icon

Auto pre začiatočníka

miusinka3
23. sep 2023

Poradí niekto aké auto pre začiatočníka? na jazdu hlavne v meste ale aj mimo.

skeblicka77
24. sep 2023

@erikavesela zo zvedavosti som to vygooglila a zapisuje sa to do vodičáku nejakým kódom

patka06
24. sep 2023

@skeblicka77
Kontrola je jednoduchá, Vo vydanom vodičskom preukaze je zapísané, že žiak robil autoškolu na automate a nemôže jazdiť na manuále

skeblicka77
24. sep 2023

@patka06 píšem to vyššie 🙈, že som to už googlila

annazozelenehodomu1
24. sep 2023

@skeblicka77 Na vodičskom preukaze je vyznačené, že je len na auto s automatickou prevodovkou... dá sa to zistiť

miusinka3
autor
25. sep 2023

rozmýšlam práve nad tým či ten automat alebo manuál, radšej by som chcela automat ale každy ma odhovára hlavne kvôli cene auta aj opravy, + že sa nenaučim na manualy a to bude zlé do buducna… Takže vôbec neviem na ktorý sa dať. Veľmi dlho som nešoferovala (cca 2r - medzi tym možno par krat len po autoškole)

patka06
25. sep 2023

@miusinka3 Posledných viac ako 10 rokov sme mali len automaty /Toyotu, Opel, BMW, momentálne Ford a Mercedes/ fungovali bez poruchy.
dcéra teraz končila autoškolu /robila na manuále/ jazdiť bude na automate a nevidím v tom problém, keďže je ich stále viac
Pre začiatočníka je to jednoduchšie, nemusí sa venovať radeniu a sústredí sa na ostatné - najmä v mestskej premávke.

miusinka3
autor
25. sep 2023

@patka06 To si myslim aj ja ale v rodine a celkovo ludia v okolí sú za manuál, že sa na ňom proste naučiť musím. Ale keby sa aj naučim a keby si kupim automat jazdim na ňom tak po čase zabudnem na manualy takže nevidim v tom zmysel. A stále si ich prehadzovať že raz na tom a raz na tom tiež nie je dobry napad. Ja som za automat ale ostatný ma odhovaraju. Že na automate riadia ludia ktory nevedia soferovat a nikdy vediet nebudu🤣a že čo ked budem musiet ist raz na manualy, nebudem vediet a budem sa báť.

miusinka3
autor
25. sep 2023

@patka06 Môžem sa spytat, tie auta čo ste mali, ake stare a za aku cenu ste ich kupovali? vraj sa automat oplati nový len nie ojazdeny

miusinka3
autor
25. sep 2023

Poprípade viete kde su dobre auta? Aký bazar alebo autopredajňa a podobne kedže o AAA auto som nepočula moc dobré veci.

patka06
25. sep 2023

@miusinka3 všetky sme kupovali nové od predajcu, ceny boli rôzne podľa ďalšej výbavy a jednalo sa o "väčšie" autá, pretože ich muž používa na cesty do zahraničie a potrebuje aj veľký batožinový priestor.
Pre začiatočníka do mesta a na krátke trasy mimo, by som určite vyberala niečo menšie, pokojne aj jazdené 2 - 3 ročné. Vyberala by som zo súkromnej inzercie alebo priamo od predajcov značky, predávajú sa ukážkové - výstavné autá za dobré ceny, autá po skončení resp. odstúpení leasingu.
Ak kupuješ jazdené určite by mal byť s tebou skúsený automechanik, ktorý auto prezrie.

yelena159
25. sep 2023

Ja tiež kupujem svoje prvé auto a kupujem s manuálom. Automat ma nejak neťahá. Kúp si radšej s manuálom na začiatok, nauč sa na ňom jazdiť, aby si sa do toho poriadne dostala a potom si môžeš kúpiť automat.

banana10
25. sep 2023

@miusinka3 Ak je pre teba ľahší manuál, kúp si manuál. Ak je to automat, kúp si automat. Nič viac a nič menej. Pozri si nejaké staré ojazdené autá a hotovo.

yelena159
25. sep 2023

@patka06 Kokos, za koľko myslíš, že si kúpiš 2-3 ročné auto, aby malo aspoň parkovacie senzory. Neviem aký rozpočet má autorka, toľko dať za prvé auto, ktoré aj tak pravdepodobne oškrie.

