Aký je skutočný zmysel života?
Život je úžasný... priam neskutočný, taký neuveriteľný... v celom nekonečnom vesmíre nevieme, čie niekde okrem Zeme je....
Ale čo je jeho zmyslom? Je zmyslom nejaký životný cieľ? Sú zmyslom života základné charakteristiky života - prijímanie potravy, rast, reprodukcia? Je zmyslom života láska? Je zmyslom života je nájsť zmysel života? A našiel niekto zmysel života? Je to rodina? Vlasť? Poslanie? Úspech? Je zmyslom života život sám?
@slovakboy Ja nerozumiem vete: Dobrí ľudia nemusia mat zmysel a zlí áno.
A mám otázku: Kto sú zlí ľudia? Ty si aký?
@loliki relativizovať dobro a zlo je nebezpečné a hoci nič nie je len dobré a len zlé a svet nie je čiernobiely tak čierna a biela farba, zlo aj dobro existujú a treba medzi nimi vedieť rozlišovať. Samozrejme každý má inú optiku niekto osudí aj bezdomovca a označí ho za zlého a druhý bude aj Černáka označovať za dobrého. O tom to celé tu na svete je, o rozlišovaní medzi dobrým a zlým a netvár sa, že ty to nerobíš. Tou vetou, že aj dobrí ľudia nemusia mať zmysel je napríklad stav, kedy sestrička na oddeleni stráca zmysel svojej prace ktorú milovala, pretože jej nik nepoďakujú, manažéri nezaplatia, každý z nej to dobro len cicia a ona len dáva a jej zmysel sa stratil. Rovnako aj matka Tereza stratila určitý čas svoju vieru a zmysel a mala psychickú krízu. To je normálne. To sa stáva.
@pako24 Žiť. Tí, čo majú za cieľ kvalitný sex si možno ani neuvedomujú, že ich poháňa "program" Života, hľadať a nájsť lásku aspoň v nejakej podobe. Časom možno položia aj oni otázku, aký to má všetko zmysel, prečo robia to, čo robia. Ploďte sa a množte sa a naplňte zem... žiť v hojnosti a večne. Niekto to tak chcel. Aby sme z nejakého dôvodu tu boli. A žili morálne kvalitný hodnotný život. To sa cení. Pozostatky niektorých svätých to dokazujú. Nie každé telo sa rozloží a zhnije. Zaujímavé. Niečo po tom pozemskom živote ešte bude. Fascinujúce. Naše telo je len obalom našej duše, ktorá pokračuje v ďalšom leveli života. Tak ako dieťa opustí telo matky, tak duša opustí telo, aby pokračovala v inom živote. 🙂
@loliki ámen
@tilonka a co my, co v ziadneho boha neverime nemame zmysel zivota? Nie je zmyslom zivota davat a prijimat lasku? Nie je zmyslom zivota vytvorit nieco co tu po nas ostane, nie materialne, ale to co si po nasej smrti budu pamatat ti, ktori nas poznali? Mile slovo, pekne chvile... Nie je zmyslom zivota zanechat po sebe nieco dobre, co v inych ostava ako pekna spomienka?
@viestta napisala som, ze zmyslom zivota je Boh, uverit v Neho. To je ten ciel. Ako veriaca chcem aj ja robit dobre veci, ale povazujem to za "ovocie" nie za zmysel zivota. Ak mas iny zmysel zivota, je to tvoje rozhodnutie.
@pako24 zmyslom zivota tu na zemi je uverit v Boha😊
@tilonka napisala si "zmyslom zivota tu na zemi je uverit v Boha" Nie zmyslom MOJHO zivota... Takze podla teba kazdy ma mat taky zmysel zivota. Ti co uverit nechcu, nemozu alebo nepotrebuju ziju zivot bez zmyslu? A co ti, ktori veria v inych Bohov? Ti tiez ziju zivot bez zmyslu?
@tilonka napisala si "zmyslom zivota tu na zemi je uverit v Boha" Nie zmyslom MOJHO zivota... Takze podla teba kazdy ma mat taky zmysel zivota. Ti co uverit nechcu, nemozu alebo nepotrebuju ziju zivot bez zmyslu? A co ti, ktori veria v inych Bohov? Ti tiez ziju zivot bez zmyslu?
@viestta takze tebe prekaza ze som nenapisala mojho 🙂 To sa nevylucuje s tym, ze ludia maju slobodnu volu a mozu si vybrat.
