Ako zvládnuť zvláštnu reakciu psa na novorodenca?
Ahojte,
pred pár dňami sme prišli z nemocnice s novorodencom, mame staforda, ktorý ma rok a pol, zoznámili sme ich hneď po príchode. Prvotná reakcia stiahol chvost a išiel preč o chvíľu sa vrátil oňuchával a potom si šiel ľahnúť.
Teraz keď ju mám na rukách väčšinou od nás ide preč alebo očucha až potom ide. Napríklad dnes spal na gauči, mala sa zobudila išla som ju na gauč nakojit a on išiel do pelechu (do ktorého nikdy dobrovolne nejde), včera v noci začala plakať, išla som snou do obývačky kde bol a proste utiekol, utekal pred nami, naopak dnes keď plakala pri prebaľovani došiel nás z druhej izby skontrolovať- pozriet čo sa deje.
Máte nejakú podobnú skúsenosť? Neviem či je urazený alebo žiarli, neviem čo odneho čakať.
Ďakujem za každú radu, skusenost
@andreakotesova to je tvoj názor je jedno či je pes vnútri alebo vonku určite má mať kontakt s dieťaťom ak žijú v jednom dome nie že donesiem dieťa a budem ho izolovať od psa jasné že potom zaútočí
@andreakotesova tie psy maju svoju ulohu, pre ktoru su vyslachtene. Ich geneticka preddispozicia ich k tomu predurcuje. Tym netvrdim, ze staci napr. borderu pustit k ovciam a bude hned pracovat ako treba. Treba to skorigovat atd atd. Ale napr. ta bordera ma pasenie "v krvi". Tak ako ine skupiny maju zas to "svoje" v krvi. Preto vravim, ze nazor, ze psy su urcene na strazenie domu a bodka je nazor uplne odveci. Btw. drviva vacsina tych psov, ktori akoze strazia len vystekavaju z nudy na vsetko co sa pohne (lebo vsak ma k dispozici dvor, to mu musi staci 🤦♀️ ) a pritom keby im clovek prehodi otravu ci ziletky v páročku, tak spapkaju lebo naucena sebakontrola od majitela nula bodov a sup smelo vykradnut. Takze asi take strazenie. Cest vynimkam samozrejme.
@anonymanonym lepšie by som to nenapísala a potom prídu za mnou taký ľudia že majú sprostého psa nuž pes nieje sprostý ale nevycvičeny
@natall113 🙂 ja to nemam vystudovane, vzdelavam sa v kynologii sama lebo je to moja vasen. A obcas vo volnom case v svojich kruhoch pomaham ludom ked maju nejaky problem so psom... Ale obdivujem ludi, co to maju ako profesiu. Ja by som na to nervy nemala. Nie na tych psov, ale na tych ludi.
@janinah ak s tou posteľou narazas na mňa,tak ku mne do spálne ísť do postele nemoze,nemôže ísť na gauč. To všetko vie a nejde tam,ale keď deti s ním spia,ja im to zakazovať nebudem majú ho tak veľmi radí,že si ho do postele pustia. Rešpektujem svoje deti a je to ich volba. Ty si rob ako uznáš za vhodne,maj svoj názor ale nesnas sa ho vytlačiť druhým do hlavu,že pes nemá čo robiť pri novorodencovi ako by si bola specialiwtka na vychovu psa a deti.Btw minule som sa bavila s fyzioterapeutkou a vravela ,že psy veľmi prispievajú v zdravom vývoji dieťaťa.
@nssv2 skôr ako príde k samotným fyzickým kontaktom s bábätkom , daj mu občas ocuchat babatkove veci ,aby mu jeho pach nebol cudzí .
Máme doma tibetskú dogu aj cane corso .chované na dvore ,ale su k mojim trom deťom obe feny úžasné .
Takže nezanedbávať psa , dávať mu cuchat veci tvojho dieťaťa .a uvidíš ,ako sa pes bude chovať .určite žiadne cielene ovoniavacky samotného bábätká . Pes by mal sám pokojne vojsť do izby ,kde je dieťa a postupne sa približovať k dieťaťu ,aby ho začal brať ako člena rodiny ,ktorý je v hierarchii ešte nad ním .
V prípade nejakých nútených zoznamovaciek ,môže aj pri strachu ( je jedno z čoho ) ,a stiahnutím chvoste ,nečakane zaútočiť . ( Nie ruku do ohňa som nikdy nedávala ani za naše feny,preto sme šli postupom ,aký som hore písala )
@janinah a urcité napr. spolocenske plemena maju "geny" na co? Na pobyt na dvore? Na strazenie? Niektore bez podsady? Napriek tomu, ze (niektorych) povodne vyuzitie bolo, ze robili spolocnost (vo vnutri) šlachticom, sedavali šlachtickym ženam v lone, zohrievali ich apod? Fakt sa ideme pozerat na psov ako na celok bez toho aby sme odlišovali plemena, ich historiu, ich povodne určenie, ich stavbu tela, ich srsť???
