Ako zistím anovulačný alebo ovulačný cyklus?

sylwi
8. máj 2011

Zdravim akurat som bola na nete a docitala som sa pre man novinku roka, ze existuje nejaky anovul.cyklus. No mi mame 9mes.syna zatial neplanujeme dieta ale tak o pol roka, rok urcite hej. Ja sa tu stresujem, ze pri nasom prerusovanom sexe môzem otehotniet a mozno som ani ovu, nemala, fakt dobre.... Ja som si myslela, ze ak mam slabe krvacanie uz 4mes pôrode ide o Ms.Ale nemusi ist ako som sa docitala. Moje krvacanie bolo spociatku uplne slabucke a ked si to tak vezmem uz sa mi to zosilnelo, ale vôbec nemam to co pret Th. Mala som menstruaciju asi taku, ze zo zman isli aj tie zrazeniny a taka tmavsia krv a viac a teraz je to take ine. Ako to mam zistit ci vôbec ovulujem? Alebo ci je to len take krvacanie nejaka porucha? Ja som vseobecne nikdy nemala pravidelny cyklus a otehotnela som velmi rychlo. Teraz to mam take zvlastne neviem ci mam ist k lekarke. Proste vzdy krvacam len trosku nie vela tak 3-4dni posledný dva krát mi to meskalo az dva tyzdne a bolo to silnejsie a bolestivejsie. Teraz mi to meska uz vyse tyzdna skoro dva tyzdne a som taka nafuknuta dokonca tam dole pri sexe sa nam to zdalo take ine- take napuchnute ako keby som to mala.... Mala som aj take bolesti ako pred Ms a potom to zas preslo a teraz nemam ziadne bolesti. Teraz som dostala eske k tomu aj infekciju. Vzdy stresujeme ci nie som tehotna a mna by teraz zaujmalo ci vôbec ta ovu. u mna prebieha... Dnes som si rano merala prvy den teplotu a mala som 37. Neviem co znamena, ze som taka nafuknuta a aj tam dole opuchnuta. Kojim uz len raz za den niekedy dva krat -mlieka mam minimalne. Ked mam velmi slabu menstruaciju je to ta anovulacna? Znamena to ze ovu. neprebehla?Alebo ak mi meska menstruacija a potom to dostanem o dva tri tyzdne neskôr znamena to ze som neovulovala? Alebo ze sa ovulacija posuva? Mam v tom zmätok a dost by zaujmalo ako to vlastne je, budem vdacna za kazdu jasnu odpoved, Mylsite , ze mam ist k lekarovi ak a mestruacija nedostavi? ALe ako poznam moju lakarku mavne rukou a povie ze ajtak trochu kojim a ze po pôrode a bla,bla, dakujem moc za kazdu odpoved, sylwi

ikke
9. máj 2011

@sylwi
1. ak ti meska menstruacia, urob si test. tak najjednoduchsie zistis, ci nie si tehotna ("nafuknuta" a "opuchnuta" mozu byt priznakmi)
2. to,ci mas alebo nemas ovulaciu, nezistis z jedneho zmerania teploty (predpokladam, ze merias bazalnu teplotu, nie teplotu tela...a ze vies, ako a kedy tu teplotu merat)
3.slabsie alebo silnejsie krvacanie a nepravidelny cyklus vobec nemusia (ale aj mozu) byt znakmi toho, ze nemas ovulaciu.
4. ci mas alebo nemas ovulaciu mozes zistit napr. takto:
- meranim bazalnej teploty pocas celeho cyklu, minimalne od 6-7 dna az do nasledujuceho krvacania. az z tvaru grafu, ktory ti vyjde zistis, ako na tom si s ovulaciou.
- navstevou lekara, ktory ti urobi sono vajecnikov (pravdepodobne niekolkokrat za cyklus) a zmeria folikuly.