Ako zvyknete s deťmi oslavovať Halloween?
Ahojte, mate nejake tipy na inspiraciu ako oslavit s detmi Halloween?
@veronikaszabova ani Slovenský sviatok to nie je
@janulik2008 jasne
Zeny, ktore toto oslavujete... oslavovali ste to aj dajme tomu 20 rokov dozadu? Kym sa ozdoby, masky a ine hluposti nedostali do velkych retazcov, tak ste to poznali len z americkych filmov, lebo pochybujem ze vacsina z vas si to vzala ako tradiciu z rodiny. Nase prastare, stare mamy mali ine zvyky a oslavy, dodrziavate ich? Neviem ci sa tu niekto pysi ako trasie ploty na Ondreja alebo ake krasne olovo sa vam podarilo odliat...
@akiana vyborne napisane 🙂
@gerrwie_girl Navyse ked sa na Slovensku riesia halloweeny a homosexuali miesto korupcie, vytunelovaneho zdravotnictva a skolstva, alebo rozmahajuceho sa katolickeho fundamentalizmu, tak sa nemusime cudovat. Toto su realne problemy Slovakov? Ci dovolim decku ist na halloweensky karneval v skolke, lebo je to od sorosovych prisluhovacov z prehnitej Ameriky? 4 strany diskusie o tom...
@nunulik ano. od svojich 14- 15r som "oslavovala aj s dvomi naj kamoskami". Ucili sme sa na anglictine o tomto sviatku, stretli sme sa u mna, pozerali sme vtedy horor Nocnu moru a vyrezali tekvicu a pri sviečkach sme si hovorili strasidelne pribehy. V light verzii som to posunula aj detom. Nech sa zabavia
Nevyvolavame duchov, nerobia nic zle. Maju to ponate skor ako party jesene s maskami. Tancuju si, pohraju sa, zjedia kolac, pukance...
Ked boli deti male, oslavovali sme Halloween...pozvala som znamych s detmi, urobili sme chlebicky, misu....detom sme urobili kostymy, namalovali sme ich aj seba...
@nika1971 v článku je
* Tiež svojim mŕtvym predkom nechávali dary a obety, aby si ich priazeň naklonili na svoju stanu. Medzi časté obety patrilo napríklad hádzanie kúskov jedla do ohňa. *
Tak obetovanie jedla svojim mŕtvym predkom robia aj v Afrike, manažuje to miestny jasnovidec alebo liečiteľ. Aby si zaistili prežitie a blahobyt a ochranu od zlých duchov.
Starovekí Kelti si tiež jedlom, pitím a sladkosťami chceli udobriť zlých duchov.
Kelti na sviatok Samhain nosievali strašidelné masky, aby ich zlí duchovia, keď sa v tú noc 31.10/1.11 potulujú po zemi považovali za duchov a nechali ich na pokoji. Na zahnanie tých zlých duchov vystavovali vyrezávané okrúhlice, v ktorých horela sviečka.
Samhain bol čas na pre keltských kňazov a veštcov na odhaľovanie budúcnosti. Pomocou jabĺk alebo lieskovcov, ktoré považovali za plody posvätných stromov, veštili, aby sa dozvedeli o manželstve, chorobách a smrti. Označené jablká dali do kade s vodou. Potom muž alebo žena vybrali niektoré jablko iba zubami, podľa čoho predpovedali svojho budúceho manželského partnera.
Počas Samhainu boli pijanské zábavy. Čo bolo inak zakázané tak vtedy bolo povolené a naopak.
Neviem si predstaviť žeby Ježiš, alebo jeho nasledovníci kresťania išli predkladať obete mŕtvym predkom, uzmierovať si zlých duchov, alebo zaoberať sa veštením. Veď by podľa mojžišovského zákona boli za taký čin popravený.
Nijako, pripomíname si svojich zosnulých a dušičky...
A kde žiješ v Amerike??🙈
@akiana
To nieje fobia. Ja si neviem predstavit niekde na vychode ako zrazu vsetky deti behaju od domu k domu a vykrikuju na babky nieco v anglictine🙂 chudak ludia, 90% slovakov netusi o com to je.
