icon

Aký bol život v 70. - 90. rokoch?

15. júl 2021

Ahojte, nakolko mam rada strasne filmy, televizne show, pesnicky z 70-90rokov tak uz dlhsie sa zamyslam nad tym ako vyzeral realny zivot. Vo viacerych smeroch mi pride, ze bol lepsi (napr. to vidim aj v tom, ze do dnes najma starsi ludia maju oblecenie z tej doby, denne ho nosia a ja si nieco zoberem par krat aj z drahsich kuskov a po niekolkych vypratiach uz sa to neda nosit, z reci okolia mi pride, ze ludia k sebe mali blizsie - viac si pomahali aj cudzi a nechceli zato hned nejaku penazu odmenu, v skole si ziaci nedovolili co teraz - vela krat ucitelky najma na ZS v dnesnej dobe lutujem kolko trpezlovosti musia mat a to iste aj pred rodicmi sa naslo viac deti, co mali respekt ako teraz a vela dalsich prikladov by som vedela vymenovat) ale na druhej strane aj tato doba ma svoje vyhody, ktore chybali v minulosti (napr. viac moznosti na cestovanie ci uz za pracou alebo rekreaciou, vacsi sortiment v obchodoch, e-shopy s dovozom z celeho sveta, socialne siete, lepsia technologia a veda na vyssej urovni ale to mi kusok pride skor ako "samozrejmost", ze sa ludstvo za tie roky niekde posunulo a neostalo stat na rovnakeho urovni ako pred 20-40rokmi) . Co podla vas bolo vyhodou alebo nenevyhodou? Politicky smer prosim tu netahajte o nom viem dostatocne zo skoly zaujima ma len cisto bezny zivot obcana.

kvetinka75
16. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl nie nepamätám si a to som chodievala do obchodu stále V sobotu ráno bol dlhý rad pred obchodom ale to aj po socíku, pokiaľ bol v okolí 1 obchod a nebola ešte Billa, Lidl, Kaufland. Potom sa to rozdelilo. Netvrdím, že to bola dobrá doba vo všetkom. Asi som príliš nenáročná a asi aj celá moja rodina, lebo fakt niektoré veci nám nechýbali - myslím tým základné veci a niektoré nechýbajú ani dnes. Boli sme 3 deti a rodičia nás v pohode uživili. Teraz je probloém uživiť 2, pokiaľ chce byť človek aj s rodinou.

kvetinka75
16. júl 2021

@liljana no ja si pamätám jedného suseda, mladý, slobodný, žil u rodičov, z podniku mu núkali 1izbový byt. Nezobral ho, vraj na čo by mu bol. Doma mu je dobre, Po pár rokoch už aj ľutoval. Moji rodičia dostali nenávratnú pôžičku na bývanie. Teraz , kto si môže dovoliť kúpiť si bývanie? Mladí ľudia sa zadlžujú na roky. Všetko je prehnane drahé a hlavne zabezpečenie si bývania. Nechcela by som veru žiť s dlhmi a stať sa môže všeličo. Ale iná možnosť v dnešnej dobe nie je.

h2
16. júl 2021

@liljana Áno, môžeš zrušiť internet, zakázať PC hry a dostaneš deti z domu. Ale budú vonku sami. Za našich čias boli vonku všetci, lebo tieto veci nemal nikto.

kvetinka75
16. júl 2021

@h2 a keď ich tam aj vyženieš, ako minule kolegyňa svoje, nudili sa, nemali čo robiť, nič ich nebavilo. Ja som slovo nuda nepoznala. A v podstate ho nepoznám dodnes.

gleep1
16. júl 2021

@kvetinka75 pochod na prvého mája pár dni po tom čo vybuchol cernobyl, to bol ten najlepsi komunisticky zážitok aký mohli tamojšie deti zažiť, vsakze. 🤦🏼‍♀️
Kúpaliska s tobogánmi som nemala ani ja, ani animátorov ani mi rodicia program nerobili a nevyrastala som za socializmu. Myslím si že tak isto to ma aj teraz veľa deti lenže bohužiaľ je veľa rodičov ktorí majú televízor ako pestúnku takze ten život deti tak potom vyzerá. A nemôže za to doba, môžu za to ti konkretni rodicia.

