icon

Ako začať študovať medicínu popri deťoch?

feriva
30. sep 2010

Poprosila by som vás o rady. Mám za sebou strednú a vysokú umeleckú školu. Momentálne som na rodičovskej dovolenke. Od detstva ma láka medicína. Neustále sa zaoberám bylinkami, pestujem kombuchu, začínam sa zaoberať pijavičkami. Všetky choroby si pozerám,všetky info ohľadne ľudského tela, proste ma to baví. Neviem však ako začať. Čo k tomu treba a ako študovať popri deťoch?Existuje nejaké externé štúdium popri zamestaní, či materskej, aby som sa postupne vypracovala na lekárku? Poprosím o všetky info. Ak sú tu nejaký lekári prosím poraďte. Ďakujem

mracik
12. mar 2012

toto je taká vtipná debata 😀 každopádne medina sa s deťmi študovať dá, nie je to sranda, ale dá sa to. Ale treba si uvedomiť, že kým sa človek môže dopracovať k súkromnej ambulancii, tak to trvá minimálne 11 rokov. A štúdium ani zďaleka nekončí promóciou.

esmera
Odpoveď bola odstránená
esmera
Odpoveď bola odstránená
nercia
13. mar 2012

medina s jednym dieťaťom sa dá ale to dieťa ťa ani nepozná... to akože popri medine chceš s dieťaťom kresliť, chodiť do materských centiier, na kupalisko, skladať s ním puzzle a byť denno denne na ihrisku ...? Hovorím že buď byť dobra mama alebo byť egocentrická a myslieť na seba. A čo sa týka manžela - my chceš povedať že sa mu to bude páčiť, že popri starostlivosti o dieťa, domácnosť budeš mať okrem neustáleho učenia aj čas na manžela? Manželstvo to nie je len sa vidieť v dverách alebo mu vyprať trenky ale o neustálej komunikácii, prechádzkach, výletoch, spoločne trávených chvíľ, o masírovaní nôh alebo hlavy ak príde unavený z práce, o sexuálnom zblížení aspoň 10 x do mesiaca... Pochybujem že budeš manželka a mamina na úrovni aby si bola so sebou spokojná... a v neposlednom rade budeš minimálne 6 rokov finančne totálne odkázaná na manžela. Žena by nemala robiť karieru má byť krbom v rodine...ale to pochopíš asi až neskoro keď ti budu najbližší cudzí... Je si treba odpovedať na otázku pre koho som tu : či pre svoju rodinu alebo pre seba...

esmera
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
13. mar 2012

@esmera hmmm zase pises o druhych, co oni, ako to oni stihaju, ake maju dobre miesta, skoly a pod. Zameraj sa na seba, dievca, mas naozaj vazny problem, ako ta tak stretavam v roznych temach. Prestan mysliet na druhych, mysli na seba, takymto stylom a tempom sa na ziadnu skolu nedostanes, tu podla mna v tvojom pripade nie je na vine vysoka skola, keby si chcela a nepitvala sa stale v niecom inom, tak by si si nasla uplatnenie aj so svojou VS. Daj sa do prace, naber odvahu. Takto naozaj skoncis v 50-tke s premrhanym zivotom 😖

esmera
Odpoveď bola odstránená
marya
13. mar 2012

@esmera si uz dost velka na to, aby si sa nakopla sama...ked sme boli male, tak to boli nasi rodicia, ktori nas nahanali, aby sme upratali, urobili si ulohy, atd....ale teraz je to len na tebe, nemozes stale cakat na nieco....ved sa zamysli nad sebou, niekedy mam pocit, akoby to tu pisalo 12rocne decko, a nie dospela zena....sama si zodpovedna za svoj zivot, necakaj, ze to Nieco pride a ukaze ti cestu, ty si ta, ktora to Nieco musi najst.....

