Ako zvládať ohňostroje počas Silvestra?
Kukam z okna a mam otvoreny FB nasej dediny a blizkeho okolia. Petardy buchaju, sem tamaj ohnostroj a nahnevane prispevky na FB nabiehaju, psy sa boja, deti placu nespia...
Ja sa priznam ze ohnostroje milujem od detstva, je to proste Silvester, patri to k tomu, behali sme od okna k oknu a pozerali "fireworks". Moje deti si to tiez rady pozru od uplneho malicka, bud to prespali alebo pozerali. Aj sme kupovali take tie velke boxy. Vzdy sa schadzame velka rodina s kopou deciek. Dostanu velke prskavky a tesia sa.
Co sme mali psov nejako to neriesili, bud niekam zaliezli alebo stekali ze chcu von. Teraz co mame minipsa tak tiez ohnostroje sleduje s nami, pripadne sa dobija von.
Minuly rok sme kupili uz len take tiche fontanky z (ohladuplnosti), tento rok uz len prskavky ale chyba m8 to . Ako to mate vy
My sme od detstva z pyrotechniky mali max prskvavky😆
Ale neriešim zábavu iných,popozeram.
Mala som malé deti,mali sme psíkov, zvieratá...ale deti spali,zvieratká to tiež extra neprežívali. Čiže neriešim.
Najhoršie to je s petardami,kt.mladi hodia do človeka a je to strašná sranda.
Ako popravde ? Uz od pol 1 je ticho, čize na tu polnoc mi to ani nevadilo, ale určite by som privitala nieco lepšie ako je ohnostroj, ktori spraví iba škodu..
A delobuchy; petardy toho sa bojím
Nikdy som ohnostroje nemala velmi v laske...ani ako dieta ma to extra nenadchynalo a odkedy mam druhy rok male dieta, tak ich priam neznasam, moje dieta nevie od buchotu poriadne spat...u nas pri bytovke hadzu iba same ozembuchy (ci ako to nazvat...), co robi iba bordel a rachot. Ja len dufam, ze raz nasa spolocnost bude natolko vyspela, ze sa pyrotechnika uplne zakaze a nahradi sa napr. laserovou show, ktoru zabezpeci mesto...
@medda_beda nastastie je stale viac ludi, ktori uz tie priondene petardy nekupuju. Ked som bola mala, pamatam si ze okolo roku 2000 toho bolo vsade na mraky, predavali to aj nam vtedy cca 10r detom. Zislo sa cele sidlisko vonku pred blokom a vseetci fagani, dospeli to nadzali na vsetky strany.
Stale to pocut buchat a rovnako ako pred 20r, ani teraz nechapem aky to ma zmysel. Hrozne plytvanie peniazmi, je z toho smrad a nepochopim, ako to niekomu (hlavne 16+ rocnym) moze sposobovat nejake pozitivne stavy.
Ohnostroj ok, ale iba medzi 23:30 a 00:30 by som ho povolila a staci, a vyhradne organizovany obcou/mestom.
Tento rok sme chvalabohu prvykrat na dedine a okrem zopar blbov, co sa vracaju opiti domov a hadzu tie blbe petardy je tu ticho. A strasne si to uzivam 🙏🏻
My mame ohnostroj o 21.00, a o polnoci ktore robi mesto. Pyrotechnika, petardy su ilegalne. Ludia s tym nejako vedia zit, nie ako poniektorí jedinci na SK. Ohnostroj osobne nemusim, len kvoli dcere sme isli pozriet, polnocny som prespala. Keby mi tu drbali petardami cely den a noc by ma porazilo.
Ja celkovo silvester rada nemam...vserci ako cvicene opice oslavuju...co?..ze zajtra pride novy den?...nechapem...
Keď je zákaz ohňostroja, petárd, malo by sa to rešpektovať ! Už len kvôli malých deťom a zvieratám a ľudom bez domova !
U nas doma boli max prskavky. Pekne sa na to pozera a aj to uz 3r bola hmla.. ;D za mna byt ohnostroj nemusi. Presedlajme na blikajuce drony. ;)
Problem nie je ohnostroj. Problem su sibnuti ludia, kt. potrebuju buchat cele sviatky. Totalne vyhodene peniaze do vzduchu. Je to sebecke. Ja ja ja ja. Ja musim mat vlastny! a vacsi ako 'bohaty sused' na druhej ulicke. Ja ja ja.
Totalne zasr.. vzduch. Otravime sa dobrovolne. Lebo Ja chcem svetielka a rachot. Vlastny! Svetelna show sa da urobit nadherne, bez toho aby otravila zivot polovice planety. Drony, premietanie, doplnene o decentny ohnostroj v mestach. od 00:00 do 00:15, jeden den v roku. A nie toto.
Uz vidim ako buduci rok budu vsetci 'nadrzani' utekat do Ciech (alebo kde) a objednavat ich z aliexpresu (alebo odkial vlastne)...Strasne pokuty by som za to dala.
@sissy27 v BA a cyklotrasy? Ešte stále zaostávame na vyspelými eú mestami, kde je štandardom denne používať bajk. Práveže Bratislava ich má málinko. Čím vyspelejšie mesto, tým viac cyklotrás a menej áut.
