu oponujes francuzskom , len neviem zial si tu??
pretoze co pises je uplne nerealne v fr, nehnutelnosti v sr su lacnejsie ako v fr??? dovolim sa zasmiat...... tu len jedna bvlba garaz stoji do 100 000 a jednoizbovy byt okolo 150 000!!!
my sme teraz 5 clenne rodina apoviem ti ze v fr len asi 40 % je vlastnokm bytov a domov tu je doslova nemozne byt vlastnikom;; pri tunajsich cenach a platoch!! a hlavne narokoch na pozicku, min uver je 20 rokov !!!!!! a i to musus mat neake penize aspn 50 000 na zaciatku aby sa v banke na teba pozerali, realita francuzska teraz je ze mlade rodiny apary hovorym o mladcyh do 35 rokov ani nahodou nemozeu zobrat uver pretoze byt hlavne vo velkomestach , 3 izbovy pocitaj 250 000 , nic moc a 4 izbovy od 300 000 hore;; banka ti da urok na 25 rokov pri plate 3600 € mesacne!!! max 200 000!!zaco si mlada rodina tak prd kupi a splacat bude mesacne 1200 €!! co je nerealne tu je nemoznost kupovat..

ked zacnes nieco pisat tak si over veci.. slovensko je drahe, ale su aj ine staty kde je draho a treba dvakrat obracat €!!!! nie len na slovensku...
este jedna vec vyhoda slovakov, poliakov madarov rumunov je ze este chodia robit do nemecka, rakuska do okolnych krajin!! aby mali moznost zit, problem je ze nemec, francuz nema kde ist zarobit viac!!!!!

emilyz
3. apr 2013

vadimka na jednej strane chapem Tvoje rozculenie, v mnohych veciach mas pravdu, na druhej strane baby zijuce v zahranici sa snazili vysvetlit, ze nie je vsetko zlato, co sa blysti. Ty si ako au-pair zarobila, pretoze si zila mozno v jednej izbe a vedela si, ze onedlho sa vratis, ale keby si mozno z tych prijmov mala zacat zit ako vsetci obcania so vsetkymi vydavkami, bolo by to ine... Baby sa snazili vysvetlit, ze podpora, a to hlavne socialna, je celkom slusna, kedze ludia na Slovensku davky dostavaju, zatialco v inych krajinach ich dostavaju podstatne kratsie alebo vobec nie. A co sa tyka platov, tak aj v zahranici dostat slusny flek nie je len tak, a pokial ho uz dostanes, musis si ho udrzat, a takisto z toho platit tie drahe skolky a vsetky vydavky nie je sranda, v konecnom dosledku Ti nezostane vela... a co sa tyka stylu zivota je omnoho narocnejsi, napr. tu v Cechach - nekonecne dochadzanie do prace aj hodinu a pol, ziadna pomoc, ziadne babicky a tetky, clovek je na vsetko v podstate sam, dlha pracovna doba atd...A co sa tyka zdravotnej starostlivosti - ludia si v porovnani napr. s USA nemusia v nemocnici platit takmer nic, zatialco ked ti v USA pichnu jednu injekciu proti postipaniu, tak das 800 dolarov, takze sice zarobis, ale ak sa Ti nahodou nieco stane, tak si skoncil...

erikasadek
3. apr 2013

este dodam , ano na slovensku je draho,;;;;; je ale aj dookola mimo v inych statoch sa nelahko zije ludom
socialna podpora slovenska je dost vysoka, oproti inym statom ..

jedno je fakt v state kde ludia dostavaju peniaze pridavkami apodporou viac ako ked pracuju je koniec normalneho statu , a zacina darmozractsvo...

na koniec Vadimka este jedna v fr je taka danove zatazenie, ktore tazko znasam evsetci nezelam ti ho!!!!!!!! fr je najviac zatzujuci stat na svete!!!! ci pracujucich ci pre podnikatela oficialny fakt!!! hlavne vdaka nasej vblbej vraj socialnej vlade ktora dala take vysoke dane ze vsetci odtial utejkaju .. ako mozmu, dat 75% je uz zbojstvo!!!!! pre mna....

