Ako zvládnuť vypratanie vecí po zosnulých rodičoch?
Pred 3 mesiacmi mi odišla maminka 😥. Nedokážem jej veci vyhodiť. Nedokážem si predstaviť, že ich dám preč. Chcela by som byt nechať najradšej navždy tak ako je. Ale to sa nedá. Ako a kedy ste to dokázali vy?
nedokazali. na chatu, ktoru so mnou zveladoval otec a kde sme spolu spravili fakt vela roboty, som 2 roky nemohla vstupit a este ani teraz tam nechodim.... A to uz je cez 5 rokov...
chce to cas, do nicoho sa nenut.
@anonym_autor daj tomu čas. Ak to finančne zvládneš, kľudne ešte tri mesiace. Ak nie, nechaj si pár vecí na pamiatku, kľudne aj nejakú časť oblečenia a nechaj to na kamarátov, známych, myslím, že existujú aj firmy, čo sa tým zaoberajú. Známemu vypratali piati muži komplet trojizbový byt za jednu sobotu. Najcennejšie veci si aj tak nechávaš vo svojom srdci, ale viem, čo prežívaš, prešla som si tým
*veci ktore su vo vybornom stave a pomozu inym chorym alebo starym ludom,
potom darovala tomu, kto potreboval, nieco ostalo roznym clenom na pamiatku,
atd.
@anonym_autor U nás sa po otcovi postupne .Kto čo chcel v rodine susedia aj sa vyhodili aj rozdali. Myslím skôr tie veci ako náradie, motorka, traktor, dokonca choval okrasné vtáctvo tiež nejako rozdalo.Nepamstám bola som dievča. Ale keďže ,sme sa z domu odsťahovali do bytu do roka tak postupne.Po svokrovi svokra rozdala ak vyhodila a na záhrade úžitkové ostali dodnes.
@anonym_autor vnucka zosnulej v nasej rodine to vypratala podla pripraveneho spisaneho zoznamu ze co treba, atd.,lebo
jej deti to tiez nedokazali. drz sa, daj si kludne este cas. spis mozno o par tyzdnov zoznam, co treba kam a ako zabalit a nech to urobi iny doveryhodny clovek.
Taktiez, mysli na to, ze maminka chce vidiet ako teba niekto tesi a pomaha ti napredovat trosku, takze jej vyhovej a skus sama seba kazdy den za nieco pochvalit a potesit sa len tak. A jej
veci nie su nutne prave to, co by ona az tak velmi chcela aby donekonecna stalo. Viac by chcela vidiet, ze teba nikto neubija, ani ty sama seba.
@anonym_031314 dakujem ti za tvoje slova velmi ❤️. Maminka tak velmi nechcela odist, je to strasne tazke. Nemoze to urobit nik iny. Je tam velmi velmi vela veci, snad ako za celu rodinu. Musim prejst aj vela papierov. S niecim mi urcite pomoze niekto z rodiny, ponukali sa, su zlati. Ale ja mam pocit ze to nedokazem.
@anonym_autor daj tomu čas. Ak to finančne zvládneš, kľudne ešte tri mesiace. Ak nie, nechaj si pár vecí na pamiatku, kľudne aj nejakú časť oblečenia a nechaj to na kamarátov, známych, myslím, že existujú aj firmy, čo sa tým zaoberajú. Známemu vypratali piati muži komplet trojizbový byt za jednu sobotu. Najcennejšie veci si aj tak nechávaš vo svojom srdci, ale viem, čo prežívaš, prešla som si tým
@anonym_165dcb este manzel miluje knihy a maminka ich mala vela uzasnych. Chcel by urobit kniznicu a tam ich dat, aj nase. Na jednej strane som rada, ze mi ju budu pripominat a ked ich budem drzat budem vediet ze aj ona ich mala v rukach. Ale na druhej strane, ked si predstavim ako vstupim do tej izby… asi tam ani nebudem chciet zatial chodit
4 roky nemozem ist do obyvacky ani inde okrem chodby v dome,kde byvali rodičia.Je mi to aj ľuto,lebo tam byva moj oblubeny synovec s rodinou a vzdy poviem v tej chodbe,ze nemam čas na kavu ...
Chce to cas,niekolko mesiacov je ozaj malo.
Som na tom podobne, je to 3.5 mesiaca a zatial to oddalujem 🥹
Ak ti vypratanie nesuri, nenut sa do toho. Ja mam este aj po 10rokoch nejake veci doma. Otcov rodny list, vysvedcenie, bankove karty, telefon… donedavna som mala jeho oblecenie v pivnici. Ak potrebujes byt vypratat, mozes si do jednej krabice dat mamine veci, ktore povazujes za najdolezitejsie, a tie si uschovat. Viem ake tazke to je, vela sil prajem.❤️
@anonym_autor ja to mam 7m a mam ten isty problem :(
@anonym_autor Uprimnu sustrast.