kremlika
25. sep 2023

auto by sa ti malo v prvom rade pacit, je fajn ak ma parkovacie senzory, mozno teda aj kameru - to uz je teraz bezna vybava. ci bude velke alebo mensie, ked na nom budes pravidelne jazdit, tak si zvyknes na vsetko

miusinka3
autor
Autor odpoveď zmazal
miusinka3
autor
25. sep 2023

nemam vela financii na auto, šetrim si, zatial hned teraz nekupujem ale keby mam teraz kupit tak môžem dať do toho max 5000 aj s opravami a vsetkym a neviem či za take peniaze sa da niečo normalnejšie kupit,

mon29
25. sep 2023

Ja som jazdila vyse 20rokov na manuale, potom som si kupila automat.. Zvyknes si raz dva.. No a potom som dosla do firmy kde mi dali sluzobne auto s manualom🤣 a pri nastartovani som stlacila brzdu.. 😆🙈 Zabudnes to raz dva🤣ale vediet na manuale jazdit kym take auta su je na nezaplatenie.. Lebo nikdy nevies.. Akurat si musis opakovat jak debil, ze nepreraduje to za teba a musis tu lavu nohu zapojit😁vela stastnych km

miusinka3
autor
25. sep 2023

@mon29 🤣to vravim, clovek zabudne aj tak, takze hej je dobre vediet na manual ale ked uz clovek prejde na automat tak mu to ucenie na manualy nebolo moc k ničomu, + si myslim ze 10-20 rokov a automaty budu všade

dadka_bb
26. sep 2023

Vw polo, toyota yaris, vw up, hyundai i20, mercedes tr.A
A samozrejme AUTOMAT prevodovka

guiseppinka
26. sep 2023

@miusinka3 akoze nie? Isto pride k situacii, ze budes musiet odviezt auto s manualom. A co spravis? Ved sa nebudes vediet pohnut... tiez sa pripajam, ze kup si starsie auto na zaciatok (motoricky v dobrom stave) a nauc sa na nom - nebude ti vadit, ked ho obuchas z kazdej strany pri parkovani. naucis sa na nom a manual uz potom nezabudnes... a potom, ked sa naucis, tak si kup automat...
My mame benzin, diesel manual (vzdy som jazdila na diesloch, bala som na zaciatku benzinu, lebo kazdy strasil so zdochynanim🙄), mame aj automat, ale kedze to je sportove auto, je strasne nizke a zle sa mi do neho sada a aj vystupuje... ale napr. v starej robote som dostala kluce od sefovho auta (nejake bmx velka krava, automat, plug in) a musela som s nim soferovat... dovtedy som na automate nejazdila... co som chcela tymto povedat? Ze ked sa raz naucis na manuali, tak ho budes vediet vzdy... aj ked casom mozno ti chvilu potrva, kym sa pohnes, ale budes vediet...

krasolienka1
26. sep 2023

@miusinka3 ja mám od začiatku Hyundai getz a som veľmi spokojná

babula0
26. sep 2023

Ja som začala jazdiť až na svojom aute. Kúpilo sa, muz ho zaparkoval pred bytovku a ráno do prace- sama.
Nie je pravda, že ak budes máš automat, nikdy nebudes šoférovať manuál.
Chceli sme niečo čo sa nekazí a je bezpečne, keďže som potrebovala jazdiť po BA ale aj diaľnice do Tatier a úplne malé “mäkké” autíčko, do toho by mi muz nedovolil sadnúť.
V minulosti sme mali škaredu autonehodu my octavia a druhý vodič Huinday- z toho auta veľa neostalo.
Kúpila som si Opel Astra ( nie je to plastové auto) Automat benzín a predné aj zadné cuvacie senzory.
Automat bol pre mna ako začiatočníka bezpečnejší, mohla som sa sústrediť na premávku.
Za 5 rokov bez jedinej poruchy a aj nehody , jasne škrabance z parkovania 😃
Potrebovala som ho vymeniť za auto vhodne viac na diaľnice- turbo a spotreba a väčšie.
Tak pred par mesiacmi som prišla so bazáru a odišla na combi manuálne diesel - sama.
Áno prvé dni som musela ROZMÝŠĽAŤ nad riadením, ale už doprava bola pre mna AUTOMAT 😅
A som spokojná, rýchlo som si zvykla.
Takze za mna Automat a parkovacie senzory 💪😎 je to bezpečnejšie, kym si človek zvykne na premávku 😉 A keď ho budes meniť uvidis čo budes znova potrebovať…