roxi
3. apr 2013

@erikasadek ale veď nikto tu netvrdí, že v zahraničí sa žije ľahko, len sa žije lepšie ako na SK, ak by to tak nebolo tak ľudia (celé rodiny) by sa do zahraničia nesťahovali, ale vracali by sa späť na SK.
Nikto netvrdí, že na SK nie sú dávky, ale musia byť, lebo áno dostávajú ich aj mamičky, ktoré nikdy nepracovali a možno ani po materskej pracovať nebudú, ale ak sú v regióne, kde si nemôže nájsť prácu, tak nemajú byť žiadnu šancu na podporu? žiadnu šancu založiť si rodinu? Ja mám odpracované roky a RD som poberala v rovnakej výške ako maminka, ktorá nikdy nepracovala, na prvý pohľad to možno nie je fér, ale ak tá maminka žije v regione, kde práca nie je, tak má byť už úplne odpísaná?
A áno, ľudia na SK nejako vyžijú, ale za akú cenu, v malom meste odkiaľ pochádzam by si ťažko našla rodinu, kde aspoň jeden člen nie je v zahraničí (a nie preto, že chcú žiť nejako nadštandartne) ale preto, aby vôbec nejako prežívali, tak odchádzajú robiť babičky (ak sú ešte čulé) do Rakúska či Švajčiarska opatrovateľky a tak nemiesto vlastných vnúčat opatrujú cudzie deti, alebo mama či otec je nútený odísť do zahraničia a domov prídu 1-2 razy do roka. Myslíš, že je to ideálne, keď rodina nie je spolu, keď jeden rodič je sám na výchovu detí, keď deti vidia toho druhého len párkrát do roka a nie je málo prípadov, keď partner žijúci v zahraničí i keď posiela domov peniaze, napokon si nájde nového partnera tam a domov už ani nechodí, takže cena za prežívanie je dosť vysoká.
Tu ide o to, že na SK, je to čím ďalej tým horšie (ak nerátame BA - lebo to je kapitola sama o sebe a ľudia žijúci tu, nemajú ani potuchy o živote niekde v zapadnutých dedinkách či mestách) a dochádzanie za prácou, myslíte si, že ľudia nechcú dochádzať? Dochádzajú aj do 80 km, aspoň pár takých poznám a sú radi, že majú prácu, ale jasné, že nie vždy sa to ľuďom oplatí, lebo ak si zrátajú náklady na dopravu a odrátajú od zárobku, tak bohužiaľ častokrát je to naozaj veľmi nevýhodné, lebo práve v takýchto regiónoch je nezvyčajné dostať viac ako minimálnu mzdu.

Ešte čo sa týka nezamestnanosti a podpory, tak pokiaľ sa to nezmenilo tak podpora je len 6 mesiacov a to musí človek predtým odpracovať tuším 2 roky v kuse, potom už nárok na podporu nemáte, zrejme len na sociálne dávky, ale to len ak príjem celej rodiny je poriadne nízky a aj to vám dajú len príspevok na nájom či energie.

A prečo si tu ľudia nehnuteľnosti kupujú, lebo ak budeš platiť 25 rokov hypotéku tak ti ten byt aspoň bude patriť, rovnakú sumu môžeš platiť za nájom, ale v tom prípade je suma veľmi podobná aká tá, čo by si platila za hypotéku a po platení 25 či viac rokov ti nebude patriť nič. Takže logicky je výhodnejšie vlastníctvo bytu.

A áno, sú krajiny, kde je daňové zaťaženie vyššie, ale i napriek tomu, sa dám dá normálne žiť a nie živoriť.

