Ako vysvetľujete deťom Vianoce, keď nie ste veriaci?
Sice mam este male babo ale uz rozmyslam, ze ako mu to budem vysvetlovat. Ze co to vlastne oslavujeme, o com su vianoce a ze ci ho to trosku nepopletie, ked mu budem vysvetlovat narodenie jeziska a pod a pritom mi veriaci nie sme. Ako to mate vy doma?☺️
Ja som veriaca, ale myslím si ze keby som neveriaca, tak deťom normálne vysvetlím, že je to sviatok lásky, rodiny, že je to o tradícií, že staviame stromček, darujeme darčeky navzájom, lebo sa mame radi a chceme potešiť svojich blízkych, robíme tradične jedlá, pečieme koláče - ze je to tradícia. A samozrejme by som vysvetlila, že v prvom rade je to kresťanský sviatok, že neoslavuju vianoce na celom svete, ale v Európe a v iných krajinách áno, lebo je tu rozšírená viera. A že teda kresťania na vianoce oslavujú narodenie Ježiša - spasiteľa. A potom co by sa pýtal, odpovedala by som zo srdca (napr aj to, že prečo ste vy neveriaci a pod).
@stanulienkat podľa mňa správne rozhodnutie...nič nezmeškali, môžu sa rozhodnúť v budúcnosti
@stanulienkat presne my sme tiez nemali na vyber. Pokrstili dokonca ma donutili na konfirmaciu ist. Moje deti som pokrstit nedala aj ked bol na nas tlak ze to musime. Nech sa rozhodnu same.
Skus mu priblizit praslovanske zvyky, lebo odtial to mame, krestania si to len pretransformovali, kedze uplne sa im tie zvyky vykorenit nedalo.
Aj ked tie praslovanske su tiez zalozene na ovela starsich zvykoch.
@alex49 no ale aj veriace deti vedia, že sa oslavuje narodenie Ježiška, ale predsa Ježiš sa narodil iba raz, veľmi dávno, a na vianoce si to pripomíname, tak ako naše narodeniny. A Ježiš ako dospelý zomrel, teraz je v nebi, a tie darčeky nenosí sam, ako Santa Claus, ale pošle svojich anjelov, ktorí darčeky dajú pod stromcek. No a neskôr na to vieš nadväzovať, že tí anjeli sme my rodičia, atď, pan Ježiš nám dáva zdravie a silu a lásku, aby sme mohli zarobiť peniaze na darčeky a z tej lásky k blízkym kupujeme darčeky. Resp aj my darujeme darček oslavencovi na narodeniny, tak aj na vianoce dávame darčeky navzájom, lebo sú to Ježišove narodeniny. A vianoce nie sú iba o darčekoch, ale o láske, preto počas adventu sa snažíme viac ako počas roka očistiť naše srdcia, byt milý, trpezlivý, pomáhať druhým, odpúšťame iným, a s čistým srdcom sa pripravujeme na sviatky.
My sme neveriaci a oslavujeme vianoce. Malej rozpravame, ze pod stromcekom bude mat darceky, ale kto jej ich tam da zatial nespecifikujeme. Ked sa bude pytat, vysvetlime jej, ze si davame darceky navzajom z lasky. Nebudeme jej hovorit ziadne rozpravky o jeziskovi, santa clausovi a podobne.
@irusa Ako veriaca ako vysvetlujes detom, ze oslavujete narodenie niekoho, kto sa vraj narodil v marci, pocas zimneho slnovratu ozdobenym stromcekom? Vianoce z daleka nie su sviatky vyhradene pre krestanov, oni si to tam iba prihodne umiestnili, aby bol lepsi 'dobrovolny' prechod z pohanskych oslav na krestanske.
@bolarazjedna ja síce nie som veriaca, ale toto je veľmi pekne 😊 ", teraz je v nebi, a tie darčeky nenosí sam, ako Santa Claus, ale pošle svojich anjelov, ktorí darčeky dajú pod stromcek. No a neskôr na to vieš nadväzovať, že tí anjeli sme my rodičia, atď, pan Ježiš nám dáva zdravie a silu a lásku, aby sme mohli zarobiť peniaze na darčeky a z tej lásky k blízkym kupujeme darčeky."
Sme neveriaci, takze kym dcera nevedela, ze jej darceky nedavame my, bol pre nu Jezisko rozpravkova postava.
Mne napríklad ako dieťaťu babka rozprávala o narodení Ježiša, že to je na Vianoce, ale nikdy mi nevraveli, že darčeky nosí Ježiško. Teda vraveli, ale skôr ako takú "zábavu" a od malička som vedela, že kupujú ich rodičia.
Este mozete oslavovat zimny slnovrat...
Asi sa vam to nebude pacit, no realne nie su Vianoce oslavou narodenia Jezisa. Odhaduje sa, ze sa narodil v auguste, prip. v septembri. Ak to niekoho zaujima, tak si vyhladajte, co su saturnalie, resp. oslavy zimneho slnovratu. ✌️
@bolarazjedna Aj ja som synovi hovorila, že je to oslava Ježišovho narodenia a potom tie podrobnosti. A hovorila som mu, že Ježiško sa z obláčikov na nás stále díva, či robíme dobre alebo zle. On tomu celkom veril, aj to sa mu páčilo, keď som mu hovorila, že Ježiško nám prinesie po zamračených dňoch svetlo, aj do myslenia, aby sme si vedeli poradiť. Aj keď je to symbolická oslava a môže mať narodeniny inokedy.
