icon

Ako zvládnuť vyrušovanie dieťaťa počas omše?

1. dec 2024

Dnes sme boli s detmi na svätej omši dcéra menšia ma 2 roky ako dieta pocas omše párkrát hlasnejšie niečo povedala no ako dieta .Ppo prijímaní ku nám prišla stará pani a manželovi začala počas omše kázať ci chodíme s detmi do kostola ju vyrušovať ze načo tam.ideme
Je mi z toho smutno ťažko 2 ročnej vysvetlim ze ma byt ticho je to pre ňu dlha doba
A samozrejme ak je veľmi hlučná ju ako matka zoberiem.von ..
Trosku sa cítim sklamaná ako pani reagovala otočila sa a ešte povedala hlasné no toto....

simona_letova_b
3. dec 2024

@kozova87 To vážne?🫣 Isto len pred prijímaním stačí prísť 3x aby si mohla princezná obliecť najkrajšie šaty a detto birmovka..to stačí 🫣

miriamzba
3. dec 2024

@ktobytobolpovedal to si vystihla, a ešte to je zaklincovane tym, že obvykle pes dostává v restike či kaviarni gratis misku s vodou, pre deti vodu platíš. Smutné.

silvike
3. dec 2024

Jeemineny a koli tomu zalozit diskusiu ? Teraz mame hromadne nadavat na tu staru pani, a najlepsie nech sa to zvrhne na nadavanie na celu cirkev, kostol, papeza a spol. 🙄 Dufam, ze to nebol zamer. Sak ludia su vselijaki. My sme mali tiez ked boli deti male podobnu neprijemnu skusenost z kostola. Uz ani neviem co som tej babe povedala. Ale veru priznam, aj mna to vtedy dost vytocilo ako sa pohorsovala nad nami a nasimi detmi. Ale tak, pohundrala som si s manzelom na nu po omsi a bolo. Uz som to potom neriesila a vnimala som, ze skor ona ma problem sama so sebou ako ja a moje deti ktore sa spravali uplne primerane veku a prostrediu. Proste mozno je stara zatrpknuta, frustrovana zivotom, tak potrebuje rypnut. Pravda je, ze my sme uz od vtedy na to miesto v dany cas radsej nechodili ;)

misiak7777
3. dec 2024

@ktobytobolpovedal a prečo vytahuješ psov? 😃😃 To je teraz veľmi moderné 😃😃

ktobytobolpovedal
3. dec 2024

@miriamzba vies co, mne ale nevadia ani ti psici. Ani v restikach ani v obchodoch. Mne strasne prekaza, alebo teda skor mi je luto, ze si cim dalej vsimam, ze deti prekazuju naozaj vsade. A pritom su to tiez zive bytosti… nebavime sa samozrejme o detoch, ktore su ako bezprizorne a rodicia mobil v ruke a salam parky. Ale teda pre mna je absolutne normalne, ak dieta sa sprava ako dieta, cize ano, zaplace, povie nieco hlasnejsie, pleskne sa o zem, pobehne, odbehne a to snad vsetci vieme, ze pri detoch staci len polstotinovy pohlad ocnymi bulvami na opacnu stranu….
My nastatie mame babky a dedka, kde v pripade potreby viem dietky odlozit. Ale plne rozumiem, ze nie kazdy ma taku moznost…. Deti su predsa sucast zivota a sveta v ktorom zijeme. Tak preco ich vyclenovat preboha?

ktobytobolpovedal
3. dec 2024

@misiak7777 lebo som si pri tejto diskusii spomenula na inu. Ze celkovo zvierata su viac akceptovane ako ludia 🤷‍♀️

barbie2023
3. dec 2024

@ktobytobolpovedal vieš ja som tu diskusiu čítala a aj tam sa vyjadrujem ,že mi nevadia psi v reštaurácii a tiež si myslím,že sú niektoré zvieratá čistejšie a slušnejšie ako ľudia. Treba si kus uvedomiť,že hoci je niekto človek správa sa horšie niekedy ako hociktoré zviera ,je spinavsie ,smradlavejsie a veru vzhľadom k tomu,že je akože prislusnik najinteligentnejsieho druhu na našej planéte je niekto totálne tupý a to zviera narobí často menej škody ako niektorý konkrétny jedinec. Ak by som mala večerať so psom alebo s nejakým špinavým ,smradlavym alebo hlučným alebo opitým dezolatom tak veru si vyberiem psa . A to nevyvysujem zvieratá nad ľudí.

