icon

Aký bol život v 70. - 90. rokoch?

15. júl 2021

Ahojte, nakolko mam rada strasne filmy, televizne show, pesnicky z 70-90rokov tak uz dlhsie sa zamyslam nad tym ako vyzeral realny zivot. Vo viacerych smeroch mi pride, ze bol lepsi (napr. to vidim aj v tom, ze do dnes najma starsi ludia maju oblecenie z tej doby, denne ho nosia a ja si nieco zoberem par krat aj z drahsich kuskov a po niekolkych vypratiach uz sa to neda nosit, z reci okolia mi pride, ze ludia k sebe mali blizsie - viac si pomahali aj cudzi a nechceli zato hned nejaku penazu odmenu, v skole si ziaci nedovolili co teraz - vela krat ucitelky najma na ZS v dnesnej dobe lutujem kolko trpezlovosti musia mat a to iste aj pred rodicmi sa naslo viac deti, co mali respekt ako teraz a vela dalsich prikladov by som vedela vymenovat) ale na druhej strane aj tato doba ma svoje vyhody, ktore chybali v minulosti (napr. viac moznosti na cestovanie ci uz za pracou alebo rekreaciou, vacsi sortiment v obchodoch, e-shopy s dovozom z celeho sveta, socialne siete, lepsia technologia a veda na vyssej urovni ale to mi kusok pride skor ako "samozrejmost", ze sa ludstvo za tie roky niekde posunulo a neostalo stat na rovnakeho urovni ako pred 20-40rokmi) . Co podla vas bolo vyhodou alebo nenevyhodou? Politicky smer prosim tu netahajte o nom viem dostatocne zo skoly zaujima ma len cisto bezny zivot obcana.

h2
17. júl 2021

@vitold Tak sa to snaž dodržiavať.
A čo, za Tvoje predošlé príspevky sa hanbíš, keď si ich zmazal?

vitold
Autor odpoveď zmazal
h2
17. júl 2021

@vitold Ľudia sú rôzni. Niektorí sú zlí, iní dobrí. Niektorí sú niekedy zlí, niekedy dobrí. A niektorí sú zase hlúpi, neschopní, nepoučiteľní, plní nenávisti. Všetci sme nejakí.

h2
17. júl 2021

@vitold Nie je lepšie, radšej nepísať, než písať hlúposti a potom mazať?

dskjhfdlkdjhl
17. júl 2021

@h2 mozeme dufat, ze konecne pochopil, ako sa velmi mylil😉

h2
17. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl Môžeme, ale mám vážne obavy, že to tak nie je.

dskjhfdlkdjhl
17. júl 2021

@h2 ja som optimista😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
h2
17. júl 2021

@elizabet173 Máš pravdu. Mala som sa na to vykašľať, ale on píše také do neba volajúce bludy, že som sa nezdržala.

dskjhfdlkdjhl
17. júl 2021

@h2 ja sa priznam, ze som si musela par-krat klepnut po prstoch, aby som mu nenapisala to, co si myslim, musela som hladat slusne ekvivalentne vyrazy, ale uz aspon viem, ze na buduce sa debate s nim vyhnem😉 Clovek sa stale uci.

marsmykkok
18. júl 2021

Môžem ti napísať 90 te roky. Po páde režimu bola dosť chudoba, veľa ľudí nezamestnaných alebo nedostávali výplaty načas a tak. V obchodoch bolo zrazu všetko, ale peniaze neboli. Ale ľudia boli druznejsi, na dedine si každý pomáhal, keď bolo treba niečo urobiť niekomu zavolali sa susedia a urobili to za jedlo a pitie. Nežilo sa tak ako teraz že ľudia žijú väčšinou len pre svoju mini rodinu (dieťa, partner alebo partnerka) a sú slabé vzťahy aj s vzdialenejsou rodinou nie ešte so susedmi. Na dedine aj každý pestoval a choval sliepky, prasce a tak. Bolo len STV1 a STV2, súkromné televízie vznikli neskôr. Deti trávili voľný čas von s kamarátmi, domov sa chodilo len najesť. Auto nemal skoro nik, chodilo sa verejnou dopravou.

