Ako získať istotu pri šoférovaní po rokoch?
Potrebujem poradiť od skúsenejších. Vodičák som si robila pred 10 rokmi v 18tke. A ako som si ho spravila, tam aj moje šoférovanie skončilo. Blbosť som spravila. To viem. Čiže moje skúsenosti so šoférovaním sú čisto len z autoškoly. Teraz si chcem kúpiť staršie auto a pravidelne jazdiť. Brutálne sa teším na tú slobodu, ale mám aj strach. Teóriu stále ovládam, aj križovatky, pravidlá atď. Ako spolujazdec si to vždy všímam, aj sa spýtam a tak. Len neviem ako by bolo najlepšie teraz postupovať... Chcela by som si asi kúpiť auto s automatom, nie manuálom. Aj keď s automatickou nemám skúsenosť žiadnu, ale príde mi to jednoduchšie. Či? Muž by ma pustil za volant, ale to je manuál. Rozmýšľam čo by bolo najvhodnejšie. Skúšať s mužom a manuálom na parkovisku, po nociach po meste a potom si zaplatiť kondičné na automat a následne kúpiť auto? Alebo rovno tie kondičné? Alebo vôbec nie kondičné a proste pomaly sa rozjazdiť keď mám podporu muža? Och, fakt neviem kde začať :D :D
Pomaly sa rozjazdi s muzom, podla toho z akeho velkeho mesta bud v nedelu doobeda alebo potom po veceroch, ked su uz prazdne cesty. Potom mozno par kondicnych cez den, ale uvidis ako sa budes citit. Automat je super, ale ked si zvyknes na manual, nebudes nad tym vobec rozmyslat a bude ti to jedno. Hlavne bezte s muzom trenovat, podla toho uvidis co dalej
Urcite si zaplat kondicne jazdy, nevidim dovod sa sama trapit prip. ohrozovat seba ci druhych - par krat pojdes s instruktorom a zabehnes sa, vela stastia.
Ja som si kupila stare male auticko. Rozjazdila som sa sama. A ze som mala strach ale tak, keby oskriem o nic nejde bola to stara rachotinka. A bolo to male auticko. To mi dodalo odvahu zacat a pokracovat. A zrazu len tak si vybehnut na nakupy a do OC a hento a tamto, no bol oto navykove. Ani neviem ako som bola rozjazdena.
Určite si zaplať kondičné a jednoznačne automat. Na to špeciálny "tréning" nepotrebuješ, nie je to zložité a rýchlo si zvykneš.
Začať po uličkách a stále dookola tá istá trasa....a vtedy keď je najmenej áut a jazdiť, jazdiť, jazdiť
Dáš to,držím palce
A ja ti poviem daj si kondicne na manuali, nauc sa na manuali a kup si potom automat... ale manual je dobre vediet. Urcite sa vyskytne situacia, kedy bude treba odviezt vase auto (muzovo), zrovna muz nebude moc a budes musiet ist ty. A inak len jazdit jazdit a jazdit...
Rozhodne radsej automat. Zacni jazdit kratke trasy ktore poznas, napr. do najblizsich potravin a jazdi v case, kedy nie je husta premavka. Kazdu trasu si vopred este doma pozri cez google maps, aby si vedela, ci sa moze odbocit, ci tam nie je jednosmerka, kde sa parkuje, ci sa moze parkovat atd. Idealne pouzivaj na kazdu jazdu navigaciu, aby si nechtiac nevosla niekam, kam nemas, alebo aby ta neprekvapila nejaka uzavierka/obchadzka. A hlavne na zaciatku jazdit co najcastejsie taketo kratke trasy. Casom stres uplne opadne.
Pred 2 rokmi som začala šoférovať po cca 20ročnej pauze (tiež urobený vodičák a po skúškach som pár krát jazdila a potom blok).
Ja som si dala 1 kondičnú jazdu, na ktorej som zistila, že to prežijem ja aj ostatní 😆 a že už mám z toho oveľa menší stres ako kedysi 🙂. Potom som kúpila auto (s automatickou prevodovkou a som veľmi vďačná kolegom, že ma naňho prehovorili), absolvovala som ďalšie 3 kondičné jazdy v autoškole na ich aute s manuálom. Potom poslednú kondičnú jazdu už na mojom aute. A potom už len jazdiť sama. Najskôr len vo sviatok, alebo cez vikendy, po známych trasách na sídlisku a podobne. Veľmi pomáha Waze, pred neznámou cestou si na google maps pozrieť radenie pruhov veľkých križovatiek, cestu si vopred premyslieť. Dokonca som už bola pár krát autom v centre Viedne, chystám sa do Budapešte 🙂.