dskjhfdlkdjhl
16. júl 2021

@kvetinka75 Neviem, ci to nie je len spomienkovy optimizmus u Teba. Alebo si bola pred revoluciou este naozaj mala. Ja si velmi dobre pamatam, ako som cakala v rade na vlozky a keby som ten rad nevystala, tak jednoducho by sme doma vlozky nemali-toto nie je o nenarocnosti, ci narocnosti-to boli nevyhnutne hygienicke potreby. Podobne to bolo s toaletakom. Zohnat zachodovu dosku bol problem a to som stale len pri "zadkovych potrebach". Co sa tyka uzivenia deti-tak na takej urovni, ako vtedy ludia zili, by si v pohode deti uzivila. Auto malo malo ludi, oblecenia aj hraciek bolo menej a jedlo sa tiez nenakupovalo v takych mnozstvach, takze uplne kludne to mozes skusit. Inak, moji rodicia mali auto, aj automaticku pracku, cize ja sa nestazujem preto, ze by sa nasej rodine zilo nejako extremne zle, len mi pamat este dobre sluzi a zrejme som si ten socializmus uzila dlhsie ako Ty.

h2
16. júl 2021

@kvetinka75 Veď to, že aj keď niekto chce deti viesť k tomu, aby trávili čas zmysluplne, tak je tu vždy porovnanie s rovesníkmi, ktorí trávia čas hraním hier, alebo sledovaním videí. Rodič má potom dilemu, či má dieťaťu tieto veci dovoliť, alebo nie, lebo tým z neho urobí outsidera.

dskjhfdlkdjhl
16. júl 2021

@h2 Toto sa da korigovat-nie je dobre uplne taketo cinnosti zakazat, lebo deti by si aj tak cestu nasli a v podstate by to k nicomu dobremu neviedlo. Ale treba detom ukazat aj to dobre (prirodu, sport) a viest ich k tomu. Da sa to, len treba ist prikladom a myslim, ze v tomto vacsina rodicov zlyhava, lebo hoci mnohi prezili svoje detvstvo v socializme, tak sa na mobily vrhli ako medved na med. Preco asi?🙊

h2
16. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl Na ten toaleťák si spomínam, vyhoreli vtedy papierne a doviezť zo zahraničia neexistovalo. Našťastie môj otec bol vedec, robil v laboratóriu, tak odtiaľ šlohol pár kotúčov papierovej vaty (ako aj všetci ostatní kolegovia, za socíku to bolo normálne) a my so sestrou sme to strihali na obdĺžniky a to sme mali na WC.

hiro
16. júl 2021

🙂 No 🙂
"starsi ludia maju oblecenie z tej doby, denne ho nosia a ja si nieco zoberem par krat aj z drahsich kuskov a po niekolkych vypratiach uz sa to neda nosit"
- ja mam napriklad mikinu cca 20r staru, stale nosim, nic jej nie je, nic si nepotrebujem kupovat, vsetky veci mi vydrzia 7-10 rokov.
"v skole si ziaci nedovolili co teraz "
- to ano - lebo hned bola facka ci scicovanie od ucitelky, poznamka, to bolo zase cirkus doma, na druzine som raz neprisiel na zavolanie od hrania hned k ucitelke, taku mi vylepila ze mi vyskocila sanka a doteraz mi ta lava strana cvaka... Vtedy sa ucitelia s detmi nemaznali, bol to material na vychovu
Celkovo to hodnotim ked sme boli s kamaratmi vonku tak ako dobru dobu ale vsetko ostatne zle. Ten system bol diabolsky. Vsetko bolo naplanovane, vyzadovane a trestane. Cim viac sa tam clovek vedel pretvarovat tak to mal lahsie.

dskjhfdlkdjhl
16. júl 2021

@h2 my sme mali filtracny papier😝

dskjhfdlkdjhl
16. júl 2021

@h2 ale inak, vlozky a toaletak chybali aj ked nevyhorelo, proste na to sa stali rady a teda nielen na to.

