icon

Aktívne cestovanie na dôchodku

21. jún 2023

Ste alebo poznáte ľudí,ktorí cestujú aktívne v dôchodkovom veku? Keď už majú čas,peniaze a podobne, ziadne povinnosti a podobne.

heidy222
21. jún 2023

Asi je to o nastavení mysle. Mám kopec pacientov, ktorí berú 5-10 liekov denne a cestuju si na kanárske jedna radosť, aj pacientov, čo sa v 70 rokoch zamilovali a potom sú tu ľudia mladý, čo majú vždy výhovorku prečo nezit

o__o
21. jún 2023

Ano, poznam viacerých

tenerifka
21. jún 2023

Ano, poznam ich kvantum, ale su to vsetko cudzinci-Nemci, Svajciari....niektori dokonca po 80-tke, a udrzuju sa neskutocne, vyzeraju ako Slovaci o 10 rokov mladsi.
Darmo, este stale su to dozvuky "stareho dobreho nemeckeho systemu", maju velmi vysoke dochodky.

elenajezova
21. jún 2023

Presne ja budem aktívny cestovateľ na 1000000 percent.❤️😃😃

zabka79
21. jún 2023

Dochodci ktorych osobne poznam nie... ale obcas na turistike stretnem 70+ parik s usmevom na perach to obdivujem a zavidim

struhanka
21. jún 2023

Áno, pani suseda. Má cez 70 a s kamarátkami bežne idú na výlet a do divadla vlakom do Košíc, chodia spolu na pivo, na výlety. Keď niekto bol celý život aktívny a rád cestoval, na dôchodku v tom logicky pokračuje.

diewcatqoo
21. jún 2023

Ano, mam susedku, ktora ma 60+, deti ma velke, muz uz nezije a s rovnako starou kamoskou cestuju po svete. Ani jedna z nich nevie ani zatat po anglicky, ale nikdy nemali ziaden problem. Clovek by jej vek ani nedokazal odhadnut, nosi extravagantne oblecenie a ucesy, vzdy pozitivne naladena a ma energie na rozdavanie (ale nie je to typ a la Eva Mazikova, co po 5 minutach ide vsetkym na nervy). Tiez by som chcela byt takto naladena v jej veku.

abbey1
21. jún 2023

Ano. Mam take studentky. ;)

gaborka28
21. jún 2023

Ano, poznám 74 ročnú pani z nasho mesta, ktorá dvakrat ročne dáva Ameriku, aktualne je v chorvatsku, v maji bola v Paríži, a apríli v Lisabone. A mohla by som pokracovat. Ona je veľmi aktívna, sama hovorí, že cestovanie a prechádzky sú jej elixírom života. Ja by som jej tipla tak o 10 r menej a naozaj myslím, že by mohla inšpirovať mnohých ľudí v prístupe k životu. Nemala to ako mladšia nikdy ľahké, čo sa peňazí a života týka - potom odisla žiť do USA, kde žila cca 20 rokov, na dôchodok sa vrátila sem.

A potom mam ešte susedu, ktorá ma rovnaky vek a ta je viac zaneprázdnená ako my, pracujuci. Chodí s klubom seniorov kade tade, na výlety, turistiku. Stále ma nejaky program. Dalsia suseda v rovnakom veku sedí doma a čaká už minimálne 10 rokov, kedy zomrie (doslova). Takze veľmi to je o tom, ako je človek nastaveny sám voči sebe.

katica06
21. jún 2023

Poznám pár, naša suseda bola vlani ako78 ročná vlani prvý krát pri mori v Chorvátsku, chodievaju kade tade autobusom s kamarátkou cez cirkevnú ck

mirage
21. jún 2023

Ano, moji rodicia, obaja nad 70. V kuse niekde - dovolenky, kupele, vylety.

mogaa
21. jún 2023

Tak vždy je to o zdraví a o financiách....aj na dôchodku😉

diewcatqoo
21. jún 2023

@mogaa myslim, ze nie vzdy je to len o zdravi a o financiach, ale aj o celkovom zivotnom naladeni cloveka. Napr. moji rodicia nikdy nikam necestovali. Ked boli mladi, nemali penazi nazvys a ani sa moc cestovat nemohlo. Ked sme my decka vyrastli a rozlietali sa kade-tade a este im zdravie celkom sluzilo, tak moc sa im nechcelo prist ani k nam na navstevu (do CR), ani nechceli ist na ziaden vylet s nami (samozrejme, financovali by sme to my), lebo nie su nauceni cestovat. Radsej sa budu doma venovat zahradke a domacim zvieratam, lebo tak su nauceni a cestovanie pre nich znamena stres navyse. Pritom sa oberaju o tolko zazitkov v zivote.. ale co narobime 🤷‍♀️

prunee
21. jún 2023

Moj svokor, ma 68, ten si cestovanie uziva, za tento polrok bol uz v Egypte, Brusel, Londyn, predtym Island, USA, Dubaj...

