Ako zabrániť susedovým mačkám, aby nám nechodili špiniť do záhrady?
Psa planujeme kupit ale az za take 2rokt,ine rady?Specialne gely,cierne korenie,nasadena mata a pod vyskusane ale bezuspesne.Ako tie macky odstrasit?
@lindusss2016 veď to ani ja, žiadny vzťah s nimi nemá, tam im to šlahne, čo zožerú to zožerú a čo nie to v tej miske aj zostane, no grc.
Vieš ale ja som jej už vravela, že bolo by dobre odčerviť alebo nekŕmiť, že už ich je dosť...reakcia, salam parky, pohoda...čo s takým človekom.Dúfam že ich sused porozváža do iného okresu...ale o chvíľu aj tak prilezú ďalšie...🙄
@bruneta880 Posledný krát Vám to napíšem, lebo evidentne rada šírite mýty a polopravdy typu “ tehotná žena nemoze umývať okna lebo dieta bude mat omotanu pupočnú šnúru okolo krku “
TOXOPLAZMOZOU SA NAKAZITE:
- zo zle umytej zeleniny
- zo zle tepelne upraveného masa
a nechcem byt nechutná ale,
ak sa Vám vajíčko v exkremente infikovanej mačky dostane do tráviaceho trakto to jesť ZJETE hovno! Co urcite nerobíte 🤔
Suma sumárum ak sa raz nakazite touto chorobou tak to bude ( ak vy podstivo umývate každú zeleninou ) niekde v restike kde častokrát nedodržujú na 100 percent hygienické návyky.
To ke vsetko 3x to uz písať nebudem, pekný den 😘
@janifer Ked mi napíšete ze kamarátka nejedáva mäso / zeleninu, tak Vám aj uverím 😄
@origalaxis nenam rada macky,takze to vobec.
@deti95060810 nezahrabe,susedive nam seru rovno na travnik a kazdy den idhadzovat 5 hovien ma uz nebavi,ta suseda ma asu 19macuek,jazdy rok sa okotia daksie 2 macky.
@sivypegas
Tak pri takom pocte uz tie macky budu chodit vsade, lebo vsetko.musi byt s prepacenim obsrate. Takze jedine vam asi pomoze "zredukovat jej chov".
Ja nijdy nepochopim "milovnikov" zvierat, ktory prikrmuju vsetko, co sa v okoli mihne, to predsa nie je ziadna pomoc, o zvierata sa treba starat plnohodnotne a hlavne to je obtazovanie susedov.
@sivypegas no aj my sme sa museli rozhodnúť, či chceme mať top záhradu alebo psa, oboje sa fakt nedá. Rozhodli sme sa pre psa a občurané stromy... ak sa budeme rozhodovať pre ďalšieho člena rodiny, asi si zaobstaráme radšej fenu , lebo to občuravanie tiež nie je ktoviečo, náš pes občúrava dokonca aj dom, to je fakt nechutné 🙄
@bmuller hahaha,ze macka serie do pody???No to isto,okolo stromov sme mali take krovie kde chodili,tak sme na vlastne naklady 300eur kupili kamene a obsypali a vies kde teraz chodia????Na travu!!!!Taktiez pred plotim sme mali strk zo stavby kde chodili,ked sme strk odpratalu,tak rovno na betonovy chodnik,kde predtym ten strj bok kadili.
@misinka0611 toxoplazmozi prenasa aj macka okrem zeleniny a masa.Cize percento nakazenia od macky je,i ked mozno 10percenrne,ale stale je !!Moja teta,tak kvoli kicurovi potrstila a znama v 6m kt tiez mala macku,macku dali vysetrit a cuduj sa svete,bola prenasackou toxoplazmozy,pritom to boli ibe bytove mackt a teta a znama velmi cistotbe pedanrkt Len napr tej znamej to po tom potrate vysvetli ten uz neviem ci veterinar ci kde boli dat vysetrit tu macky,ze presne ako to tu bolo spomine,macky si ikuzuju zadky ,potom sa lizu inde a kludne sa to da aj tak preniest,ze sa moze aj macka po chviste pohladit a podobne.A pochybujem ze nejaka tehotna bude taka neopatrna a jest zle umytu zeleninu alebo surove maso.
@misinka0611 tiež si myslím, že určité percento (možno fakt minimálne) nákazy sa môže do tela dostať aj tak ako píše @sivypegas. Mačky sa často olizujú, tie okadené zadky si oblizujú a potom si s tým istým jazykom oblizujú srsť po celom tele, čiže niečo sa na srsť teoreticky preniesť môže.
@sivypegas
To, ze macke nasli toxoplazmozu, neznemena, ze ju aj prenasala. Ona sa nou mohla nakazit kedykolvek pocas zivota a tie hodnoty uz ma v krvi, ale infekcna je len par dni. Presne takto mi to vysvetlili na veterine, ked som chcela po otehotneni dat testovat mojho kocura. Chodili sme s nim na Catvet, co je cisto macacia klinika, takze myslim, ze sa tam da spoliehat na to, ze o mackach toho vedia dost.
