icon

Ako zvládnuť vyrušovanie dieťaťa počas omše?

1. dec 2024

Dnes sme boli s detmi na svätej omši dcéra menšia ma 2 roky ako dieta pocas omše párkrát hlasnejšie niečo povedala no ako dieta .Ppo prijímaní ku nám prišla stará pani a manželovi začala počas omše kázať ci chodíme s detmi do kostola ju vyrušovať ze načo tam.ideme
Je mi z toho smutno ťažko 2 ročnej vysvetlim ze ma byt ticho je to pre ňu dlha doba
A samozrejme ak je veľmi hlučná ju ako matka zoberiem.von ..
Trosku sa cítim sklamaná ako pani reagovala otočila sa a ešte povedala hlasné no toto....

markusrasford
2. dec 2024

@kikappp načo si vymyslas? 10 deti 10 zloduchov aspoň netrep. Tu normálne opisujes stav ako keby to dieťa malo kostol zbúrať. Kto nevydrží vedľa seba dieťa v kostole ten tam nemá čo hľadať. A ty mas tak ďaleko od veriacej ako ja od víťazstva v lige majstrov. Keby si mala trosku empatie tak by si tieto sprostosti nepísala.

lucia147852
2. dec 2024

@kikappp a kedy ma začať brat dieťa do kostola? Keď pôjde na PSP? A potom keď to dieťa nebude poznať a nebude tam chcieť chodiť tak jej všetci naložia, že kde bola doteraz a načo ho tam dáva. Ľudom človek nikdy nevyhovie.
“Prinášali k nemu aj nemluvňatá, aby sa ich dotkol. Keď to videli učeníci, okrikovali ich. 16 Ale Ježiš si ich zavolal a povedal: „Nechajte deti prichádzať ku mne a nebráňte im, lebo takým patrí Božie kráľovstvo! 17 Veru, hovorím vám: Kto neprijme Božie kráľovstvo ako dieťa, nevojde doň.“

danyelia
2. dec 2024

@maryetta Tak aj my chodíme s deťmi takmer všade už od malička - na športové podujatia, do aquaparkov, do detských kútikov, po výletoch a tak...do kina sme chodili až 3+, lebo dvojroční vyrušovali, každú chvíľu wc-ko...neviem, ja som v tomto asi viac empatická a myslím aj na iných ľudí. Ja ak si zaplatím vstupenky do kina, netúžim po detskom kriku a rušení, hlavne keď sa to mamičké zdá ,,milé,, ako jeho dieťa vystrája (zažili sme 🙄)

markusrasford
2. dec 2024

@lucia147852 výborne. Istá skupina ľudí potrebuje mať komfort. Keby sa aspoň tak správali ako veriaci ako kaze desatoro to už nie. Pôjdu sa vyspovedať a opäť sú v starých kolajach

kikappp
2. dec 2024

@lucia147852 môj názor som už napisala viesť k viere sa dá krasne a žiaľ ak niekto nechpe ze CNS dozrieva a 2r .dieta z toho nic nemá tak nemám dalej co písať. A aj podla tvojho citátu vidím ze sama nerozumieš co čítaš a ze veci sa píšu obrazne nie doslovne .

kikappp
2. dec 2024

@markusrasford mne je úprimne jedno co si robia matky so svojimi deťmi to je ich rozhodnutie .Ak neberu ohľad na okolie tiež ich vec nemusí sa stotožňovať s mojim názorom ja som k tomu už napísala poradila všetko.

livaj15
2. dec 2024

Ak máte možnosť skúste detskú sv.omsu bude ich to tam baviť a keď nemáte možnosť musí si len zvyknut ja mám 4 a 7 rocne a tiež im ide niekedy karta 🙈 ale stala som si za svojim že zo starším sme chodili od bábätka a mladšia hold dieťa narodené na začiatku covidu tak ona nebola zvykla od miminka tma byť držte sa 🙏

lauricka
2. dec 2024

Staré jedovaté jezibaby sú všade, aj v kostole (tam často špeciálne, he he), netreba ich toľko prežívať. Inak, robia sa detské omše, vezmite deti tam. Asi nikto nečaká, že taká omša bude dieťa baviť a tam bude ticho v dvoch rokoch.