kaajuiaatko
26. sep 2023

@miusinka3 robila som autoškolu minulý rok ako 29 ročná, mali sme starého renaulta megane kombi, tiež som išla teóriou staré auto, nebude vadiť ak ho niekde obúcham. Nejazdila som veľa, mám rešpekt zo šoférovania. Auto sa pokazilo a kúpili sme takmer novú Fabiu (tiež kombi) a je to lepšie, som si istejšia, je komfortnejšie, ak sa stane, že mi to zdochne tak stlačením spojky sa znova samo naštartuje (čo mne kvôli stresu dosť pomáha), tým, že je to novšie auto idem ohľaduplnejšie práve aby som ho neobúchala. S mužom sme sa dohodli, že pokiaľ budem na manuáli dosť skúsená, vymeníme za automat.

tilly
26. sep 2023

Asi všetky rady tu už padli. Ja len pridám jeden postreh. Keď budeš vedieť jazdiť len na automate a potom si budeš chcieť v zahraničí požičať auto, môžeš mať problém. Niektoré požičovne automaty nemajú a ak majú, tak drahé 🤷‍♀️. To len, čo v poslednej dobe vnímam.
Ja by som nešla už ani do malého auta. Ja som mala pred 100 rokmi malý citroen, ale celkovo jazdilo viac malých áut. Teraz by som sa už malého bála. Synovi sme teraz na 18 radšej poriešili menšie SUV. Bude na ňom jazdiť väčšinou zahraničie a diaľnice, tak nech nie je v úplnej plechovke.

aylinn
26. sep 2023

Ja som napríklad už v autoškole nenávidela manuálnu prevodovku. Nemala som ani chuť chodiť na jazdy. Ani neviem ako som spravila tie skúšky našťastie sme išli iba krátky úsek a nestihlo mi to zdochnúť. Kúpila som si automat. Boli pokusy , vrátila som sa do autoškoly na kondičné jazdy , lebo som si chcela kúpiť nejaké poriadne auto v manuali , ale neexist , to nieje premňa proste 😄 takže ak si to nahodou mala/máš ako ja, tak ja odporúčam automat , budeš sa cítiť istejšie , ja som sa naozaj bála že by som sa na manuále niekde zabila 😊

elbejo
Autor odpoveď zmazal
jarka26011
26. sep 2023

No ja som autoškolu robila na golfe, z predu, zo zadu aj z bokov malo senzory plus kameru a vyfasovala som mužovu octavku, bez ničoho 🙈😂 máš späťaky a makaj 😂😂😂 za mňa určite niečo menšie, aj taký golf je pekný, aj staršie ročníky, alebo Fabiu, toyotu pozrieť. Určite nie také lietadlo, akým je napríklad spomínaná octavka 😂

banika12
26. sep 2023

@miusinka3 ies co, my mame doma aj automat aj manual a jazdim na striedacku. nepoviem v automate si clovek tak nejak viacej uzije tu jazdu, nemusi riesit radenie, ale ako rada sa zveziem aj na manualne, clovek to tak aspon potom nezabudne

melani19
26. sep 2023

@minimilan to zase pravda nie je , lebo aj ja som mala hned automat a teraz nemam 🙂 a pohode ( teda moje mam stale , ale manzelove ani sestrine a idem si pohode). Ale zase kazda z nas inak. Poznam takych napriklad kamoska spravila si vodicak a ma strach z jazdy a ani nejazdi

elbejo
26. sep 2023

@miusinka3 podľa mňa je jedno na čom začneš jazdiť. Len treba jazdit. Ja som napr začínala na dlhom aute Ford Mondeo combi. Teraz mám Subaru Forester a to nie som nejaký super vodič. Idem len tam, kde som si istá :D
Šoférovala som spočiatku aj Audi A4, Octaviu combi a bolo mi to jedno. Počiatočný stres som mala v každom aute.