@loliki relativizovať dobro a zlo je nebezpečné a hoci nič nie je len dobré a len zlé a svet nie je čiernobiely tak čierna a biela farba, zlo aj dobro existujú a treba medzi nimi vedieť rozlišovať. Samozrejme každý má inú optiku niekto osudí aj bezdomovca a označí ho za zlého a druhý bude aj Černáka označovať za dobrého. O tom to celé tu na svete je, o rozlišovaní medzi dobrým a zlým a netvár sa, že ty to nerobíš. Tou vetou, že aj dobrí ľudia nemusia mať zmysel je napríklad stav, kedy sestrička na oddeleni stráca zmysel svojej prace ktorú milovala, pretože jej nik nepoďakujú, manažéri nezaplatia, každý z nej to dobro len cicia a ona len dáva a jej zmysel sa stratil. Rovnako aj matka Tereza stratila určitý čas svoju vieru a zmysel a mala psychickú krízu. To je normálne. To sa stáva.
@slovakboy Ja sa pýtam kto je dobrý a kto je zlý človek. Lebo divne alebo nezrozumiteľne si sformuloval svoje myšlienky. Myslíš, že väzni seba považujú za zlých ľudí? Sú odsúdení za zlý skutok. Predpokladám, že ty si o sebe myslíš, že si dobrý človek. A myslím si, že mnoho ľudí je presvedčených o tom, že oni sú dobrí a tí druhí sú zlí. Pričom aj tí "zlí" si myslia o sebe, že sú dobrí.
Sestrička na oddelení alebo Matka Tereza sú vyčerpané, možno vyhorené, ale nestrácajú zmysel života, to je dočasný stav ich psychiky. Nezamieňaj to so zmyslom života.
@slovakboy je dolezite vediet rozlisovat medzi dobrym a zlym. bez toho by to tu cele nemohlo fungovat. ale problem nie je v tom, ze by ludia neverili na dobro a zlo. skor v tom, ze si prilis rychlo myslia, ze vedia, kto je ten dobry a kto zly. a to uz nie je rozlisovanie, to je sudenie.
historiaa je plna prikladov, kde ludia verili, ye konaju dobro – a pritom narobili obrovske zlo. preto filozofia a aj zdravy rozum hovoria, ze s pojmami ako dobro a zlo treba narábat s pokorou, nie s istotou.
ten priklad so sestrickou je presny – ale nie preto, ze by stratila "dobro", ale preto, ze stratila zmysel. to su dve rozdielne veci. jej skutky mohli byt stalee dobre, len v nich uz necitila odpoved od sveta. a to nie je moralny problem, ale ludska bolest. rovnako ako matka tereza – neprestala konat dobro, len stratila kompas, ktory ju predtym viedol.
takze ano, dobro aj zlo existuju – ale svet nie je ciernobiely a my nie sme sudcovia. kluc nie je v istote, ale v otazkach, ktore si kladieme. a v tom, ze to nezjednodusujeme.
Podľa mňa život nejaký extra zmysel nemá, ale ľudia si v ňom nejaký ten zmysel hľadajú. Inak sme iba ďalší organizmus žijúci na Zemi podliehajúci kolobehu života 🤷
@slovakboy je dolezite vediet rozlisovat medzi dobrym a zlym. bez toho by to tu cele nemohlo fungovat. ale problem nie je v tom, ze by ludia neverili na dobro a zlo. skor v tom, ze si prilis rychlo myslia, ze vedia, kto je ten dobry a kto zly. a to uz nie je rozlisovanie, to je sudenie.
historiaa je plna prikladov, kde ludia verili, ye konaju dobro – a pritom narobili obrovske zlo. preto filozofia a aj zdravy rozum hovoria, ze s pojmami ako dobro a zlo treba narábat s pokorou, nie s istotou.
ten priklad so sestrickou je presny – ale nie preto, ze by stratila "dobro", ale preto, ze stratila zmysel. to su dve rozdielne veci. jej skutky mohli byt stalee dobre, len v nich uz necitila odpoved od sveta. a to nie je moralny problem, ale ludska bolest. rovnako ako matka tereza – neprestala konat dobro, len stratila kompas, ktory ju predtym viedol.
takze ano, dobro aj zlo existuju – ale svet nie je ciernobiely a my nie sme sudcovia. kluc nie je v istote, ale v otazkach, ktore si kladieme. a v tom, ze to nezjednodusujeme.
@julia_romeo súhlasím

@pako24 zmysel zivota je stat sa dobrym clovekom, pochopit, ze dobro vzdy zvitazi nad zlom a nie je to iba v rozpravke, cize laska ku vsetkym ludom.