icon

Ako zastaviť toleranciu kradnutia na Slovensku?

28. sep 2025

Dobrý večer,len tak uvažujem,dokedy sa bude má Slovensku brať kradnutie ako niečo normálne a tolerovať to?? Uvediem príklad,sused vodič doma pravidelne vykladá bandasky nafty a argumentuje to tým,že keď jeho prestanú odrbávať začne normálne zarábať a nebude musieť toto robiť. Kolega pravidelne kupuje stavebný materiál od človeka čo pracuje ako murár v dosť drahej stavebnej firme,ktorý sa vraj ušetrí papalášom na prerábkach,vraj im to nebude chýbať. Švagriná pravidelne z práce nosí kancelárske papiere,farby do tlačiarne a iné kancelárske potreby a argumentuje to tým,že veď hádam to nebude kupovať keď s tým robí. Svokra ešte donedávna keď pracovala v závodnej kuchyni,tak domov nekúpila ani soľ,reku veď hádam to nebude kupovať keď robí v kuchyni.. A všetci sa tvária ako keby nič,ako keby to bolo všetko normálne. Čo by sa na Slovensku muselo zmeniť,aby sa toto zmenilo?

Strana
z2
subartic
28. sep 2025

@anonym_autor ľudia čo o tom vedia a nenahlásia to .

viestta
28. sep 2025

To vies, stale plati to co za socialimu
1. Kto nekradne, okrada svoju rodinu
2. Z cudzieho krv netecie

balerina2025
28. sep 2025

obavam sa ze bude este horsie.

balerina2025
28. sep 2025
@viestta

@viestta skladnici sa mali dobre. aj skladnicky.

autor
28. sep 2025
@subartic

@anonym_autor ľudia čo o tom vedia a nenahlásia to .

@subartic
Ty by si išiel nahlásiť suseda,že si doniesol 20L nafty?alebo švagrinú že si doniesla balík kancelárskeho papiera?alebo kolegu že kupuje kradnutý stavebný materiál?
Na teba musí byť rodina hrdá a musí ťa mať rada ..

anonym_655d6c
28. sep 2025

@anonym_autor lepsie vyplaty, take, ze clovek nema pocit, ze ho firma zdiera a tak firmu neokrada

anonym_fc38cf
28. sep 2025

@anonym_autor pretože je to tak, že ak kradnú tí najvyšší tak takýto vzor si z toho berú ľudia. Chcelo by to začať od politikov. Kým oni nebudú spravodliví (🤣🤣🤣🤣🙈) tak ani ľudia sa nezmenia. Kým policajti si budú frčať 90tkou po meste lebo Šak môžu, tak ani ľudia nebudú dodržiavať 50tku
To je tak. Aj my od deti chceme aby boli slušné, tak sa im snažíme ísť príkladom.
Nám sa žiaľ nikto príkladom ísť nesnaží.

Ale ako učiteľka musím povedať, že ja do práce pravidelne donášam a kopu veci z každej výplaty nakupujem zo svojich. A máme to tal viaceré učiteľky. Jediné povolanie kde sa nevynáša ale donáša

subartic
28. sep 2025
@anonym_autor

@subartic
Ty by si išiel nahlásiť suseda,že si doniesol 20L nafty?alebo švagrinú že si doniesla balík kancelárskeho papiera?alebo kolegu že kupuje kradnutý stavebný materiál?

@anonym_autor ano nahlás ich . Ak to neurobíš , zbytočne sa tu potom rozhorčuješ alebo pozastavuješ. Je to kradnutie ? Je. Keď niekto ukradne na pumpe 20 l benzínu a prídu policajti je v poriadku , a keď si niekto domov prinesie ukradnutých 20 l už je v poriadku lebo má nízku mzdu , lebo lebo lebo .
Ja nikoho nenahlasujem , lebo v mojej rodine sa nekradne. A prichytiť môjho zamestnanca ako vynáša z mojej firmy tak ide na hodinu bez milosti . Každého politika ktorý kradne bez ohľadu na politickú stranu jednoducho zavrieť na pár rokov .

anonym_d99e39
28. sep 2025
@anonym_autor

@subartic

@anonym_autor s tým stavebným materiálom to nemusí byť úplne tak, že to kradnú. Je veľa stavieb, kde sa vyráta materiál + rezerva, ak ostane nejaký “otvorený balík”, tak to už nemôžu použiť znovu a musí sa to vyhodiť, vtedy si to môžu bezproblemov zobrať a ak to niekto použije, tak je to dokonca ekologické 🤷🏼‍♀️.

