Aký je rozdiel vo financiách pri vlastnom byte a prenajímaním?

bebe91
5. aug 2015

Chcem sa len opýtať aký je v tom rozdiel, keďže sa chystáme s priatelom spolu žiť a máme na výber buď prenajímať byt od mesta alebo mamina by nám dala byt ktorý ona vlastní...Nemám jasno vo financiách čo sa platí pri prenájme mestského bytu a čo pri prenájme vlastného bytu. Ďakujem.

dzejn80
5. aug 2015

Rozdiel moze byt zasadny aj minimalny ... zistite od mamy kolko ona plati za byt, pozrite si posledne vyuczovanie, z toho zistite ktore platby su fixne (fond oprav) ktore zavisia od poctu najomnikov (smeti, naklady na spolocne priestory) a ktore su zavysle na vasej spotrebe (voda, teplo). Z toho si viete vyratat, kolko za byt budete platit vy dvaja. Fixne zostanu rovnake, dalsie musite dat x 2, ked teda ratam ze budete 2 a neskor x 3, ked sa vam drobec narodi (ano aj babatko sa rata) a spotreby energii musite nejako odhadnut.
Ak by ste sli do najmu k niekomu, treba ratat, ze on si k tymto "nakladom" prihodi zisk, takze vas to bude stat urcite viac.
Moj osobny nazor : radsej platit vlastne, ako cudzie 🙂

sissy27
5. aug 2015

treba si zistiť aj od mesta predpokladané náklady, aj od maminy a toto si porovnať... ale to je len finančná stránka, potom by som ešte prehodnotila iné veci - na ako dlho dostanete zmluvu od mesta? čo potom? aké sú vzťahy s mamou - nemôže sa stať, že vám bude narúšať súkromie, prípadne keď si zmyslí, tak sa budete musieť pobaliť a ísť? v akej lokalite sú byty (dostupnosť mhd, obchod, susedia...)? v akom stave sú byty - treba nejaké prerábky, investície?
ale teda čo viem, tak v mestských bytoch sú tie náklady vyššie, keďže niečo z toho ide mestu, aj keď možno je to rôzne...
ale ak sú dobré vzťahy s mamou, tak by som brala radšej od nej...