Aký je správny tringelt pri vysokom účte?
Mali sme kar, vyšlo nás to 1300€ aj nejaké drobné. V kultúrnom dome, jedlo prichystane dopredu objednané u jednej firmy a dvaja čašníci. Boli sme tam 4 hodiny, každému čašníkovi sme dali po 50€ do ruky a potom som ich počula pri cigarete na nás nadávať, aký sme po*any žgrloši. Celkom ma to urazilo, ale nepovedala som o tom manželovi lebo ten by sa nahneval veľmi, podľa mňa to nie je malý peniaz za 4+2 hod práce keď majú plat a navyše ešte o 50€ viac. Aký je podľa vás správny tringelt pri takejto výške uctu?
Robila som čašníčku, mávali sme aj takéto väčšie akcie a za mňa to bola jednoduchšia robota a menej sme sa narobili, než keby sa pri tých stoloch za ten čas striedali menšie skupiny 😉 to k tej námahe, ktorú s vami mali.
K tringeltu, ani keď som to robila, nerozumela som tej tringeltovej kultúre. Za normálne vykonanú prácu som mala mzdu, tringelt bol za to, čo som robila nad rámec bežnej náplne práce 🤷🏻♂️ za to, že vezmem objednávku, prinesiem objednávku, občas sa zastavím spýtať, či je všetko ok a potom upracem, som nikdy tringelt neočakávala. Veď to je moja náplň práce , za ktorú mám mzdu. Ak tringelt prišiel, potešil, ale aby som dudrala, ak som ho nedostala, to mi nikdy ani nenapadlo.
No tak ja som asi turbo svina, ale ja by som na druhy den volala majitelovi firmy ze dakujes, jedlo bolo super aj vsetko, len ho poprosim zdvihnut plat casnikom lebo si im dala taky a taky tringelt a za to si si vypocula to a to. A ze ti to teda nepadlo dobre, v den pohrebu este taketo reci. Neprofesionalne.
a urcite nadavali na vas? Nemohli sa rozpravat o nejakej inej akcii?
@guudy niektori zamestnavatelia automaticky rataju s tym ze casnici dostanu tringelt a preto im davaju minimalku. A prave vtedy casnici su urazeni ze host dava podla nich nizke sprepitne. Lebo si myslia, ze host ma suplovat zamestnavatela.
Ja tringelty davam, ale urcite nie 10%. Ako 10% na slovenske pomery je viac nez dost. Celkovo som nepochopila stale tuto tringeltovu politiku, mylsim ze ovela viac si zasluzi kuchar ktory sa nadrie ovela viac.
@joannita @loolaa neviem preco sa rozculujete. Sprepitne nie je povinne. Ale je obvykle. Ked je dobry servis, viem to ocenit. Ked som spokojna, davam 10% bez ohladu na vysku uctu. Spravte utratu za 20€ a nikto na vas nebude divne pozerat, ak nechate 2€ sprepitne.
Zakladatelka nedala podla mna vela ani primalo.
Ak sa najde 1300€ na utratu, asi sa najde aj na sprepitne…to neutocim na zakladatelku, len konstatujem.
Ja by som im nedala nič 😅

@joannita zakaznik nesupluje zamestnavatela. Sprepitnym vyjadruje zakaznik spokojnost s obsluhou. Pocet casnikov nemeni nic na vyske prepitneho, kedze davame 10% z hodnoty uctu. V rovnakej situacii ako bola autorka, davame celu sumu obsluhe s tym, ze je to pre vsetkych. Dalej neriesime, ako si to podelia.
Obcas sa stane, ze nie sme spokojni, vtedy samozrejme davame menej/nedame vobec. Obsluha od nas vzdy vie, s cim sme ne/boli spokojni.