Automat verzus manuálna prevodovka
Pekny vecer vsetkym,
smiem poprosit o pomoc pri rozhodovani, najma mamky-vodicky? Vodicsky preukaz mam od roku 2004, ale doposial som nebola nutena soferovat, viac-menej i zo strachu, priznavam. Situacia sa zmenila, prestahovali sme sa z mesta do satelitnej zony a bez auta sa nezaobidem, manzel odchadza skoro rano do prace a chtiac-nechtiac budem musiet byt mobilna za pracou, ako aj s 2 detmi do skoly do 10 km vzdialeneho mesta. Snazim sa oprasit jazdenie, manzel chodi so mnou kazdy den trenovat, ale ta trema i zodpovednost je samozrejme velka, plus az prilis sa sustredujem na radenie rychlosti. Otazka teda znie, ist na zaciatku smelo do manualu alebo radsej zvolit automaticku prevodovku? Vdaka za vsetky skusenosti i rady, ako ziskat vacsiu sebaistotu ...
@demetria to, ze si nevsimla cervenu nema nic spolocne s tym, ci ma automat alebo manual. Suhlasim, ze respekt treba mat a ak je radenie tvoj jediny problem, tak mas vyhrate. Ja jazdim od 2003 bez nehody a vacsinou soferujem aj ked ideme niekam s muzom, lebo vie, ze ja rada 😉 a mam teda rozne zazitky... mi rozum neberie, ked ides po dialnici v meste a auto pred tebou zastane lebo pusta niekoho z vedlajsej a podobne 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@zzzuzzzu len ti čo nikdy nemali automat , budú radiť manuál. Lebo ten čo raz vyskúšal automat, iné ani nechce.... A tí čo mali automat, väčšinou začínali na manualoch, takže poznajú rozdiel. Keby mali všetci automat, nemuseli by byť také kolóny, lebo kým sa rozbehnu na zelenú ti manualni šoféri....kým nájdu jednicku........ !!!
jednoznacne automat, dokonca aj moj manzel, ktory je super sofer vravi, ze uz ine auto ani nechce
ja som s manualom nebola kamoska - ale v autoskole to bolo v pohode, len to bolo naftove auto s manualom ale doma sme mali benzinove auto s manualom....a ked uz piatykrat po sebe zdochlo pri cuvani do garaze, uz to nebolo vtipne a ja som ten cit v nohe proste nemala
potom sme ho vymenili za automat, ta ista znacka auta....a lepsie sme nemohli urobit, vobec nemam paniku pri soferovani, je to uplne pohoda
Na automate si NEPOMYL PEDALE... MIESTO BRZDY PLYN... JA MAM AJ AJ ALE KLASIKA JE LEPSIA.
@nela6 nie som začiatočník, no stalo sa mi, že som namiesto jednotky zaradil trojku... alebo keď z jednotky preraďuješ do dvojky, tak to skočí napríklad do štvorky. A vôbec sa to nemusí stávať pravidelne... stačí ak sa ti to stane raz za 10 tisíc kilometrov a môže ti to byť osudné... mi nehovor, že ti na križovatke nikdy nezdochlo auto napríklad.
@nelca84 tebe nikdy nezdochol motor na križovatke? nikdy si nezaradila zlú rýchlosť? Máš odjazdených 100 tisíc kilometrov bez jedinej chybičky? Veď stačí slabšie tlačiť páku do ľava a razom je z jednotky trojka, resp. z dvojky štvorka. Tebe sa to ale isto nikdy nestalo, takže blahoželám..
Manuál je každopádne bezpečnejší a za tým si stojím. Len keď zastavíš a dávaš prednosť... tak keď sa pohneš do križovatky, musíš preradiť minimálne dva krát, potom hneď čoskoro znova. Tvoja pozornosť sa rozdeľuje na preradzovanie a na križovatku. Pri automate sa riadiacou pákou nezaoberáš. Máš o starosť menej, viac sa môžeš sústrediť na cestu.
Ja osobne sa vyzivam v jazdeni, myslim ze jazdim dobre, susedia hovoria ze lepsie ako chlap cuvam aj parkujem😝mam manual, vyhram sa pri radeni.nechapem o com tu pisu zienky, ze im pri manuali zdochyna auto alebo sa nevedia pohnut do kopca.mne sa take nestava ale ked nevedia poriadne soferovat, tak asi automat je lepsi🤣a ze sa viac sustredia na cestu s automatom...no to je pekna blbost, ved nie som prvok, moj mozog zvlada radit aj sa sustredit na cestu...
@marseillefan coze????omg skoci ti 4 namiesto 2?😱daj si opravit prevodovku alebo naspat do autoskoly
Ale ved uz tolko nemachrujte baby, @nelca84, @nela6, @nenne27
Je to take nepekne.
@zzzuzzzu. Jednoznacne ber automat. Je to ovela menej stresu. A ty ho budes mat viac ako dost s 2 malymi detmi na zadnom sedadle. Ja nie som najlepsi vodic a snazim sa jazdit v ramci svojich limitov avsak pre mna je nesmierne tazke sa sustredit na cestu ked mam placuce babatko na zadnom sedadle. Je dobre vediet jazdit na aute s manualnou prevodovkou ale to ty uz vies. V kolonach je manual uplne na nervy.
Mozno po rokoch, ked deti vyrastu, presedlas na manual.
Ja by som bez automatu sa nikdy nevrátila k soferovaniu..
Vodičák som mala 3roky keď som prestala uplne jazdiť na manuále, nikdy som si 100% nezvykla a otehotnela som veľmi som sa bála.. vďaka automatu som sa vrátila k soferovaniu po 6rokoch a jazdím už v pohode a rada teraz to boli 3roky..
