Aljašský malamut - skúsenosti

31. mar 2023

Mužovi staršia kolegyňa má sučku aljašského malamuta, má 2,5 roka. Zaobstaral si ju jej nebohý manžel. Stará pani odchádza do dôchodku a tým aj žiť k dcére do UK aby mohla by s vnúčencami. Tak si psíka so sebou vziať nemôže. Nemám veľa.skúsenosti .s touto trasou, naposledy sme mali hnedočierneho pouličného miešanca. Aké máte skúsenosti s touto trasou?

pribinak
31. mar 2023

Veľký pes = veľa pohybu, ideálne dlhé trasy

ukulela
31. mar 2023

v byte? snad nie. malamut je pracovne plemeno, potrebuje aktivitu.

floki1994
31. mar 2023

My sme ho mali 🙂 prekrasny mudry pes ktoremu sa ale treba vela venovat...potrebuje vybeh, pozornost ale to kazdy psik..samozrejme vacsie plemeno cize aj strava je nakladnejsia a to hlavne ak mu chcete dopriat kvalitu co potrebuje 🙂 ale tak ti poviem stoji to za to je to velmi dobry partak 🥰

syslik81
31. mar 2023

tak ak ma 2 a pol uz ma ako taku povahu .. nech ti povedia aky je - su vodcovia smecky -alfa samci-ty sa tazko vychovavaju a potom maznacikov .. kadopadne potrebuje vela pohybu veeeelmi vela pohybu aby sa unavil vezmi si aky mali povod a na co boli vyslachteny a to stale maju v krvi .. no ak s mu budes venovat a mat nanho cas neolutujes .. no ak len na dvor na strazenie a tym to hasne tak radsej nie

btus
31. mar 2023

Keby chcela, tak psíka do UK si zobrať môže. Ale asi jej dcéra nechce. Ale k povahe - tak ako píšu - je to pracovné plemeno. Potrebuje veľa behať, chodiť. Ak chodíte behávať - pripnúť na pás a behať s ním ak chodíte na bicykel - pripnúť na bicykel a ísť s ním ( ale len do teploty cca 17°C. ) Keď je teplo, .sú to lenivé psy, lebo im je teplo. Takže v lete sú na najchladnejšom mieste na dvore - byte a sú také zdochlinky. Môžete ho mať aj v byte - my sme m,ali samojeda v byte. Ale každý deň cca 10 km vychádzky. Odporúčam obrátiť sa na klulb severskch plemien, kde vám lepšie poradia. Ja píšem len so skúsenosti so samojedom - tiež prac. plemeno, ale inej povahy. A malamut je veľký pes, má svoju hlavu a povahu. Na to treba brať ohľad.

taty
31. mar 2023

Ja mám husky, všetko rovnaké ako pri malamutoch len husky je menší . Ak si zmierená
že budú všade chlpy a keď presrsti tak je to peklo , chlpy úplne ale fakt úplne všade a veľa . No a veľa pohybu potrebuje. Veľkosť pre mňa ok su aj väčšie plemená. Ja napríklad radšej severana ako čivavu.

mufka1
31. mar 2023

Ahoj tak môj svokor ma malamuta
Je to pes len do domu a na dvor .Je veľký,plzne strašne ,treba aby mal výbeh.Nas Endo Je u svokra od 3 a teraz bude mať na jeseň 10r .Je to salamista,jedine co si vie ustrážiť Je jeho miska 😁😁inak je to kľudne plemeno ,má veľmi rád deti ,je to taky slon v porceláne🤣 upne ma v paži domáce zvieratá. Naš Endo je lenoch problém je ,že v lete sa veľmi ťažko ochladzuje hľadá stále kde môže si ľahnúť do tieňa v zime nás Endo lenosi v snehu ale keď mu je zima nacpe sa svokrovi do garáž tam ma madrac a tam spi.Vela hľadá spoločnosť majiteľa. Jedine mínus je musí sa vycesavat a nemôžeš ho použiť ako strážneho psa teda aspoň nášho 😁😁ale inak veľmi dobre plemeno nemám k nemu žiadne negatívne slová.