elizabet173
18. júl 2021

@marsmykkok vidíš to tiež len z tvojho pohľadu, v 90 rokoch už dávno každý nechoval sliepky, prasce a tak. Auto nemal málokto, možno niekde na zabudnutých lazoch, ale v bežnej dedine to takto nebolo. Auto v 90 rokoch málokto ľudí nemalo. A chudoba? Neviem, či práve vtedy nebol obrovský boom v stavbe domov, lebo ešte stále bol stavebný materiál lacný, pozemky tiež a štát dával štedré dotácie, nenávratné požičky a plus boli mladomanželské pôžičky s minimálnym úrokom. V pohode sme vtedy postavili rodinný dom bez pôžičky, hypo, čo je dnes nemožné.

elizabet173
18. júl 2021

@marsmykkok sorry , málo ľudí nemalo

margotka33
18. júl 2021

N čítala som celú diskusiu, ale určite ju prečítam. Ja som dieta robotníkov. Keď som nastúpila na ZŠ na lavici ma čakali všetky pomôcky, zošity, vrátane bodových, temperovych farieb, nozniciek a kruzitka.. Myslím, že to takto bolo celý prvý stupeň. Z práce rodičov sa často organizovali sankovacky, výlety, kultúrne podujatia a tábory pre deti za smiešny poplatok. Pamätám sa, že som chodila na 3tyzdne do Žiarskej doliny za pár korún.Mali sme auto a nedostatkom sme netrpeli. Rodičia dokázali našetriť na dom a postavili časom veľký dom bez pôžičiek... Ako dieťa a tínedžerka si pamätám ako sme listovali v zahraničných časopisoch a snívali o barby domčekoch a podobne... Nebol veľký výber oblečenia v obchodoch, všetko bolo také fádne, ale materiály kvalitné. Boli krajčírky čo šili ľuďom šaty na mieru. Moji rodičia keď šli na dovolenku na Jaltu si dali ušiť celú garderóbu.. 🙂. Podotýkam, že neboli žiadny papaláši. Nemali sme taký luxus ako dnes, ale podľa mňa boli istoty v praci, deti chodili do škôlok, jasiel, boli mimoškolské aktivity, krúžky, všetko zadarmo. Lieky a ošetrenie zadarmo.Deti trávili čas vonku na ihriskách a boli sudrznejsie..to Ti opisujem čas do prevratu. Po prevrate sa začali plniť obchody lepším tovarom, otvorili sa hranice stále sa žilo relatívne dobre. Mali sme priemysel či už mäsový, mliekarensky, odevný, poľnohospodárske družstvá, ľudia mali ešte stále istoty a prácu, boli sme sebestačný a ľudia stále čakali, že bude žiť ako vo Švajčiarsku. Moja mladosť bola bezstarostná, našla som si prácu, vyštudovala, pocestovala trošku... Odvtedy prešlo 20rokov a úprimne Ti poviem, že túto dobu vnímam ako najhoršiu a najneistejsiu... Ale je to iba subjektívny názor.. V obchodoch je síce všetko, ale oblečenie vydrží jednu sezónu, veci sa kazia.. Ľudia sú iný..

hiro
18. júl 2021

@margotka33 Niektorym ludom vyhovuje zit ako zvierata v zoo - mat istoty - kazdy den ranajky obed cistu vodu ubytovanie zdarma. A ked im das slobodu tak by sa chceli vratit do tej klietky a mozno aj zhynu ked sa o nich vyssia moc prestane starat.

vitold
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
19. júl 2021

@vitold Myslim, ze Ty si vobec nepochopil, co @hiro napisal😉

h2
19. júl 2021

@dskjhfdlkdjhl Je toho viac, čo @vitold nepochopil. A ani nikdy nepochopí. Do konca života sa bude ľutovať a viniť systém za svoje osobné zlyhanie.

vitold
19. júl 2021

@margotka33 aj ja som zazil tie nadherne casy a teraz ked nieje moznost kde sa zamestnant, to ze su plne obchody tovaru ich nezaujima.

