Aký ocot používate namiesto aviváže?

firinmahlazor
25. feb 2014

Zdravím, chcem namiesto aviváže používať ocot (250ml + 250ml vody + 10 kvapiek esenciálneho oleja) ale neviem aký použiť. Skoro všetky totiž obsahujú farbivo karamel a bojím sa, že prádlu to moc neprospeje. Aký konkrétne vy používate?

mamainprogress
25. feb 2014

Neviem, naco ocot? Ja davam len esenciu s vodou, cca 10-15 kvapiek a pekne to citit po tej silici.

mimla
25. feb 2014

Ocot sa používa na zjemnenie, nie na vôňu. Ocot žiadnu vôňu, (ani smrad) nezanecháva. Nie je ho cítiť. Aspon u nás nie. Ja kupujem obyčaný kvasný ocot. Dávam viac ako sa doporučuje, teda 1 lyžica. Ja dám 2 lyžice na jedno pranie. Kvasný ocot mi zatiaľ žiadne škvrny nezanechal. Ten istý dávam raz za čas aj do umývačky, do konvice a občas v ňom nechám aj sprchovú hlavicu ponorenú cez noc.

micha1979
25. feb 2014

@mimla Ahoj, do umyvacky ho davas ako? ked umyva riad alebo kam ho nalejes? vopred dakujem za odpved 🙂

macocha
25. feb 2014

Aj ja obyčajný kvasný liehový... a lacný z nemenovaného reťazca 😀 😀 lebo mi pripadal menej farbený ako značkový od slovenského výrobcu. Neboj, ten karamel bielizni neublíži, je to zanedbateľné množstvo ktoré sa ešte zriedi vodou v pračke.

@mamainprogress to záleží od tvrdosti vody. Ak máš mäkkú, ocot ozaj netreba. 🙂 Mne bez octu všetko stvrdne a malá sa sťažuje, že starká vie lepšie oprať, má to od nej mäkšie (no lebo používa aviváž, že áno...) 😝

adusat
25. feb 2014

To len tak malo by sa malo davat octu? ze jedna lyzica,dve? ja davam ten dielik co je na avivaz plny octu,cize je tam niekolko lyzic 🙂 a nikdy nic nebolo na pradle , ani nesmrdelo.. ja davam kvoli ekzemu...

mimla
25. feb 2014

@micha1979 Naprázdno pustím umývačku na čo najyššiu teplotu a vylejem tam polku fľaše, prípadne, keď mám blbý pocit, tak aj celú. Dám to len tak voľne do priestoru umývačky. Existujú aj špeciálne na to vymyslené prípravky, ale keď ten ocot mám doma a je taký všestraný. Aj gauč sa tým dá čistiť: voda:ocot - 1:1 a špongiou vyčistím. Keď uschne ešte povysávam. Dajú sa tým aj kovové časti čistiť. Tie sa čistia handričkou dosucha.

firinmahlazor
autor
25. feb 2014

Máme stredne tvrdú vodu, tak preto ocot, na vôňu do toho pridám tie vonné oleje. Len niektorý odporúčajú použiť vinný biely , práve preto, lebo neobsahuje farbivo.

mimla
25. feb 2014

@adusat Tak radila babka :D že jedna lyžica. Niekedy aj mne ruka ujde a dám viac, ale ani pach, ani farbivo sa nijak neprejavilo.

micha1979
25. feb 2014

@mimla dakujem vyskusam. 🙂

ichbinich
25. feb 2014

@firinmahlazor: Dakujem za temu 😀 Presne to som sa ja sama seba pytala. A este jedna vdaka za "recept", to asi risknem vyskusat. Doteraz som sa toho bala, lebo ja to najma v hotelovom pradle vzdy citim, ked tam leju ocot a to je pre mna bleee.
Inak ocot na zasmradene uteraky a pradlo je super: oprat najprv na maximalnej teplote, ktoru to pradlo prezije, s asi 250ml octu, potom po skonceni programu to iste s asi 125ml sody a uteraky nesmrdia! Funguje aj na rifle, tie tiez prezili 60°C. Prasok sa uz nedava.

Tak uz si len vybrat esenciu a mozem to risknut 😉

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
firinmahlazor
autor
25. feb 2014

Normálne do nádobky na aviváž, ten recept čo som dal sa odporúča 2 lyžice na pranie. Oleje podľa toho, čo ti vonia.

leanny
25. feb 2014

@firinmahlazor @mamainprogress Môžem sa opýtať na tie esenciálne oleje? Používajú sa namiesto aviváže? Kvôli vôni? Alebo vyberáte aj podľa terapeutických účinkov? Vedeli by ste mi, prosím, odporučiť oleje, prípadne stránku odkiaľ objednávate? Ďakujem 🙂

firinmahlazor
autor
25. feb 2014

http://bocianiehniezdo.conetix.sk/content/krasn... Tu sú nejaké obkeci k tým olejom, ja som to ešte neskúšal, chystám sa, preto som sa pýtal na ten ocot :D. Ale čo čítam, funguje to veľa ľudom.

mamainprogress
25. feb 2014

@leanny kvoli voni, davam hlavne na postelne pradlo tea tree alebo pomaranc, tiez do uterakov tea tree a na pradlo nie stale ale vacsinou levandulu alebo tea tree co mam poruke. Kupujem v bio obchode su to take male flasticky.

gabikaadam
25. feb 2014

Ahoj, ja používam klasický kvasný ocot a nalejem ho tam toľko, koľko by malo ísť aviváže, čiže po čiaročku.A
pridať môžeš tea tree oil.

leanny
25. feb 2014

@mamainprogress Ďakujem, určiete vyskúšam.

vladka82
25. feb 2014

Super tema.Zase som sa nieco nove dozvedela,lebo o tomto pocujem prvy krat.Len ma napadlo,tie oleje su mastne a nezostane aj to pradlo potom mastne?

jojka120
28. feb 2014

super, ja som to uz z octom skusila, ale uteraky boli riadne tvrde ☹ .... urobila som daco zle? a aj mna napadlo, ci tie oleje nezanechaju mastne flaky...