bubinko1506
21. jún 2023

Poznam, jeden par, cerstvi sedemdesiatnici, cestuju vo velkom, chodia do skoly, do divadla. Dalsi, tiez cerstvy 70tnik, jazdi kade-tade na motorke, denne bicykluje min. 30km

ivanaks
21. jún 2023

Mama a jej kamarátky (70+) si sčasu načas zájdu vlakom do BA do divadla - na operu, balet, činohru. Minule boli v divadle v SNV. Niektoré chodia do KE na kávu, iné zájdu aj "naotočku" do Prahy. Tri spolu zvyknú ísť aj ja dovolenku do Chorvátska (ale idú s nimi aj mladí, ony by to už neodšoférovali"). Mama s otcom, kým žil, chodila dovolenkovať do Egypta alebo Turecka, teraz už len s nami za sestrou do Slovinska a posledné dva roky do kúpeľov. Predsa len, už jej neslúžia kolená, čaká na termín operácie... Ale minule natrafila vo vlaku na pani (80+), čo šla sama do PP a odtiaľ na túru do Tatier... A mamine kamarátky teraz promovali na univerzite 3. veku. Takže všetko ide, keď sa chce a nechýba ešte chuť do života. Mamina tetka je len o 10 rokov staršia, v živote nebola na dovolenke, cez leto chodila iba po brigádach alebo sušila sená pre býka, čo chovali. Tá nikdy nechápala, prečo naši ešte za socializmu chodili na dovolenky a nemuklovali na "roli dedičnej"... Ani moja svokra (80+) už necestuje a nechce ísť ani do kúpeľov, hoci by sme jej ich zaplatili... Zato je veľmi vitálna a každú voľnú chvíľu trávi na záhrade alebo v lese na hubách.

titla
21. jún 2023

Moja svokra. Ma 73 a vyberie sa na potulky po Europe niekolkokrat do roka. Pred 3 rokmi bola na 2 tyzdne na Islande, pred 2 rokmi sla s kamosmi karavanom do Ciernej Hory, kazdy rok chodi do Skotska za kamaratkou, do HR aspon 2x do roka. Pred casom mala ist na Mauricius, ale nepacila sa jej spolocnost s ktorou mala ist, tak si to rozmyslela...

tykat
21. jún 2023

Ano, fandim im a neviem sa dockat 😀

sisaka
21. jún 2023

Žiaľ nepoznám žiadnych prachatych dôchodcov, ktorí by mohli vo velkom cestovať, nanajvyš do susednej provincie na karavane…
Ja dúfam, že v dôchodkovom veku budem mať peniaze a zdravie, aby som si mohla dovoliť cestovať, ale v dnešnej dobe je všetko neisté, pri súčasnej inflácii kto vie, čo si budeme môcť dovoliť …
Mám kolegyňu 68 rokov, teraz sa chystá na dôchodok, ale len čiastočný (u nás sú veľmi nízke štátne dôchodky, ľudia ťahajú koľko sa len dá a väčšina ešte pracuje popri dôchodku aj keď majú pripoistenie, aj tak to nie sú žiadne horibilne sumy) chodia s mužom do Mexika, USA, boli v Austrálii (tam jej žije dcéra) na Novom Zelande, Hawaii, v Európe v niekoľkých štátoch, za rok ale maximálne 2 výlety, žiaľ až tak dobre nezarábame, aby mohla viac cestovať, na dôchodku to bude ešte menej…
Moji rodičia majú cez 70 za mlada cestovali minimálne a teraz už vonkoncom, už keď boli 50nici hovorili že sú starí, kde by sa trepali lietadlom 🤦‍♀️, čím sú starší, tým je to horšie, nedajú sa vytiahnuť ani na výlet na Slovensku, otec so zapretim a asi aj stresom sa nechá prehovoriť na 1, viac ani počuť , aj teraz ho voláme na 4 dni do Chorvátska, nechce ani za nič, mna by mrle zožrali, ale tak keď im to vyhovuje…

mamina7070
21. jún 2023

som pracujuci invalidny dochodca s dietatom uz na VS a teraz posledne +1 rok dozadu sme zacali s manzelom intenzivnejsie cestovat dnes sa daju najst letenky za super ceny aj do exotiky a chodime kym zdravie dovoli
a je to super v starobnom dochodku ak nepracuje dochodca tak sa to velmi neda

mateson
21. jún 2023

@diewcatqoo oni to ale nevnímajú tak, že o niečo prichádzajú. Pokiaľ sú v dome, majú záhradu, nesedia v byte pred TV tak prečo nie . Dôležité, že sú v pohode

mirka414
22. jún 2023

Tento týždeň som prvý x isla sama do Turecka teda sama som už letela viac x ale teraz to bolo naozaj 8 dňová dovolenka ktorú som strávila sama a môj chlap ma problém 😂😂toto som nemala objaviť ako mi ti bolo samej fajn ..odteraz nebude vedieť dňa kedy sa zdvihnem a len tak niekam odletim

katulienkax
22. jún 2023

Inac casto citame, ze dochodca je schopny vyhodit 10000 - 20000 von oknom nejakemu podvodnikovi, z toho vyplyva ze je vacsia skupina dochodcov, ktori daco nasetrene maju, ale proste nejdu nikde a drzia peniaze pre vnucata. Toto nepochopim, ako treba mozno pomoct aj vnucatam sem tam, ale predovsetkym by si mali nasetrene peniaze dochodci trocha uzit, lebo do hrobu si ich nevezmu a vnucata tie sa potom o prachy pobiju a mozno sa aj kvoli tomu rozvratia rodiny. Samozrejme ze dochodca s chorobami moc cestovat nemoze, ale kto chce nieco si najde. A je velka cast dochodcov co mukluju od nevidim do nevidim na svojich zahradach, zavaraju do aleluja, nikto to nechce a este aj mladych buzeruju, ze treba robit na poli, lebo to tak robi cela dedina. Aj moja babka stale len zemiaky a podobne veci chcela len sadit a robit kolotoho, od kedy jej niet, moladi sa na to vykaslali, nik na poli uz nerobi