icon

Aký je to pavúk?

martuska318
17. aug 2018
martuska318
autor
17. aug 2018

Ahojte mamicky,prosim Vas chcem sa opytat,ci mate v domacnosti skusenost s tymto druhom pavuka,nasla som ho uz viac krat a neviem ci moze byt nebezpecny alebo nie. Dakujem

dominika6
17. aug 2018

nevyzerá to ako pavúk

zuzizu2
17. aug 2018

bud to mas zle odfotene alebo to nie je pavuk lebo tak nevyzera ani nahodou. skus odfotit este raz 🙂

minuskad
17. aug 2018

to nie je pavuk. vyzera obaleny prachom, ze ? to je larva nejakeho domaceho tusim skodca, ale nazov si nespomeniem zial.

minuskad
17. aug 2018

uz viem, je to larva zakernici domovej.

17juraj17
17. aug 2018

@martuska318 Ta machula mi skor pripomina sturika obycajneho. Prospesny hmyz pre domacnost. Ak sa dobre pamatam tak sa zivy roztocmi a inym bordelom. Nie je nebezpecny.

jaron
17. aug 2018

@martuska318 na tej fotke nie je nič rozoznať.
Pravdepodobne jediný nebezpečný pavúk, ktorý by sa mohol nájsť občas niekde doma (v garáži...) obzvlášť v týchto horúčavách je strehúň škvrnitý, ale ten to určite nie je. 🙂 Prípadne ešte pradiarkia, ale aby si sa nebála, šanca stretnúť ich je naozaj malá a na nič z toho sa to na fotke nepodobá.

27dianka
17. aug 2018

Neviem, čo tam vidíte vy, no ja rozhodne žiadneho živočícha, chcelo by to kvalitnejšiu fotku, no asi sa ti moc triasli ruky, či :D ?

minuskad
17. aug 2018

@27dianka zakernica sa velmi odfotit lepsie neda :D https://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazo...

lubik87
17. aug 2018

@minuskad fuj to je hnus velebnosti :D

hellwant
17. aug 2018

@minuskad fakt sa to podoba na jej fotku...a ono to aj zije ci sa to len tak tvari ze je to zive ?? 😂😂

bmuller
17. aug 2018

@minuskad brrr, tieto hmyzy 😖 no podla fotiek na googli je to fakt zakernica domova... teda larva, dospela vyzera ako farebny okridleny hmyz (ta sa nema chytat, lebo vie aj bodnut. ale jej larvy asi este nie (ci ?)

minuskad
17. aug 2018

@hellwant jasne, ze zije :D
@bmuller hej, je to nymfa, teda vyvojove stadium ale ci sa moze chytat som nikdy neskumala, hoc som mala entomologiu, takyto hmyz by som dobrovolne nikdy nechytila :D

jaron
18. aug 2018

že zákernica domová, ja som si najskôr myslel, že to si len robíte srandu a ono to naozaj existuje 😀

sabinkabublinka
18. aug 2018

Aj my sme to dlho mali a nikto nám nevedel povedať čo to je. Vyliezlo to spod podlahy, už som bola zúfalá. Pomohlo potom striekanie okolo líšt pripravkom- myslím že to bol Biotol. Niekedy som nabrala do striekačky a striekala poza lišty aby si tá tam zlialo. Odvtedy máme pokoj, klop,klop...