Ako pisem vyssie amici na jar nebehaju s korbacmi a vedrami s vodou, preco sa my mame opicit po nich?
Potom zmenme jeziska za santu ci skriatka ci kozu ....
Nijako, máme Dušičky.
Nijak..mame dušičky, chodíme na hroby blízkych ..
@natalka13 No presne toto, “preco my sa mame opicit po nich ked oni sa neopicia po nas” - aky ma zmysel robit z toho nejaku sutaz? Amici tiez nenakupuju nase Oravy, zato my s radostou kupujeme ich iPhony a DELLy. Prebera sa to, co sa nam paci, co nas bavi. Podla mna je Halloween sranda, my sa vsetci prezliekame, pozerame Burtonove filmy, robime oranzove muffiny. Mozno preto od nas ini nepreberaju sibacku, lebo je to degradujuca a nasilna tradicia, ktora v modernej spolocnosti nema co hladat, len na Slovensku si ju s laskou pestujeme, zatial co v akykolvek iny den bitie a polievanie zien netolerujeme.
Ano, tento odpor k anglickemu jazyku tiez registrujem. Idealne, aby sa ho decka neucili vobec, toboz este hravou formou, z ktorej maju radost a velku srandu.
Bože zase si tu budú ženy dokazovať ako ony nikdy neoslavuju 😒
Moja dcéra má 29.10. Narodeniny a od korony sme si zvykli robiť u nás na záhrade haloweensku oslavu narodenín.. pozývam len moju kamarátku s deťmi (dokopy s mojimi ich je 7 deti) urobím hľadanie pokladu po celej záhrade..deti nájdu zahrabané cukríky a nejaké harrypoterovske maličkosti (my sme veľkí fanúšikovia Harryho Pottera kníh) jeden rok som im vyrábala napr.prutiky a prišiel každému list z rokfortu..
Majú kostýmy, naháňajú sa, pália sviečky, tancujú a jedia jablká v cukre..
@jana_eyre_2 jej to je krásne 😍
Mne tento sviatok uz nič nehovorí. Kedysi som vyrezavala tekvice kvôli tomu, ale to som bola ešte dieťa. Priateľove dcéry to, ale majú veľmi rady. Vzdy si usiju nejaké kostýmy, fotia sa a majú aj posedenie.
Ja zijem v Irsku a deti sa uz tesia na Halloween, chystaju sa masky. Mame vyzdobu, tekvice, pecieme kolaciky s Halloweenskou tematikou. Potom si pozrieme nejaku “strasidelny “ film a deti chodia po domoch na sladkosti. Myslim ze sa na to tesia rovnako ako na Vianoce.
@jana_eyre_2 To ani nehovor nahlas, ze si ficite na Harrym Potterovi, lebo ta obvinia z vyznavania carodejnictva 🤣
@akiana 😂😂😂 len nech skúsia, použijem cruciatus a je mi jedno že skončím v azkabane..
@jana_eyre_2 ja sa k tomu snazim nenapadne dopracovat s 5 rocnou 😂 sem tam ju to chyti ze si pozrie tie nestrasidelne diely, podstrkujem oblecenie hp ked kdesi je 😂
@1mina čítaj jej knihu, to ju bude baviť 🙂 ja ju v zimnom období deckám čítam odmalička.. ti starší čo si to prečítali sami už niekoľko krát všetky diely aj tak radi počúvajú 😀

Ked si tak citam tuto diskusiu, zacinam chapat vysledky volieb. U Slovakov prevlada nejaka cudesna fobia pred vsetkym “zapadnym”, predovsetkym americkym, az tak, ze detom nedoprajete nevinnu srandu raz za rok, lebo je bububu z Ameriky. No a potom pride nejaky Fico, ktory vam slubi, ze vas ochrani pred strasiakom zo zapadu, co na tom, ze svoje hejty pisete na americkych mobiloch cez americky internet na americke platformy, pridame sa k ruskemu medvedovi, a dobre bude. A nebude ziaden helovin a santa claus.