Kancelárske potreby som si tiež kupovala na firmu, len tu treba zas vedieť rozlišovať, čo povie človek a čo je pravda. Možno to len berie lacnejšie skrz daň a nepovie celú pravdu 🙂

anonym_a27dbd
28. sep 2025

@anonym_autor Za socializmu si vystavili domy, chaty..vždy sa o tom doma hovorilo, ako si s fabrik nakradli materiál aj tatrovky celé hlavne papaláši aj majstri. A máš otec sa vždy zato hneval, že čo je to za národ. Mama tp vždy spomína aj dnes, že chodil na fušky (vedel opraviť všetko) a nikdy od nikoho nezobral peniaze, vždy povedal,že keď byde treba pomoc na dome (staval sa dom) že prídu pomôcť. Veru nehrnuli sa .A s roboty by nezobral ani hrdzavý klinec.

anonym_a27dbd
28. sep 2025
@balerina2025

@viestta skladnici sa mali dobre. aj skladnicky.

@balerina2025 Veru áno súhlasim.Rovnako ako majstri,inžinieri, papaláši a kuchárky. Tie zasobili aj susedov občas.

autor
28. sep 2025
@subartic

@anonym_autor ano nahlás ich . Ak to neurobíš , zbytočne sa tu potom rozhorčuješ alebo pozastavuješ. Je to kradnutie ? Je. Keď niekto ukradne na pumpe 20 l benzínu a prídu policajti je v poriadku , a keď si niekto domov prinesie ukradnutých 20 l už je v poriadku lebo má nízku mzdu , lebo lebo lebo .
Ja nikoho nenahlasujem , lebo v mojej rodine sa nekradne. A prichytiť môjho zamestnanca ako vynáša z mojej firmy tak ide na hodinu bez milosti . Každého politika ktorý kradne bez ohľadu na politickú stranu jednoducho zavrieť na pár rokov .

@subartic
Ty keď máš firmu,ty si taký poctivý a nikdy si napr nepoužil firemné auto na súkromné účely?

subartic
28. sep 2025
@anonym_autor

@subartic
Ty keď máš firmu,ty si taký poctivý a nikdy si napr nepoužil firemné auto na súkromné účely?

@anonym_autor áno ja som tak poctivá že si k svojej mzde pripočítavam 1% z obstarávacej ceny vozidla a daním to ako použitie vozidla na súkromné účely . Ja si nemôžem dovoliť podvádzať alebo kradnúť lebo by som mohla prísť o licenciu .

autor
28. sep 2025
@anonym_d99e39

@anonym_autor s tým stavebným materiálom to nemusí byť úplne tak, že to kradnú. Je veľa stavieb, kde sa vyráta materiál + rezerva, ak ostane nejaký “otvorený balík”, tak to už nemôžu použiť znovu a musí sa to vyhodiť, vtedy si to môžu bezproblemov zobrať a ak to niekto použije, tak je to dokonca ekologické 🤷🏼‍♀️.

Kancelárske potreby som si tiež kupovala na firmu, len tu treba zas vedieť rozlišovať, čo povie človek a čo je pravda. Možno to len berie lacnejšie skrz daň a nepovie celú pravdu 🙂

@anonym_d99e39
S tým stavebným materiálom to je bohužiaľ tak,že naozaj sa materiál nepoužil tam kde mal,ale išiel na predaj. A napr sprchový kút sa podložil zlomeným iporom,napr pod obklad išlo len polovicu lepidla a veľa veľa iných vecí.

autor
28. sep 2025
@subartic

@anonym_autor áno ja som tak poctivá že si k svojej mzde pripočítavam 1% z obstarávacej ceny vozidla a daním to ako použitie vozidla na súkromné účely . Ja si nemôžem dovoliť podvádzať alebo kradnúť lebo by som mohla prísť o licenciu .