A áno, sme citlivejší a to je len dobre. Empatia je pozitívna vlastnosť
Jednoduchi ludia, jednoducha zabava.
Neviem, tiez mi to pride zbytocne, a kopec stresu pre zvery a citlivych ludi. Ale naozaj necakam, ze na silvestra bude v priemernej slovenskej dedine/meste ticho.
ja mám ohňostroj veľmi rada a musím povedať že u nás na dedine je úplne ticho až do polnoci, žiadne deti nebuchaju petardy, nikomu netreba dohovárať...o polnoci kto chce buchne ohňostroj trvá to 10 min a je pokoj.
@zmrzlinka2021 asi mysli ten slavny cyklopruh co je sem tam v telke ze aka je to hovadina.
Tak u nas bolo viac hejtu na FB ako ohnostrojov, mozno polhodku to trvalo a ziadne divoke vybuchy ale pekne farebne. Ale teda ovela menej ako po ine roky.
A mne tiez vadia tie ojedinele petardy a hadzanie ludom pod nohy ako samotny ohnostroj.
@zmrzlinka2021 mat normalne cyklotrasy by bolo super, tomu fandim, hoci sama nebicyklujem, ale ako ucastnik cestnej premavky by som to velmi uvitala, nech si navzajom nezavadziame a neohrozujeme sa. Ale to, co je porobene v BA, sa cyklotrasami nazvat neda ani nahodou. Ze namalujem kus frekventovanej cesty, pripadne tam drbnem vysoky obrubnik, neznamena, ze mame cyklochodnik…
@zmrzlinka2021 to, co mame v ba nie su cyklotrasy, to je snaha o znizenie poctu aut...cele na hulvata, bez povoleni...niekde zoberie ten somar cestu, niekde zelen a tvari sa ake to je super...nie, nie je to super, je to zle, pretoze to ako to robi nie je v poriadku..typicki progresivci...bude po nasom a je jedno ako sa k tomu dostaneme, ci s povoleniami, ci bez (vid.to cudo na nabrezi, kt.nikto nepouziva a konci v nirvane)...ved tam uz "cyklotrasa" je...vies, problem u valla je, ze si mysli, ze natlakom presadi svoje a bije sa do hrude ake je to super...zial opak je pravdou a je smutne, ze niekto jeho ciny hodnoti pozitivne
Ja vidim jeden zasadny problem .aspon sa mi zda.(mozno sa mylim)
Ked som bola ja mala,bol vzdy mestsky ohnostroj.trval tak 15-20 minut cca
Pochadzala som z chudobnejsej rodiny a my sme ohnostroj nekupovali,len sem tam.
V tej dobe son to vnimala,ze ohnostroj kupovali tí "bohatsi" ,ktorim nebolo luto rozhadzovat do luftu peniaze.Samozrejme,boli tiez pubertaci,ktori trieskali delobuchy...
Nebolo toho tolko.Fakt sa kazdy spoliehal na ten mestsky/dedinsky
Teraz su dostupne a ma ich kazda rodina,vo velkom mnozstve a hlavne ich trieskaju hlava nehlava pred silvestrom a aj po silvestri
Mam sucit k divym zvieratam...tie domace to vacsinou lepsie znasaju.
Nie je podla mna riesenie ani radikalne zakazanie a ani velke mnozstvo...zase tu chyba zlata stredna cesta
Ved sama ako dieta som rada pozerala (teraz ma to netankuje a nebavi,vcera som nevidela ani jeden )moje deti zase radi pozerali...a nebudem im to zakazova....
Vcera nas akurat pustili s 2 mesacnym z nemocnice.tak sme silvester prezili nastastie vsetci pokope.
A prespal to.mam ho nauceneho na hluk...
Doma mam 4r a 6r este (starsia autizmus) a na hluk,ohnostroj som ich pripravila a tesili sa nan...
@beata_k rovnako sebecke je “ja chcem ticho a tmu, a nech sa ostatni podriadia mne”.
@klip0 ako keby si vedela co ja mam alebo nemam doma 😏 a teda ja hovorim o organizovanom ohnostroji, nie o tom, ze kazdy si moze robit vlastny kedy chce a kde chce. Ak mi chces tvrdit, ze ti vadi mestsky ohnostroj, na ktory sa musis prist pozriet ak ho chces vidiet, tak je to naozaj len tvoja precitlivelost a zatrpknutost. Okrem toho - ak ja mam s niecim problem, tak sa ja zariadim tak, aby som sa tomu vyhla / predisla tomu, necakam, ze sa vacsina prisposobi mne. Hlavne ak minimalne rok vopred viem, co sa bude diat…
A o zivotnom prostredi sa nebavme - urcite mas v skrini nejaky fast-fashion kusok, urcite si ty alebo niekto z tvojich blizkych kupil nieco z ali alebo podobnej platformy, kopa odpadu, ktoru rocne ako rodina vyprodukujete, je tiez na zamyslenie… to sa neda porovnat s jednou nocou v roku.
