Ako vnímate oblievanie počas Veľkej noci?
Ahoj, ako vnímate olievačku počas Veľkej noci? Vadí vám to alebo ste s tým v pohode?
:Dlebo viem, že sa nájdu aj taký čo to beru niečo ako podpora ná_si_lia na ženách... ale zase pre iných uplne v pohode
@janka1011 nie je pravda, ja mam pred 50 a velku noc neznasam mkn.45 rokov
Tak za mňa je to úplne nepochopený zvyk. Pôvodne chodili šibať a oblievať mládenci dievčatá, ktoré sa im páčili. Za odmenu dostali ručne maľované vajíčko - ako ľúbostný odkaz.
Už generácie pred nami to asi kvôli zábave a chlastu vykradli a pokazili.
Takže sa fakt nemôžu čudovať, že z tej tradície už moc nezostáva, lebo je to už len zábavka pre malé deti - rovnako ako ten halloweeen.
@u2jana celkovo mi halloween aj olievačka/šibačka príde ako taká primitívna zábava pre deti i ked ano beriem, že je to akoby nepochopené ale aj tak sa mi viac už ked tak páčia tie v USA lebo tam deti hľadajú a všetci z toho majú akoby zábavu a nie, že ,,olej ma zmláť ma a ja ti dám grajciare/odmenu..." :D
@elizabet173 hľadanie vajíčok po záhrade tak to je mi už len strašne slovenské 🙄.... za mňa oveľa väčšia trapošina ako to oblievanie. To aspoň patrí k našim zvykom.
@janka1011 mne osobne to príde aspoň z hľadiská tých detí alebo mladších ročníkov milšie, aj dievčatá aj chlapci majú vlastne odmenu 🙂
@janka1011 pravdu povediac...ked je ten zvyk trapny a zneuziva sa na to, aby si chlapi vypili, casto az moc a chalani zarobili...ved to mnohi robia iba pre to...kaslat na takyto "zvyk"...povodne sibacka bola len pre slobodne a slobodnych, konkretne velkomocny pondelok ma korene este v predkrestanskom obdobi. .ked uz dodrzujes zvyku, dodrzujes aj utorok???
@janka1011 A my sme veru už pred 30-timi rokmi chodili na Veľkonočný pondelok na výlety. Nie s rodičmi, ale práve partia mladých, dievčatá aj chalani. Väčšinou na turistiku, aj potoky boli a nikto nás do nich nehádzal. Pre nás ten pondelok bol hlavne o voľnom dni, ako stvorenom na výlet a mladí spolu. To, čo dnes zostalo zo šibačky a oblievačky už dávno nemá nič spoločné s tradíciami. Šibať chodili iba slobodní mládenci slobodné dievčatá. A vajíčkom obdarovalo dievča iba mládenca, ktorý sa jej páčil. Nie ako teraz, od domu k domu, každému dať peniaze, najesť, vypiť... neoblievali a nešibali sa vydaté ženy, nechodili šibať ani otcovia s malými synmi....toto je ničenie tradícií, nie to, že odídem na výlet a nepodporujem túto pomýlenú frašku.
Spomenula som to v inej diskusii a spomeniem to aj tu - chlap co ma potrebu oblievat a slahat svoju zenu pod zamienkou nejakych tradicii, podla mna obvykle nejde daleko po urazku alebo dokonca facku aj mimo Velkej noci. A zenam by som priala viac odvahy, postavit sa tomuto primitivizmu. V cisto zenskej diskusii vidim, ze zeny tymto zvykom fakt nie su naklonene, ale v zmiesanych diskusiach nam vsetkym nadavaju do hysteriek a znevazovateliek tradicii.
@akiana mne to príde ako dosť nezmyselná tradícia ti už radšej tie americké :DDD
Americke alebo akekolvek tradicie mi nerobia ziadny problem, ak sa pri nic nikto netlcie, neoblieva, nenadaja litrami alkoholu, alebo inak neobtazuje svoje okolie. Nech sa decka pokojne prezliekaju na Halloween, som s tym uplne ok.
@akiana asi tak, ak niekomu nevadí voda/ ,,bitka,, tak dobre ale nie každý to má rad čiže ak niekto povie ,,nie,, malo by to byť akceptované
Tak ak niekomu nevadi bitka, to je uz celkom na povazenie. Na druhej strane ano, skor je problem v tom, ze na Slovensku sa nie neakceptuje.
@akiana Tak, ked už by sa mohli opýtať či žena chce alebo nie
U nás pohoda, ja ako slobodná som sa vždy tešila a teraz už aj dcérka sa vytesuje, vyčkáva kamarátov. Pripravuje stužky, vysluzku... Tento rok to bolo aj s poriadnou muzikou, ako sa patrí. Pozerám, že niektoré tu píšu o bitke, neviem, mňa nikto nikdy nebil, jemne naznačenie korbacom... Neviem teda akých tyranov ste mali, u nás boli vždy slušní chalani.
U nás to vždy bolo brané ako bohovská sranda. Ale podotýkam, že ženy sa bránili vodou. Čiže také vzájomné zlievanie sa, takticko-strategicko-pozičné boje s nádobami rôznych veľkostí(na chate alebo von v prírode).
Tu sme na Slovensku a to je to pekné, že si treba vlastne tradície dodržiavať a nebyť tuctovy. Národnosti, regióny v tom je tá krása, ak by bolo všade rovnako, ani cestovať nemusíme. No a komu sa to nepáči, nech to nepraktizuje, ale ostatným co to chcú zachovávať a baví ich to, nech dá pokoj.
Asi najdebilnejsi zvyk a ano je to podpora nasilia a ozranstva a som rada, ze u nas doma sa nic nedeje a je to den ako kazdy iny. Ako mala som to neznasala u babky na dedine, kopa ozranov s korbacom, smradlavou lacnou vonavkou a s vodou, sa mi hnusili ti dospeli a stari chlapi :/ a este ich hostit a vlastne podakovat za to 🙈 Ked som mala 10 som odmietla chodit k babke na velku noc a bolo vybavene.