Zaplat si kondicne jazdy na manualy a auto si kup take, ako sa ti paci. Je dobre vediet na obidvoch pretoze nikdy. Nevies kedy to budes potrebovat.
ja som tak zacinala s manzelom...po dedine, do mesta, znova ma ucil tie zakladne veci na ktore treba davat pozor. Ja len manual, ja s nim nemam problem.
Kup si auto a aj kondicne si urob, ked manzel nestaci. Moj manzel je lepsi ako bol instruktor v autoskole, ktory ma len viac stresoval.
Ja som zacala s muzom, nakoniec nebolo treba kondicne.. islo o to, prekonať ten prvotný strach sadnut za volant a rozbehnut sa a nasledne uz len trénovat...lebo na mieste spolujazdca kazda jazda vyzera úplne inac nez za volantom. Ak by ti to neslo s muzom, kľudne kondicne si zaplat, na to su, aby pomohli. A automat je super
Ďakujem za takú podporu. Ja som stále mala v hlave, že mala by som jazdiť a stále som to odkladala. Ani neviem ako tie roky zbehli :D Ale už som sa na seba zdravo nasrala. Ma to obmedzuje.
Ten automat je fakt taký, že ak budem vedieť manuál, tak aj automat? Keď mi niektoré odporúčate kondičné s manuálom a kľudne potom kúpiť automat 🙂
A keď budem párkrát do týždňa jazdiť, tak za aký čas z vašich skúseností budem schopná isť do hocijakého menšieho mesta? Ja to totiž primárne nechcem kvôli vozeniu sa v našom meste, ale kvôli tomu, že pravidelne chodím do rôznych miest a je to otravné buď vlakom alebo sa nechať mužom vyvážať. Na hanbu...
Tiez som zacala po 10 rokoch a na automate- pohoda lahoda, iba pridavas plyn a brzdiš a riešis cestu.
Zalezi od toho, ako ti to pojde, ako sa zzijes s autom. Moze to trvat tyzden, moze to trvat aj pol roka... automat je lahky - pouzivas iba pravu nohu a tocis volantom. Manual je tazsi, lebo musis pracovat so spojkou a preradovat. Ak sa to vsak naucis, nebudes mat problem odsoferovat akekolvek auto...
Ja by som skusila s muzom a pokial by mi nevyhovoval, niekto proste neviem byt instruktorom niekomu blizkemu, tak by som sla na kondicne jazdy.
Myslim, ze je lepsie vediet aj manual a potom si kupit automat, asi lepsia verzia ako obratene.
Zas moj nazor, zalezi do akych miest chces jazdit, ina je BA, ine Trnava, ine Michalovce, myslim to skor z toho hladiska aj ako poznas tie miesta/mesta, ako je to tam s parkovanim napr.
Podla mna je to individualne, mozno uz o mesiac si budes istejsia a odhodlas sa na prvu samosttnu jazdu.
Chápem tvoje obavy. Ja som začala jazdiť dokonca po 20 rokoch od autoškoly robenej v malom meste. Najprv kondičné jazdy po BA, s inštruktorom som si natrénovala trasu domov-skolka-skola-domov. Postupne som pridávala odbočky (obchody, krúžky, aktivity, návštevy). Po pár rokoch aj zahraničie. Trvalo dlhšie nabrať odvahu, iná zodpovednosť, veď v 17-ich svet gombička, ale ten pocit slobody potom za to stojí. 😊 Držím palce!
Kondične na automat a kúp si automat, oveľa jednoduchšie. Ja som to takto robila v 36tt som chodila na kondicne a potom sama s 2 mes a 1,5 ročným dieťaťom na svojom aute. Najprv som kúpila ojazdený automat a potom nové po roku. Chod do toho.
Chod na kondičné jazdy kľudne s manuálom a kúp si automat naučíš sa raz dva na automate nič ťažké a potom už manuál nebudeš chcieť 😆
Určite automat si kúp. Je to pohodlie, žiadne preraďovanie rýchlosti. Máme 2 auta, obe sú automat. Daj si v autoškole pár jázd a určite neoľutujes.
Ja by som radila naucit sa pekne manual ako riadny sofer, tam clovek aj citi ako pracuje spojka s plynom, kde zabera, atd.. nieje na skodu vediet, ja by som automat nechcela, draha oprava
Skus najprv s manželom niekde na veľkom parkovisku a potom prázdnejsich cestách. Tak zistíš, ci ti treba kondičné jazdy.... rovnako istý čas jazdí s manželom ty za volantom, po pár jazdách, keď získaš trochu istotu, vyraz sama. Určite to hravo vládnes.