A o tej 75% dani tak neviem, ale nezabudla si to upresniť, lebo tú 75 % daň majú platiť len tí, čo majú ročný príjem nad 1 mil. € ročne a tými 75 % sa zdaňuje až ten príjem nad tú sumu, dovtedy sa zdaňuje ten milion 45 % daňou.
A 45 % daň je pre ľudí, ktorých ročný príjem je nad 150 000 € ročne, takže aká je potom daň pre normálne zarábajúcich ľudí. Nemám rada, keď niekto uvedie len to najvyššie, aby to vyzeralo, aké to máte ťažké, ale neuvedie skutočnosti, ktoré sa týkajú bežných ľudí.

roxi
3. apr 2013

@erikasadek
len tak pre porovnanie, keď už chcete tak veľmi porovnávať, aká je minimálne mzda vo Francúzsku, u nás na SK 337,70 €,
- daň z príjmu neviem či som zislala správne, ale tak vyzerá to, že záleží aj od počtu detí a samozrejme výšky príjmu, je možné si uplatniť odpočítateľné položky, a daň 5,5 %, 14%, 30 %, potom tých už spomýnaných 45% a 75 %,
Prosím, môžeš aj upresniť, opraviť, či vysvetliť, rada sa nechám poučiť, ale napísať, že všeobecne je v FR daň 75 % pre všetkých tak to je troška zavádzajúce.
Takže áno, niektoré výdavky sú na SK menšie - ale v porovnaní k naším platom nie sú až tak nízke.

sisaka
3. apr 2013

@roxi pozri, kazda mame na podporu statu svoj nazor a ten je ovplyvneny tym, kde zijeme a co sme prezili, takze sa asi len tazko zhodneme,. Uz som tu kedysi na fore pisala, ako som zila na Sk a ako som zacinala v Kanade, len zhrnime: Odchadzala som s holou ritou (s prepacenim) a zacinala v Kanade s pozicanymi peniazmi (tie stacili na kupu auta) - viem, co je nemat robotu, hladat robotu, pracovat v "podradnych" zamestnaniach, dochadzat do prace niekolko hodin denne a pod. Preto moja odpoved je : kazdy je si strojcom svojho stastia a kazdy si musi za svoje rozhodnutia niest zodpovednost.

erikasadek
3. apr 2013

@roxi dan u priemerneho cloveka co je u nas okolo 2 az 4 tosoc plat s dvoma troma detmi....
dam ti prikald u nas rocny prijem okolo 30 000 do podrobnosti nejdem mame tri deti, danova sadzba u nas je 45 %!!!
75 % platia ludia ktorych prijem je okolo 100 000 dokopy... samozrejme....
co s atyka fr ano je to fakta danovo najviac zatazeny stat na svete oficialny fakt z mojej hlavy to nie je....

teraz pridavky teda rodicovsky je 190 e neviem presne prepac mi , min plat 337€ na slovensku.. tu je 181€ tri roky na dieta min plat je tu 1200€ hrubeho...takze porovnaj....
roxi ani tu ku platom nie su jednoduche polozky ver mi... je tu draho...
kazdy kto bol v pariz , alebo len v disneylande mi potom odpisala zlate slovensko s cenami!!!!!ludia ktorych ani nepoznam len som im pomohla pri pobyte tu alebo hladanim co s atyka pariza.. 😉

erikasadek
3. apr 2013

@roxi vies kolko ludi zivori aj v fr!!!!! nemas ani predstavu akym sposobom;;;;; niektori ziju horsie ako nasi slovenski cigani!! a s detmi... na sloivensku je tazko ;, ale stojim si z atym aj v inych krajinach je tazko, a horsie ahorsie od kedy je kriza!!!!!