autor
2. dec 2024

@lauricka nemáme detske omse

nairia
2. dec 2024

autorka, viem pochopit, ze ta to rozhodilo. snaz sa to hodit za hlavu. ja som bola parkrat s dcerou v kostole, okolo mna par rodin s detmi mensimi/vacsimi a klasicky tie mensie deti jasne, ze neobsedia ci zareaguju nie adekvatne na miesto, kde sa nachadzaju. nikto to neriesi, kazdy rodic v prípade, ze dieta uz to nedava, ide s nim von.
a z reakcie pani som aj ja nemilo prekvapena, skor mam skusenost, ze starsia generacia sa tesi, ked vidi deticky v kostole. a ze sem tam nieco vykriknu, zasmeju sa, cokolvek, to nie je hned dovod nechodit s nim nikam.

barbie2023
3. dec 2024

@markusrasford tam ale asi nejde o to ,že to bábo z toho nič nemá,ale tá matka chce ísť na omšu a ona potrebuje duchovné povzbudenie. Jasné ,že pre deti je to nuda 🤷

moonlight1210
3. dec 2024

Pozri, ak budes mat stastie, raz budes stara zena. A vacsina malych capartov, okrem vlastnych vnucatiek (a niektorych ich kamaratov), ti polezie na nervy. Budu sa ti zdat nevychovani, drzi, nezvladnuti a ich rodicia benevoletni a liknavi.
Na svoju vychovu budes spominat so spomienkovym optimizmom “to za nasich cias…” a rodicov deti okolo seba kritizovat, ak ti skrizia cestu s niecim pre teba nepohodlnym.
Budes sa na to citit opravnena.

Tak ako sa teraz citis opravnena byt dotknuta, ze ti kritizuju dieta a ta pani opravnena citit sa otravovana pokrikujucim unudenym dvojrocnym dietatom, ktoremu ta omsa este nic nehovori. Nie je vesela, farebna a kratka ako divadelna hra. Je pomala, tazkopadna a na rozjimanie (a pri kaznach zaspavaju aj niektori dospeli).

U nas vodia deti aj mimo detskej omse, tie vykrikuju, behaju po kostole, hore dole po hlavnej lodi, alebo od jednej bocnej kaplnky k druhej, a keby mohli, vylezu aj na kazatelnu a oltar. Nikto to nijak extra neriesi, trochu ich rodicia haltuju, ked to uz prehanaju, vzdy je ich takto aspon zo dve, zo tri, ak nie viac.

Ale to neznamena, ze kym mne je to jedno, pani vedla mna si len nekuse do jazyka, aby nieco stiplave nahlas nepovedala. Len z krestanskej lasky (alebo z beznej civilnej moralky) trenuje svoju nervovu odolnost, hoci v pokrocilom veku je biologicky normalne, ze ludom klesa hranica tepezlivosti (teda co ich nervovy system znesie, nez zacne byt vycerpany z podnetov a podrazdeny).

No a kedze ste tam obe krestanky do hlbky duse (mali by ste byt), tak pani by mala byt toleratne ticho a ty by si sa zase mala ospravedlnovat (co sa zial nestalo ani jednej z vas). A obe mate na to svoje vyhovorky, preco nie. A preco mate byt naopak pochopene. 🙂
Takze vlastne jej nemas co vycitat.
Alebo sa mozes pred sebou obhajovat, preco si v prave ty a nie ona (na co uz “krestansku energiu” vynakladas).

andrea2323
3. dec 2024

Deti patria všade 🙂 do reštaurácii, do kostolov, do života.. deti sú tiež ľudia a sú to často tie najmilšie a najčistejšie duše 🙏🏼

jazzy03
3. dec 2024

@kikappp SI SA TEDA OPUSTILA RIADNE 😄 ze ohlad na ostatnych a pises s capslockom, ustipacne a bez lasky, krestanka…? ze prinos ziadny😀

Co tu clovek vidi pisat veriace, koniec. Ked bude prazdny kostol na omsi, potom si spomente.

Autorka, Pomodli sa za nu, mozno mala zly den.

victoriab
3. dec 2024

Ona si tam prisla pospat a tvoja mala ju rusila 😁 typicke dedinske chovanie, kazdy zazera a ohovara. Tu v meste mame kostol, kde deti chodia hore dole, ano, aj rozpravaju, aj obcas placu, ale nikto to neriesi. A kazdy rodic vyhodnoti, kedy je to ozaj rusive a ide s dietatom dozadu alebo von. Nevsimaj si to, skus nabuduce asertivnejsie zareagovat. Ber tu pani ako dar, ukazuje ti, ze nemas stanovene hranice a ze sa musis vediet sama seba zastat, ak je to potrebne 😊

maryetta
3. dec 2024

@danyelia ved pisem ze zalezi od povahy dietata. Ale ze sa da ist... a dietstu treba vysvetlit. Ak si povedat neda tak na budu lce tam nepojde.
Len aj tomu dietatu niekedy treba vysvetlovst. Mat trpezlivost a hranice.