vitold
Autor odpoveď zmazal
h2
19. júl 2021

@vitold Nie som podnikateľka, nevytváram pracovné príležitosti. Musíš na sebe pracovať, aby si mal zamestnávateľovi čo ponúknuť. A niečo aj obetovať. Napríklad byť ochotný sa za prácou presťahovať, ak žiješ niekde, kde sa Ti napriek snahe nedarí zamestnať. Alebo začni podnikať, keď si myslíš, že sa podnikatelia majú tak dobre. Napríklad niečo vyrábaj a predávaj. Možností je celá kopa.

margotka33
19. júl 2021

@hiro o mňa sa nikto nestará, neboj sa prežila som. Postavila som si dom bez hypo, mám prácu, žijem normálny život a nečakám, že sa o mňa niekto postará. Len keď si nemozes ísť dovoliť s dieťaťom na OCR, alebo musíš makať od nevidím do nevidím, že nestihnem ísť pre dieťa do škôlky, lebo práca, keď nestíhaš variť večere, lebo práca, tak buchnes na večeru pizzu z donášky, alebo mrazený polotovar... A neviem o tom, ze ľudia čo zažili sociálne istoty by po prevrate vymreli, lebo čakali, že sa o nich niekto postará... Písala som o tom, že doba bola kludnejsia. Matka mohla ostať s dieťaťom na OCR, dnes si veľa rodín nemôže dovoliť tábory, dovolenky. Ľudia pracujú za pár šupiek aby prežili. Robotníci vo fabrikách, keď sa im nepáči môžu ísť... Aj ako štát sme nesebestacný. Ak by zatvorili Kaufland, Lidl a Tesco ešte len potom by si videla kto by kapal od hladu.A nemusíš byť zatvorená ani ako zvieratko v ZOO.

h2
19. júl 2021

@margotka33 To s tou OČR-kou nemyslíš vážne, však nie? Hlavne v týchto časoch, keď boli matky doma na OČR so zdravými deťmi. Ak by dnes zatvorili Kaufland atď, začali by prosperovať malí podnikatelia s potravinami. Keby za socíku zatvorili štátne potraviny, skapali by sme všetci.

margotka33
19. júl 2021

@h2 vynechajte čas pandemie.. myslela som to do času pandemie.. 😉

margotka33
19. júl 2021

@h2 a myslí, že nie každý siohol dovoliť ostať doma na HOME OFICE.. moja práca to neumožňuje a to nie som zdravotnícka, hasicka ani policajtka. Takže to myslím úplne vážne.

h2
19. júl 2021

@margotka33 Ja osobne som počas pandémie nebola na OČR jediný deň, hoci mám dieťa na 1. stupni ZŠ. A vieš prečo? Lebo s ním bol doma môj muž, ktorý tiež nebol na OČR, ale na 80% z platu. Predtým som bola na OČR vždy, keď som potrebovala.

h2
19. júl 2021

@margotka33 Ani ja som nemala homeoffice, len pár dní, potom v práci zistili, že to takto nejde a zase som chodila normálne do práce.

margotka33
19. júl 2021

@h2 no vidíš ja som s mojím dieťaťom nebola nikdy na OCR, lebo som musela makať. Dieťa muselo byť u babky.. Počas pandemie samé, lebo už som nemala nárok na OCR.. 😉. Každý to má inak. Napriek tomu, že si myslim, že v minulosti bola doba kludnejsia a istoty som prežila aj v tejto dobe a myslím, že celkom úspešne. Nikto sa o mňa nestará. Som matka samoživiteľka. Takže tak. Želám pekný deň. Za socíku sa naše mäsové výrobky, konzervy, kompóty exportovali do ZSSR, rovnako oblečenie. Som zvedavá, či by mali podnikatelia dokázali nasýtiť národ...

vitold
Autor odpoveď zmazal
h2
19. júl 2021

@margotka33 To je ale už potom o výbere zamestnania. Ak nie si spokojná tam, kde si, máš možnosť ísť inam. Je to Tvoja slobodná voľba. Nedostala si umiestnenku, kam musíš nastúpiť, ako to bolo bežné za socializmu.