Ako vypočítať 100% z danej sumy?
Ahojte, prosím Vás úplne som z toho debil a poviem pravdu nepamätám si, či sme sa to v škole vôbec učili 😅 aj keď predpokladám, že áno..keď poznám sumu v € ktorá predstavuje 55%, ako zistím koľko € je 100%?
55% predstavuje 43,24€
Neukamenujte ma tu prosím. Ak sme sa to učili, tak som len zabudla... Ďakujem
ak 150€ je 55% tak zistis 1% 150:55= 2,72 *100 = 272 a to je 100%
skus dosadit svoje cisla a bude to
Pôvodná cena výrobku: 96,09
Cena bola znížená 55 %
Konečná predajná cena: 43,24
43,24 / 55* 100
Učili. 🙂
Z daných hodnôt si vypočítajú 1% a krát 100.
43,24÷55×100
Ďakujem baby, ja som dobrý debil.. takto som to počítala a myslela som si, že počítam hlúposť. Ďakujem veľmi pekne 😊
najjednoduchšie je vypočítať si vždy 1 percento a potom vynásobiť 100
to si vzdy treba zjednodusit, nieco zo zivota .. aby to clovek nebral len ako daky "vzorec" ktory sa treba nabiflit a slepo do neho dosadzat svoje cisla ... lebo najblizsie pri troska inych cislach moze nastat zase galiba 🙂
mas kosik jablk, ste 2 ludia .. ako vypocitas , kolko jablk dostane kazdy z vas, teda 1 clovek ?
no ved predsa dat napoly, deleno 2.
ked ste 3 ludia ? no ved tak deleno 3
Podobne .. ak chces dostat kolko jablk ma 1 clovek z 55 .. no tak teda deleno 55.
A hura, mame co patri 1 cloveku.
V nasom pripade vlastne ... 1% z 55%.
No ale ... my chceme vediet 100% .. takze uz len na zaver x 100 🙂
Trojclenku ste sa v skole na stopercent ucili
Ja si musím takéto príklady riešiť pomocou 3clenky. 😅
Riešim cez trojčlenku 😅 ale ináč, keď dáš to Googlu: "koľko percent je", tak ti vyhodí stránky, kde si to vieš len nahodiť a vypočíta ti to 😁 hackmath a podobne
Takto sedliacky... ak 55% je 43,24€ tak na každé % musí pripadnúť rovnaká čiastka z tých peňazí. Takže zistíš koľko to je a to tak že 43,24 podelíš percentami, tj. akoby si tých 43,24 rozsekala na 55 uplne rovnakých čiastočiek.
tj. 43,24 : 55= 0,78618 (zaokruhlene)
takže takato čiastka je jedno percento.
A ak potrebuješ vedieť koľko je 100% tak tú čiastku vynásobiš x 100 (lebo chceš 100 čiastočiek spojiť do celku)
tj. 0,78618 x 100 = 76,618 (zaokruhlene)
Syna ucim ratat percenta cez trojclenku. Nie je nic lahsie, nez vyratat trojclenku.
Napíš si trojčlenku, to ste sa učili je to úplne jednoduché.
trojčlenkou
@ekira1 stale hovorim o tom istom.
Keby mala autorka ulohu zistit, kolko pripada jablk na 1 cloveka, ak je ludi dokopy 3 - tak by z fleku vedela, ved predsa vydelit 3.
Ale akonahle zamenime "clovek" za "percento" .. kolko pripada na 1% z 55% .. uz je neistota,... a potreba konzultovat ci ma spravny "vzorec", poucku.

https://vypocetpercent.com/