Auto pre začiatočníka

miusinka3
23. sep 2023

Poradí niekto aké auto pre začiatočníka? na jazdu hlavne v meste ale aj mimo.

patka06
23. sep 2023

Vyberala by som niečo menšie, aby sa ľahko parkovalo a s automatickou prevodovkou
napr. Toyota Yaris je fajn

skeblicka77
23. sep 2023

@patka06 ja by som zasa automat pre začiatočníka eee.
@miusinka3 ja som začínala na fabii a stačilo

minimilan
23. sep 2023

@miusinka3 je jedno ake auto, hlavne jazdit, jazdit, jazdit. 😊
Ja som zacinala s peugeot 307 (manual benzin) a bola som hotova, ked mi zdochlo na krizovatke miliontykrat.. potom som jazdila vela aut - manualov a automatov a nelutujem ziadny stres z pociatocnych zdochnutych motorov. Sadnem do manualu, idem. Sadnem do automatu, idem. Ak sa naucis vylucne na automate, uz nikdy nesadnes do manualu a budes tvrdit ze automat je top. Aj ked skutocne soferske “schopnosti” ziskas v aute bez kdejakych bezpectnostnych systemov, podpory riadenia a autopilotov. Nech sa rozhodnes akokolvek, prajem ti vela stastnych km . 👍

majlo1234
23. sep 2023

Hocake auto s parkovacimi senzormi/kamerou a automatom, na ulahcenie soferovania a bez stresu zo zdochnutia v krizovatke

lenka7477
23. sep 2023

pripájam sa k názoru - malé auto
a nechápem, prečo chcú všetci automatickú prevodovku - človek začiatočník si to všetko má prejsť , cit na pedále , zaberanie spojky ... nie hneď hups automat ...

beata_k
23. sep 2023

@miusinka3 Male s manualnou prevodovkou. Nie je problem prejst z manualnu na automat. Ale z prejst z automatu na manual...nepohnes sa z miesta.

sissy27
23. sep 2023

@miusinka3 ak chces konkretne auto, tak napis aj financny limit. Suhlasim s tym, ze nieco mensie, ak prevazne do mesta tak bude vhodnejsi benzin a tiez sa priklanam k manualnej prevodovke. Automat z teba sofera nespravi, skor ti doda falosny pocit istoty, ze si dobry sofer. Ja hovorim, ze automat by mal byt za odmenu pre tych, ktori maju odjazdene a vedia auto dobre ovladat, nie pre tych, ktori jazdit nevedia. A nebudes tak limitovana pri vybere auta ani do buducnosti.

yelena159
23. sep 2023

@sissy27 To som zvedavá, ja si tiež hľadám nejaké auto. Povedzme 8500 eur.

yelena159
23. sep 2023

@miusinka3 Hyundai i20 alebo ix20, Suzuki Swift, Toyota Yaris, Škoda Fabia, VW Golf alebo Polo. Renaulty, Citroeny, Opely, Peugeoty, Dacie neodporúčam.