roxi
3. apr 2013

@sisaka ale veď ja nevravím, že to tak nie je, len mám niekedy pocit, že tí čo žijú v zahraničí už zabudli, ako sa tu na SK žilo a prečo odtiaľ odišli, tu sa vymenovalo veľa vecí, za ktoré by sme akože mali byť vďačné a ktoré sú akože nadštandart, ale pre väčšinu na SK žijúcich ľudí, sú tie "žobračenky" nevyhnutné a sú ľudia, ktorí sa nemôžu presťahovať, poznám veľa mladých čo odišli študovať do BA a jasné, že už sa nikto nevrátil do hladovej doliny a poznám aj veľa starších, ktorí odišli robiť kde kade, lebo žiť treba a jesť niečo treba, ale je to normálne, že sa rodiny rozdeľujú, nie je. Najhoršie je, že na SK už veľa ľudí nevidí ani žiadnu pespektívu, ja nevravím, že je tu všetko zlé, sú vecí, ktoré si ja osobne myslím, že sú lepšie ako inde, ale celkovo je to to čím ďalej horšie.
A nepíšem tak len z pohľadu z SK, žila som nejaký čas už aj inde (ale nikdy som tam nešla s tým, že by som tam chcela žiť) buď to bolo kvôli jazyku, cestovaniu, zárobku a pod.) Ale tiež som bola ten prípad, že i keby som sa nechcela vrátiť kvôli zodpovednosti som sa musela. Už roky síce žijem v BA, takže ja sa v podstate nemám prečo sťažovať, lebo jasné, situáciu tu je úplne iná ako inde v SK, ale chodím tam a tak aj môžem porovnávať a vidím aké zúfalé to tam je.
Preto je podľa mňa (teraz nechcem útočiť, myslím to v dobrom) ale zvláštne, keď niektoré baby, čo odtiaľ odišli práve kvôli tejto bezútešnej situácií, píšu, aký je SK super sociálny štát.
A viem, že vám v zahraničí nie je ľahko žiť, mám známych žijúcich mimo SK a vidím, že ich to sem stále ťahá, ale proste nemali na výber a odchod bol najlepšia voľba. A držím im palce, aby sa im darilo a postupne boli aj oni sami presvedčení, že urobili dobre a i keď ich to bude stále ťahať domov a možno občas zapochybujú o svojom rozhodnutí, ale pre budúcnosť svojích detí urobili rozhodne dobre. Tu pokiaľ sa niečo radikálne nezmení, nikdy lepšie nebude, každá vláda sa stará len sama o seba a ľudia sú na poslednom mieste. Bohužiaľ.

roxi
3. apr 2013

@erikasadek takže predsa len nie je pre všetkých tých 75 %? ako si napísala v pôvodnom príspevku.

A nepomýlila si sa teraz s jednou 0, lebo tá 75 % je od príjmu 1 milion, teraz musím ísť, ale nájdem ti večer ten link.
Samozrejme súhlasím, že všade je život ťažký, len nemám rada, keď tu tvrdíš, ako je na SK super a napíšeš zavádzajúce info (napr. o dani, len aby si nám potvrdila, že u vás je oveľa, oveľa horšie) to mám potom pocit, že si myslíš, že sme tu na SK všetci tupí.

roxi
3. apr 2013

@erikasadek nie je to tá stránka, ktorú som mala pôvodne otvorenú, ale pre približné info hádam postačuje:
http://www.french-property.com/guides/france/fi...

erikasadek
3. apr 2013

@roxi nepotrebujem lin 75 % prisla vcera do platnosti zakone uplatnuje sa aj na velke spolocnosti ,, ako ja na fotbalove kluby... pre mna 75% je uz zdieranie.... 55 % je tiez uz dost to je pre ludi ktori zarobia od 60 000 rocne
teraz ak si myslis ze 45 % dan je malo priemerny plat... 🙄 ku nej este su pripocitane tazke danove zatazenie co s atyka strhavanie s platu na socialne vydavky , tak ano urcite zavadzam od rana do vecera sa nic ine tu uz ani nehovori v fr mediach ako tazko su zatazene fr rodiny zarabajuce ako aj podnikatelaia, teda sukromny sektor!!! ano zavadzam j e tu na rozdiel od teba zijem , a zila som aj na slovensku viem porovnat..... na rozdiel od teba ktora si taha vsteko s linku. zboznujem ludi ktori ziju z internetu ale ziva prax im chyba.....
do certa ked tu hrubeho zarobis 4200e a po strhnuti vsetkych davok ti ostane 3 400€ a z toho etse neboal stahnuta dan; co je dalsich 150 € mesacne tak ti poviem je to tu fakt lahke..... vsetci sa tu valame v bankovkach apripalujeme si tu kozuby , s 100€ bankovkami!!!

erikasadek
3. apr 2013

@roxi tvoja tabulka je neplatna tu sa to zmenilo...