Nesil sa do niecoho co vies ze nezvladnes, ale moze to byt aj sposob ako sa vyrovnat s tou stratou. Budes pri tom vela plakat a spomynat a bude to boliet ale clovek to urcitym sposobom uzavrie, ked sa preberie tymi vecami.
@anonym_031314 dakujem ti za tvoje slova velmi ❤️. Maminka tak velmi nechcela odist, je to strasne tazke. Nemoze to urobit nik iny. Je tam velmi velmi vela veci, snad ako za celu rodinu. Musim prejst aj vela papierov. S niecim mi urcite pomoze niekto z rodiny, ponukali sa, su zlati. Ale ja mam pocit ze to nedokazem.
@anonym_autor ja tomu davam rok. tiez nechcem aby mi to niekto vyhodil bez toho aby to nepreslo mojimi rukami. takze skor ako rok urcite nie, nedokazem to, pokazde ked som tam, mam hnacku je mi zle . je mi tazko. ledva co sme dali cistit balkony, to jedine , aj tam boli jeho veci, ani netusim co, ale vsetko od holubov, srdce mi trha. jedine co som vyhodila sosovky aj zubnu pastu kefku, no je mi zle ked ti toto pisem.
chce to cas, kazdy den sa budim ze to nie je pravda. chcem zata chodit k spychologovi na terapie, lebo psychiater by len lieky tlacil. a prt pomohol. taka lekarka co nezazila v rodine ziadne umrtie a ide mi hovorit aka bezna je smrt, ano je, ale mne umrel mlady brat. to mi bezne nepride.
musis mat vela sil, vela. a daj si cas. kazdemu sa lahko hovori sak to rozpredaj na bazare, ja to nedokazem, su tam cenne drahe knohy, fotak, whiskey atd atd. no nie nedokazem, to . akoby som jeho vyhadzovala dakam. nabytok koberce, toto dam vypratat firme samozrejme,,to je jasne.
vela sil ti prajem, vela sil.
daj si cas, a plac, plac tolko co tvoje telo ziada, nedrz to v sebe. posielam ti objatie.
Admini prečo ste mi zmenili názov diskusie? Otazka bola, “Ako ste zvládli vypratanie vecí po rodičoch? Ja viem prečo som ten názov diskusie dala práve takýto. Buďte takí dobrí a vráťte prosím názov dikusie taký aký bol. Vopred ďakujem.
Admini prečo ste mi zmenili názov diskusie? Otazka bola, “Ako ste zvládli vypratanie vecí po rodičoch? Ja viem prečo som ten názov diskusie dala práve takýto. Buďte takí dobrí a vráťte prosím názov dikusie taký aký bol. Vopred ďakujem.
@anonym_autor Lebo maju malo roboty a potrebuju zasahovat aj do toho,co zasah nepotrebuje.
@anonym_autor Lebo maju malo roboty a potrebuju zasahovat aj do toho,co zasah nepotrebuje.
@andreatytler ďakujem. A ja všetkým ostatným vyjadrujem tiež úprimnú sústrasť 🖤
@anonym_858579 ďakujem. Tak to máš veľmi ťažké, drž sa. Ten psycholog by mohol pomoct. Predavat veci? To je u mna to posledne co by som robila, takze ta uplne chapem. Ja sa inak k psychologovi tiez chystam. Bola som tesne po smrti u jednej a teraz by som chcela ist priamo k psychologicke z oddelenia nemocnice, ta mi to sama ponukala.
Mne keď zomrela mamina tiež to trvalo, potom po roku asi som začala, niečo som si nechala po nej, zostala mi po nej krásna Molina tu mam do teraz nosím ju a nikdy ju nevyhodim, ostatok som dala na charitu, veľmi som plakala keď sme začali vypratavat ale už bol čas ❤️
@anonym_autor prepáčm na tie dokumenty a pod. som zabudla. Priznám sa, že keď sme vypratávali byt po rodičoch môjho muža, začali sme pohárikom koňaku, objali sme sa a išli na to. Nechoď tam sama, buď tam s niekým, drž sa, maminka bude strážiť tvoje kroky z hora, navždy ❤
Keď ocko zomrel zopár jeho veci som si vzala. Niečo čo mal rád co mu bolo blízke nejaké fotky niečo čo ešte malo jeho esenciu. Šaty a také som neriešila, to jeho brat a moja mama upratali. Nie som typ co by to nedokázal vyhodiť ale ja sa skôr upriamujem vziať si niečo kde bude ten človek so mnou, od babky som si vzala jej výšivky. Prácu spod jej rúk, to ma pre mňa hodnotu🩷 do otcovho domu nechodím necítim sa tam dobre, (utrpenie ťažké detstvo alkohol bitky atď)
Mňa o pomoc požiadal svokor - týždeň po pohrebe som bola u nich doma sama cez víkend a osobné veci - šatstvo som pretriedila do tašiek. Bývajú blízko nás, tak som tam bola cez víkend asi 2x a sama som to prebrala. Nebolo to bez sĺz a spomínania. Aj mi bolo čudné ako rýchlo sa svokor chcel "zbaviť" vecí, ale asi každý to má bo svojom smútku inak. Nuž zíde z očí.... svokor mal vtedy po 70tke, určite to po tých všetkých rokoch manželstva bolelo aj jeho.