barbie2023
3. dec 2024

Podľa biblie tam kde kázal Ježiš boli všade aj deti. Tak neviem teraz odkiaľ niektorí kresťania čerpajú toľko arogancie,aby sa stavali do pozície tých, čo určujú kto môže a kto nie chodiť na omšu 🤷

ktobytobolpovedal
3. dec 2024

Ja trosku nerozumiem dnesnej dobe. Deti vadia v kostoloch, v potravinach, v restauraciach, v mhd, asi aj na ulici..Najlepsie zavriet vsetky deti a matky aspon 4-5 rokov doma a este ich aj zamurovat, aby neobtazovali okolie 😃👌🫣
Ale psickovia nevadia ani v potravinach, ani v restauraciach, ani v autobusoch,dokonca ani na detskych ihriskach a parkoch ✌️✌️✌️ to sme sa dopracovali veru. Fakt (a to pisem ako velky milovnik cohokolvek ziveho…)

barbie2023
3. dec 2024

@ktobytobolpovedal to nič nemá s dobou. Dakedy bola doba kedy z deti už od perinky urobili dospelých a absolútne nerešpektovali ich vyvinove štandardy takže ak dieťa niekde zaplakalo ešte aj dostalo,že čo je hlučné. Skôr nerozumiem tej nadradenosti v tomto prípade,že niekto si myslí,že je lepší kresťan lebo je v kostole ticho a druhý horší lebo jeho dieťa si dovolí vyrušovať.

ktobytobolpovedal
3. dec 2024

@barbie2023 lenze tu ide o to, ze co tu citam, tak deti vadia vsade, absolutne vsade. Nerozumiem tomu. Mne absolutne neprekaza placuce dieta. Nikde. Ale psi nevadia zrazu nikde. Proste nastal cas, kedy su zvierata nad dieta. A to je smutne… ved to je hrozne… aby sa clovek bal ist s malym dietatom aj nakupit, lebo bude prekazat. A to teda som typ mami, ktory si nemysli, ze deti mozu vsade a od malinka ich ucim co sa moze a co nie. Ze v restauracii sa nekrici a nebeha, ze to nie je ihrsko. V mhd sa tiez nekrici, nie sme tam sami. V obchode ak nechceli sediet, ale tlacit ten detsky vozik, som bola vzdy pri nich a davala pozor. Ale samozrejme, ze sem tam vykrikli, narazili, ze nic neslo na 100%. Ale ako sa inak naucit to dieta socializacie?! Tak, ze prve 3 roky nebude nikam chodit? 🤣
Uplne mi tieto komentare hlava neberie. Fakt nie

diamand2326
3. dec 2024

@heleninamama Super napísané, súhlasím do bodky 😉

barbie2023
3. dec 2024

@ktobytobolpovedal ja neviem o tom,že by psi nevadili nikde. Asi to preháňas s tým ,že sa zviera nadraduje nad človeka. Opäť je tu chýba dospelých ako reagujú. Ak dieťa behá v reštike a vrieska tak to nie je v poriadku, ak vrieskanv kade-tade na verejnosti kde sa ľudia modlia, učia , niečo prežívajú a potrebujú na to pokoj ,tak to nie je v poriadku a normálny rodič adekvátne reaguje ,aby dieťa utíšil. Mnohí to ale nevedia a tiež mnohí sa hneď idú potentovat z tých reakcií. Takže ak dieťa zaplace v kostole tak je to ok, je to dieťa ,je to normálne. Ak by vrieskalo celú omšu a behalo po kostole tak to už nie je ok a treba s tým adekvátne niečo urobiť . A to je rozdiel.

moninah
3. dec 2024

Deti do kostola patria. Babka je asi z tych, co sa radi stazuju a sama sebe je najvacsim nestastim. Vobec sa nou netrap. Jednej dieta vadi, dvadsiatim nevadi, dvadsiatich potesi. Brali sme deti od babatka do kostola - ako inak sa maju naucit vydrzat. A to mame mladsieho s poruchou spravania. A vydrzi. Po svojom 🙂 Mozno nabuduce skuste ist uplne dopredu. Tam to deti viacej bavi + vziat knizky, ruzencek. Bude to coraz lepsie.