roxi
3. apr 2013

@erikasadek ale veď sa nerozčuľuj, nejako ťa to veľmi napálilo, že som ti ohľadom tej 75 % dane napísala.
Pozri, vo Francúzsku som nežila, takže to porovnať neviem, tak áno ospravedlňujem sa, že som použila link, môžem si to overiť aj osobne, kamoška tam má sesternicu, vlastne aj ona tam každý rok chodí aspoň na mesiac, tak hádam bude mať viac info a poopraví moje názory.
Ja len nemám rada, keď niekto napíše polopravdu, takže som to len chcela uviesť na pravú mieru, Keby si napísala napr. (ak už chcete porobnávať), že ročný príjem priemernej rodiny s 2 deťmi je cca xy,
z toho daň xy, (odpočítateľné položky ...), náklady na štátnu školy, náklady na štátne zdravotníctvo - ak tam je (píšem štátne, lebo v súkromných sú úplne iné ceny a aj tu v BA nájdeš súkromné, ktoré sú úplne s cenami inde, tak obyčajným ľuďom to ani nič nepovie a nemôže to slúžiť na porovnanie),
náklady na zubára, krúžky, potraviny a pod. proste mesačné náklady na 4 člennú domácnosť a príjmy 4 člennej domácnosti, nevravím, že tvojej, ale priemernej, tak potom si my tu na SK vieme lepšie predstaviť o čom hovoríš.
Lebo ak sa tu niekto bude len oháňať 75 % daňou, ktorá sa ho ani netýka, tak sorry, ale potom je celý príspevok zbytočný a nič nehovoriaci.

roxi
3. apr 2013

@erikasadek je to tabuľka pre daň z príjmu za rok 2012, takže až taká neaktuálna nie je a áno zmenilo sa to na rok 2013, to viem, lebo v tej pre rok 2012 ešte nie je 75 % daň pre milionárov,

vadimka
3. apr 2013

@erikasadek

a ty si myslis, ze po com su byty v bratislave??????? a domy ani nehovorim....v ba si 3-4izb. byt pod 150 000 ani nekupis alebo dom az od 200 000 .... a trosku vacsie domy, nech sa paci, nikto tu nema problem predavat ich aj za 300 000 eur...a to porovnavame BRATISLAVA A PARIZ.... cize dedinu a mesto...jedno mesto,kde sa sice mozes zamestnat a druhe, kde je tych MOZNOSTI zarobit si, alebo o ktorych som pisala tisicx viac....ja hovorim o moznostiach....tak, ak si to nepochopila, precitaj si to este raz znova...a odkial sme vzali tie ceny?...mame kamosov vo francuzku, nie v parizi a ti si domcek pri mori kupili lacnejsie ako na slovensku v blave...takze nehnutelnosti, ktore opisujes, su aj tu a priblizne rovnake...taK ti odporucam, aby si si vygooglila byt-dom blava a dostala sa do OBRAZU...
a hlavne velku matiku potrebovat nebudes, ze ked je dom v blave za 250 000 a v parizi tiez, kto to ma tou vyplatou lahsie splatiti....hm????????? slovak to asi nebude....
ceny v parizi su prisposobene na parizsku vyplatu a preto, ked tam pride obycajny slovak s priemernou mzdou, tak sa moze strcit....
to, ze v parizi je plno chudobnych je sposobene emigraciou ludi z tretieho sveta...alebo z chudobnych krajin, ako tunisko,alzirsko proste afrika....prisli si zarobit, priniesli svoje rodiny...ani tvoj manzel nie je rodeny francuz, ci?????
rodenym francuzom sa podla mna zije dobre a AZ TERAZ zacinaju pocitovat krizu a ake je to, nemoct si kupit ci mat ten nadstandard co doteraz....

nuz a o tej ohromnej dani, ona sa tyka veeeeeeeeeeelmi bohatych ludi...preto aj depardie [neviem ako sa pise] poziadal o ruske obcianstvo a prestahoval sa....zrejme ho bude nasledovat este par umelcov alebo magnatov....

erikasadek
3. apr 2013

@vadimka v parizi si za 300 000 kupis tak jednoizbak... neporvnavaj blavu s parizom.... tu stohaj byty aj cez 2 miliony lahko v parizi...
@roxi ano zmenila sa co bolo minuleho roku sza sarkozyho uz neplati davno tento rok skoro nic !!!!

