Ako zvládať choré dieťa a psa doma?
Ahojte prosím o radu ako riešite situáciu keď ste doma sama s dieťaťom a máte aj psa no dieťa vám ochorie. Ako chodíte von keď má dieťa teplotu a nemáte nikoho kto by vám pomohol? Ďakujem
Ja pridám svoj názor. Psa nemám takže túto situáciu riešiť nemusím, ale mám 4,5 ročnú a teda verím že tým pádom prehľad o mentálnej kapacite týchto detí. Normálne nechápem čo tu čítam. Prehltnúť kocku z lega? Vyskočiť z okna? 5 ročné? Ja určite nemám doma génia, ale neviem si ozaj v žiadnom vesmíre predstaviť že si moja 4,5 ročná napchá do úst predmety, otvorí okno a vyskočí alebo bude pchať prsty do zásuvky kým som preč. Samu doma ju nenechávam (nemala som dôvod zatiaľ), ale som presvedčená že pár minút by zvládla bez ujmy. Bežne ak mám HO a je so mnou doma a potrebujem vybaviť meeting na 30-60 minút, tak sa s ňou dohodnem, vysvetlím čo idem robiť a kde budem a pustím jej rozprávku, nachystám jedlo aj pitie a som v inej izbe. Ešte nikdy za mnou počas meetingu neprišla, normálne vydržala bezo mňa. Určite by zvládla aj venčenie psa na 10 minút.
Normalne zbehnem dole a za necelych 5 minut som aj hore, pes sa holt bude musiet prisposobit. Tak ako ked pride kurier/donaska/posta…
@mabenn Tak to bude ešte krehkejšie ako súčasné snehové vločky. Akože chápem, že je nezodpovedné nechať doma trojročné dieťa, ale pre 5ročného to nemá žiadne opodstatnenie (znova, bavíme sa o rádovo minútach), ak je to zdravé dieťa bez problémov v správaní. 5ročné dieťa má intelekt na to, aby v domácnosti na seba v priebehu tej krátkej doby nestiahlo polievku zo sporáka, nezarezalo sa nožom ani nevyskočilo z okna. Mne príde úplne normálne to 5ročné dieťa poslať samé po balík, keď zazvoní poštár, vlastne toto zvládne aj štvorročné dieťa. Od 5 rokov môže začať trénovať nakupovanie, kým rodič čaká pred vchodom do obchodu. V 6. rokoch zvládne do blízkeho obchodu zájsť sám, rovnako ako do školy, či ku kamarátovi. V 7. rokoch sa pohrá obmedzenú dobu vonku s kamarátmi bez dozoru dospelého. Fakt netreba z detí robiť mentálne hendikepované nesamostatné neschopné stvorenia.
@annm81 Presne...rodicia až moc preháňajú s tou akože "starostlivostou", no potom to dieťa nebude samostatne v živote. Nech sa potom nikto necuduje, ze dnešná mládež dospieva mentálne oveľa neskoršie ako pred 20r. Sak to oni z tých detí robia neschopnych tupcov.
@livuska124 a keď na dieťa spadne ta skrina, keď bude v sprche? 🤣🤣🤣
@annm81 tu skôr ide o to, čo hovori zákon a to sa snaží mabenn aj stále vysvetliť. Je jasné, že niektoré aj 4-5 ročné deti by zvládli byť samé doma nielen pár minút, ale ak viac a nič by sa im nestalo. Rovnako som tak nechala 5 ročnú na pár minút. Ale....AK by sa niečo stalo, bola by som stíhaná ja,.... teraz som zo zaujímavostí prečítala o Tom pár článkov a tam sa uvádza vek 6 rokov - že je to dieťa "útleho veku" - tam sú vraj prísnejšie tresty. Ale môže to byť aj dieťaťa staršie a bude sa to brať ako opustenie, ak sa mu v byte niečo stane. Vraj sa to posudzuje z rôznych hľadísk (či je natoľko mentálne vyspelé, že by si v čase ohrozenia dokázalo samé zavolať pomoc, alebo si pomôcť samé). Tu nejde o to, že je hysterka, alebo robí z dieťaťa nesamostatneho jedinca, ale o to, čo uvádza zákon.
