icon

Aký máte názor na výstavu ľudských tiel?

31. okt 2023

Zaujíma ma aký na to máte názor, ja osobne odsudzujem to, že im udelili pokutu kvôli zákonu o pohrebníctve, ktoré tu na Slovensku máme. Podľa mňa je to veľmi náučné a zaujímavé, moje deti z toho boli unesené, dcéra je momentálne na zdravotnej škole a sama povedala, že je to oveľa lepšie ako učenie z kníh.
Aký na to máte názor ? Myslíte, že je takato výstava prospešná alebo ju odsudzujete?

Strana
z2
vevesh
31. okt 2023

Vsetky moje deti z nej boli nadsene a ja tiez. Ovela naucne ako obrazky v knihach. A nevidim dovod na pokutu- ti ludia sami dali suhlas na spracovanie ich pozostatkov takymto sposobom a na naslednu putovnu vystavu pre ludi.🤷‍♀️🤷‍♀️

erikavesela
31. okt 2023

Osobne si myslim, ze je to neskutocne naucna vystava...pre deti aj dospelych...

ivangeline
31. okt 2023

Nic zle. Ale nedla by som na nu ;D

mimolimit
31. okt 2023

Pokial dali tie osoby naozaj 100% dobrovolny suhlas s takymto “zuzitkovanim” ich tiel, nemam s tym ziaden problem. Bola som na nej asi 12 rokov dozadu a bol to plne naucny zazitok.
Pokial su vsak tie tela od ludi, ktori boli z roznych dovodov v roznych “napravnych taboroch” a zomreli v dosledku podvyzivy ci nasilnou smrtou, s tym mam velky problem.
Pred 12 rokmi som vsak nad vystavou takto neuvazovala, povazovala som sa samozrejme, ze je vsetko tip top a svet je krasne miesto…

joesvk
31. okt 2023

V dnešnej dobe by bolo možné vytvoriť modely, ktoré by boli na nerozoznanie od týchto mŕtvol.
Nešla by som .

vevesh
31. okt 2023

@mimolimit u nas bola tato vystava nedavno a jedna jej cast je venovana presne tomu, ze ti ludia dali 100% dobrovolny suhlas na spracovanie. Dokonca je moznost, ze mozes svoje meno dat zatajit alebo zoficialnit- zvacsa vsak uvadzaju len prve meno pri vystavenych modeloch. Vdaka tomuto projektu maju teraz vela " dobrovolnych cakatelov" na spracovanie a momentalne si autori vystavy sami mozu vyberat svoje modely- maju cele spektrum moznosti.

janulik2008
31. okt 2023

Ak tie osoby dali súhlas tak nie je o čom. Neviem kvôli čomu pokutu by mali dostať

jesenzima
31. okt 2023

Podľa mna je to veľmi zaujímavé

pininka1
31. okt 2023

Je to hanba zasa pre Slovensko. Roky chodí ta výstava po celom svete a u nás dostanú pokutu??? Škoda ze nie sme takí prisni na pedofilnych kňazov, rozkradacov štátneho majetku a pod. Tu máme jedinečnú šancu vidieť niečo ku čomu sa väčšina nikdy nedostane, komu sa to hnusí nech ostane doma, nikto ho nenúti a my im dáme pokutu.....cele zle.

pribinak
31. okt 2023

Chytáme sa so synom. Cca 10 rokov dozadu som bola na veľké výstave human body v Inchebe a bolo zo veľmi poučné
Bola tam pasáž kde boli potraty a embrya, zo naozaj nie je pre každého, ale sprievodca vopred upozornil že o com bude tato pasáž a kto neché tak nešiel

Akože nerozumiem tejto pokute, ale hlavná vec, že nejaký premotivovany úradník je spokojný

svetlonos
31. okt 2023

Ja mám od zaciatku problem uveriť, ze vsetci dali suhlas a vsetko bolo "spravne". Ked som to prvy krat pocula a videla foto v novinach, az ma hrôzou striaslo. On ten papier vela znesie a ten mrtvy sa už neozve, ak by to pravda nebola.
Tiež si myslim, ze by mohli vytvorit modely a nie používat skutočné telá. V takom pripade by som na vystavu velmi rada išla, veď je to urcite perfektne náučné.
A ta pokuta? Tiez suhlasim s nazorom vyssie, ze by sa radsej mali zamerat trestanim ostatnych parchantov ako uz niekto napisal.

janinah
31. okt 2023

@vevesh nedali,nie všetci,čítala som o tom,ale nepamätám podrobnosti,ozvali sa nejakí pribuzni

janinah
31. okt 2023

@pininka1 žasnem kam tu ešte nepripletiete pedofilnych kňazov....
K výstave...dnes sú všelijaké iné možnosti dostať sa k úplne presnej anatomii,toto je zarábanie na ľudských pozostatkoch...a to píšem ako človek,ktorý prvú pitvu videl v 15.rokoch....

jana_eyre_2
31. okt 2023

Nebola som na nej, neplánujem ani ale nemám nič proti tomu.. určite to môže byť zaujímavé.. ak ľudia ktorí tam sú vystavení dali súhlas nevidím absolútne žiaden problém.. úplne bežne ľudia chodia pozerať na ľudské pozostatky z dôb minulých, v Brne sú vystavení mŕtvi mnísi, sú sprístupnené celé krypty mŕtvol a nikto sa nad tým nepohorsuje..