vadimka
3. apr 2013

@erikasadek

a este jedna vec, potraviny...napr. take rakusko-nemecko ich ma lacnejsie ako my....tiez lahka matika s tymy platmi, ze kto si zije na akej urovni....a to ti vravim fakt z pravej ruky, lebo svokor mi odtial nosi vsetko oblecenie pre deti, nas...dokonca aj cukor a take...a ked pride do nasho super marketu len zalamuje rukami ake mame potraviny zakladne drahe a porovnava kolko to stoji v nemecku....
kolko minut -sekund- robi francuz na kilo chleba????????
kolko je u vas hodinova mzda predavacky?
urcite nie 3eura na hodinu a teraz si predstav, ze ta zena kupuje drahsie potraviny alebo zakladne veci ako ty....vy na zapade....

ja nikomu nic nezavidim ani sa nerozculujem ani netvrdim, ze to tam mate lahke, ale hocijako sa to bude ratat,
mzda a vydaje,
tak na tom bude lepsie zapadna europa...a o to tu ide...co si ja mozem resp.nemozem dovolit za odpracovany ,mesiac a co ina zena napr. vo francuzku ci nemecku.

erikasadek
3. apr 2013

@vadimka pri mory domcek , ano pri mory nestoji vela pokial to nie je monako a cannes tak nie nestoji nic....

tvoj ton s ami nepaci vocbec.. to ci je moj muz fran,cuz alebo nie je ti suma fuk, rodenym francuzom s atiez zije zle;; zboznujem opakujem sa ludi , co vsetko vedia lebo moj karat tam zije tak mi povedal pod tu zit vyskusaj si najprv a potom uvidis, a chcem vidiet ten dom v parizi za 200 000 jedina tak s plagatu 😀 😀 😀

mas skreslene informacie o francuzsku ale nevadi.. tu je kriza uz dlhsie.. dobrych 10 rokov po zadu.. ale samozrejme ty to vies mas kamarata v fr a ten ti vsetko povedal.... 😀

zabudol ti povedat ze tu dostat ypoteku hlavne pre maldych ludi je doslova nemoznost!!! pretoze potrebujes neaky kapital , a hlavne kontrakt na dlhodobo co mladym , nikto nechce dat!! a samozrejme vysoky plat!!! musis zarabat trojnasobok cisteho s ceny co budes splacat za byt , a to ma malokto , kedze nehnutelnosti su tu velmi drahe.. len mimi 100 km od pariz aje lacnejsie v stvrtiach ako 93 st denis kde je lacno ale tam nikto normlany nepojde byvat okrem cernochov a arabov...
@roxi poviem ti len jedno , mne staci moja vyplatna paska, alebo muzova a nas papier z danoveho , ako vsetky tabulky co mi ukazes... to je ako nas novy minister ktory zahlasil na zaciatku vyska dani sa dotkne 1/10pracujucich teraz vsetci vieme ze sa dotkli vsetkych!!!! ale na papiery to tak je ... 🙄 🙄 🙄

to je to iste ako niekto kto nezije na slovensku ti povie ved slova musi vyzit jednoducho na slovensku a ty mu povies tak pod sem dam ti moj plat a moje vydaje a teraz bud mudry!!!! 😉 chapeme sa , myslim to v dobrom....

erikasadek
3. apr 2013

@vadimka minimalna mzda je 9;40 hrubeho a cisteho je to presne 7,36€ nemecko je ovela lacnejsie oproti francuzsku co sa cien, tyka v obchodoch... 😉

ja koncim nemienim sa hadat, nato moja materska dovolenka nebola stanovena.. lucim sa s Vami.. 🙂

je tu tisice zien ziju na minimalnej mzde s detmi chodia len do obchodov s listkami alebo cerveny kriz aby prezili takze tiez neskacu vysoko.... ale to nemozes pochopit jedine aby si to videla....

ako hovorim nikde to teraz nie je ruzovo... ani na slovensku ani nikde dookola.. ludia utahuju opasky ako sa len da......... vsade!!!!!!!