Tiež si myslím, že je dobre vediet šoférovať najskôr manuál, automat reaguje oveľa jemnejšie a na začiatok by to mohlo byt skôr nevýhoda... keď budeš vedieť šoférovať manuál, na automat si zvykneš hneď pri druhej jazde🙃🙂
ja som mala panicke ataky ked som mala ist šoférovať guca v krku kolená sa mi triasli musela som s naplánovať celu cestu kadial pôjdem. 10 rokov som nesoferovala a potom som si povedala ze stačilo kupila som si male auto automat a jazdim najprv kratšie trasy s niekym vedla mna a postupne dlhsie aj sama.
ja som vodicak robila v roku 2007 a potom sa odstahovala do zahranica, soferovanie som nepotrebovala a roky plynuli... minuly rok som sa donutila s tym nieco spravit - za tie roky sa nazbieral strach neskutocny, mojim vykupenim bol prave automat a kondicne jazdy s instruktorkou, ktora vyslovene mala trpezlivost s ludmi, co zacinali nanovo po rokoch. ja na tie kondicne nedam dopustit, presli sme si pocas nich vsetko. uprimne si dost dobre neviem predstavit, ked niekto zacne soferovat po mnohych rokoch sam. je tolko situacii, ktore clovek od autoskoly zabudne... takze za mna kondicne s dobrym instruktorom su najlepsia cesta. trpezlivy manzel je bonus 🙂 a co sa tyka automatu, lutujem ze sme ho nekupili skor...
Bola som presne v tvojej situácii, vodičák v 18 a odvtedy som nejazdila. Až v 29 som začala pomaličky, s mužom, on ma k tomu v podstate doviedol. Začínali sme po večeroch na prázdnych parkoviskách, neskôr už aj v premávke. Asi po mesiaci som išla už sama, dnes, po 20 rokoch jazdím denne. Mám auto s klasickou manuálnou prevodovkou, automat by som nechcela.
automat je super 👌 kondičné si daj na nácvik parkovania, inak keď sleduješ dopravu ako spolujazdec, si stále v obraze. Mala som to rovnako. Na manuál by som sa nevrátila ani za nič.
Ja som sa rozjazdila po 6-7rokoch nesoferovania, donútila ma situácia..
Čo bolo premna pomoc
-kupili sme automat
-isla som prvý krát po rokoch úplne sama
- bol sviatok a prázdne cesty
- cestu do a zo škôlky (preto ta situácia, lebo najstaršiemu sa presťahovala škôlka) som si v ten deň zopakovala x krát, vždy po rovnakej trase, na rovnaké miesto
- našla som si parkovacie miesto kde som nemusela cúvať, ani zaraďovať sa
- od nového týždňa som išla už so všetkými troma deťmi v aute.
- mala som pre svoju psychickú pohodu Z na aute
- vsugerovalansom si že nemám myslieť na to, čo si o mne myslia ini vodiči, pretože každý raz začínal..
Od toho dňa som dlho jazdila jednu trasu, neskôr som pridávala ďalšie a ďalšie..
Už 8 rokov jazdím aktívne, každý deň, kamkolvek.. a podľa viacerých aj dobre, nech sa nechvalim sama 🤪
@bobbena ja by som sa aj vrátila k manuálu, keby bolo treba - podľa mňa keď človek už získa istotu v šoférovani, tak už ani manuál nevadí.. ale máme dva automaty ktoré zatiaľ nebudeme meniť..
Podľa mňa bude lepšie z inštruktorom začať veď si vlastné nejazdila vôbec.A zároveň aj s mužom .Ja keď som urobila vodičák v marci min.roku tak to bolo celkom iné s inštruktorom a celkom iné keď som dostala vodičák do ruky.Bolo to akoby som sa učila znova ,jasné sedel pri mne muž,ale postupne som jazdila sama ,muselA som.Teraz sa bez auta nepohnem
Automat je uplne nič.Ale najlepsie je naucit sa jazdit poriadne na manuále a az potom si kup auto ake chces.Hlavne,musis nadobudnut sebavedomie a aj dostat dobry odhad ci uz na ceste alebo pri parkovani.Ja ked vidim ako niektori jazdia,pomaly jednym kolesom v priekope,tak mi je zle..😁

Ja by som kupila auto a zaroven si zaplatila kondicne jazdy. Rozjazdis sa subezne v autoskole aj doma.
Super, ze mas muzovu podporu👍🏼
Auto s automatom je dobra volba.