zuzubb007
31. mar 2023

Pes na zahradu, do bytu v ziadnom pripade to by bolo tyranie pre psa, dlhe prechadzky tak 2 x po polhodinke aspon 😁

zuzanka.zuzu
31. mar 2023

v lete mu je v SR iste fajnovo 👍

colsami
31. mar 2023

Je to krasny pes a narocne plemeno. Narocne vo vsetkych smeroch, tieto severske plemena su tazsie povahy. Takze pozor na to. Nejde len o to so psom ist dlhu prechadzku. Ide o to ZAMESTNAT ho. Ak bude zamestnany, nebude sa nudit a bude to dorby pes. Ak pes nebude mat zamestnanu hlavu, budete s nim mat trampoty. Pardon za uprimnost. Je ten pes realne vychovany? Reguje dobre na ludi, deti, stresove situacie, ako reaguje na ine psy, zvierata, samotu, atd...? To vsetko su velmi dolezite otazky. A podla toho sa rozhodovat co so psom a nech ma hlavne domov, kde sa nebude trapit on ani majitelia.

btus
31. mar 2023

@taty severania sú naj 🙂

btus
31. mar 2023

@zuzubb007 polhodina iba chôdze je málo. Ak je pes v byte, neznamená to, že sa musí mať zle. Poznám veľa ľudí, ktorí majú psa na záhrade ale na vychádzky s ním nejdu - veď načo, je na záhrade. :( Takže ten pes v byte má viacej vychádzok ako ten z dvora. Je to len o majiteľovi, ako sa o psa stará.

zuzubb007
31. mar 2023

@btus ano to s tebou uplne suhlasim, u nas maju vsetci v domoch psa a asi tak 5 % chodi na prechadzku, uplne nemam pre to pochopenie, ja chodim zo psom aj napriek tomu, ze je na zahrade, proste to potrebuje psik

cecilia29
31. mar 2023

Skus zistiť ako reaguje to plemeno na ľudí. Sestra ma kríženca húsky a kaukazaka a ten je dosť agresívny na cudzích mužov, aj mimo dvora - ale.najma ak citi alkohol, Rovnako na psov samcov. Ženy, deti a domáce zvieratá ma potrebu ochraňovať. Ale je to nas. Na FB sa skus pridať do skupiny, kde sú majitelia týchto psov a určite ti povedia viac. Mňa by teda zaujímalo to správanie k iným ľuďom a zvieratám.

ninka123
31. mar 2023

@zuzubb007 aspoň niekto ma chápe, u nás na dedine na mňa kukajú ako na blbca, že venčím psa, kt.má k dispozícii veľký dvor 😄

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
31. mar 2023

@btus netuším ako sa prepravuje pes autobusom do UK ani to či jej dcéra s mužom a tromi deťmi býva v malom byte či majú domáce zviera ktoré nestrpí vo svojom okolí ,,votrelca. Viem iba to že stará pani má dve možnosti buď daruje alebo predá psa niekomu možno ešte útulok ona by dala dalo do dobrých rúk

autor
31. mar 2023

@colsami psa som videla iba na foto, viem že pani mala aj staršiu mačku, s tou nemal pes problém. Neverím že ísť si po psa a zobrať si ho bez spoznania je dobré riešenie.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
31. mar 2023

@estrella5 veď to nebude z večera do rána, pani teraz ide požiadať o dôchodok. Také priznanie dôchodku trvá aj 3-4 mesiace.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lb1984
1. apr 2023

Mame 8 ročného malamuta. Je to najlepšie plemeno na svete - mali sme/mame rasu čau čau, pitbull, Yorka, shitzu, miesanca labradora. Ak nieste typy do prírody nešla by som do tohto plemena. Nie je to ani tak o vyblazneni ale o vašom majetku. Znesie byť aj sam, ale vtedy trpí. A to vlastnej skusenosti viem ze keď sa nudí tak ničí veci. Miluje akúkoľvek spoločnosť deti, cudzích ludi a pozornosť. V živote nikomu vedome neublíži, je to partak. Tiež chcem ale napísať ze malamut nieje husky, ten je neposedny aktívny oproti nemu je malamut lenivec, tiež ma oproti husky výhodu ze mu stačí menej aktivít. Ono to je dané aj tým ze husky je na rýchlosť a malamut na vytrvalosť.