@lindusss2016 a myslíš, že práve v tom krátkom období, keď je mačka infekčná, môže nakaziť človeka práve týmto olizovaním zadku a následne srsti?
@0silvia0
No praveze skor nie. Ked je macka infekcna, znamena to, ze jej vykaly obsahuju spory, ktore ale v pode prezivaju dost dlho. Lenze tym, ze ty cistis macaci zachodik bytovej macky denne, infekcne hovienko proste vyhodis. Ale mackam, ktore ziju vonku, to nikto len tak neuprace, ak si ony to hovno zahrabu do pody, tam tie spory prezivaju a odtial sa uz lahko dostanu na zeleninu a ovocie. Alebo proste len robis na zahrade, hrabes sa v pode a potom si tou rukou vyberies vlas z ust napr. Urcite je prenos toxoplazmozy cez podu omnoho pravdepodobnejsi nez olizanim od macky. A ako som uz pisala vyssie, bytove macky maju velmi.malu sancu sa nou nakazit, ak je o ne spravne postarane, cize ak nedostavaju surove maso. Ak dostavaju, tak je to uz nevedomost a nezodpovednost majitela, lebo cez surove maso sa da nakazit aj inymi parazitmi, ako je svalovec, pasomnica... a takychto votrelcov by som si rozhodne dobrovolne v byte nerozsirovala. Ak chceme zvieratam podavat surove maso, je nutne ho minimalne 48 hod premrazit. Ale ja staviam na granule 🙂
@0silvia0
Ale teda ano, je urcite mozny aj prenos olizanim alebo proste manipulaciou s infekcnou mackou. To zas nebudem tvrdit, ze nie, ale to percento je minimalne.
jedine pes. tiež sme ho plánovali neskôr, ale dcéra má alergiu na takého "špinavé" mačky. vrchol bol, keď sa nám takáto ničia mačka vy.ťala do auta, kým sme vykladali nákup. teraz je kľud, mačky sa nášmu dvoru vyhýbajú oblúkom.
@rakywanda
No len psa treba k tomu viest a mozno ani nikdy nebude mat v povahe, aby macky nahanal. Nasi nahanaju, ale len zo srandy, cudzie sa zlaknu a nase to maju na haku. Ale ked som bola dieta, mali sme psa, co roztrhal kazdu macku 😒
@lindusss2016 máš pravdu, máme malého bradáča a muž ho cvičil proti mačkám, takže ak nejakú zbadá, už aj letí po nej. netreba ju trhať, iba odplašiť.
pred kúpou sme samozrejme zohľadnili menšie dieťa, menší dvor - menšie plemeno, menšie bobky, a povahu psa.
@jasminkaj
Tak to by som navstivila nejakeho odbornika a nie internetove forum, lebo tuzba vyhubit nejaky zivocisny druh, predpokladam, nebude celkom normalna... Pocas 2.sv.vojny uradoval v Nemecku isty pan, ktory mal podobne chutky a doteraz sa o nom ucime, tak snad nezahrnu do ucebnic dejepisu aj teba 😂
aj k nam chodili, vzali sme si psa z utulku a viac ich tu nebolo :D
Mame ten isty problem, premyslame nad tym ze prevetrame vzduchovku 😀 osobne macky vobec nemusim a v tehotenstve sa im vyhybam o to viac. tato diskusia majiteliek os.atych dvorov versus fanaticke milovnicky maciek ma v tom len utvrdila 😂
@katus226 to, ze niekto ma relevantne informacie pozistovane, ja za fsnatizmus nepovazujem. Macky mam rada len tie nase, tiez by mi vadilo mat osraty dvor od cudzich, ale kvoli tomu by som ziaden zivocisny druh nevyhubila. Strach z toxoplazmozy v tehotenstve vyplyva len z nedostacujucich informacii a citani poplasnych sprav na internete, co nie je najlepsi napad, nielen co sa tyka toxoplazmozy.
@sivypegas nechcem byt zla a zvierstan neublizujem, ale asi jedine vzduchovka akebo dobry psisko. My ked sme mali boxera do vtedy ho chodili provokovat kym 4 nezadrhol (cim sa razne znizil pocet susedovie maciek).

Airsoftovu zbraň 😅 u nás zabrala a vyháňať ich, oni prestanú chodiť, len treba trpezlivosť a odkiaľ chodili, tam som povylievala savo, okolo susedovho plotu.
Už som toho mala plné zuby, umyté okná a cez noc ich ocikali, fuj ten zápach. Smeti z kontajnera nám poroznášali, roztrhali. Nad ránom ich bojové mravčanie, alebo keď mali svoje sexuálne dni. Hrôza! Aj kocúra sme si zadovážili, ale tak ma nahneval, že skončil v útulku, žiaľ. Na ulicu by som ho nevyhodila, ale zdravie môjho dieťaťa mi je prednejšie.
Pokec so susedmi? Nevysvetlíte im to, nechápu to, stratený čas. 😜