@nssv2 my sme tak mali, ja nemam staforta, mam mixku border kolie 🙂 je velmi vnimava a citliva. Ked sme dosli z porodnice, tak strasne plakala, stiahnuty chvost...dodnes sa jej boji 😅 ale ked jej nedajboze ide niekto zle urobit ako malej, v momente by zautocila...vzdy upozrnujem, ze nech nerobia prudke pohyby pred dietatom, lebo ho hrozne chrani,steka ako blazniva...ani na mna sa nik nemoze zahnat...chce to cas a budu partacky... teraz jej mala nosi piskoty a raz som ich nacapala ako sa deli o jedlo so psom😆 pozitivum je, ze ma rada zvierata a velmi s nimi suciti
A tiez by ma zaujimalo kolko z tych ludi, ktori argumentuju tym na co akoze maju slúžiť psy (a teda šup s nim nech stráži 🙈) si starostlivo vybrali plemeno na zaklade ich povodneho urcenia. A kolko z tych ludi sa snazi tomu svojmu psovi na zaklade plemena dopriat to čo ma teda v tych genoch a na co bol urceny. Tipnem si 😉 Malokto z nich 🙃
@anonymanonym to je super 🙂 psíčkari ako ty si fakt mega. Ja to robím a je to naozaj niekedy makačka lebo sa nájdu ľudia ako tu a ja môžem do nich hustit koľko chcem a idú svoje že pes má strážiť a musia ho bit vtedy mám nervy na kraji
@janinah kde mám ja mojich psov môže byť tebe úplne jedno, niesom bezcitna ako ty žeby si nechala psa v mraze vonku. Skús sa vzdelávať trošku v takom všeobecnom rozhlade a zistiš že pes sa nepoužíva tak ako pred 100 rokmi u nás sú traja psy členmi rodiny chodia s nami na dovolenky majú kvalitné mäso a skvelú veterinárnu starostlivosť a skvelý výcvik nemám problém ich pustiť k deťom lebo vies čo hlavne majú dôveru
Ja žasnem nad naivitou, decko môžeš tiež skvelo vychovávať a raz mu rupne v hlave a je z neho vrah násilník hocico. Proste v príspevku sa bavime o plemene ktorého sila skusu ta bez problémov zabije nie o civava, autorka si v noci rozosiata sadne s novorodencom ku psovi vyruší ho zo spánku to hranici zo zdravým rozumom, ja keď som mala týždňového novorodenca som mala kontrolky zapnuté na 150% - to je prirodzene a ne si púšťať psa až neviem kam
@soraya25 vies... v tvojom uvedenom priklade staci vediet ako sa spravat k spiacemu psovi, nehovoriac o tom, ze asi logicky nedam novorodenca spiacemu psovi obrazne povedane pred čumák.. Ale jasne, chapem, ze ak ma clovek psa na dvore ako zvonček a nezaziva s nim aj take "obdivuhodne" veci ako je spiaci pes vedla mna, tak sa bude na to pozerat asi inou optikou ako clovek, ktory ma vedla seba svojho spiaceho psa xkrat do dna mozno uz aj xrokov 🤷♀️
Najhoršie čo môže urobiť majiteľ psa je, izolovať ho od novorodenca a dať ho preč. Náš pes bol doma, keď sme prišli s manželom a dcérou z pôrodnice - nechali sme ho oňuchať dcéru ešte vo vajíčku, hneď potom si oňuchal mňa, ešte pár minút k nám chodil a striedavo ovoniaval jednu-druhú. Prvé dni chodil pod jej postieľku a ležal tam, prípadne ležal pred dvermi spálne a ako prvý reagoval na jej plač, ak sme sedeli v obývačke a chodil nás "upozorňovať". 😀 Potom si zvykol a už ju ignoroval. Odkedy sa dcéra hýbe, neustále ju upozorňujeme ako sa má k nemu správať, hladkať ho a čo má/ nemá robiť. Má iba 16 mesiacov, nie je to top, samých ich nenecháme nikdy (to len na margo toho, že človek musí dávať pozor - jasné, že musí, je to pes- zviera - nenecháme ich samých), ale napr. posledné týždne ho začala kŕmiť z ruky a vidno, že jej začína postupne dôverovať. Pes pri dieťati je podľa mňa super, len treba byť pozorný a používať rozum. O pár týždňov mám termín s druhým dieťaťom a budeme to riešiť úplne rovnako - žiadna izolácia psa nehrozí, bude opäť doma a prvý, kto druhú dcéru v našej domácnosti uvidí. Autorka - tvoj pes si podľa mňa zvykne, len potrebuje čas. 🙂
“Psy sú “v pohode”, len tzv. ľudia nie” 😉
Žiaľ najväčším abcentujúcim problémom je zlá/nesprávna/nedostatočná socializácia…
Nepíšeš o tom, či je psík socializovaný s malými deťmi.