@joja636
V takom veku už by dieťa malo vedieť vydržať cca 15 minút byť samo doma,to je jedna vec,druhá vec že určite takého psa ešte nevymysleli aby bol viac ako moje dieťa. Riešil by som to asi tak že psa by som pustil von nech sa venčí a ja by som sa staral o choré dieťa,ktoré mi je presnejšie. 👍
@mabenn Je ti jasné, dokedy máš právnu zodpovednosť za tvoje dieťa? Takže podľa tejto logiky sa mu nepohneš od zadku ani na krok ešte viac ako desaťročie?
A nie, to nefunguje tak, že ak sa dieťa nešťastnou náhodou udusí práve vtedy, keď matka odbehla na pár minút k susede po pol kila múky, tak je z právneho hľadiska automaticky zodpovedná za jeho smrť. Mimochdom, pokiaľ mi je známe, neexistuje žiadny zákon, ktorý definuje, kedy a na ako dlho môže ako staré dieťa ostať samé doma.
@cavalierka ja netuším, ja nie som právnik, ako to klasifikuju. Podľa mňa nešťastná náhoda ....lenže si bola v byte. Nie mimo neho. Ak by si bola mimo neho, hneď by boli špekulácie - stalo by sa to aj keď by bol rodič pritomny?
Trestný zákon hovorí, že (áno, aj venčenie psa a nákup v obchode som našla v článkoch) ak necháš dieťa samé v byte (spravidla uvádzajú vek 6 rokov, ale môže byť aj starsie, ak už akú, že nebolo natoľko vyspelé aby si samé vedelo zabezpečiť pomoc), tak sa to berie ako opustenie dieťaťa a jednoducho za to môžeš byť trestne stíhaná. To je fakt. Ja som to nevymyslela.
@annm81 poviem to inak, stylom a urovnou viac blizsie komentujucim: ak mi je prednejsie, aby sa mi pes nevylozil do bytu, lebo som neschopna zohnat osobu, co ho vyvedie von alebo vzdat sa zvierata, ak som sa rozhodla mat dieta a nemam zaskok, a necham doma chore male dieta, tak ano, zakon nestoji na mojej strane
To len tak narýchlo z nejakého článku som skopírovala:
Napríklad Okresný súd Poprad uznal vinnou z trestného činu opustenia dieťaťa matku, ktorá nechala v uzamknutom byte na 2. poschodí svoju dcéru vo veku 6 rokov a 2 mesiace. Tá sa ráno zobudila, otvorila okno a volala mamu. Okoloidúca asi o 06,30 hod. privolala políciu a dieťa bolo pomocou plošiny zložené z okna bytu.
Táto mamička to asi nedomyslela, keď svojmu dieťaťu neoznámila, že niekam ide 🤦 a dieťaťu sa pritom nič nestalo. Čiže ak dieťa necháte samé v byte a niečo sa mu stane, môžete byť trestne stíhané. To je celé. Našla som nejaký výklad zákona čo písal právnik, aj on tam uvádza ten hraničný vek 6 rokov - v tomto veku je už predpoklad, že si dieťa vie samé privolať pomoc v prípade nebezpečenstva
Trestný zákon ochraňuje každé dieťa mladšie ako 18 rokov, ktoré si nemôže zadovážiť pomoc. Podľa súdnej judikatúry ide najmä o:
a) dieťa útleho veku, ktoré nie je schopné vlastnými silami čeliť nepriaznivej situácii, v ktorej sa ocitlo (spravidla ide o dieťa do 6 rokov),
b) aj staršie dieťa, ak pre svoju nesamostatnosť a stupeň svojho telesného i duševného vývoja, ako aj podmienky prostredia, kde zostalo opustené, nie je samé schopné sa vymaniť z danej situácie.
Prísnejšie sú posudzované deti do 6 rokov veku, ale za deti neschopné sa o seba postarať môžu súdy považovať aj staršie deti.
Ja som si napr kúpila šteňa v januári pred rokom a je to ako moje dieťa, nikdy by som sa jej nevzdala dobrovolne. Októbri som otehotnela, ale ani vo sne by ma nenapadlo, že sa jej vzdam, lebo príde dieťa. Práveže nie je nič krajšie ako vzťah dieťaťa s domácim miláčikov. Treba sa vedieť situácii prispôsobiť a nájsť riešenie a nie ako tu dotyčná stále opakuje, že sa treba psa bud vzdať alebo nájsť mu niekoho na venčenie. Žasnem. Bývam v meste, mamu mam ďaleko a tiež som sa bála, čo s fenkou, ale vyriešili sme to tak, ze sa sťahujeme kúsok od našich do obecneho bytu a budem mat pomoc. Všetko sa dá, keď človek chce.