viera27
3. apr 2013

ehm, ja by som si asi najskor byt niektorymi prispievatelkami ujasnila pojmy. A to konkretne MATERSKA a RODICOVSKY PRISPEVOK. Kludne ma opravte ak sa mylim, uz su to fakt roky co som toto poberala 😀

1. K tymto prispevkom si zapocitajte aj to, ze stat za vas hradi odvody a dochodok.
2. Materska sluzi aj na vyzivenie a nahradu prijmu matke. A jej vyska zavisi od snahy matky - jej platu pred nastupom na MD. Po uplynnuti materskej mate moznost ist do prace, alebo prejst na rodicovsky PRISPEVOK,
3. ktory :
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva rodičovi na zabezpečovanie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku dieťaťa.

Takze nesluzi na vyzivenie matky. Nesluzi ani na uplne vyzivenie dietata. Je to PRISPEVOK urceny len a len pre potreby dietata predsa. Preco stale niektore mate pocit, ze z toho mate vyzit aj vy a nedajboh manzel?

vadimka
3. apr 2013

@erikasadek

ak sa ti moj ton nepaci, tak len ty vies preco, ja netusim.
moj mm tiez nie je slovak, je z moldavska a ja sa za to nehanbim 😉 a ani ma stym nikto neurazi...je to chudobna krajina a 90per produktivnych ludi je po celej europe, vacsina si nelegalne privyraba a o ich deti sa v modlavsku staraju babky...velmi tazke to tam je.....
aj ked sa ti nepaci jeden kamarat povedal, ale su to nasi blizky kamosi a z roboty moja kolegyna sa vydala za turka, sli do pariza, lebo jeho sestra tam zije...vlastne cela ich komunita a to budu prave ludia nizia ekonomicka skupina...

vadimka
3. apr 2013

@mima4

no v tomto mas uplnu pravdu ja to vobec nepochopim ako je raz mozne, pracovat a mat priblizne rovnaku vyplatu ako niekto, kto nepracuje a dostava soc.davku...ja sa ale v davkach nevyznam, neviem kolko a na ako dlho je nezamestnanecke....z druhej strany nie som na mieste tych ludi z hladovej doliny, ja ked som mala 19 som bez fin.podpory rodicov sla do londyna...ako na to som hrda, ze ma nikdy nemuseli zivit..ani tento stat...ako ked je mlady covek bez zavazkou a stale trci doma bez objektivnej priciny, tak urcite by davku dostat nemal, ale ako pisem, nemam prehlad......
..ale poznam ludi s rodinami, ktory ziju velmi velmi biedne....nezamestnanost poznaci celu rodinu...je to chory stav, ked nepracuje ani jeden z rodicov...a cim dlhsie to trva tym je horsie...mne sa zas nechce verit, ze tito ludia by nesli robit aj za min.mzdu...
ono tato tema je je velmi siroka, no aj napriek tomu si myslim, ze je to vsetko z nedostatku pracovnych miest...a vela obycajnych ludi za to nemoze....

mima4
3. apr 2013

@roxi
ahoj, zareagujem na teba 🙂
Pises, ze ci si maminky nezasluzia tiez podporu (rodicovsku davku), ked su v regione, kde nemaju sancu ziskat pracu. Urcite je vela ludi, ktori by ti napisali, ze nie, ale ja si myslim, ze zasluzia si tuto podporu. Mne sa vsak nepaci, ze prave taketo zeny, teda vela z nich, si tuto formu podpory (aj ked mizernej) nevazia a nadavaju na stat, a na socialny system a pritom vela z nich nikdy nerobilo alebo robili niekde za minimalnu mzdu a do systemu vlozili minimum a predpoklad do buducnosti je taky, ze tiez "tomu vela nedaju". Toto je vec, ktora sa mne nepaci.
Socialita statu v tomto je to, ze rodicovska davka je rovnaka, aj pre maminky s platom 1500 eur, aj pre maminky, ktore nikdy nerobili... a ich rodicovska davka je v podstate financovana tymi maminkami, ktore lepsie zarabali a asi aj budu zarabat. Toto je podla mna pekny prejav toho, ze ano, je to solidarita... solidarita s tymi, ktorym sa dari lepsie, lepsie sa uplatnili k tym, ktorym sa nedarilo lepsie uplatnit a zarabat (ci z objektivnych alebo subjektivnych dovodov).