nercia
13. mar 2012

Ak niekto pracuje v ambulancii od 07.00 - 15.00 je to v pohode ale služby v nemocnici? Aj 36 hodinové služby? To nie je ideálne pre rodičovstvo. Poznám viacero mám čo žiju v lekárskom svete a deti si popri nich len tak žiju... Keď mama nepozná pocity dieťaťa. Lekárstvo je o neustálom učení a peniaze pre tie deti nie sú všetko.

briketa
13. mar 2012

@nercia lekarky s malymi detmi mozu pracovat a pracuju na ciastocny uvazoK a beru si nocne. a tak isto je tu manzel (halo?!) ktory sa o dieta moze rovnocenne starat.
neznamena, ze len matka ktora travi s detmi 24/7 je dobra matka. ide aj o kvalitu, nielen kvantitu.

vsetko sa da, len sa musi zmenit zmyslanie ako sa veci daju zvladnut a nie vzdychat ako sa to neda ;)
to by potom polovica sveta sedela doma so zalozenymi rukami.

mracik
13. mar 2012

nercia, briketa má pravdu, takisto som si vybrala model čiastočný úväzok + služby, je to super. Keď slúžim, tak si aspoň aj muž vyskúša aké to je, byť sám s deťmi. A keď mám cez týždeň voľno, tak môžem ísť s deťmi na krúžky, alebo k doktorke...

esmera
Odpoveď bola odstránená
inkinka
14. mar 2012

@esmera ako ťa tu tak už viac dní čítam, ty na medicínu nechoď. Jedine ak by si skončila niekde v labáku, kde by si sa nemusela rýchlo rozhodovať, ty si ambivalentná, praktický lekár musí vedieť prijímať rýchle rozhodnutia. Medicína nie je len o hodnote IQ a vedomostiach, ale vyžaduje veľa osobnostných predpokladov,kam rozhodnosť určite patrí.

nercia
14. mar 2012

@briketa Ahoj čo je to u lekárky čiastočný uvňazok? Plný je cca 60 hodín týždenne a čiastočný 30? Tu na slovensku kto nemaká aj so službami cez víkendy tak zarobí málo na to že je lekár. Ak chcem byť dobrá mama, dobrá manželka a mať domácnosť upravenú tak sa to jednoducho nedá aj ked je manžel ustretový. Deti potrebujú veľa času s rodičmi hlavne tie predškolské a neskôr byť oporou v učení. Poznám kopec rodičov ktorý sa nevenujú deťom takmer vôbec a potom sa čudujú že sa deti zle učia ale možno len 20 % štvorkarov je na tom inteligenčne tak zle že sa to proste nenaučia a zbytok je drina a ak rodič dieťa správne motivuje a venuje sa mu, skuša ho tak to ide oveľa ľahšie. Mna mama skúšala aj na výške ak som to potrebovala ale ja som bola perfekcionalistka tak som sa učila pre seba a pre buduceho klienta či pacienta... V Amerike je to asi všetko o čosi jednoduhšie a hlavne za čiastočný uväzok si žiješ ako tu dvaja lekari dokopy...

esmera
Odpoveď bola odstránená
esmera
Odpoveď bola odstránená
briketa
14. mar 2012