ktobytobolpovedal
3. dec 2024

@barbie2023 ale ved to je samozrejme. Tu sa nebavime o extremoch, lebo po pravde, aj dospeli ludia sa spravaju katastrofalne. Ale uz som to tu niekolkokrat pisala, mne hlava neberie, ze deti su castokrat degradovane az niekde za psov 🤷‍♀️
Ja mam rada aj zvierata a tiez mi absolutne nevadia… nikde. Nemam s nimi problem… ale taktiez mi nevadia deti (tam mam skor problem s mnohymi rodicmi, ktori proste ignor. Ale za to to dieta nemoze. Tak ako pes nemoze za to, ze ho majitel nevychova alebo nezbiera po nom)… ale uz som sa stretla s tym, ze placuce dieta v mhd vadilo. Ako fakt? 🤷‍♀️
Neviem ci rozumies co sa tym snazim povedat. Tych psov som vytiahla len preto, ze mi zisla na um ta diskusia… a ze proste uz citam mnoho tychto diskusii, kde deti vadia v restauraciach, v kostoloch, v mhd, v obchodoch…. Proste vsade. Deti, co su sucast spolocnosti vadia inym ludom 🤣 ved to uz samo o sebe znie absurdne. Teda aspon mne no. Ale tak, kazdy sme iny. Musim sa to naucit akceptovat. Len mi je z toho smutno

barbie2023
3. dec 2024

@ktobytobolpovedal asi rozumiem a mám pocit ,že sme došli na rovnakú vlnu v názore.

misiak7777
3. dec 2024

@ktobytobolpovedal ja netuším v akej spoločnosti sa pohybuješ, ale ja nepoznám nikoho kto povyšuje zviera nad dieťa. Áno, mnohým ľuďom vadia už len zbierky na útulky.
Tú diskusiu som čítala, najviac ma zarazilo že niektoré nevedeli výraz asistencny pes... V obchode ani na iných miestach mi nevadia psy ani deti, vadia mi pribrzdeni majitelia a rodičia..

kikulienkadd
3. dec 2024

Ahoj,všetky deti sú v kostole vítané. Časom a trpezlivým vysvetľovaním sa naučia. Hlavne dieťa neodradiť, že v kostole sa nič nesmie🙏 Pani,ktorá vás napomína sa treba spýtať, kde sú jej deti a vnúčatá...

ktobytobolpovedal
3. dec 2024

@misiak7777 prevaze ja to citam hlavne tu. Na mamickovskom fore 😅 aky paradox. Ale ano, mali sme susedu, ktora mala 5 malych psov. Tie isli akoze fakt v kuse 8-10h. Kym bola v praci. Ked sme ju slusne poprosili, ze ci s tym nevie nieco robit, tak zahlasila, ze preco by mala. U nas placu deti a u nej stekaju psi 😁 no porovnatelne veru…
A ano, z tu par precitanych diskusii mam pocit, ze zeny s malymi detmi sa maju zavriet doma a neobtazovat okolie (vid aj tato diskusia)
A citaj co som pisala vyssie. Mne taktiez nevedia ani psici ani deti, vadia mi majitelia a rodicia, ktori maju na salame 🤷‍♀️

misiak7777
3. dec 2024

@ktobytobolpovedal napísať si môžu hocičo, že áno. Ja som bola po ťažkej operácii nádoru, muž susedu poprosil, nech deti menej skáču a vrieskaju a vieš čo? Že sa nemám posrať, že však to sú deti. Pre mňa žiaľ klasická tolerancia... Tak som im popriala keď som vladala chodiť veľa zdravia, to boli pohľady 😃😃
Všetko je o ľuďoch..

777januska777
3. dec 2024

Aj my sme naše deti kedysi vodili do kostola a potom k nám prišla jedna veriaca tiež plna rad ako mame naše dieťa v kostole učiť a co nemáme robiť atd atd. Preto už svoje deti do kostola nevodim, mam náročné deti a fakt nemám chuť počúvať ďalšie múdre reči od iných. Ale mne osobne nikdy nevadia iné deti v kostole a keď aj vidím také dieta, ktoré vyrusuje a vidím ako je maminka z toho v strese, tak jej po omši poviem, ze sa nemusí trápiť, ze ma živé a šťastné dieta a ak to niekoho vyrušuje je to len jeho problém.

123_monika
3. dec 2024

@dzulli1980 dvojročné dieťa nemôže byť nevychované. Ak tej pani vadia deti v kostole, má na výber. Nemusí tam byť. Môže sa modliť aj doma- tam má tiež Boží chrám,či?

jaza81
3. dec 2024

Moja otazka znie....co ma to dvojrocne dieta z omse?????? Lebo ty si sa tak rozhodla, tak tam tahas dieta, sice pridana hodnota pre dieta nie je nulova ale minusova. Ak si veriaca, nemusis sediet v kostole a tahat tam dieta, ktore ani netusi o com to cele je. Modli sa doma, alebo tam chod sama. Ja neznasam "veriacich", ktori su egoistami. Zamysli sa nad tym, co z toho to 2 rocne dieta ma?

