Akú retiazku kúpiť pre chlapca?

evelien
18. máj 2021

Ahojte, prosim, kupovali ste niekedy chlapcovi na prve svate prijimanie retiazku? Ide vyslovene o poziadavku matky, lebo ze co ine by mu ostalo na pamiatku. Hodinky ma. Da sa povedat, ze ma takmer vsetko. Uz len bezny darcek je narocne vybrat. No odbocila som od otazky: kupovali ste niektora? Viete mi poradit aku, resp. dlzku? Moj syn retiazku nenosi a nevsimla som si ju ani na jeho rovesnikoch, tak som z toho zmatena.

jvasenka
18. máj 2021

@evelien nekupovala, ja som sestre kupila nausnice..ale asi by som zvolila nieco decentne, nie hrubu a striebornu-na krk a na ruku by som tiez volila striebornu ale trosku hrubsiu🙂

evkamotka
18. máj 2021

Tomuto sa hovorí neucta k peniazom. Bude mu to stat v krabicke cely zivot. Porozpravaj sa s tou mamou.
Btw take strieborne manzetove gombiky mu tiez nic aktualne nepovedia ale o 10r a cely zivot skor ponosi a vyuzije.
Na pamiatku mu daj radsrj krizik do izby/ikonu svateho (sv filomena je patronka deti, don bosco patron chlapcov, svaty podla tojo ako sa vola). Moze si to zavesit na stenu a "pouzivat", nestoji to vela (repliky) a za zvysne peniaze dat normalny pouzitelny darcek

evelien
autor
18. máj 2021

@jvasenka mame poziadavku na zlatu

jvasenka
18. máj 2021

@evelien aha ze tak..tak vsetko ako som pisala akurat v zlatej..a chlapec taku chce ci rodicia? Ja som napr na 1sv dostala zlate nausice a kolobezku.. samozrejme ta kolobezka ma potesila viac..nausnice som nosila max 5r a uz ani neviem kde su🙂

evelien
autor
18. máj 2021

@jvasenka ja to tiez tak vnimam, ze vyhodene peniaze. ako nemam problem to kupit, avsak viem, ake to je, ked dieta dostane nieco, co uplne fakt ze nechce. takto sme jeho sestre par rokov dozadu kupovali zlatu retiazku. a bola fakt "nadsena". doteraz som ju na nej nevidela. takze mozno aj preto chcu, nech kupime dalsiu, nech maju obaja rovnako. ja sa s tym neviem stotoznit. viem, ze si spori peniaze na PS5. inak to dieta ma vsetko, na co si spomeniete. myslela som si, ze budeme kupovat hodinky. no tie mu kupili na vianoce a nenosi ich.

jvasenka
18. máj 2021

@evelien tak skusit pokecat s jeho mamou a dohodnut sa na lepsom darceku-napr by ste sa na tu retiazku poskladali (nejaku lacnejsiu kedze on sam ju nechce) a napr mu dolozit peniazky na to pssko🙂 urcite ho to viac potesi a bude na to aj spominat 🙂

konikkon
18. máj 2021

@evkamotka prečo by to mala byť neucta k peniazom? Ja aj môj brat sme dostali na krst, prijímanie a birmovku retiazky alebo prívesky. So dnes dňa ich mame, nosíme a do konca života ich nosiť budeme ako aj si budeme pamätať od koho a kedy sme ich dostali. O mesiac ideme krstiť bratovho syna a takisto dostane retiazku. A úprimne, na tieto sviatosti sme dostali aj iné dary od ďalších rodinných príslušníkov, ale veru už si ani nepamätám, čo to bolo.

evkamotka
18. máj 2021

@konikkon nase deti maju na pamiatku krstu od krstnej mamy krstnu kosielku. Je tam meno, datum atd, špeciálne vyrobeny pre nich krstny dar. Rovnako sviecky (s menom a datumom) s jasnou krstnou symbolikou. Ak ide o pamiatku a duchovny vyznam. Robia sa take aj na 1 sv prijimanie. Aky ma zmysel prijimanie vs zlato. Nie som proti drahym darom (18ka,matutita,statnice...), no 9 rocny to neponosi a zmysel draheho daru (este k tomu zlata) k specifickemu duchovnemu sviatku proste nenachadzam.

Ak sa pytas na tu retiazku, verim ze priamo v zlatníctve detsku velkost poradia. Kupila by som ale dospelacku velkost, lebo deti, obzvlast chlapci retiazku asi nosit nebudu, tak nech im pripadne posluzi v buducnosti ;)

janka_266
18. máj 2021

@evelien ja by som kúpila dospelacku zlatú, aj my sme tak dostali a aj môj syn teraz.....už na krst dostal, pár rokov ho tam počká, tak ako môjho brata, v 25ke vytiahol retiazku a nosí ju zrazu každý deň, zlato sa nepokazí, ps5 vymení o rok za novú 🤷‍♀️

silviak
18. máj 2021

@evelien náš syn tiež dostal zlatú retiazku na 1.sv. prijimanie. Od nas. Dnes ma skoro 17 a nosi ju stale. Nedava ju dolu iba ak ma treningy. Raz ju stratil a bol z toho cely nestastny. Cela rifina sme ju hladali a nastastie sa nasla😊 Teraz bude mat Birmovku a dostane retiazku na ruku. Podla mna to je darcek na cely zivot. Peniaze sa minu a ani nevie naco😉

evelien
autor
18. máj 2021

Dakujem vsetkym za názor. Kúpime dospelacku retiazku a dodatocne k narodkam prispejeme na PS. Takto budú vsetci spokojní.

h2
18. máj 2021

Nekúpila by som retiazku. Prepáč, ale je to blbosť, kupovať chalanovi zlatú retiazku.
A ešte väčšia blbosť je, že jeho matka chce niekomu diktovať, aký dar má kúpiť.
Ak som sa týmto názorom niekoho dotkla, tak sa ospravedlňujem.

dominikamacakova
18. máj 2021

Kupovali sme jednoduchú, tenkú detskú z bieleho zlata a úplne jednoduchý krížik- taký moderný štýl. Ale bola som v zlatníctve asi hodinu, už museli mať zo mňa nervy kým som si vybrala a skombinovala. Malý sa tešil, hneď si ju dal na krk a krásny bol 🙂 Úplne taký fešák s retiazkou

dominikamacakova
18. máj 2021

@evkamotka akože prepáč, ale ten komentár myslíš vážne? Asi nie že? 😂🤦