icon

Aký máte skúsenosť s darčekmi pre dôchodcov?

17. nov 2024

Aky mate nazor/skusenost s darcekmi pre neznamych dochodcoch? - Kolko lasky sa zmesti do krabice od topanok

zobaka
17. nov 2024

@adrianap83 presne o tom pisem, ze asi ich uz maju vela, ked sa rozdavaju len tak, alebo to maju zle vyriesene, ze nekontaktuju institucie, kde by boli uzitocnejsie

44janica44
17. nov 2024

Zúčastňujeme sa a už pár krát som na ich fb stránke videla fotky s odovzdaním krabíc co sme dali my. ( neskutocna radost obdarovanych a aj nasa)....
Myšlienka je krásna a ak ma niekto zle skúsenosti tak je ho o zlyhaní jednotlivcov.
keď som pracovala na obecnom úrade sa vyzbieralo viac krabíc tak cca 20 ich doniesli na úrad a zamestnankyne rozmýšľali komu odovzdať komu sa to najviac hodí a tiež boli foto z odovzdávania zverejnené. Čiže je to o tom ako sa k tomu postavia ľudia čo organizujú darovanie zvyšných krabíc co sa yz "nezmestia" do domovov dôchodcov....

tiezjedna
17. nov 2024

...pre neznámych "dôchodcov"!!!
Ak úž nemáš úctu voči tým, ktorí sa snažia niekomu pomôcť, maj aspoň úctu voči rodnému jazyku, ty "dôchodcoch"🙄

adrianap83
17. nov 2024

@zobaka naposledy to bolo od chlapčeka z vedľajšej dediny. Tak asi sú také výmeny medzi starostami. Normálne rozmýšľam, že im pôjdem nahlásiť, že tento rok si neprosíme. Len oni to vzdy proste doniesli, zazvonili , dali do ruky a čau....

autor
17. nov 2024

@tiezjedna joj, tak some sa zasmiala, top komentar

sandrasstini
17. nov 2024

Ja sa zucastnujem vianocneho zazraku, kde si mozes vybrat konkretne zelanie, ktore si zadal sam senior, je tam xy zariadeni. To ci sa im to dostane ovsem realne neviem, dufam.
Co sa tyka tych krabic, min rok ich bolo velmi vela, ako kocky vyssid pisali a napr u nas po dedine ich rozdavali sice len dochodcom, ale aj takym co im nic nechyba. Sused dochodca na najnovsej x7 dostal krabicku 😀 takze no je to take
Ak ich to potesilo mne to nevadi, podstatne je aby sa usli najma tam kde urobia co najvacsiu radost

laurita285
17. nov 2024

@adrianap83 Myslíš si, že štandardný senior v domove dôchodcov alebo v hospici potrebuje lacnú deku z pepca a clever perníček? :D

Celé je to totálne na smiech, ľudia tam nabaľujú totálne haraburdy päťkorunové, zaplavujú planétu totálnymi vrakmi a po večeroch si na tom honkajú ako vylepšili tvrdými krekrami vianoce niekomu, kto nemá zuby.

zobaka
17. nov 2024

@laurita285 a este pridaju adresu, kde si myslia, ze im dochodca bude pisat

44janica44
17. nov 2024
44janica44
17. nov 2024

@laurita285
@zobaka

Foto z odovzdávania....vidíte o co tam ide?

Ste také....negatívne...
Sú ľudia vďační aj za ten clever pernicek.... nie každý z nich na to má.
A k adresam čítala som príbeh ze rodine napísal dedko co už nemá nikoho chcel odakovat a pravidelne si píšu odvtedy čiže aj to ma zmysel.

Netvrdím ze je všetko ružové iste sú tam zapojení aj jednotlivci co si robotu "odflaknu" ale netreba zatracovat celý projekt.

Na gro ľudí v domovoch ich rodiny kašlú alebo nemajú nikoho kto by im nejaký darček kúpil.

zobaka
17. nov 2024

@44janica44 tak by to malo byt, zial realita je aj ina, vidis vyssie, ze to dostavaju aj ludia, ktori na to nie su odkazani, ved to nie je zly projekt, ide len o to, kde sa tie balicky prerozdeluju

bubuska
17. nov 2024

Je to skvelá vec vymyslená pár ľuďmi pred pár rokmi a úžasne spropagovana, poznajú to už všetci. Keď sa niekomu nepáči, ma možnosť prospieť na iné zbierky a iné veci. Krabička sa neotvára ale zároveň sa aj odovzdáva nezatvorena čiže s vrchnákom, ktorý sa vie nadvihnut práve kvôli kontrole odovzdaných veci. Viete si totiž predstaviť čo niektorí ľudia vedia darovať. Som so istá že krabička urobí v DDS radosť. Ak to aj nevyužijú tak to posunu ďalej. Skvelá vec, skvelí ľudia čo to vymysleli pred siedmimi rokmi.