h2
16. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl A ešte aké vložky to boli! Žiadne krídelká, žiadne lepiace pásiky, žiadna špeciálna vrchná vrstva na rýchly odvod tekutiny... Vata v obale z gázy. Pamätám sa, ako som v škole na telesnej bežala 12-minútovku a jednou rukou vpredu, druhou vzadu som si držala vložku, aby mi necestovala hore-dole. 🤦🏻‍♀️

vitold
Autor odpoveď zmazal
h2
16. júl 2021

A tie rady na všetko, to bola katastrofa. Mama nás so sestrou vybrala zo škôlky, otec bol ešte v práci, doma sme samé byť nemohli, tak sme chodili po obchodoch s ňou. Potraviny, zelovoc, mäsiarstvo, lahôdky... všade rad. Mama držala za ruku moju sestru, sestra mňa. V druhej ruke nákupné tašky.

kvetinka75
16. júl 2021

@gleep1 áno Černobyl sa tutlal. A vieš koľko vecí sa tutle teraz? Tie percentá chorých ľudí nie sú z ničoho nič. Oveľa starší ľudia, ktorí sú už na dôchodku, keď spomínajú tak hovoria, že im bolo lepšie vtedy ako teraz. Ide aj o tie istoty, kľud. Moji rodičia sa tiež nesťažujú. Tiež im bolo vtedy dobre. K moru sme síce nechodili, my sme skôr Tatry uprednostňovali ale iní chodili. Viem že susedia pravidelne. Babka bola v dôchodku od 54 r., Všetky vnúčence strážila. A tí čo robili na družstve, spomínajú, aký mali zlatý život. Takže názory sú rôzne. Ale keď sa aj rozprávam s kamarátkami s detstva (47+) k tomu názory rodičov, ktorí sú už 70tnici. V podstae každý sa zhodol, že to bola kľudnejšia a istejšia doba, ako teraz. Sú medzi nimi robotníci, učitelia a iné povolania.

dskjhfdlkdjhl
16. júl 2021

@vitold kolko mas rokov? Vsetci za socializmu chovali prasce? V panelaku? Myslim, ze si o socializme tak akurat cital nejaky nepodareny clanok.

luccija
16. júl 2021

@h2 tuším sa volali Lydie Hygema?pamätám taký fialový obal mali.To bola radosť, keď som dostala menzes a mama mi kúpila značkové🙂
A aký bol život?moc si nepamätám, keď padol komunizmus mala som 12 r, ale my sme nemohli cestovať ani do Juhoslavie na pozvánku, lebo otcova sestra bola emigrovana a roky sme žiadali devízový prísľub a nedostali.Pamatam ako mi mama napísala na papierik, že po škole mám ísť do zelovocu, lebo budú mandarínky a pomaranče vtedy bolo kiwi veľká exotika a s kamarátkou sme ho okukovali.Rodicia si po mojom narodení po známosti v Nitre vybavili nábytok, ktorý videli tak, že im odtrhli kúsok papiera iba kvôli farbe vôbec nevedeli či tam budú poličky, sklo....a ak to len preto, že známy z Nitry vozil riaditeľa firmy a mal kontakty.Otec robil vodiča pre riaditeľa Stavingu stavebná firma a počas roboty chodili na hríby na Záhorie kradlo sa z práce všetko....nikto sa nemohol potulovat po meste, lebo mal byť v práci v občianskom preukaze pečiatka o zamestnávateľovi.Dobre sa mali pumpari, mäsiari, lekári....áno nechodilo sa na doučovanie, lebo sa tak nedbalo o známky veď každý niečo vyštudoval nehovorili mi rodičia uč sa, aby si raz mala veľa peňazí na byť na hypo, more a pod....na VŠ mohli ísť ti,, ktorí mali známosti a ľudí v strane.Vsetko bolo po známosti lekári, pionierske tábory....dobrý film je učiteľka tam je pekná ukážka ako to fungovalo vedela koho môže zneužiť vo svoj prospech a všetci sa jej bali, lebo mala sestru v Moskve.dobre bolo, že ľudia žili viac družne o 14,15,16 boli všetci doma z práce.Deti mali vonku kamaratov.Nikto nedbal na to, aby deti mali ovocie, raz týždenne rybu, bielkoviny, umelé vitaminy...a nebolo toľko chorých detí, ľudí poruchy, psychické zrútenia.Moji rodičia povedali, že nikdy by tie časy nevrátili.Plus bolo, že byty sa rozdávali boli manželské pôžičky, ale tiež to nebolo ľahké splatiť.Napriklad nám sa málokedy ušla podniková chata, lebo zase boli vyvolení, ktorí ju dostali.Na panelákoch, keď boli sviatky museli visieť vlajky.Bola krátka rodičovská a deti išli do jasiel robilo sa to, aby ženy mohli budovať krajinu užiť si emancipaciu pol ročné deti s cudzími ľuďmi.Myslim, že teraz je život lepší kto chce môže študovať, sťahovať sa, podnikať, nerobiť celý život, keď nechce jeho vec...majú ľudia na výber.Mame všetko len si to neuvedomujeme sme konzumni ľudia na burzách na FB darujú veci, lebo všetci máme pretlak všetkého oblečenia, hračiek, elektroniky...áno chyba mi, že deti do xy rokov chodia von s rodičmi a potom sú nesamostatne nevedia myslieť samé za seba sú vedené stále rodičmi do dospelého veku.Ja som vo veku mojej dcéry nosila ťažké tašky z obchodu.Ale tak či tak napriek stresu by som sa do tej doby nevratila