minimilan
23. sep 2023

@majlo1234 🤣 joooj smejem sa, ako kazdy poradi podla seba. A ked si nebude moct dovolit auto so vsetkymi tymi systemami? Zvykne si na cuvaciu kameru a vymeni za auto bez kamery a hned do dakoho nacuva.. Ja som mala na aute, ze sa mi automaticky stlmila hudba pri cuvani. Vymenili sme auto a hudba sa nestisila… ano, priznavam, cuvla som do stlpa 😆 ale celkovo, ak ides z lepsieho do horsieho, tazko sa zvyka… Mala som kufor s automatickym otvaranim a pri vymene auta som nadavala, ked som s deckom na rukach musela otvarat kufor manualne. Teraz mam kufor, co sa otvori pohybom nohy, alebo zamkne dotykom prsta, co pojde sam, ak si zadam v gps adresu, autopilotom, ale ucila som sa na manualne benzinovej 307 a posadte ma do renaul clia a pojdem aj na kraj sveta. Budem nadavat, ze kufor musim otvorit ja, alebo ze auto nezaparkuje za mna, ale sadnem, zaradim 1,2,3,4,5 a pojdem. Ostatne nemusi byt, ak nemas vela penazi.
Niekedy mam pocit, ze takto vyzera nas stat. Kazdy chce byt hned minimalne riaditelom planety a hovno vie o jeho fungovani. Chod od zaciatku, od upratovacky, cez manazera az po riaditela a budes skvelym soferom, skvelym clovekom. Nie produktom, ktory nevie nic o tom, ake to cele je.
Trosku odbocim, ale pracovala som v zaujimavej sfere, kde nado mnou boli teoreticky manazeri. Ich ulohou bolo menezovat, ako produkty vyzeraju a ako su usporiadane. V ich teorii bolo vsetko ako stvorene na predaj 🤣 a v realite sa konkretne produkty ani nevmestili do daneho miesta v stojane v predajni. Ked som ich nato upozornila, tyzden riesili, ako je to mozne! Ved mali taku uzasnu strategiu. 😆 Keby si vo svojej kariere skusili aj moje miesto, nikdy by ich ani nenapadlo umiestnit dany produkt na konkretne miesto.
Ked sa naucis jazdit manual, vzdy si donho bez stresu budes vediet kedykolvek sadnut. Nauc sa jadit automat, s autopilotom, s cuvacimi kamerami a nikdy nezazijes ten pocit, ze ovladas auto ty a nie auto teba.
@miusinka3
Myslim, ze tuto temu si uz zakladala a pytala si sa konkretne na automat. Dostala si rady, ze automat je to naj, co kedy bolo vymyslene od ludi, ktori nemaju ani zakladne poznatky o rozdieloch medzi manualom a automatom. Ja ti opat poradim manual, lebo je rozdiel dat za pokazenu automaticku prevodovku 1300€ ako za manualnu 300€. Za mna manual. MANUAL! Ak nemas neobmedzene mnozstvo penazi, samozrejme. Ak mas neobmedzeny budget, tak kup BMW 530d xDrive Sedan, audi sQ7, volvo XC 90. Len potom nezabudni zakazdym vypinat start/stop, lebo ti odpali turbo alebo klukovy hriadel. Tento super system zas vymyslel nejaky teoretik. Mozno ich bolo viac, ale jedno je iste - zjavne nemali/nemaju auto a preto chcu poskodit vsetkym, ktori auta maju. 🤣

duunlo
23. sep 2023

Je jedno aku znacku si dnes kupis, kazdy model ma nejaky prieser a nieco tam zvykne odchadzat😅 Vyberaj podla toho v akom aute sa ti najlepsie sedi, ako ti pasuje po ergonomickej stranke, aky mas z neho vyhlad, pocit.

majlo1234
23. sep 2023

@minimilan otazka neznela, ako sa naucit soferovat na vsetkych moznych druhoch auta, ale poradit najlepsie auto pre zaciatocnika. A ako skusena soferka so mnou jadam suhlasis, ze ked autorke odpadne stres so zdochynanim motora, pohynanie v kopci, a ine talafatky, ktore pri novsich autach s automatom nemusi vobec riesit, bude sa moct lepsie sustredit na samotnu bezpecnu jazdu. Automas s kamerami ta neovlada, netusim, ako si to myslela, ale znie to absolutne od veci. Ja mam vodicak 15 rokov, najazdenych stovky tisic km, zacinala som na favorite a urcite by som ho neodporucala zaciatocnikovi ako zlaty gral soferovania

duunlo
23. sep 2023

@majlo1234 ked autorke ma privodit stres zdochynajuce auto, tak nech radsej ani nejazdi. To ju vystresuje aj “nasrdeny” vodic na krizovatke, ktory bude po nej trubit … zbytocne by si len ubrala roky zivota tym stresom🤣

minimilan
23. sep 2023

@majlo1234 jasne ze automat so vsetkymi systemami ta ovlada. Sedela si v takom aute? Ktore za teba napriklad prudko zabrzdi, lebo vypocita, ze nestihnes ubrzdit? Mam take auto, nepisem vymyslene pribehy. Automat je auto, ktore automaticky za teba rozhodne, na akom prevodovom stupni pojdes, lebo si ho automaticky zaradi. Vsetky moderne systemy, cidla v celnom okne, v spatnych zrkadlach, to vsetko rozmysla za teba. Otazka znela, ake auto pre zaciatocnika. Isto nie automat. A isto nie auto s kdejakymi senzormi. Ano, ulahci to vsetko, ale nenauci zaklad.

majlo1234
23. sep 2023

@duunlo teba by to nevystresovalo, keby ti zdochlo v strede preplnenej krizovatky? Ved je to normalne, chces sa rychlo odpratat a bam, nejde to.