rebeka7501
31. okt 2023

Bola som na výstave 2 x v minulosti. Je to fascinujúce, ako človek vyzerá z vnútra. Komu sa hnusí, nech nejde.
A čo sa týka pokuty, na SK nič prekvapivé ale bohužiaľ smutné. Pred inými a horšími vecami "úradníci" zatvárajú oči.
Dúfam, že si ju stihnem pozrieť skôr ako ju zrušia.

vevesh
31. okt 2023

@janinah zivotnost exponatov je tusim 2-3 roky, ak som si to dobre zapametala, takze v sucasnosti su tam naozaj iba ti, ktori ten suhlas dali.

pininka1
31. okt 2023

@janinah no každý má morálnu latku nastavenú inak a pre mňa je toto rozhodne oveľa väčší problém ako náučná výstava a keby sa človek aj neviem ako a kde chcel pozerať, reálne veci okrem pitevne a podobnej výstavy neuvidí. A ja žasnem ze žena sa pozastaví na pedofilnych knazoch.

bloger
31. okt 2023

Legálna definícia: Kto zneužije alebo zneuctí mŕtveho, alebo neoprávnene vykoná exhumáciu ľudských ostatkov, alebo svojvoľne odníme z pohrebiska ľudské ostatky, alebo nakladá s ľudskými ostatkami v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až na tri roky. Tak tá pokuta je v postate nič.

dominikamacakova
31. okt 2023

Bola som tam a miestami to bolo 🤢 aj keď zaujímavé... Neviem či by som tam išla zase a to nie som žiadna konzerva. Môj priateľ mal dva týždne depresie keď videl embrya v zaváraninových fľašiach. K tým embryam som ja ani nešla....

janinah
31. okt 2023

@dominikamacakova preboha to sa nerozpakovali tam dať pre laickych zvedavcov aj embrya? Kam až človek zájde v honbe za senzáciou....asi by zvedavci inak pozerali.ak ty to embryjko bolo ich...ani po smrti nema pokoja.ktory mu s úctou náleží...nemám slov

vevesh
31. okt 2023

@dominikamacakova
@janinah moje deti tie embrya fascinovali a nazorne videli, aky maly bol ich maly surodenec predcasniatko (26tt). A nazorne videli vyvoj dietat mesiac po mesiaci, kedze cez brucho a na ultzv to nevidno. A este raz- je to vsetko so suhlasom, cize aj tie embrya ziskali zo suhlasom rodicov. Ak samotni rodicia nie su proti tomu, tak nevidim dovod sa nad tym pohorsovat. A myslim, ze je to vzdy lepsie ako odhodeny biologicky odpad alebo na vyskumy- kde si suhlas rodicov ani nepytaju.

domkakvet
31. okt 2023

Nepremyslala som nad tym, myslim ze na jednej strane je to velmi naucne, no na druhej, kto vie ci dali suhlas a je to v podstate zneuctenie, tak tazko povedat.

dominikamacakova
31. okt 2023

@janinah je to podľa mňa cez čiaru a nevhodné pre citlivé povahy...
@vevesh myslím si, že deťom by stačila aj maketa, alebo obrázok

loliki
31. okt 2023

@vevesh Ináč sa na to embryo díva dieťa a ináč žena, ktorá o také dieťa prišla. To samotné embryo súhlas určite nedalo na nič. A nechápem matku, ktorá na toto súhlas dala. 26 tt? Ako vôbec získali súhlas od matky? Neviem si to predstaviť. Ani sa už nechcem ďalej nad tým zamýšľať.

vevesh
31. okt 2023

@dominikamacakova to si myslis ty. Na mojich som videla, ze obrazky boli odfajknute za par sekund a na tymto sa priamo zamyslali, aki velki ich surodneci boli, ked som potratila.

@loliki je pravda- ale kedze samotni rodicia dali suhlas, ja sa nad tym nezamyslam. Kedze sme o deti prisli v roznych tt plus predcasniatko, moje deti to fascinovalo to vidiet v skutocnosti, ake "male dieta" odislo do nebicka.

lienka.7
31. okt 2023

Ked neriešia potraty, riešia toto 🤦‍♀️

pininka1
31. okt 2023

@lienka.7 presne tak, kedy z ľudského tela prestaneme robiť niečo zle a skazene na čo sa nesmieme ani pozrieť??

jamimo
31. okt 2023

@loliki ja tomu napríklad rozumiem... Sú ženy, ktoré sú napriek bolestivej strate uvedomelé a vidia posolstvo svojho dieťatka pre budúce generácie medikov a medicínu, výskum práve v poskytnutí na takéto účely 🤷‍♀️ Možno na základe budúcich poznatkov pre záchranu 100 ďaľších detí❣️

loliki
31. okt 2023

@jamimo Nechcela som to už rozoberať. Niekde sú potraty povolené až skoro do pôrodu. Ak žena potratí vytúžené dieťa, tak to vždy bolí a neviem si predstaviť takúto "uvedomelú" ženu. Nechajme to tak. Každý nech si myslí, čo chce. Ja to nechcem vidieť.

jamimo
1. nov 2023

@loliki v poriadku, nemusíme to rozoberať. Len som vyjadrila svoj názor, že to môže byť vnímané aj z iného pohľadu, emócie... napr. V slabosti je Sila.
Dobrú noc.

Strana
z2