Aký je to pavúk?
nevyzerá to ako pavúk
bud to mas zle odfotene alebo to nie je pavuk lebo tak nevyzera ani nahodou. skus odfotit este raz 🙂
to nie je pavuk. vyzera obaleny prachom, ze ? to je larva nejakeho domaceho tusim skodca, ale nazov si nespomeniem zial.
uz viem, je to larva zakernici domovej.
@martuska318 Ta machula mi skor pripomina sturika obycajneho. Prospesny hmyz pre domacnost. Ak sa dobre pamatam tak sa zivy roztocmi a inym bordelom. Nie je nebezpecny.
@martuska318 na tej fotke nie je nič rozoznať.
Pravdepodobne jediný nebezpečný pavúk, ktorý by sa mohol nájsť občas niekde doma (v garáži...) obzvlášť v týchto horúčavách je strehúň škvrnitý, ale ten to určite nie je. 🙂 Prípadne ešte pradiarkia, ale aby si sa nebála, šanca stretnúť ich je naozaj malá a na nič z toho sa to na fotke nepodobá.
Neviem, čo tam vidíte vy, no ja rozhodne žiadneho živočícha, chcelo by to kvalitnejšiu fotku, no asi sa ti moc triasli ruky, či :D ?
@27dianka zakernica sa velmi odfotit lepsie neda :D https://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazo...
že zákernica domová, ja som si najskôr myslel, že to si len robíte srandu a ono to naozaj existuje 😀
Aj my sme to dlho mali a nikto nám nevedel povedať čo to je. Vyliezlo to spod podlahy, už som bola zúfalá. Pomohlo potom striekanie okolo líšt pripravkom- myslím že to bol Biotol. Niekedy som nabrala do striekačky a striekala poza lišty aby si tá tam zlialo. Odvtedy máme pokoj, klop,klop...
@jaron tak ja som tento týždeň u nás v paneláku na schodisku objavila zrejme toho strehúňa... Fakt kusisko... 😐 Zobrala som zaváraninový pohár 0,7l a podarilo sa mi pavúka ním prikryť, podložiť kartónom (prekryť otvor) a vyniesť von. Rozpätie nôh mal na šírku otvoru do pohára... Okamžite po chytení v tom pohári behal ako besný. Nevedela som, čo je to za pavúka, ale také voľné žijúce pavúčie hebedo som ešte nevidela. Ďalšieho takého, štipku menšieho som videla v ten istý deň v pivnici... 😐
@mijunik
Ja som sa s ním prvý krát (zatiaľ aj posledný) stretol pred niekoľkými rokmi horúce leto večer na jednej železničnej stanici juhu Slovenska na chodníku. Bol som v šoku, že čo to je, myslel som si najskôr, že niekomu asi ušla nejaká mladá tarantula. Až potom som sa dozvedel, čo to je. Nejde ani tak o samotnú jeho veľkosť, pretože "hajzlové" pavúky majú aj dlhšie nohy, ale jeho mohutnosť, tá bola výnimočná, vôbec som nechápal.
A ja som celé detstvo prežil v sladkej nevedomosti - myslel som si, že na Slovensku neexistuje pavúk, ktorý by dokázal uštipnúť aj človeka. 😃 Až neskôr som sa potom dozvedel krutú realitu, že existuje a nielen jeden (strehúň), ale ešte aj pradiarka, a potom ešte nejaký a možno by sme ich narátali aj 5. No dobre, že som to ako dieťa nevedel. 😃 Síce uštipnutie sa väčšinou podobá uštipnutiu osi alebo sršňa, ale človek by asi zomrel skôr na následky šoku, že čo ho to uštiplo 😃 (Asi je to horšie pri určitej súhre okolností - malé dieťa, oslabený človek...).
Celkovo je ale uštipnutie pavúkom u nás málo pravdepodobné, napr. som ešte nestretol človeka, ktorému by sa také čosi stalo.
Ale ten strehúň je v určitom zmysle sympatický, myslím napr. v porovnaní s pradiarkou, ktorá na mňa pôsobí veľmi nesympaticky a zákerne (dúfam, že ju nikdy nestretnem). Strehúň je, myslím, aj zákonom chránený.
Pavúky aj obdivujem, ale iba, keď ich ja vidím prvý niekde v prírode, keď ich mám pod dohľadom a nie keď odkiaľsi "vyskočia" niekde v byte. 🙂
(fotka je zo stránky: https://martinaucitelka.wordpress.com/2015/07/0... )
@jaron tak to musel byť zážitok, stretnúť nejakú väčšiu samicu Lycosy 😉 Inak pavúky po správnosti nemajú ako štípať, oni majú hryzadlá takže hryzú, iba niekoľko druhov na SK vie reálne prehrýzť kožu človeka a spôsobiť lokálne reakcie, citlivejší ľudia možno aj opuch a teploty ale tiež nemám vlastnú skúsenosť, väčšina našich druhov je malá a nijako nás nemôžu ohroziť.
@ludmilabb áno, to je pravda, že je rozdiel uštipnúť a uhryznúť. Ja som to písal len tak ľudovo 🙂
Teraz, keď som niekde vonku, tak by som ho aj rád znova stretol, myslím, tak, že ho uvidím včas v bezpečnej vzdialenosti, ale nedarí sa. Horúco na to inak je dosť, takže je šanca, že sa im bude u nás dariť ešte lepšie.
@27dianka No veru ruky sa mi triasli a este sa velmi rychlo pohyboval ked som sa priblizila.a este k tomu muz na mna krical - ze nezabijaj ho - zi a nechaj zit 😂 ale sorry pavucik , prevencia je prevencia,tak som ho teda zabila
@minuskad ano je to ta zakernica domova, ale mala asi tak len 3mm,9na pohlad nie je neprijemna,ale pride mi velmi atypicka do nasho prostredia,preto som sa zlakla,ze co to je 😅

Ahojte mamicky,prosim Vas chcem sa opytat,ci mate v domacnosti skusenost s tymto druhom pavuka,nasla som ho uz viac krat a neviem ci moze byt nebezpecny alebo nie. Dakujem