Doba ide dopredu, a hadam si raz budu moct aj soferi u nas vybrat slobodne a bez predsudkov typ prevodovky, ktory preferuju. Sa tu tvarime, akoby to bola neviem aka superschopnost jazdit na manuale, a v principe sa ju nauci kazdy. Tak ako napriklad nasobit velke cisla, alebo vysavat. Ale ak mam na to moznost, preco si tieto veci neulahcit?

majlo1234
23. sep 2023

@minimilan aj ja mam take auto, a chvalabohu ta to, uz by som ho nerada vymenila za horsie. Ale rozhodne ma neovlada, ale pomaha sa vyrovnat s roznymi situaciami v dnesnej zhustenej premavke napriklad. Ja to beriem ako velku vyhodu.

duunlo
23. sep 2023

@majlo1234 nie nevystresovalo, zdochne, tak ho nastartujem a idem dalej. Ked mi zdochne opakovane, mal by som sa zamysliet nad tym, ci patrim do premavky a co som robil pocas autoskoly, ze neviem sa ani pohnut. Ved som mal aj jazdy, atd, skusky, tak vodicak si dama snad “nevyfajcila”. Ked si nie je 100% ista ma sa zdokonalovat a nie hned vsetko si ulahcovat.
Tym, ze ta doba ide “dopredu” si o chvilu vyberies sama tzv. “prd makovy” lebo tymto stylom nebudu ani prevodovky ked tlacia elektroauta. Respektive ludia nebudu vlastnit ziadne auto… jasne je to teraz sci-fi ale uvidime ako to dopadne.

minimilan
23. sep 2023

@majlo1234 ale ja nevravim, ze je to nevyhoda. ☝️ Je to v urcitych veciach super, ale nie pre zacinajuceho sofera, ktory nevie ovladat manual… Beriem ako vyhodu naucit sa vsetko tazsou cestou. Zeny zvycajne oblubuju sadnut do auto-auta, aby nemuseli nic viac, ako stlacat plyn a brzdu. Preto aj prevlada nazor, ze zeny su horsie vodicky ako vodici muzi. Maloktora je dobra, ked ma riadit obycajne manualne auticko. Ci sa ti to paci, alebo nepaci, nadupane auto ta ovlada. Uz len samotny automat ta ovlada pri podradzovani aj pri zaradzovani vyssieho stupna.. Ano, jasne, mozes si davat manualne rychlost, ale kto normalny to pri automate robi? Mizive percento. Daj si adaptivny tempomat a kto ta riadi? Auto. Daj si autopila a to uz mozes rovno driemat za volantom. Mozu byt tieto systemy v aute zaciatocnika, ale ked sa nauci riadit auto bez nich, v obycajnom manuali, nebude potrebovat cuvaciu kameru, aby vedela normalne zaparkovat. Ked sa nauci jazdit manualom, aj ked jej auto spociatku na krizovatke 20x zdochne, vzdy bude vediet auto ovladat ona. A bezpecnostne systemy uz mozu byt ako bonus velmi uzitocne. Rovnako tak automaticka prevodovka. Ale aby som stretla vodica, s automatom (len preto, ze je v strese z premavky) na obycajnej krizovatke bez semaforov, ktory nevie kam z konopi, tak dakujem pekne..
Neviem, ale fakt je to divne, naucit sa normalne jazdit treningom na manuali? Nevidim dovod si nieco ulahcovat, ked mam v ruke potencionalnu zbran. Si videla niekedy videa, ako jazdia ludia na automatoch bez predchadzajucich skusenosti? Dokazu prerazit stenu, alebo zrolovat rampu. Nevravim, aj na manuali vedia niekde drbnut, ale ked ide na jednotke, je to rozdiel ako pri zrychleni z 0 na 100 za 6 sekund! Zvykne si na manual, zvykne si na automat. Zvykne si na automat, z manualu sa po****e. To je moj nazor a uz sa k teme viac vyjadrovat nebudem.

rezanka73
23. sep 2023

@miusinka3 Bugatti jednoznačne

erikavesela
24. sep 2023

@minimilan mas uplnu pravdu...