123_monika
3. dec 2024

@123_monika inak je úctyhodné,že táto mamička chce brávať dieťa do kostola. Deti tam aj podľa Pánových slov patria. Pani bola asi veľmi nervózna....

kvoli
3. dec 2024

Keď mal môj syn 1-2 roky vyrusoval (samozrejme isli sme von a potom naspäť) sme malá obec s malým chrámom, kňaz hocikedy ns konci povedal, ze ďakuje rodičom, že privádzajú deti do chrámu a koho to vyrušuje, znamená to ze sa malo sústredí an modlitbu. Ked dieta 'kričí' je to jeho forma modlitby 😊

123_monika
3. dec 2024

@jaza81 Lenže ona v tom kostole chce byť a dieťa má z toho to, že je odmalička vedenē k viere! To nie je maličkosť! Dnes je to už zriedkavé, žiaľ. Môj syn si napríklad veľmi dobre pamätá, že odmalička chodil do kostola a má z toho príjemné pocity. Inak podľa mňa aj tá pani sa môže modliť doma, nie? Doma ju deti vyrušovať nebudú,či?

123_monika
3. dec 2024

@kvoli presne toto hovorí aj náš pán farár -je vďačný rodičom,ktorí prichádzajú do kostola s malými deťmi.

jaza81
3. dec 2024

@123_monika kolko z tej omse rozumie 2rocne dieta? Vsak nedokaze udrzat pozornost ani 10 minut pri rozpravke. Tak aky vyznam ma ho posadit niekde na viac ako hodinu? 2rocne netusi o com to cele je, o com sa tam rozprava. A zaroven ak je rodic veriaci, nemusi do toho tlacit dieta. To by sa malo vekom samo rozhodnut, ci tam chce ist, alebo nie.

petrahl
3. dec 2024

„Nechajte deti prichádzať ku mne! Nebráňte im, lebo takým patrí Božie kráľovstvo."

Áno, akurát to neznamená, že treba ísť s malým dieťaťom vyrušovať na omšu. Dieťa môže "prichádzať k Bohu" aj veku primeranejším spôsobom. Predpokladám, že niekam do filharmónie, alebo na operu decko tiež nevezmete, aby ste si dokázali, že ho vediete k láske k umeniu. Tak na čo majú byť 2 ročné deti ma svätej omši?

123_monika
3. dec 2024

@jaza81 podstata nie je tá, koľko dieťa z tej omše rozumie ( ani dospelí veľakrát nerozumejú),ale že vníma atmosféru a je vedené k viere. Dvojročné dieťa nemôže byť do niečoho tlačené, oni je jednoducho rado tam,kde sú jeho rodičia. Tam je šťastné,kde sú oni. V tomto prípade priamo v Božom chráme. Čo je na tom zlé?

kvoli
3. dec 2024

@jaza81 nech sa vekom rozhodne či chce byť ako novorodenec dojcene alebo na umelom mlieku. Deti do chrámu patria sú tam bližšie nášmu nebeskému Ockovi. Podľa mňa, vy ste tá pani z kostola...

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
123_monika
3. dec 2024

@petrahl mňa deti na omši nikdy nevyrušujú, ani keď sú hlasnejšie. Je to milé. Mňa vyrušuje negatívna energia niektorých babiek, ktorým na tvárach vidieť zlobu! A neverím, že to dieťa vyrušovalo celú omšu. Zaujímavé,že to vadilo iba jednej konkrétnej pani, nie všetkým.

jaza81
3. dec 2024

@kvoli nemozete predsa davat na jednu uroven fyziologicke potreby dietata a jeho ucast v kostole. Jest musi. To ci bude verit v Boha by malo byt jeho volbou a nie rozhodnutim rodica. Prave preto, aby veriaci boli aj dobrymi ludmi. Lebo vela ludi, co chodi do chramu, ako to vy nazyvate, je tak zlych, ze ani bezbozni sa im nevyrovnaju.

123_monika
3. dec 2024

@kikappp dvojročné dieťa z toho má nadherný pocit

kvoli
3. dec 2024

@jaza81 ja netvrdím, že človek čo chodí do kostola je bez hriechu. Ak ich nebudeme vychovávať vo viere my, vychova ich svet a vieme ako to dopadne ak sa oddialime Bohu. Povinnosťou rodičov je priviesť deti k viere, aj pred sobášom sa kňaz pýta ci sme otvorení deťom a ci ich budeme vychovávať vo viere. Nemá to byť vecou voľby ale faktom od útleho detstva. Tak ako je faktom, že muž je mužom a žena ženou, tak je len jedna pravda, cesta a život ❤️

mira0611
3. dec 2024

Ahoj autorka, nerob si z toho starosti. Pani len chcela byt dolezita. Raz na detskej omsi v decembri jedna stara pani sa urazila na mojho syna vtedy bol v 3.rocniku, ze ma capicu, lebo to sa nepatri, aby muzi mali ciapku v kostole. Bol december vonku leteli minusy a v kostole bola vacsia kosa ako vonku.
Po omsi vyletela na mna. Tak, co si odniesla to si odniesla. Moj syn maval pravidelne zapal stredneho ucha, takze mi taketo stare tarisne boli uplne ukradnute. Keby 2rocne dieta, povedala hlasnejsie nieco na omsi, tak sa kazdy normalny clovek trosku usmeje.