@nercia
Tvoja vymyslena teoria sa akosi nezhoduje s faktom, ze vysoke percento deti z lekarskych rodin su vyborni ziaci a maju zivot s uspesnou karierou, ci uz tiezmedecinskou, alebo inou.
Ako to tie "chudence" dokazu, ze ich rodicia vedia sklbit karieru s rodinou? Ako my, alebo @mracik -ovci a kopa inych.
Ciastocny uvazok si zvolis taky ako ty individualne potrebujes. S malickymi detmi robis a zarobis menej, postupne ako deti rastu, hodiny si pridavas.
Kompromisy co sa tyka zarobkov ked su deti male su prirodzene a normalne v celom svete. Darmo si ty porovnavas platy, aj tak netusis kolko ktory lekar v USA zarobi a hlavne netusis o kolko vyssie mame zivotne vydavky.
Do domacnosti existuje pomoc a ty ked si doma sa detom vies krasne venovat, nemusis stracat zbytocne cas upratovanim.
A nakolko ja mam realneho skolaka doma, tak ti namiesto tvojho teoretizovania co by bolo keby bolo a nebolo mozem povedat, ze deti treba ucit hlavne zodpovednosti, samostatnosti, casovemu manazmentu a to ze sa ucia pre seba a nikoho ineho. To ze im niekto bude stale stat za zadkom a kontrolovvat kazdu ciarku im do zivota nepomoze a vo svete sa urcite neuplatnia.
To potom skoncia ako niektori jedinci co maju x rokov a nevedia sa sami absolutne zorganizovat a uplatnit, len bedakaju, nariekaju a na vsetko maju dovod preco sa to neda ;), lebo nedokazu samostatne zdvihnut zadok!

esmera
Odpoveď bola odstránená
omnia23
15. mar 2012

@nercia prepac,ale to svedci o inteligencii toho ktoreho jedinca,nechcem ta urazit ale mne sa matka ani otec nevenovali s ucenim od cca 7 triedy na ZS-som predsa inteligentne dieta ktore nepotrebuje ich rucicku v takychto veciach...A aby ma matka skusala na gymnaziu alebo nebodaj na vysokej skole,tak to mi je az trocha na smiech,nehnevaj sa...A nie,nemala som 4 ani 5...Pridem zo skoly,sadnem si pred skuskovym a drvim sa do bezvedomia...nerozumiem naco tam ma byt moja matka...Som predsa dospela samostatna zena.

omnia23
15. mar 2012

@esmera z teba mam pocit ze ty LEN uvazujes,len aby si sa neprebudila v 40-ke ze este stale uvazujes...Preco si neurcis prosim ta pekne realne ciele?Ja som si pred rokom tiez povedala,ze chcem byt lekarka a to som si povedala tiez 3 roky po skole.Prebudila sa vo mne laska k medicine a zdravotnictvu,ktora trva dodnes.Ale ja som nebedakala ako ty nad tym,ako to nejde.Podala som si prihlasku a isla na prijimacky.Poctivo som sa drvila avsak 6 bodov mi chybalo k tomu,aby ma prijali.Ale skusila som to.Pozerala som sa na to vsak realne,ja s rodicmi nezijem-kto by ma zivil?Kto by mi platil studium?Brigady-ak by som nejake vobec mala,by ma neuzivili.Urobila som kompromis,dnes studujem Verejne zdravotnictvo,neuveritelne ma to bavi,som blizko k medicine,mame uzasne predmety,uzasnych profesorov lekarov.

Chcem ti len povedat,ze aj ked som na ceste za svojim snom narazila na velke prekazky,skusila som to obist...A som spokojna.

Neplakala som AKO SA TO NEDA.

Ved sa troska vzchop!

omnia23
15. mar 2012

@nercia nemozes porovnavat slovenske zdravotnictvo a system zdravotnictva v USA

esmera
Odpoveď bola odstránená
esmera
Odpoveď bola odstránená
omnia23
15. mar 2012

@esmera tak ja chcem ist na hygienu pracovat,mozno na vyskum-uvidim este ako sa vyprofilujem postupne...Hlavne je byt sikovna,ak sa snazis,dvierka sa ti naozaj postupne zacnu otvarat ani nevies ako... 😉

omnia23
15. mar 2012

@esmera ano je aj externe,ja studujem externe ale nie je to med lizat... 🙂

esmera
Odpoveď bola odstránená
esmera
Odpoveď bola odstránená
omnia23
15. mar 2012

@esmera ano samozrejme pracujem na TPP,beriem si dovolenky ked mam skolu mimo vikendu a rodinu zatial nemam,takze to ide 😉

esmera
Odpoveď bola odstránená
omnia23
15. mar 2012

@esmera aj si si podala prihlasku niekam tento rok teda?