@livuska124
myslím, že každá príčetná matka si je vedomá toho čo píšeš.
a bude niesť následky keď sa niečo stane...či právne či svedomia.
nech si každý urobí ako uzná za vhodné.
Z článku:
ak bude odhad rodiča nesprávny a dieťaťu sa osamote niečo stane, rodič za to musí prevziať plnú zodpovednosť. "Môže ísť v konečnom dôsledku o naplnenie skutkovej podstaty ublíženia na zdraví z nedbanlivosti," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.
"V extrémnych prípadoch môže ísť o naplnenie skutkovej podstaty trestného činu opustenia dieťaťa," doplnila Donevová. Ak v tomto prípade rodič vystaví dieťa nebezpečenstvu smrti alebo ublíženia na zdraví, hrozí mu trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov.
Ešte je tam dodané, že priamo v zákone nie je uvedený presný vek, od akého môže dieťa ostať doma samé. (Ale prísnejšie sa pozerajú na deti do 6 rokov, ako uvádza ten druhý článok).
A za seba dodávam, že každý si pozná dieťa a uvaži, v akom veku, na ako dlho a z akého dôvodu ho nechá samé doma, alebo na ihrisku, alebo kdekoľvek. Moja dcéra už párkrát dáma doma ostala, nič sa jej nestalo, nemusia má trestne stíhať 😁
@livuska124 Nikde sa tam nepíše nič o konkrétnom veku, do ktorého dieťa musí byť pod permanentným priamym dozorom. Áno, rodič môže byť trestne stíhaný - MÔŽE. A rovnako nemusí. Trestne stíhaný môže byť aj keď sa ani nevzdiali z bytu. Situácia, keď sa matka vzdiali pred dvere domu na pár minút a doma ostane 5ročné dieťa nie je sama o sebe protiprávna. A rodič nemusí byť považovaný za vinného, ani keď sa niečo stane. To 6ročné dievča je predsa absolútne odlišný prípad - po prvé bola v situácii, keď netušila, čo sa deje. A po druhé, z napísaného nie je zrejmé kam a na ako dlho šla. Keď odbehla vyzdvihnúť balík k dverám domu, nik by ju neodsúdil, takže najskôr odišla ďalej a na podstatne dlhšiu dobu.
@annm81 samozrejme, že je to odlišná situácia. To mi našlo ako prvé v clanku.
V Tom výklade zákona od právnika (ale to bolo dlhšie, to som sem nedávala), je uvádzané, že sa prihliada na konkrétnu udalosť, konkrétne okolností a vek +mentálnu výbavu dieťaťa (teda v prípade, že sa niečo dieťaťu stalo, keď bolo doma samé).
@mabenn a podla trestnopravnej zodpovednosti, kedy podla teba moze matka nechat doma svoje dieta same? Vies, ze v takom piatom rocniku na ZS uz nie je družina, tak ci moze byt same alebo ci matky maju davat húfne vypovede z prace aby mohli byt doma zo svojimi pubertiakmi aby sa nahodou nedostali do basy? 🤨
@joja636 ahoj joja, hentie trafene, co sa tu zakonmi ohanaju, a ani panecku neupustia zo svojej svihnutej logiky, ze z toho vychadzas ako iedna krkavcia mater co jej je pes prednejsi ako vlastne dieta, si prosim ta nevsimaj, su tu proste vzdy take mudrlantky charakterne, co musia mat stoj co svoj pravdu a najsvatejsi nazor jedine ten svoj.
