icon

Ako vyžiadať pitevný protokol po rokoch?

25. apr 2024

Dobrý deň , dá sa po niekoľkých rokoch vyžiadať pitevná správa. ? Ako dcéra ak žiadam ..

isis234
•
25. apr 2024

pripnem sa...

ninazemna
•
25. apr 2024

Zákon č. 576/2004 Z. z., § 22, bod (2):
Zdravotnú dokumentáciu podľa § 20 ods. 2 a 3, ktorú vedie všeobecný lekár, uchováva poskytovateľ 20 rokov po smrti osoby; ostatnú zdravotnú dokumentáciu podľa § 20 ods. 2 a 3 20 rokov od posledného poskytnutia zdravotnej starostlivosti osobe.

autor
•
25. apr 2024

@ninazemna možno to vyznie blbo ale tak mal by ju mat všeobecný lekár ?? Alebo by som si ju mohla vyzdvihnúť na pitve ..by som skúsila tam zavolať

ninazemna
•
25. apr 2024

... ostatnú zdravotnú dokumentáciu ... 20 rokov. Poskytovateľ, ktorý vykonal pitvu, teda Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podľa miesta výkonu.

ninazemna
•
25. apr 2024

Do parlamentu bol predložený návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon o zdravotných poisťovniach (zákon č. 581/2004 Z. z.). Návrh zákona upravuje možnosť nahliadnutia do pitevného protokolu blízkym osobám a osobám, ktorým sa môžu sprístupniť údaje zo zdravotnej dokumentácie podľa zákona o zdravotnej starostlivosti (zákon č. 576/2004 Z.z.).

SÚČASNÁ PRÁVNA ÚPRAVA PITVY

Právnu úpravu vykonávania pitvy upravuje zákon o zdravotných poisťovniach v § 48 (zákon č. 581/2004 Z. z.). Súčasná právna úprava pitvy neumožňuje pozostalým (oprávneným osobám) získať pitevný protokol, pretože nie je súčasťou zdravotnej dokumentácie a tu práve nastáva problém.

ninazemna
•
26. apr 2024

Keď zomrel pacient na oddelení/klinike a bol pitvaný, pitevná správa (protokol o pitve) prišla poštou často po mnohých týždňoch/mesiacoch, založili sme ju do posledného chorobopisu, ktorý sa archivuje 20 rokov. Nahliadať do zdravotnej dokumentácie môžu iba oprávnené osoby, osoby označené zosnulým počas života ako oprávnené a iné osoby podľa rozhodnutia súdu.

sigma510
•
26. apr 2024

@ninazemna to znamená ze pitevna správa sa pozostalým nedáva? Ci ako to? Lebo ja ju doma mám, brat bol poslaný na pitvu, a teda keď ho doviezla pohrebná služba, s papiermi som dostala aj pitevnu správu, tak by ma zaujímalo aký je oficiálny postup, či sa to pozostalým dáva takýto dokument, alebo to u mňa skončilo nejako náhodou.

ninazemna
•
26. apr 2024

@sigma510 Dáva sa list o prehliadke mŕtveho pre matriku. Pitevná správa (protokol) obsahuje makroopis, výsledky histologického vyšetrenia (ak bolo robené), ...

isis234
•
26. apr 2024

@sigma510 mys sme nedostali pitevnú správu. tiež ma to zaujíma... Alebo,, ju zobral neb. švagor ešte v nemocnici..?? To sa už nedozviem.

sigma510
•
26. apr 2024

@ninazemna aha tak som sa sekla,ja mam len list o prehliadke mŕtveho (ako píšete) a v tom záver z pitvy, resp príčinu úmrtia kdy sa pitva konala a kto ju vykonal.

mariaa79
•
29. apr 2024

@sigma510 ja som si ju žiadala písomne.Ale pár týždňov po vykonaní .

ninazemna
•
29. apr 2024

Pracovala som na detskom, pozostalí rodičia boli oprávnené osoby - zákonní zástupcovia zosnulého dieťaťa.

nelka12
•
10. máj 2025
@mariaa79

@sigma510 ja som si ju žiadala písomne.Ale pár týždňov po vykonaní .

@mariaa79 kde ste žiadala výsledky pitvy prosím na akom úrade?

mariaa79
•
10. máj 2025
@nelka12

@mariaa79 kde ste žiadala výsledky pitvy prosím na akom úrade?

@nelka12 podľa toho z akého pitvy a kto ju nariadil ,ak bola pitva nariadená políciu ,tak sa musí cez políciu žiadať ,ak nie tak pýtať od toho kto pitvu vykonával.