Na ceste som získala vďaka automatu istotu lebo som sa mohla sústrediť vyslovene len na jazdu a nie na neustále riadenie.. druhé auto máme manuál a myslím že už by som sa nebála do neho nastúpiť a zvyknúť si aj tak ale zatiaľ som to neriešila..
Inak raz sa túto otázku pýtala nejaká slečna na FB, povedala som jej svoje skúsenosti a odporúčania a toľko ľudí čo sa tam domna pustilo len preto že si myslím že automat je úžasná vec to ma až šokovalo.. 🤷 niektori ľudia sú na to nejako citliví.. inak môj muž, čo jazdí už dlhé roky má automat tiež radšej..
@nenne27 gratulujem
@marseillefan vies co nie, robim denne na ceste skolacke chyby, ohrizujem seba aj osatatnych a este to tu prezentujem ako uplne normalnu vec. A to co opisujes s tym radenim je riadne scifi
@marseillefan ja mám odjazdených 700 tisíc km a teda nestalo sa mi, že by som zaradila trojku miesto jedničky. Že sa to tebe stáva neznamená, že sa to stáva aj iným.
@maximilie ja som mala automat a tvrdím že manuál ma baví viac. A predstav si, že v kolóne sa s manuálom pohýňam rovnako rýchlo ako automati. Stačí mať skvelé zručnosti a veľký zmysel pre volant.
@zzzuzzzu automat jednoznačne 👌🏻 ja teda jazdím na oboch, ale určite pre začiatočníka automat. Môžeš sa lepšie sústrediť na iné časti šoférovania. Známa teraz začala po x rokoch šoférovať, kúpili manuál a po polroku to vymienali za automat. Teraz jebnut spokojná s automatom.
A neskôr máš jednu voľnú ruku, čo je tiež super. Ja som podávala malému vypadnutý cumel keď bol vpredu vo vajíčku a tak 😅
My mame doma dve auta, jedno manual a jedno automat. Za mna urcite automat. Odjakziva mam zlu koordinaciu oko-ruka-noha, co je teda hendikep nie len pri sporte :D ale aj pri soferovani. Nezdochynalo mi to a ani nie som zly sofer, ale s automatom je to pre mna jednoznacne pohodlnejsie. Samozrejme to zavisi od preferencii. Ja jazdim lebo je to potrebne, nie preto, zeby ma to bavilo.
Za mna len manual, tiez som sa bala ale pekne som sa naucila a hlavne spoznala si svoje auto vo vsetkom co potrebujem, nijak ma preradovanie rychlosti neobmedzuje, je to pre mna super, je to len a len o zvyku a o tom co sa clovek naucil. V automate som raz skusila a to bolo aj poslednykrat 🙂
Ale je to individualne, kazdemu co viac pasuje nech si kupi. Ak si nie si ista, manzel ta trénuje na manuale? Ak ano tak si mozes z pozicovne pozicat nejaky automat a uvidíš sama co sa ti viac pozdava 🙂
Ja mám aktívne odjazdených 23 rokov na rôznych manuáloch. Teraz mám bezstupňový automat a už by som nemenila za manuál 🙂
Akutorka by mala buď viac jazdiť na manuále a keď ani tak nezíska istotu v šoférovani, zvoliť radšej automat. Nie každý vie skoordinovať ruky, nohy aj pozornosť 🙂
denne vozim deti, jednoznacne automat, detom pocas jazdy kadeco treba podat, kym su mensie...takto je soferovanie relax
Som mala manuálnu prevodovku,nevedela som dávať rýchlosť,teraz automat,som spokojná,bez problemov šoférujem sama.
@nelca84 moja reč 👍
ja na manual nedam dopustit, nechapem tie komenty - zdochne ti, nesustredis sa a podobne... na to chodime do autoskoly, aby sme sa to naucili a potom to len cibrili... ak ste toto nezvladli, tak radsej za volant ani nesadajte, lebo ohrozujete nielen seba, ale aj ostatnych... v zivote som nemala s manualom problem (to bolo trosku mimo misu)
vzhladom na dopravnu situaciu v hlavnom meste, zapchy a podobne by som volila automat, ale vyslovene z pohodlnosti, netreba stale zaradovat, spojka dostava zabrat, rovnako prevodovka... ak by som si mohla vybrat, do zapchy automat, na jazdenie bezne manual.
toto bude vždy taká debata, že tí čo jazdia na manuáli sa budú tváriť veľmi dôležito, že tí čo majú automat nevedia šoférovať a pod...nie každý je rodený šofér ale to neznamená, že je úplne mimo a nevedel by šoférovať na manuáli...myslím si že minimálne v autoškole sme všetci jazdili na manuáli a vodičský máme, tak tieto debaty nemajú zmysel...z môjho hľadiska je automat lepší v tom, že sa môžem sústrediť 100% na cestu...proste to uľahčuje šoférovanie a cítim sa oveľa bezpečnejšie na cestách. áno viem že preraďovanie je ľahké a človek si zvykne...áno ak by som bola "nútená" vedela by som šoférovať na manuáli..ale načo, ak nemusím?je to podobné, ako s pomocníkmi v domácnosti...vedela by som umyť riad aj ručne, ale načo, ak mám umývačku? Mohla by som pozametať metlou, ale načo, ak mám vysávač? Je to proste pomocník.

Manual. Automat by som nechcela, hoci ma manzel nahovaral. Pri automate by som sa nudila, nakolko soferovanie mam rada 😃