Daj si na to čas koľko chceš, nie je na to žiadna norma či "návod" kedy to treba urobiť.
@anonym_autor dám len takú radu: čim skôr vypracete,tak to bude lepšie. Áno, mnohých veci je ľúto. Ale, čim viac to budete odkladať,tak to bude horšie. Odporúčam zavolať na pomoc človeka, ktorý nemá citový vzťah k veciam.
Máme v rodine prípad🤦♀️. Zomreli rodičia, v byte ostala bývať ich dcéra sama, bratia sa oženil. Neskôr sa ich dcéra vydala a jej muž nemá kde veci si uložiť, lebo ešte stále sú v byte veci po rodičoch (oblečenie, osobné veci, kozmetika...). Ani bratia a ani ona nesúhlasia s vyhodením.
rok a jeden mesiac od smrti maminky, neviem ani ísť do rodičovského bytu, všetko je tam doteraz nedotknuté...
Treba poprosiť niekoho blízkeho, kamarátku o pomoc s vypratanim alebo si najať firmu. Nie každý má možnosť si roky nechať byt, dom ako muzeum. Aj doma by som to nemala,kde skladovať. Čiže odložiť len to najdôležitejšie, par spomienkových veci, cennosti, fotky. Oblečenie časom vyjde z módy, znehodnoti sa tak nové, zachovalé darovať, odniesť do charity, zbytok humana. Knihy úprimne málokto už chce. Teraz v rodine vypratávali byt, 100kg kníh, dali to dakemu co si ich popreda. Dokonca nikto nechcel ani staré foťáky, elektroniku, všetko smer zberný dvor. Tete to vypratával syn so ženou. Starším uterákom, plachtam sa potešia v útulku. Alebo začni pivnicou, sklad, vyhodiť blbosti papier, plasty, staré sklenené poháre, potraviny po záruke v kuchyni atď.
Treba poprosiť niekoho blízkeho, kamarátku o pomoc s vypratanim alebo si najať firmu. Nie každý má možnosť si roky nechať byt, dom ako muzeum. Aj doma by som to nemala,kde skladovať. Čiže odložiť len to najdôležitejšie, par spomienkových veci, cennosti, fotky. Oblečenie časom vyjde z módy, znehodnoti sa tak nové, zachovalé darovať, odniesť do charity, zbytok humana. Knihy úprimne málokto už chce. Teraz v rodine vypratávali byt, 100kg kníh, dali to dakemu co si ich popreda. Dokonca nikto nechcel ani staré foťáky, elektroniku, všetko smer zberný dvor. Tete to vypratával syn so ženou. Starším uterákom, plachtam sa potešia v útulku. Alebo začni pivnicou, sklad, vyhodiť blbosti papier, plasty, staré sklenené poháre, potraviny po záruke v kuchyni atď.
@anonym_autor my sme tak začali u babky, že popraceme kým je v DSS, ináč by nič nedovolila vyhodiť. Pivnicu sklo, zavaraniny, stare potraviny, nefunkčné spotrebice, časti mixérov, staré hrnce,kvetináče. Potom šatník staré topánky, igelitky tých bolo hádam milión, vytriedit hygienu. Môžeš začať toho majú starší ľudia dosť a dá sa to aj doma. Pozhrnat všetky lieky, maste do krabice a co je po záruke do lekárke. U nás v lekárni lieky v záruke vedia posunúť do DSS. Tak isto ak sa necítiš dobre požiadaj niekoho nech ti dá do krabíc všetky účty, zlozenky, zmluvy, fotky. To si tiež vieš pretriedit doma s pohárom vína ak treba. Ja postupne chodiť ku mame, ra ostala bývať v babkinom byte a postupne skrinka po skrinke triedim. Mňa to baví a mama ma z toho len migrénu☹ keby si videla koľko toaletného tam majú. Všelijaké plastové poháriky, lyžičky. Svokra to ma tak už pouzite, že len otvoriť vrece a vysypať komplet šuplík za suflikom.

@anonym_autor vnucka zosnulej v nasej rodine to vypratala podla pripraveneho spisaneho zoznamu ze co treba, atd.,lebo
jej deti to tiez nedokazali. drz sa, daj si kludne este cas. spis mozno o par tyzdnov zoznam, co treba kam a ako zabalit a nech to urobi iny doveryhodny clovek.
Taktiez, mysli na to, ze maminka chce vidiet ako teba niekto tesi a pomaha ti napredovat trosku, takze jej vyhovej a skus sama seba kazdy den za nieco pochvalit a potesit sa len tak. A jej
veci nie su nutne prave to, co by ona az tak velmi chcela aby donekonecna stalo. Viac by chcela vidiet, ze teba nikto neubija, ani ty sama seba.