liljana
16. júl 2021

@vitold Ty si exkomunista, ze to tu propagujes? 😂
Kto dnes kradne? Ti isti komunisti a ich deti. Proste sa nedali odtlacit od valovov a mali kontakty. Fico, Lexa, Babis,... Kradnu ti isti, co kradli za komunistov. Len vtedy sa bali kradnut okato, aby neprisla revolucia. Obcas potrestali sudruha, ktory si zil nad pomery - kauza Babinsky. Revolucia prisla aj tak, zistili ze sa im nestalo a tak dnes nemaju uz ziadne zabrany. Len namiesto dac schovanych v lese so zakazom vstupu maju apartmany v Dubai.Dnes si kupia obrovsky les, oplotia, vyhlasia za sukromny revir a tam maju svoj ranc ako Ewingovci.
V 80 rokoch to uz neboli ziadni komunisti. To boli ludia, co vedia prosperovat za kazdeho rezimu.

cacianka
16. júl 2021

@daridari11 no par viet, skor sloh. Darmo - som ukecana😉
Takych filmov a serialov je vela, v poslednej dobe česi tvoria mrte.

luccija
16. júl 2021

@kvetinka75 nám volala otcova sestra zo zahraničia, že čo sa deje Černobyl u nich toho boli plné správy a u nás ešte nič.

hiro
16. júl 2021

@kvetinka75 Presne preto sa to vola doba neslobody. To o "kludnej" dobe je nespravne pomenovanie. Vela ludom prinasa klud to ze im cely zivot od narodenia po smrt naplanuje vladnuca strana. Vezies sa v kolajniciach ktore pre teba nakreslili sudruhovia. Kazdy pokus o odbocenie sa tresta. Ludia boli ako kury v kurniku, ked bolo treba mavat vlajockami na 1. maj tak uch vyhnali na ulicu mavat a potom zahnali naspat do kurina.

gleep1
16. júl 2021

@kvetinka75 ja nechápem čo stále to more spomínaš. Ako keby bol vrchol tejto doby oproti tej predošlej to že ľudia môžu ísť k moru.
Nie je to more, je to sloboda. To že človek môže povedať čo si mysli a nemusí sa bat že ho nejaký okoloidúci dostane za to do väzenia. Právo slobodne vyznávať svoje náboženstvo. Právo slovodne chodiť po svete. Právo zastavať rôzne politické názory...

Cernobyl sa stal a niečo take sa určite teraz nedeje. Pozri si napríklad take DDT, o jeho extrémnej škodlivosti na zdravie komunisti tak isto vedeli a radosťou ho používali ako len mohli. Takých veci bolo veľa lenže ľudia o tom nevedeli. Tak si chudáci mysleli ako bolo dobre.