20erika07
1. apr 2023

Ist si po psa a vziat si ho bez poznania - neviete ho ist dovtedy kuk? Vziat ho na prechadzku, sledovať kus jeho rezim, reakcie a tak proste spoznat sa kusok?

autor
1. apr 2023

@20erika07 aj to tak plánujeme, ak mužovi prikývnem na toho psa. Ale odrádza má veľkosť psa aj to že v momentoch píšete že potrebuje 10 km venčiť a ešte aj psychicky unaviť. Ako to robíte?
Muž robí na smeny, ak má rannú odchádza po štvrtej ráno, po šichte berie domov deti zo škôlky, z družiny, ide do obchodu ak treba , prichádza domov medzi 15:30-16:00 naje sa porobí niečo okolo domu alebo varí a po siedmej už spí. Ak má poobednú ráno berie deti , dačo porobí a po 12:00 odchádza do roboty, prichádza domov medzi 22:00-22:30. Ja mám 2 čiastočne úväzky, aby som aby som stíhala všetko okolo detí.Dva krát 10-15min.venčenia ok cez víkend aj viac, ale toľko čo píšete je u mňa nereálne.

colsami
1. apr 2023

Aj 10 km je prenho nic...
Presne podla toho co pises, by som si psa nebrala a vobec na to muzovi neprikyvla. Budete sa trapit aj vasa rodinka aj pes. Absolutne nanho nemate cas v momentalnom programe vasho zivota. Mozno ked budu decka vacsie alebo sa vam inak upravit praca, bude cas aj na psika. Ale takto si fakt len vyrazne skomplikujete zivot, nesplaste sa prosim.

Skuste rozhodit siete, psika pozdielat na internet a isto ak je to vychovnay dobry pes, najde sa niekto vhodny prenho.

laurita285
1. apr 2023

Malamut a husky nie je vhodný ani na záhradu, však on potrebuje denne tak 20-50kilometrov a nie tie obsraté (doslova) 700m2 záhradôčky, kde ešte na polovicu ísť nemôže lebo tam je pestovaný trávnik a priestory na grilovačku.

lb1984
1. apr 2023

Tak nás určite neide 10 km denne ved by ma šľak trafil 🤣 miluje turistiku ale stačilo ho zobrať raz na 3 dňový pochod cergovom a keď som po neho prišla autom rozbeh nie ku mne ale ku autu a týždeň dospaval. Áno ak je pes zvyknutý tahat, chodiť turistikovat denne na 10 km tak áno. Ale ak vezmeš dospelého psa ktorý väčšinu života strávil na záhrade alebo v byte ver tomu ze 10 km nepotrebuje. Naš ma teraz osem. Keď bol mladý tak sa ťahal jak blazen myslím prve 1-2 roky. Po 3 rokoch udrelo a do kopca keď ide ho musíš pomaly kopať do zadku aký je KO. Detto ide teraz na stanovacku a týždeň dospava. Príde k nemu na návštevu jeho kamoš (poľovnícke plemeno) a po pol hodine už je vyvaleny na terase. Už je dôchodca. Veľké a tazke plemená psov starnú rýchlejšie, rýchlejšie sa im opotrebuju kĺby, sú nemotornejsie. Ako som písala za mňa ak nieje zvyknutý na pochody tých prechádzok by som sa nebála. Skôr u malamuta je top pozornosť. Nikdy by som si toho psa nevzala ak by som mu nezabezpecila pozornosť. Tí psy potom chradnu. Vidím to na mojom ale akonáhle ma okolo seba ruch je ako malé stena. ❤❤❤ a tiež ak nemáte volne financie určite do veľkého psa nechoďte. Prve roky sa to dá ale keď prídu na rad kĺby ci iné problémy extrémne to ide do penazi.

danica2711
1. apr 2023

@mufka1 pekný popis malamuta, inak nielen váš nestráži, žiadny severan nestráži. Raz mi jeden chovateľ severských psov rozprával, že má v chovnej stanici 40 severských psov a 2 vlčiakov, aby strážili tých severanov

btus
1. apr 2023

@zuzubb007 aj my ývame už na lazoch, ale so psíkmi chodíme každý deň. min 4 - 6 km chodza alebo beh. Niekedy cez víkend len dlhá chodza . Ale našťastie sa nikto nadd tým nepozastavuje. Ten pes proste po záhrade behať nebude. A človek aspoň príde pri vychádzke na iné myslienky. A urobí aj niečo pre svoje zdravie 🙂

btus
1. apr 2023

škoda. Ale klub severských plemien má takú možnosť - rescue. Vedia sa postarať o psíka. Nech im skúsi zavolať. A ak je s papiermi tak nejaký chovateľ si ho s radosťou vezme. (dúfam, že je )