44janica44
17. nov 2024

@zobaka však píšem že zlyhávajú jednotlivci co je smutne kedze sa hlasia dobrovolnici sami.napr moje krabičky som videla komu išli na foto zodovzdavania...na úrad sme tiez dostali " zvyšné " a tam sa rozmyslalo komu dat....komu to pomôže...čiže sa nerozdali len tak hocikomu a presne tak by to malo fungovať všade.

sssss123
17. nov 2024

zapojím sa druhý rok, aj napriek tomu čo som ti tu prečítala

majocka04
17. nov 2024

@13uzivatelka11 Vianočný zázrak

em4life
17. nov 2024

@adrianap83 Presne to ma napadlo, ked som o tom rozmyslala. Ze predsa nie vsetci seniori su osameli, a to ani v DSS. Tiez som sa zapojila prvy rok, ale ked som videla ten pocet krabic v zbernom mieste, pochopila som, ze je to too much.

adrianap83
17. nov 2024

@laurita285 no ja neviem, že či to potrebujú v DSS, keď ten projekt vznikol, asi to ma nejaký význam u nich. Aj keď verim, že ani tam nie sú len osamelí dôchodcovia. Tak čo mám s tým podľa Teba robiť? Našim prinesú nepotrebné veci, nad ktorými len gúľame očami. Jedine ma napadlo, že to nahlásiť, že nechceme. Možno nebudem sama a dôjde im, že sú to aj zbytočne akcie, pre niekoho. Lebo ci kúpia lacnú deku, alebo keksy, stoji to čas , peniaze , námahu a výsledok nič moc...no, súhlasím s Tebou.

lol2219
17. nov 2024

mne sa to velmi paci. A mam to dokonca aj z druhej stany - babka je v domove (silny alzhaimer). Casto ju bravame domov, bola samozrejme aj minule Vianoce s nami. V domove dostala krabicku a tesila sa z nej ako male dieta. Este snad aj viac ako z darcekov od nas 🙂
Dalsou a dalsou vecou z krabicky mala stale vacsi usmev.. bolo to fakt krasne sledovat..
A to je clovek, ktory milujucu rodinu ma.. ako to teda musia prezivat ti, ktori ju nemaju..
za mna krasne!! Urcite sa zapojim aj tento rok

cacianka
18. nov 2024

... U nás v nemocnici dostali škatule pacienti, aj vo veku pod 50r, Holt niekde zostali, nemali komu rozdať ...

simca06022011
18. nov 2024

Ja osobne sa tohto nezucastnujem, mna odraduje uz to ze "otvorenu" krabicu mam dat, podla mna to kludne prejde si triedenim :DD Ja mam proste "doveru" voci ludom:DDD
Tiez ked je toho tolko, pochybujem ze sa ot dostane kam ma, a je to vonkoncom neosobne, radsej pomozem fakt bezdomovcovi.
Dcera robi krabice v skole, viac deti sa posklada na jednu.. a tak.

majka35
18. nov 2024

@zobaka presne, ako píšeš, osobne som bola svedkom toho, ako sa pár rokov dostávali do nesprávnych rúk a tí, ktorí tie krabice dostali, si to vôbec nevážili, práve naopak, vysmievali sa z obsahu

majka35
18. nov 2024

Dlho som s dcérami balila krabice pre seniorov, ale po týchto skúsenostiach to už nerobím

catherinah
18. nov 2024

Netušila som to, som sklamaná. Dávala som si naozaj záležať, ale ze to takto končí.... 😕

zuzudrnda
18. nov 2024

Zapojili sme sa raz aj do tejto výzvy, ale viackrát do tejto https://www.vianocnyzazrak.sk/. Je adresnejsia, konkrétny človek a konkrétne prianie.