Suhlasim, ze je chore, ked rodina nie je pokope, viem ze zivot nie je idealny a nie je podla vopred pripravenych planov, ale podla mna je ovela lepsim riesenim, aby mladi ludia odisli z hladovej doliny, mozno do sveta... tam ziskali pracu, makali par rokov, nieco si vybudovali a tak priviedli na svet babatko... no niekedy hlavne zeny su prilis zromantizovane....svojimi predstavami ..a este su aj inymi zenami podporovane k tomu, aby prave nie do dobrych podmienok privadzali deticky... Moj osobny nazor je taky, ze najprv treba si urcite veci v zivote dat dokopy v klude a potom si nechat rozrast rodinku.

kristiii
4. apr 2013

Na jednej strane sa tu furt točí o tom že niektoré ženy čo pracovali za min.mzdu vložili do systému minimum a že je predpoklad že za tú mzdu aj v budúcnosti pracovať budú a neviem čo by chceli...na druhej strane sa tu píše o tom že rodičovský príspevok nie je náhrada mzdy matky ale príspevok na starostlivosť o dieťa, v tom prípade by ale výška matkinej mzdy logicky nemala hrať rolu...no neviem ale trošku si to tu protirečí

juliana77
4. apr 2013

prečítala som si všetky príspevky a som v nemom úžase. Preberáme doma túto tému, život na Slovensku, ako žiť a čo ďalej, v duchu sa pýtam, prečo ľudia mlčia a nič sa nerobí, ved u nás sa žiť už slušne nedá a napokon som sa tu dočítala, že mi sme fantastická krajina, máme najdlhšiu materskú, rodičovský, zabezpečenú zdarma zdravotnú starostlivosť, ved v Bratislave sa ešte dá žiť, tak ešte je to dobré.

Podpora štátu je podľa mna možnosť plodiť novú generáciu, ktorá vyštuduje, vyučí sa, postaví sa na vlastné nohy a toto všetko na vlastnej domácej pôde. Myslím, že toto je u nás už zopár rokov na bode mrazu. Odborníci utekajú, mladí ľudia utekajú, ale nie zarobiť si a vrátiť sa, väčšinou zostávajú. A presne ako tu bolo spomínané, rodiny fungujú nekompletne, ženy vychovávajú samé svoje deti, celý chorý systém, a tak veľmi chorý, že ono sa to odzrkadľuje celkovo na našej spoločnosti, chorá a rozpadnutá krajina kde sú už neuveriteľne veľké sociálne rozdiely, kriminalita sa plodí, nevraživosť medzi ľudmi a dovolím si tvrdiť, že aj hlad a je mi jedno o akú vrstvu sa jedná. Podpora štátu, to nie je len rodičovská, sociálna dávka, alebo podpora v nezamestnanosti, toto sú almužny, ja vzdávam úctu ľudom, ktorí dokážu z tohto žiť . Muži, ktorí nezvládajú tieto krízy, utekajú od rodín, ženy zostávajú samé s deťmi, zdravé mladé ženy, ktoré sa neboja práce, lebo majú deti, nedokážu sa ďalej uživiť, kde tu je podpora štátu?, nezodpovední muži platia výživné ako sa im zachce, kde je tu podpora štátu?, ako chráni generáciu, ktorá ,musí vyrásť, ďalej produkovať, aby sa nerušil prirodzený chod????

Podpora štátu? na zaplakanie.

marisoul
autor
4. apr 2013

Ďakujem všetkým, ktoré sa vyjadrili, nesmierne si to cením a vyjadrujem obdiv všetkým, ktorí bojujú so svojou často neľahko situáciou. Je zaujímavé a zároveň smutné zaoberať sa touto témou. Držím vám všetkým palce a verím, že si raz vybojujeme lepšiu budúcnosť, ak nie pre nás, tak pre to, čo si vo svojich životoch najviac ceníme - deti.

Strana
z4