@sissy27 lenže to ticho a tma nikomu neublíži, ten hluk a svetla možno áno.
A k tomu že keď mi niečo vadí sa zariadim hlavne ak o tom viem rok dopredu, mám troch psov ani za boha sa nedajú naučiť na ohňostroj skúšala som všetko možné. Ako sa mám pripraviť? Lebo včera môj 15 ročný pes chudák bol dezorientovaný aj vnútri čo sa bál
@sissy27 mas pomylene hodnoty sebeckosti...
@natall113 naucit ich nenaucis, ale isto mate v dome / byte miesto bez okien, ktore dokazete este nejako odhlucnit, pripadne tam pustit hudbu / tv (nieco, na co su zvyknuti), v krajnom pripade medikacia (ktora sa da tiez riesit vopred a nie zhanat na poslednu chvilu). Alebo mozete ist na silvestrovsky pobyt niekde na samotu. Takto sme to riesili svojho casu my, vzdy sme to nejako zvladli. Fakt mi za tych 17 silvestrov ani raz nenapadlo, ze vsetci by sa mali prisposobit mne. Bolo to nase rozhodnutie mat psa, takze bolo na nas, aby sme sa prisposobili aj s dennym rezimom, aj s dovolenkami, aj so silvestrom, aj so vsetkym ostatnym. Keby susedom vadilo, ze mas troch psov, budes s tym nieco robit? Asi nie, bude to na nich, aby sa s tym vysporiadali…
@erikavesela hej, lebo necakam a neziadam, aby sa druhi prisposobovali mne, hlavne ak sa jedna o vacsinu…to som uplne pomylena 😏
@sissy27 lenze tie ohnostroje a petardy nevadia len “mne”, vobec to nie je o tom, ze sa niekto rano zle zobudil a rozhodol sa, ze uz nebude akceptovat rachot a smrad. Ohnostroje v prvom rade skodia PRIRODE a zvieratam. Ale jelen v lese a vtaky sa nepojdu skryt do miestnosti bez okien tak ako tvoje psy, ani s nimi nikto neodide na chatu daleko od ohnostrojov, aby sa nebali v lese. Tu ide o vyssie dobro, o prirodu, a prave to tvoje hajenie si ohnostrojov ako totalne zbytocnej zabavy pre ludi je totalne sebecke.
@sissy27 ja viem aká je teória som kynológ a učím psov na petardy alebo teda skôr na hluk a nejde to u každého, áno psy bývajú v kúpeľni alebo v pivnici ale predstáv si počuť to aj tam hlavne keď bývaš na dedine kde sa racha stále, medikaciu tiež riešim každý rok, davam aj týždeň vopred a nepomôže, nie každý kvôli práci môže ísť na pobyt.
@sissy27 ano, mas pomylene vnimanie slova sebeckost, kt. znamena, ze neberies ohlad na nikoho a nic a sustredujes sa iba na osobne zaujmy a vlastny prospech... tu nejde o to, ze sa treba prisposobit vacsine...
jedna kocka to tu napisala dobre...keby si mala doma clena rodiny, kt.z toho hluku dostane zachvat, keby sa ti dieta triaslo od strachu alebo ti to pripominalo vojnu, tak by si to videla inak...neverim, ze v tychto pripadoch by si pisala tak sebecky, ako pises teraz
@sissy27 vieš ono je hlavne problém, že sa to predáva od konca novembra a strieľajú od začiatku decembra do polky januára. Ak si počas toho mesiaca a pol von a niečo buchne nie každému je to príjemné, rovnako ak je doma večer a za oknom mu to buchne napríklad 4 decembra... Keby to ľudia strieľajú napríklad len 31.12 od 18:00 večer do 01:00 1.1 väčšina ľudí nešomre. Ale strieľajú to vkuse, medzi sviatkami aj v nočných a skorých ranných hodinách ak sú doma a je to otravné. Toto je bohužiaľ o tom že veľa Slovače je sprostých a nevedia rešpektovať nariadenia obcí a miest, že je to povolené len na Silvestra, ale búchajú aj 5.12 večer a 27.12 ráno o 01:30 a tak. Keby ľudia vedeli rešpektovať nariadenia a búchali by len počas Silvestrovskej noci nikomu by to tak neprekážalo a mohlo by sa to nadalej predávať.
Petardy mi prekážajú, ohňostroj na silvestra nie. Problém je v ľuďoch, nie v ohňostrojoch. Malé deti mi na silvestra spali, nebudilo ich to. Kocúr to má doteraz na háku, ani si nevšíma že sa niečo deje. Pes pozerá ohňostroje s nami, baví ju to, sleduje.. blízko nemocníc, domovov dôchodcov a v prírode to púšťa len úplný de.bil. od tej polnoci do jednej hodiny je to v pohode. Zákaz spôsobí iba to, že ľudia pyrotechniku budú zháňať kto vie odkiaľ a ktovie akej kvality, alebo ešte horšie, vyrábať si ju doma. To ešte len bude úrazov a škôd na majetku, možno i živote.

@lalenka33 je mi ľúto čo sa stalo psíkovi dúfam že bude okej