My sme vianoce tuším nevysvetlovali nijak. Proste prišli a bolo, neriešili sme prečo. Teraz čakám, že škriatok riešiť začne, jeho najkamos je z veľmi veriacej rodiny a včera riešili aj esencialnu otázku, či na Vianoce chodí "Weihnachtsmann" (Vianočny muž) alebo "Christkind" (Ježiško), takže čakám, že si príde po vysvetlenie na tu prezamestnanosť 🤣🤣🤣 Tak sa tu inšpirujem.
Mozes to ponat ako tradiciu - veci ktore si ochotna robit tak to su vase tradicie, ktore ste si zvolili udrziavat.casom ako bude vacsie dieta tak vysvetlit ze krestania oslavuju to a to, nieco o slnovrate a povode sviatkov, tak postupne ako ide zivot...ukazat ze svet je roznorody a ludia slavia rozne veci. Ucit tolerancii, aj pochopit ze niekto neoslavuje vobec.
My sme ateisti a vianočné sviatky berieme ako naše zvyky. Ono Vianoce pôvodne vôbec neboli kresťanské, ale pohanské sviatky, slnovrat. Na Ježiška sa hráme keď sú deti malé, rovnako ako na zúbkovú vílu. Pre nás je to na jednej úrovni. Niečo tajomné, čo majú deti radi. Vianočný stromček je novodobá tradícia, prišiel z Nemecka. Takže, to tiež nemá s kresťanstvom nič spoločné. Proste sme spolu doma, uvaríme si dobré jedlo, navštívime rodinu, pozrieme rozprávky.
Niesme veriaci. Ale hovorime o Jeziskovi uz len z historickeho hladiskam ze sa narodil a zatial sa nepytaju ze preco a ako....no do buducna musime nieco vymysliet 😂
podla mna nic specialne vysvetlovat netreba. kludne si zvyky a tradicie mozete upravit predsa podla seba. ked neverite na ten pravy vyznam, tak to vysvetli nejak v zmysle, ze je to take obdobie, kedy sa rodina a blizki stretaju, navstevuju, travia spolu cas.
Vianoce su pohansky sviatok a aj rozdavanie darcekov.
Takze synovi iba vysvetlim, ze distance darcek odo mna a Este jeden mu posle Ocko z onoho sveta.
Nijak...dostanú darčeky len tak ,stromček urobíme,ale inak žiadne Vianoce skrz svätých atď neoslavujeme...len si urobíme pekný kľudný večer pri rozprávkach a sviečkach užijeme si voľno a darčeky 🥰
@irusa ja som veriaca ale tieto otázky že prečo oslavujú ľudia ktorí neveria Vianoce mi prídu zvláštne. 😀 Každý si Vianoce vysvetľuje inak, my oslavujeme narodenie JK a neveriaci môžu oslavovať to že sa napr rodina znova stretne, človek spomalí (ak nerátam ten predvianočny stres 😀). ;)
Vianoce prekryli povodny pohansky sviatok saturnalie. My nie sme veriaci a vianoce su pre nas cas na spomalenie, cas pre rodinu, vdaka za predchadzajuci rok a planovanie buduceho a aj o stromceku, vyzdobe a darcekoch, kedy clovek spravi radost blizkym. Nasa ma 3 roky a nepisali sme ziaden list jeziskovi, len vie ze ked otvori vsetky okienka na adventnom kalendariku, ze bude stedry den a najde si pod stromcekom darceky. Aj sme sa jej pytali, co by si priala, tak normalne nam povedala. Nepovedali sme jej otvorone, ze ideme jej kupit darceky ale ani ze och nosi nejaka vymyslena postava 🤷🏼♀️ uvidime, ako bude buduci rok.
@janulik2008 mne nie normálna otázka....dokonca som začala vetou ak sa smiem spýtať
My sme ateisti, takze Jeziza nemame vobec. Chodi akurat Santa. Uplne radost z prekvapenia mu kazit nechcem. A taktiez vie, ze darceky davaju aj rodicia. Lebo Vianoce su casom kedy sa navzajom obdaruvame lebo sa mame radi.
No to nevysvetliš. Vianoce sú narodenie Ježiša. Ine vysvetlenie neexistuje
@irusa čo si taká nezvózna? Veď sa ukľudni. Napísala si, že keby si nebola veriaca, tak by si Vianoce neslávila. A stále sa vypytuješ prečo ich ateisti slávia akoby sme na to nemali právo. Pritom ja napríklad nechápem prečo kresťania slávia narodenie Krista na Vianoce keď sa narodil v úplne iný deň. Ale nepýtam sa na to kresťanov. Proste to rešpektujem.

ja skôr nechápem ako veriaci vysvetlujú deťom, že ježiško, malé dieťa v jasliach nosí darčeky. Skôr sa dá uveriť, že Santa claus a dedo mráz, dospelí chlapi, ktorý majú nejakú magickú moc magicky transportujú darčeky po celom svete.