ktobytobolpovedal
3. dec 2024

@barbie2023 tak samozrejme, ze vrieskajuce a behajuce dieta, ktore nic nerespektuje nie je v poriadku. Aj tu sama autorka pise, ze ju berie von, ked uz nevie obsediet. A minule tu bola diskusia, ze ci psi vadia v potravinach alebo nieco take a z tej vyplynulo, ze ludia radcej toleruju v obchodoch a restauraciach radcej psa ako dieta 🤷‍♀️ a ze kde oni maju toho psa nechat ked idu nakupit 🤣 ako sorry, fakt? Dieta sa ma odlozit k babke alebo kam, ale pes nemoze ostat sam doma 🤣🤣🤣🤣 toto je uz fakt vtipne no… nevadi. Ukoncim to. Mne pride absolutne scestne, ze deti zacali byt prekazkou, lebo v danom veku este celkom nechapu, co sa od nich chce. Asi sme zabudli, ze aj my sme tymi detmi raz boli. Pripadne, ze aj my sme male deti raz mali…hold zabudol vol, ze telatom bol no…

kikappp
3. dec 2024

@jazzy03 tak ja neviem ci uz veriace majú byť bez rozumu alebo co..to naozaj očakáva niekto ,ze pre 2 ročne dieta je v poriadku ..Ako vravím vaše deti ,zamna to nieje ok .
Co vás to učia ved ja viem tak že Boh je všade ,prečo nestačí 2 ročnému dietatu sa zastaviť pri každom kriziku ci kostole povedať mu niečo o Ježiškovi pomodliť sa ukázať ako dat rúčky poďakovať atď atď ale nieee ťahajme ho do kostola a rozčuľujme sa nad bankami to je kresťanské..Moja nálada je ok snažila som sa otvoriť oči mamicke ale jej vec nech ju vodí ďalej a zakladá tému o tom na koníkovi.

kikappp
3. dec 2024

@moninah ako sa majú naucit vydržať?úplne jednoducho milé mamičky tak , ze príde ich čas a dozreju a uplne prirodzene tak ako dzreju do skoly napríklad alebo ze prestanú cikat do plienok.

kozova87
3. dec 2024

Načo trepete deti do kostola...aj tak tomu nerozumejú...deti patria na ihrisko

beata_k
3. dec 2024

Ak nema detske omse, tak sa s muzom prestriedajte pri dietati. Pokial viem, omsi byva niekolko. Ty rano a muz vecer. Dietatu je to fakt jedno.

simona_letova_b
3. dec 2024

Aj my tak chodievame s deťmi, náš už ma 4 roky ale nonstop neake otázky o Ježiškovi,alebo sa nahlas modlí či spieva a to nepočujem nič ine len pšššt koľko x... Mne je tiež z toho smutno. Na toto tu mame kostol,kde mysleli aj na menšie deti, je tam miestnosť, kde su hračky, deti sice omšu moc nevnímajú,ale zato my sa pomodlime v kľude aj za nich. Dcérka je väčšia (7) ta už obsedi pri nás, ale syn je ozaj taká naša strela neriadená. K nám na dedinu ísť na omšu, to uz viem co ma čaká, sa tam človeku ani "nechce" ist, ked viem, že budem dieťa naháňať vonku buď ja alebo muž 🫤 Farár s tým problém nemá, on sa teší každému rodičovi s deťmi, že sa vôbec ukážu v kostole. Ale tie babky, to su triedy teda a vedia znechutiť deň. Synovi môžem dohovarat koľko chcem, ale nevydrží,tak nevydrží 🫤 Vyrastie, bude to lepšie dúfam a už pojdeme aj k nám do kostola a nebudeme musiet dochádzať k svokrovcom. Už sa to dúfam blíži. Ale pamätám si jednu Pani, ktorá chodila s dcérkou do kostola a ona bola tíško ako myška cely čas. Každy sme iný. Zatiaľ čo ja sa nad brblanim iných detí v kostole pousmejem, iný bude nadávať 🫣...

nttnnt
3. dec 2024

ked sa bez toho nezaobidete, tak nechajte malu na tu chvilku radsej u babky, alebo sa v kostole zdrzujte uplne vzadu, kde pri naznakoch nespokojnosti dietata, hned viete vybehnut von...pochybujem, ze to bolo len o par vyvresknutiach a inac sedela jak 5-korunka..