mijunik
18. aug 2018

@jaron tak ja som tento týždeň u nás v paneláku na schodisku objavila zrejme toho strehúňa... Fakt kusisko... 😐 Zobrala som zaváraninový pohár 0,7l a podarilo sa mi pavúka ním prikryť, podložiť kartónom (prekryť otvor) a vyniesť von. Rozpätie nôh mal na šírku otvoru do pohára... Okamžite po chytení v tom pohári behal ako besný. Nevedela som, čo je to za pavúka, ale také voľné žijúce pavúčie hebedo som ešte nevidela. Ďalšieho takého, štipku menšieho som videla v ten istý deň v pivnici... 😐

jaron
19. aug 2018

@mijunik
Ja som sa s ním prvý krát (zatiaľ aj posledný) stretol pred niekoľkými rokmi horúce leto večer na jednej železničnej stanici juhu Slovenska na chodníku. Bol som v šoku, že čo to je, myslel som si najskôr, že niekomu asi ušla nejaká mladá tarantula. Až potom som sa dozvedel, čo to je. Nejde ani tak o samotnú jeho veľkosť, pretože "hajzlové" pavúky majú aj dlhšie nohy, ale jeho mohutnosť, tá bola výnimočná, vôbec som nechápal.

A ja som celé detstvo prežil v sladkej nevedomosti - myslel som si, že na Slovensku neexistuje pavúk, ktorý by dokázal uštipnúť aj človeka. 😃 Až neskôr som sa potom dozvedel krutú realitu, že existuje a nielen jeden (strehúň), ale ešte aj pradiarka, a potom ešte nejaký a možno by sme ich narátali aj 5. No dobre, že som to ako dieťa nevedel. 😃 Síce uštipnutie sa väčšinou podobá uštipnutiu osi alebo sršňa, ale človek by asi zomrel skôr na následky šoku, že čo ho to uštiplo 😃 (Asi je to horšie pri určitej súhre okolností - malé dieťa, oslabený človek...).
Celkovo je ale uštipnutie pavúkom u nás málo pravdepodobné, napr. som ešte nestretol človeka, ktorému by sa také čosi stalo.

Ale ten strehúň je v určitom zmysle sympatický, myslím napr. v porovnaní s pradiarkou, ktorá na mňa pôsobí veľmi nesympaticky a zákerne (dúfam, že ju nikdy nestretnem). Strehúň je, myslím, aj zákonom chránený.

Pavúky aj obdivujem, ale iba, keď ich ja vidím prvý niekde v prírode, keď ich mám pod dohľadom a nie keď odkiaľsi "vyskočia" niekde v byte. 🙂

(fotka je zo stránky: https://martinaucitelka.wordpress.com/2015/07/0... )

ludmilabb
19. aug 2018

@jaron tak to musel byť zážitok, stretnúť nejakú väčšiu samicu Lycosy 😉 Inak pavúky po správnosti nemajú ako štípať, oni majú hryzadlá takže hryzú, iba niekoľko druhov na SK vie reálne prehrýzť kožu človeka a spôsobiť lokálne reakcie, citlivejší ľudia možno aj opuch a teploty ale tiež nemám vlastnú skúsenosť, väčšina našich druhov je malá a nijako nás nemôžu ohroziť.

jaron
19. aug 2018

@ludmilabb áno, to je pravda, že je rozdiel uštipnúť a uhryznúť. Ja som to písal len tak ľudovo 🙂

Teraz, keď som niekde vonku, tak by som ho aj rád znova stretol, myslím, tak, že ho uvidím včas v bezpečnej vzdialenosti, ale nedarí sa. Horúco na to inak je dosť, takže je šanca, že sa im bude u nás dariť ešte lepšie.

ludmilabb
19. aug 2018

@jaron otepľuje sa, pribúdajú nové teplomilné druhy z juhu a tiež je viac pradiarok :P

martuska318
autor
19. aug 2018

@27dianka No veru ruky sa mi triasli a este sa velmi rychlo pohyboval ked som sa priblizila.a este k tomu muz na mna krical - ze nezabijaj ho - zi a nechaj zit 😂 ale sorry pavucik , prevencia je prevencia,tak som ho teda zabila
@minuskad ano je to ta zakernica domova, ale mala asi tak len 3mm,9na pohlad nie je neprijemna,ale pride mi velmi atypicka do nasho prostredia,preto som sa zlakla,ze co to je 😅