Nevidím to ani ako zvláštnu ale ani normálnejšiu reakciu. “Svoje” nerušené miesto by mal mať každý pes. Správajte sa k nemu “normálne” (cca tak ako doteraz) a každú pozitívnu reakciu smerom k novorodencovi tzv. odmeň (stačí i hlasom). Dávaj si i pozor na svoje podvedomie (strach atď) psík to vycíti a i to môže znamenať “problémik”. Postupne to bude OK 😉 a Staford je i vhodný k deťom. Ak by nastali nejaké “problémové” udalosti, obráť sa na odborníka.
Pekný dník
@luxus10 tak je rozdiel čivava a staford. Samozrejme aj čivava vie ublížiť ale skôr spacifikujes a dáš na poriadok čivavu alebo Yorkshira ako staforda. Podľa mňa také psy ani nemajú čo robiť vnútri ale mal by byť na dvore a nie je sranda o takého psa sa aj starať, nie je to maznáčik a potrebuje tvrdú ruku aby vedel kto je pán.
@natall113 ani by som ho nechcela..
No napríklad môže byť dobry ako strážca objektu.. môže byť fajn ako služobný pes.. môže byť aj domáci miláčik ale toto plemeno sa príliš nehodí pre ľudí bez skúseností s výcvikom. Zle vychovaný staford môže byť nebezpečný pre svoje okolie. To je proste fakt.
@natall113 tak v 1i byte si takého psa neviem predstaviť 🤷🏼♀️ jedine možno ešte pri ľuďoch ktorí majú dostatok času byť s ním dostatočný čas von, nech ma pohyb. To nie len prejsť okolo domu, vycikať .. vykakať a ísť domov. Ten pes potrebuje pozornosť. No ako píšem nie je pre každého
@candii mne to nemusíš hovoriť ja viem čo taký pes potrebuje a predstáv si že poznám ľudí ktorý majú aj v garsónke veľkých psov, treba k nim mať vzťah. Áno nieje to pes pre každého a potrebuje pozornosť ale to aj iné plemena. Udivuje má ako každý píše že stafordovy sa treba venovať trénovať ho a tak, lenže to treba aj ostatné psy, chodia ku mne cvičiť jazvečíky, Jack Russle aj dobermani a stafordi každém sa treba venovať a trénovať ho
@candii A ten staford na dvore nepotrebuje pozornost majitelov? Ak si porovname nejaku minimalnu starostlivost a pozornost, tak pes v byte ide aspon 3x denne na prechadzku (kde ma stale nove pachy a nove podnety - pre psa dolezite + je to cas straveny s majitelom) a doma travi cas v spolocnosti svojich milovanych ludi (mimo casu co nikto nie je doma). Pes na dvore ma sice k dispozicii dvor, ale hm.. je to miesto, na kt. ma preskumany kazdy kut. Maloktory pes sa len tak sam vybeha, zabavi na dobre preskumanom dvore, ak je tam sam. Nepocitam pobehovat pri plote z jednej strany na druhu ked ide niekto okolo (to je skor neziaduce ako ziaduce). Cas straveny s majitelmi je vacsinou kratsi, kedze okrem casu co su prec je sam aj ked su vo vnutri v dome (co v chladnom, skaredom atd pocasi je dost casu...). Vela z dvorovych psov ide mimo dvor len vynimocne (lebo vsak naco? 😒). Maloktory ide aspon tych 3x denne.
Hej, porovnavala som len minimalnu starostlivost. Aj ten dvorovy aj ten bytovy moze k tomu "dostavat pravidelnu davku" treningu, hry, vyletov, psich akcii, vybehania sa na volno kdesi na luke, vylietania sa s inymi psami atd atd. Ale presne to je ta pointa - je jedno kde pes žije, podstatne je ako sa mu majitelia venuju. Predkladat tu ako sa vo vseobecnosti dvorovy pes oproti bytovemu ma super a ako staford nepatri do bytu je totalna blbost.
@natall113
@anonymanonym pre mňa za mňa ho majte kde chcete. Môj názor je ten že do bytu taký pes nepatrí. Ja by som to v byte nechcela. A čo si urobíte vy alebo niekto iný mi je srdečne jedno ☺️
@candii ale ved jasne, kazdy nech ma psa kde chce. Ale fakt ma vytaca ak niekto este aj bez relevantnych rozumnych argumentov a vysvetleni ide verejne prezentovat ako z hladiska potrieb psa ma byt na dvore a v byte je chudak lebo "potrebuje pozornost a to nie je len prejst okolo domu vycikat a vykakat" 🤦♀️
@anonymanonym no tak tých psov čo mám ja v okolí, chodia len okolo paneláku cikať a kakať a majitelia celé dni preč a ten pes len zabíja 🤷🏼♀️

@natall113 s tým súhlasím. Ale preto ho nemusím mat v dome.