Akú značku notebooku do 300 € kúpiť?
Plánujem si kúpiť notebook do 300€ a rozhodujem sa, akú značku vybrať. V minulosti som mala HP a Lenovo, no s Lenovom som nebola veľmi spokojná. Aké značky máte vy a ste s nimi spokojní?
Odporucam Acer. Moj brat ho mal a dost na nom hral. Az tak, ze otec sa nahneval a vyhodil ho otvoreny z balkona ( 1 poschodie) na terasu. Notebook prezil bez akychkolvek dosledkov a bol stale plne funkcny :D.
Odvtedy ho odporucam, pokial na nom nechces robit profesionalne programovanie alebo tazit bitcoiny, je to kvalitka :D
Ja mám už 10 rokov Toshibu, neviem, či sa ešte dováža, som s týmto notebookom veľmi spokojná.
Opravovaný bol len raz, aj to preto, že spadol operačný systém, pôvodne mal Windows 7 pro, preinštalovali ho na Windows 10 pro, ide ako nový.
zacala som najskor pisat prispevok ale asi som prehliadla tvoj budget..🙂
za 300 siahnui radsej po repasovanom modele s lepsou vybavou ako po novom slabom notebooku, ktory po roku bude vypovedat sluzbu..
co sa znaciek tyka, pracovny mam lenovo, sukromny acer a spokojna som s oboma.
Aj znacky najznackovejsie maju svoje slabsie stranky. U HP su to niektore domace (leskle) rady NB (niektore Pavilliony; t.j. nie profesionalne s matnym displejom), niektore maju menej kontrastne displeje, niektore lacnejsie maju slabsiu prvovyrobnu bateriu (menej clankovu), niektore neprijmu vacsinu nahradnych (aftermarket, neoriginalnych) baterii jednoduchym sposobom (vymenim a ide)... Lenovo je v zasade OK a mnohi si pochvaluju (niektorymi ohundravane) ASUS. Este je tu DELL, ale s tymi (tiez napodiv) sme mali dost reklamacii/oprav. Ale asi to bola len individualna smola, cize DELL by som nevylucoval. A kedysi boli na trhu kvalitne Fujitsu (Fujitsu Siemens), neviem ci este su.
Anonymná téma? "Akú značku notebooku kúpiť?" To si sa mohla rovno opýtať akej farby notebook kúpiť? Informačne sú tieto dve otázky na tom úplne rovnako. 😉
Kto sem príde z Googlu dnes, tomu sa asi zíde jedna vec, ktorá tu nezaznela priamo. fido69 to napísal ostro, ale v jadre má pravdu, samotná značka je slabé kritérium. Rozhoduje rad. Lenovo predáva IdeaPad aj ThinkPad a sú to dva iné svety: IdeaPad je domáca séria s plastovým šasi a lesklým displejom, ThinkPad je firemný stroj s kovovou výstuhou, matným displejom a s tým, že sa naň dajú zohnať servisné manuály aj náhradné diely. Skúsenosť s jedným Lenovom teda o druhom nehovorí skoro nič. To isté platí u HP, madeincssr to popísal presne, Pavilion a ProBook alebo EliteBook sú iná liga, aj keď je na oboch to isté logo. U Dellu je to delenie Inspiron verzus Latitude.
pukina to nasmerovala správne. Za tristo eur je nový notebook spravidla Celeron alebo N-séria, štyri až osem giga a dosť často eMMC namiesto SSD, kdežto repasovaný firemný kus za tú istú sumu býva i5, osem až šestnásť giga a poriadne SSD.
Lenže je tam pasca, ktorá sa dnes týka práve repasu. Od 14. októbra 2025 už Windows 10 nedostáva bezpečnostné aktualizácie a Windows 11 oficiálne vyžaduje TPM 2.0 a procesor od Intelu 8. generácie, respektíve Ryzen 2000 a vyššie. Čiže pri repasovanom notebooku sa netreba pýtať na značku, ale na presné označenie procesora. i5-8250U áno, i5-7200U už nie, a rozdiel v cene medzi nimi býva pár desiatok eur. Je to jediné kritérium, ktoré sa nedá dodatočne opraviť, pamäť aj disk sa dokúpiť dajú.
Ešte dve poznámky k tomu, čo tu padlo. Toshiba notebooky už nerobí, značka prešla na Dynabook a ten patrí od roku 2020 celý Sharpu. Fujitsu z počítačov v Európe tiež odišlo. Nie je to výčitka voči bylinke25 ani madeincssr, obe boli dobré stroje, len sa nové už nekúpia.
Repasované firemné notebooky predáva viac firiem, okrem techsavers.sk napríklad aj iguru.sk, ktorý má vlastný servis v Košiciach a záruku 12 až 24 mesiacov podľa konkrétneho kusu. Spomínaný ThinkPad E580 s i5-8250U a SSD tam vychádza na 189 eur, pozor ale, u nich je na objednávku, nie na predajni. Pri kúpe si každopádne vypýtaj kondíciu batérie v percentách alebo počet cyklov. Je to jediný diel, ktorý sa reálne opotrebuje, a z fotky sa vyčítať nedá.

skús niečo značkové pozrieť na https://www.techsavers.sk