A bola istota? Áno bola istota že nám bude všetkým rovnako zle- a ako som už písala, to vyhovovalo lenivým ľuďom, nemuseli nikomu závidieť že mu je lepšie. Teraz keď je niekto šikovný a snaživý a niekam to dotiahne tak vlastne tým lenivcom poukazuje na ich lenivosť a neschopnosť a dotýka sa ich to. Takze radšej nech sú všetci dole než aby bol aspoň niekto hore.

Ja nepoznám nikoho kto by povedal že bolo za komunizmu dobre. Naozaj nikoho. To bude asi tým že a pohybujem v tých iných kruhoch- tých čo chceli v živote niečo dokázať a väčšinou aj dokázali.
Naozaj komunizmus vyhovuje len lenivým ľuďom lebo majú istotu že snaživým lepšie nebude. To je jediná istota ktorá v komunizme bola, že všetkým bolo rovnako zle a bol život bez závisti. Teraz je niekomu horšie niekomu lepšie s niekomu super a ľudia si závidia extremne, je to pravda, ale to je dobre lebo potom človek môže na sebe začať pracovať.

Inak komunizmus tu zanechal obrovské psychické škody na ludoch. Pozri sa aký sú ľudia v postkomunistickych tatoch strašne zamračeni, negativisticki, závistliví... bude ešte pár generácii trvať kým sa s tým úplne psychicky vyrovnáme.

kvetinka75
16. júl 2021

@hiro tu nejde o kľud, že máš všetko nalinajkované ale o istotu. Že máš svoj domov, prácu. Teraz nemáš istotu v ničom. Môžeš mať čo chceš, môžeš ísť kam chceš (aj keď už ani to nie) len veľa ľudí nemá za čo. Je veľa ubehaných , utrápených, chorých,. A nikoho to nezaujíma. Zdravotníctvo v kolapse. Keď nemáš známosti nemáš lieky, dobrú starostlivosť. Všade korupcia, byrokracia. TEraz len práca , dlhy, neistota. Netvrdím že by som chcela späť tú dobu, čo sa týka politického presvedčenia. Ale ani dnešná doba nie je výhra. Pre veľa ľudí nie.

cacianka
16. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl noviny alebo ten mastný skladany 😱

kvetinka75
16. júl 2021

@gleep1 psychicky chorých ľudí? Už teraz je nedostatok psychologov a psychiatrov pre ľudí, ktorí žijú v tejto dobe.

kvetinka75
16. júl 2021

@gleep1 more som spomínala vtedy, keď niekto napísal že teraz sa dá ísť k moru a vtedy sa nedalo cestovať.

cacianka
16. júl 2021

@h2 to boli tie luxusne.a co tie z krepoveho papiera ?

luccija
16. júl 2021

@hiro a potom v práci sa ľudia spovedali či boli na 1 mája manifestovat.Ludia žili ako píšeš tým prisposobivejsim to vyhovovalo takto to je, musí byť, veď sa nenechám zavriet.a STB sledovanie ľudí ...odpočúvania.Zivot v strachu pred autoritou.
Kto chcel mať pre deti dobre školy musel byť v strane.ja som cítila ako veľkú krivdu, že som bola pri mori ako 14r moja babka robila v Zdroji teraz ako Jednota a rok čo rok som mohla ísť s ňou do Rumunska, Bulharska k moru a nepustili ma.Otcovych veľa kamarátov emigrovalo Kanada, Austrália neskôr sa na staré kolená vrátili.Povinna 2r vojna bola tiež lahôdka doma ženy s malými deťmi a chlapi sa hrali brániť vlasť pred nepriateľom.Otec bol v Čechách u pohraniciarov pár mesiacov pred koncom vojny mu zabili kamaráta omylom.dodnes vždy na Dušičky mu dávame sviečku na hrob.Dakujem za tento príspevok dobre sa máme niekedy si to treba viac vážiť a uvedomit

luccija
16. júl 2021

@gleep1 mojej babke zbúrali rodinný dom, aby sa postavili paneláky a v 52r ju dali do paneláku kde už nikdy neba šťastná.Pestovala kvety, ktoré odpredavala záhradníctvo, mala zvieratá celý život žila v tom dome ja som tam trávila detstvo.Dostala pár drobných a 2 izbový byt.