petraa2022
18. nov 2024

Ja myslim, ze je to dobra vec👌

vreckovka2
18. nov 2024

Raz som robila v ramci tejto vyzvy, ale pride mi to neadresne. Mala som problem aku velkost ponoziek, aku sladkost, ci vobec moze ten clovek sladke, co to dostane. Zapajam sa radsej do vianocneho zazraku. Vyberam si DD blizko pri nas. Ale aj v tom vianocnom zazraku mi vadia zelania napr. mobil, lebo ma velku rodinu a rad jej vola. Mozno by sa ta velka rodina mohla zlozit na mobil. A niekto by radsej kupil dar niekomu,kto naozaj nikoho nema, alebo ma malu rodinu, ktora sa nema ako zlozit, lebo vobec nema peniaze. Aj ked, mozno ani ta velka rodina nema tolko penazi na mobil. Neviem no. Ja si totiz potom predstavim deti, ktore nedostanu na vianoce nic a su radi, ze budu vecerat chlieb s mastou.

stankadu
18. nov 2024

My sme presli radšej na projekt Vianočný zázrak. Je to pre konkrétneho seniora a jeho konkrétne žalanie. Robili sme s deťmi aj krabičky, ale keď mi kamoška rozprávala, že seniori sú z toho neni moc nadšení, lebo každý rok dostanú prakticky to isté, tak sme prestali.

mnamko
19. nov 2024

Ja robím v súkromnom domove dôchodcov,ale fakt neviem co by ich potešilo,ked oni vlastne nic nepotrebujú

pomoni
19. nov 2024

Ku krabickam … pekná pôvodná myšlienka, len sa to začalo vymykať a míňať účelu, preto majú niektorí k tomu /ako vidno v komentoch /aj oprávnený negatívny postoj/. Pracujem v soc.zariadeni a mám na starosti tieto charitatívne projekty. Ťažko paušalizovať komu áno, komu nie…kto nepracuje so starkými, ťažšie chápe. My mame takmer 100ku klientov, a vždy dostane krabičku každý /boli roky keď aj po 2 - čo mi naozaj prislo zbytočné/. Ale tak, keď bolo toho veľa, museli rozdať. Tento rok nam prišli upravené zmluvné podmienky, a každý subjekt sa zaviazal, že môže prijať krabicky len od 1 koordinátora - čo schvaľujem. A taktiež /uz min rok to tak bolo/, krabicky prišli “zapečatené”, čiže nedalo sa ich otvárať, ako tu niekto písal nedajbože vyberať veci, a teda ani skontrolovať - za dodržaný a bezpečný obsah je už zodpovedný koordinátor. Tak verím, že si projekt napraví reputáciu. Aj keď by sa možno mal zmeniť názov z “lásky” na radosť. Niektorí /aj u nás/ to skutočne nepotrebujú, ale na druhej strane zase vzájomná a medzi ľudmi prirodzená závisť, keby niekto dostal a niekto nie by tiež nerobilo dobrú atmosféru medzi klientmi. A zase pravdaže sú aj takí, ktorí sú naozaj vďační hoci aj za ten “clever perník”….
Druhy spomínaný projekt je Vianočný zazrak, ako tu už bol priložený link. Je to adresný projekt určený pre tých, ktorí sú osameli, prip s nimi rodina neudržiava žiaden kontakt. Ide, resp malo by ísť o priania konkrétnych vybraných klientov, ktoré si želajú a ktoré im urobia radosť. Zo zoznamu sa dá vybrat bud zatriedenie vo vašej blízkosti, prip kohokoľvek chcete a vyberáte si podľa prianí pre vás finančne dostupných. Je to anonymné - obdarovani majú zverejnené len krstné meno a prvé dve písmenka z priezviska , darca môže pri výbere darčeka svoje meno zverejniť /a u nás samozrejmosť, ak je záujem o odovzdanie darčeka osobne nie je problém/. Projekt bude spustený za pár dni. Takze kto chce pomôcť adresne, pri tomto projekte je príležitosť a istota že darček sa dostane konkrétnemu, vami vybranému obdarovanému, tesne v predvianočnom case. A hlavne - aspon by to tak malo byt, dostane to, čo si želá, nie povinne dodržaný zoznam veci v krabičke, aj keď s dobrým úmyslom.
Každopádne neodsudzujem ani krabickovy projekt, len verím že sa poučili z minulosti…lebo ľudí odradí snaha niekoho potešiť, a gesto pomáhať

marsmykkok
20. nov 2024

@pomoni k vianočnému zázraku mám len jednu výčitku a to, že stále nie je spustený. Až od 24.11. A teda neviem či pracujúca rodina má v tomto čase najväčšieho predvianočného zhonu čas čítať želania, vybrať, nakupovať v preplnených obchodoch kde strávia viac času ako obvykle a odoslať. Mohli by to spustiť aspoň od 2.11 napríklad.