Kto nemal psa, nikdy nepochopi, takze s takymi ludmi sa nemozes ani bavit na takuto temu. Ale zhrniem to, nepises ci si v dome so zahradkou, ci v byte na 68.poschodi….stale je to ale chore dieta, evetuelne leziace, spiace, pises ze s teplotou tak to bude aj troska unavenejsie, pomalejsie, ospalejsie. Psik je taktiez zivy tvor, a taktiez sa treba o neho starat (tiez su uz na to nejake zakony, vsakze), takze z logiky pricetne zmyslajuceho dospeleho cloveka vyplynie, ze normalne to dieta, pokial nie je zivotu ohrozene vo vlastnom domove, mozes mu zapnut tv, tablet, nechat ho same v jeho izbe (co by si nechala aj tak, oddychovat, spat) a vyjst na par min pred dom ci bytovku ROVNAKO ako ist dolu k postarke, prevziat kuriera, pizzu, ci k susedke pre vajce. Vo vsetkych pripadoch sa vzdialis od dietata na par metrov, par minut, s plnym vedomim zodpovednosti, a nemyslim si, ze je to TRESTNY CIN vyjst pred barak so psom parkrat do dna, ked doma zostane chore dieta. Chapem jak to myslia s tymi zakonmi, ale ine je sa ohanat stoj co stoj zakonom a ine triezvo rozmyslat..normalne “zavolaj na policiu” by ma zaujimalo, aku odpoved by si dostala😅🙈 teda, pointa, vsetci chapeme ako to myslis, chod vycencit psika s tym ze dieta na 3 min zabavis😊 vela zdaru a skore uzdravenie prckovi
@rubia10 myslím, že som reagovala slušne a vecne (dokonca som aj ja písala, že som dcéru samu doma nechala), tak načo ten výsmech? Bez toho sa diskutovať nedá?
Mňa to pravdupovediac celkom zaujalo, že som si o Tom začala teraz viac čítať, ako to je v zákone a hneď sa tu musia objaviť takéto narážky ako trafené mudrlantky a podobne.... škoda.
@ysseba nikde to nie je v zákone uvedené, kedy ho môže rodič nechať samé - len v prípade, že sa dieťaťu niečo stane a je samé v byte, sa vraj prísnejšie posudzujú deti do 6 rokov
@livuska124 Áno, presne tak - prihliada sa na okolnosti. Ak je doma celá rodina, ale ožerú sa a malé choré zvracajúce dieťa nechajú zavreté v izbe, kde sa udusí zvratkami, budú najskôr považovaní za zodpovedných, hoci neopustili byt. Ak matka nechá veľmi malé dieťa vo vani a ona zatiaľ bude stáť priamo vo dverách kúpeľne, chrbtom k dieťaťu, ktoré sa utopí, kým ona telefonuje, má celkom dobrú šancu na trest. Ak matka odbehne vyniesť smeti ale na schodisku nešťastnou náhodou spadne a stratí vedomie, zatiaľ čo jej malé dieťa sa doma zobudí a rozbije si hlavu pri pokuse vyliezť z postielky, nikto matku nebude hnať na zodpovednosť. Rovnako ak matka na pár minút odbehne z bytu zatiaľ čo jej novorodenec umrie na SIDS, nebude "opustenie" dieťaťa brané ako priťažujúca okolnosť. Non-stop monitorovanie dieťaťa priamym vizuálnym kontaktom nie je zákonom vyžadované a nie je to samo o sebe priťažujúcou okolnosťou.

Rozumiem, všetkým, čo chcete povedať, sama som už niekoľkokrát nechala dcéru pár minút doma, kým som zbehla pre balík, ale @mabenn má pravdu a hovorí len fakty. Upravuje to trestný zákon. Ak necháte dieťa samé v byte a nedabojže sa mu niečo stane, berie sa to ako opustenie dieťaťa. Nemôžete to porovnávať so situáciou, že ste na wecku, alebo v sprche. Stále ste v byte, v bezprostrednej blízkosti dieťaťa a v prípade potreby mu poskytnúť prvú pomoc alebo zavolať záchranku. Kdežto, keď ste so psom von a kým sa vrátite do bytu, môžu byť aj 3 minúty rozhodujúce pri záchrane jeho života. Čiže áno, vtedy by ste boli trestné stíhané, že ste dieťa "opustili" a vedome ho vystavili nebezpečenstvu. PS: áno, sú to situácie "pritiahnuté za vlasy" lebo všetci dúfaju a veria, že 5,6,7....ročné dieťa je už natoľko rozumné, že nevyskoci z okna, alebo sa nebude hrať s nožom. Ale zoberte si situáciu, že by sa ozaj dieťa dostalo do ohrozenia života a bolo by samé v byte. Čítali by ste to v článku, že dieťa bohužiaľ zomrelo, čo ja viem, na následky poranenia nožom, alebo ho zavalila skriňa,....prvá otázka by bola - kde bol rodič, zákonný zástupca v Tom čase?