@subartic
Tak potom klobúk dolu,to ste hádam jedno percento podnikateľov tu na Slovensku. Prečo potom vaši kolegovia tiež robía to čo robia,myslím prečo podvádzajú ako svojich zamestnancov,tak aj štát??

jamimo
28. sep 2025
@viestta

@viestta a ešte doplním: Za komunistov bolo dobre, všetko sme dostali zadarmo. 🤷‍♀️

jamimo
28. sep 2025
@anonym_655d6c

@anonym_autor lepsie vyplaty, take, ze clovek nema pocit, ze ho firma zdiera a tak firmu neokrada

@anonym_655d6c nesúhlasím, daj upratovačke 1500 netto a aj tak si domov vezme kotúč wc papiera. Toto nevyčúraš, krv (genofond) nie je voda. My toto kradnutie neznášame, avšak v rodine sú názory rôzne👉 a ver, že aj od mladšej generácie 🤷‍♀️

la_dolce_vita
29. sep 2025

Ryba smrdi od hlavy, vidime to u politikov a su to ine sumy, co zmiznu zo statneho. Co sa tyka nas obycajnych ludi, je nas isto dost poctivcov, ja som tak vychovana.

anonym_982ec4
29. sep 2025

@anonym_autor ja takisto by som si nevzala z roboty nič len tak, ani kancelársky papier ani WC papier a mohla by som, keďže s tým robím. No vravím si že načo, nestojí mi to za tých pár eur.

anonym_ae05f3
29. sep 2025

@anonym_autor vieš, koľko ľudí si už poklepalo po čele, keď som spomenula, že prenajímam byt oficiálne? Alebo sa spýtali, prečo som taká blbá? Toj máš odpoveď.

1sally12
29. sep 2025

"Švagriná pravidelne z práce nosí kancelárske papiere,farby do tlačiarne a iné kancelárske potreby" to je dobre na tom teda😏 my si toto pomaly kupujeme za vlastné

anonym_a57329
29. sep 2025

tak nebud hrdinka na nete ale povedz im to do tvare... zrejme je to pre nich normalne -vzdy to tak bolo a bude a nielen na slovensku ... myslis ze v zahranici je to ine? pracujem s tovarom a vzdy mi miznu veci-cistiace pomocky ,pomocky na opateru ludi ..uz to aj zamykame a aj tak pomyzne ... a to niesom na sk a ani nerobim s ludmi z sk a okolitych krajin

martinkatinka
29. sep 2025

Len dovtedy, kym sa to bude tolerovat. Vidis, tiez vies, ze sa to deje a nic s tym nerobis 🤷

anonym_7b2f78
29. sep 2025

@anonym_autor mám odpracovaných pár rokov v sklade ani, neviem komu by som tovar posunula....kmotra pracuje ako pomocná kuchárka u nás v zš, nie že by mohla.domov nosiť soľ, podľa jej názoru by .ešte bolo treba dosoliť, tak som si istá že soľ domov nenosí. Neviem kto ako ale koľko soli minute za mesiac? Menej ako kilo? Kilo soli.stoji 0.4€ koľko ušetrí za rok? Za 3€? Odsúdili by ju, keď chlap ktorý mojej babke ukradol gramatiku si voľné behá ako by sa nič nestalo?Koľko kancelárske papiera miniete za mesiac?
Pár stán,? ja osobne určite menej ako 50, jedno balenie 500ks za 4€ vystačí za rok. A tie tonery , to naschvál kúpila presne takú tlačiareň aby bol toner kompatibilný?

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
alenamihal
29. sep 2025

Uprimne,takym ludom je omnoho lepsie ako poctivym...vid,nas priklad vlady..ich netrapi ,ci niekto ma na na zakladne potraviny...raz si zlodej,cely zivot budes...

simca06022011
29. sep 2025

@anonym_autor podla mna kym neprejdu cele generacie ludi...

inak k tomu materialu, ja som bola zhrozena, ale normalne mi povedal znamy, ze stavebne firmy, material navyse vyhadzuju, likviduju, rozbiju... stavali v satelitnom "mestecku" dom, a proste naceni firma matros, stavebnik kupi zaplati a samozrejme je to predimenzovane = na konci porozbijali, zahrabali, vyhodili a bolo = ze nebudu to odnasat, zaplatene to je a hotovo :DDD som skoro odpadla.. no radsej nech si to niekto vezme. mne napr RAZ nakupovali material na chodniky okolo domua prisaham ti nakupili kamena hadam dvakrat tolko, co nam ostalo skoro som odpadla.. nechapala som ci nevedia ratat, alebo su retardovani alebo co = odvtedy si vsetko kupujeme sami. Otec mal predajnu a tam zamestnanci predavali na cierno, penoiaze si zobrali z vrecka a ked prisiel dodavatel kupili tovar parkrat dokonca za svoje bez fa (aby sedela inventura, a vlastne im ostal "zisk" ) aby neboli vysoke manká. Alebo.. typicky: casnici = kupili flasu, predali ju (samozrejme porozlievali), bez blokov ako je zvykom, a peniaze od vrecka... Ludia su tu vynaliezavi a ano kradne sa vsade, kde to nie je postihovane riadne, napr. bezne vo fabrikach a vacsich firmach vsetky pracovne pomocky = maju niektori pracanti doma plne skrine = aj ked to nepouziju/nepotrebuju = len aby nakradli. U nas sa v office kradol papier, kancelarske potreby, zacali sme to zamkynat normalne, lebo ked nas tam bolo 10 = neda sa zistit kto co a robit postih.