erikavesela
24. sep 2023

@majlo1234 urcite nie automat...to nie je soferovanie a nikdy sofer automatu nebude citit ako auto kedy reaguje...automat je len tocenie volantom, ked sa niekto chce naozaj naucit jazdit, teda parkovat, pohnut sa do prudkeho kopca (co dnes dokaze malokto), zvladnut zdochnuty motot na krizovatke a pod.tak automat nie je dobry kamarat....len manualom to zvladne, navyse ked dokaze clovek ovladat dokonale manual (akykolvek, nielen ten na kt.jazdi) prejde bez problemov na automat, opacne to nefunguje...
mne osobne automaty nevyhovuju vobec...jazdim vyse 30 rokov a ked vidim na cestach ako kto jazdi, by som brala vodicaky...a vies cim to je?...tym, ze si ludia myslia, ze sofetovanie je len tocenie volantom...

lonely66
24. sep 2023

hlavne auto starsie. ze ked ho kdesi obuchas pri parkovani napriklad, tak nech ti nie je luto, ze si obuchala nove

tani777
24. sep 2023

Do mesta je automat top,co sa tyka auta,a jeho opotrebovania..lebo uz len v takom presove,ked sa chces dostat z jedneho konca na druhy a stojis na milion krizovatkach a stale spojka-1-pohnut-brzdit,stat... 🙄😵‍💫 ALE pre zaciatocnika je manual lepsi...tak ako uz pisali,ak raz zacnes na automate,budes mat problem sadnut do auta s manualom..ak sa clovek obava toho radenia a pohynania...zajst s niekym skusenym na odlahlejsie miesto,niekde,kde je menej aut a tam sa rozjazdit,dostat do toho,a az tak ist,ked sa odvazi...ja som po autoskole jazdila na starej felicii,ziadne kamery,senzory,posilovac volantu (ci jak sa to vola 😁)..naucila som sa...mame doma automat citroen a manual octaviu..jasne,ze radsej idem automatom,je to jednoduchsie,ale chodim na octavii,prave pre to,aby som sa dokazala sustredit na viac veci naraz,kedze viem,ze mi to robi problem..aby som sa to vsetko naucila..

lonely66
24. sep 2023

@minimilan pekne si to tu rozpisala, suhlasim

majlo1234
24. sep 2023

@erikavesela sice su uz automaty viac menej bezne, ale stale vacsina soferov jazdiacich v dnesnwj premavke zacinala na manualnej prevodovke, takze nesuhlasim s tebou, ze malokto dokaze bezne soferske zrucnosti. Potom by bolo otazne, co sa ucia v tych autoskolach. Aj ja stretavam hrpznych soferov, aj zeny aj muzov, a nemyslim si, ze je to pohlavim. Niekto to proste “nema v sebe”
Ale stojim si za svojim, ze ak sa daju veci ulahcit, naco ich stazovat.

beronsche
24. sep 2023

Neexistuje nic take, ako auto pre zaciatocnika.
Jednoducho si vyber auto, ktore splna tvoje poziadavky a na ktore mas rozpocet a potom pozri aj crash testy.
Vybrat si staru rachotinu, aby si ju mohla oskriet z kazdej strany je nezmysel..
Ja by som tiez isla do manualu, lebo je naozaj pravda, ze ked odjazdis xy rokov na automate, pri prechodne na manual sa budes zase citit ako zaciatocnik. Plus automat je drahsi a aj jeho oprava je o dost financne narocnejsia. Aj ked na druhej strane, je pravda, ze ked budes jazdit najma po meste, v prip. zapche, automat je lepsi..
Aby som to zhrnula, dala si prilis malo informacii o tvojich poziadavkach, aby sa ti dal poradit nejaky konkretny model. Cize vlastne plati moja prva veta a zvysok ignoruj.. 🤪

erikavesela
24. sep 2023

@majlo1234 v autoskole si mozes vybrat uz roky, ci automat, ci manual..a ked si vyberies automat nemozes jszdit na manualy, zatial, ak si vyberies manual automat soferovat mozes
Nechcem vediet, ci urobi clovek nenauceny na manual, ked mu vypadnu senzory

skeblicka77
24. sep 2023

@erikavesela taká otázka, ako vo vodičáku zistia na akom aute si robila autoškolu? Ako mi niekto zakáže jazdiť na manuale 🤔

erikavesela
24. sep 2023

@skeblicka77 syn teraz chodi do autoskoly...tato info bola v papieroch...neriesim ako to kontroluju

skeblicka77
Autor odpoveď zmazal
Zobraz