A inak museli by sa trochu zmenit aj zakony (hlavne zakonnik prace teda) a postihy aby sa to dalo riesit, neviem ci sby som mohla napr. vyhodit na mieste cloveka, ak pridem na to ze ukradol z kanclu krabicu papiera, alebo zo skladu vyniesol krabicu tovaru... dokazovanie je psycho, papierovacky su psycho... a vela zamestanvatelov proste ani nema na to nervy toto riesit. Urobi sa inventura = a zaplatia to chudaci VSETCI. A efekt? zacnu teda brat VSETCI.

simca06022011
29. sep 2025
@anonym_7b2f78

@anonym_autor mám odpracovaných pár rokov v sklade ani, neviem komu by som tovar posunula....kmotra pracuje ako pomocná kuchárka u nás v zš, nie že by mohla.domov nosiť soľ, podľa jej názoru by .ešte bolo treba dosoliť, tak som si istá že soľ domov nenosí. Neviem kto ako ale koľko soli minute za mesiac? Menej ako kilo? Kilo soli.stoji 0.4€ koľko ušetrí za rok? Za 3€? Odsúdili by ju, keď chlap ktorý mojej babke ukradol gramatiku si voľné behá ako by sa nič nestalo?Koľko kancelárske papiera miniete za mesiac?
Pár stán,? ja osobne určite menej ako 50, jedno balenie 500ks za 4€ vystačí za rok. A tie tonery , to naschvál kúpila presne takú tlačiareň aby bol toner kompatibilný?

@anonym_7b2f78 je jdno ci urobi skodu 1EUR albeo kolko, proste ten zvyk = vezmem si z roboty je proste cely na hlavu... odsudenie si nemyslim, ze by bolo nutne = tam staci ta hanba ze cloveka oznacia ako zlodeja a musi to vyplatit :D a myslim, ze ho to prejde, ak neda hned aj sam vypoved.

mandzula
29. sep 2025

Ale veď presne toto sme my a presne preto máme takú vládu, ako máme, a to nielen teraz, ale vždy. Vždy to tak aj bude, lebo zlodejov si vyberáme spomedzi zlodejov. Darmo sa budeme stále dookola sťažovať, keď to vychádza z našej mentality. Nie, nehovorím tu teraz o každej jednej z koníka, ale všeobecne o našom národe. Aj ja som v tom vyrastala, bola to norma, dokonca pred 20 rokmi, zo svojej prvej práce, som si domov vzala nejaké kancelárske veci, lebo to robili všetci. Dnes sa sama sebe čudujem.

simca06022011
29. sep 2025
@mandzula

Ale veď presne toto sme my a presne preto máme takú vládu, ako máme, a to nielen teraz, ale vždy. Vždy to tak aj bude, lebo zlodejov si vyberáme spomedzi zlodejov. Darmo sa budeme stále dookola sťažovať, keď to vychádza z našej mentality. Nie, nehovorím tu teraz o každej jednej z koníka, ale všeobecne o našom národe. Aj ja som v tom vyrastala, bola to norma, dokonca pred 20 rokmi, zo svojej prvej práce, som si domov vzala nejaké kancelárske veci, lebo to robili všetci. Dnes sa sama sebe čudujem.

@mandzula no ano, nie je akeho nezlodeja vybrat. Ale ja myslim, ze na kazdeho cloveka sa da najst... vsak som sa docitala z eaj ked si svoje auto na zivnost pouzijem a idem po ceste do prace do obchodu tak kradnem :D takze aj na mna by nasili kradez a minimlane danovy podvod :DDDD
Dalsia vec, ludia su skepticki casto a podozrievavi a aj zavistlivi.. proste vidim aj vo svojom okoli, niekto ma, niekomu sa dari a uz ide xy reci = ako si nakradol. je to trapne, ale ukazuje to len a len na mentalitu ludi. AJ keby politik nekradol, aj tak by xy reci o nom islo, aj keby len jeho rodina podnikala, mala peniaze atd. ALe pre mna je jedna dolezita vec = bez penazi, znamosti atd sa do politiky nedostane nik.

Strana
z2