icon

Automat verzus manuálna prevodovka

zzzuzzzu
20. sep 2020

Pekny vecer vsetkym,

smiem poprosit o pomoc pri rozhodovani, najma mamky-vodicky? Vodicsky preukaz mam od roku 2004, ale doposial som nebola nutena soferovat, viac-menej i zo strachu, priznavam. Situacia sa zmenila, prestahovali sme sa z mesta do satelitnej zony a bez auta sa nezaobidem, manzel odchadza skoro rano do prace a chtiac-nechtiac budem musiet byt mobilna za pracou, ako aj s 2 detmi do skoly do 10 km vzdialeneho mesta. Snazim sa oprasit jazdenie, manzel chodi so mnou kazdy den trenovat, ale ta trema i zodpovednost je samozrejme velka, plus az prilis sa sustredujem na radenie rychlosti. Otazka teda znie, ist na zaciatku smelo do manualu alebo radsej zvolit automaticku prevodovku? Vdaka za vsetky skusenosti i rady, ako ziskat vacsiu sebaistotu ...

ceresnovci
21. sep 2020

Manual je super, automat je super. .. Automat ma vyssie naklady na servis.. Oprava KO automatickej prevodovkly 2000 € , oprava manualu 500€ ... je to vecou preferencii ... mam automat v C4 grand picasso. Je to manual, ktory za m na radi robot. Je to automat za naklady manualu. Radeniep od volantom (: Radost jazdit... Aj automaty maju svoj fun factor (:

ciapockyciapocky
21. sep 2020

automat jednoznačne, iné si ani neviem predstaviť😉

paigesy
21. sep 2020

@zzzuzzzu mna automat veľmi povzbudil v šoférovaní po rokoch 🤗

lealikk
21. sep 2020

ako s automatom to mas take jednoduchsie. mozno tazke na udrzbu, ale ako ani to nemusi byt pravda. my sme mali doteraz manula a chystame sa na automat proste kvoli pohodliu, kedze sa dosta nacestujeme

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jana_eyre_2
21. sep 2020

@queen_el presne mne je až smiešne že manual niektorí ľudia stavajú do pozície "ja som pán šofér, kvôli spojke a pake"..

pritom fakt ide pri šoférovani o to ako vieš preradovat rýchlosti a nie o tom ako vieš dodržovať pravidlá cestnej premavky? Ja som aj podla učiteľa v autoškole mala dobru techniku v šoférovani (samozrejme som sa učila na manuáli), sám mi to povedal, ale že vidno že som napnuta ako struna.. a tou strunou som bola celý čas kým som sa na šoférovanie nevykaslala.. keď som sa po case k nemu vrátila na automate, žiadna struna už zomna nieje, šoférujem rada a užívam si to aj bez neustáleho preradovania.. proste vedieť riadiť auto nie je žiadna výnimočnosť ako si niektorí ľudia radi namyslaju..

demetria
21. sep 2020

@ivkazba
Nepisem o automate, pisem o sebavedomi. O tom, ze o sebe tvrdi, ze je vynikajuca soferka a pritom robi taketo kiksy. A o tom, ze navazat sa do zien, ktore sa boja, ze im auto pri pohynani do kopca zdochne nie je celkom na mieste. Mozno su slabsie soferky. A mozno ani nie. Mozno maju len menej sebavedomia a nakoniec jazdia lepsie ako soferi, ktori o sebe bez mihnutia oka tvrdia, ze im sa nic take, ako problem pri pohynani stat nemoze.
V jednej psychologickej studii (Kahneman) im vyslo, ze vacsina ludi si mysli, ze su ovela lepsi soferi, ako ti ostatni. Skoda len, ze matematicky to nesedi 🙂.

janaakt
21. sep 2020

My sme kupovali nove auto pred rokom. Dovtedy som mala svojich desiatky tisic km odjazdene na manuale, soferovanie milujem, nikdy som nad automatom nerozmyslala. No manzel povedal, ze sa bude v soferovani citit istejsie s automatom, ked sa bude moct viac venovat premavke ako samotnemu autu. Kedze sme v tom case vela jazdili dlhe cesty, uz aj ja pre svoje pohodlie som si povedala, ze mozno by ten automat fakt nebol odveci. Navyze predajca nam povedal, ze ked to auto budeme chciet o par rokov neskor mozno predat, ovela lepsie sa bude predavat s automatom. Tak sme kupili automat, a uz by som to nevymenila 🙂 Clovek sa aj po dlhej ceste vrati domov menej unaveny, nehovoriac o pohodli jazdy v zapchach atd.

sisaka
21. sep 2020

@queen_el si to dobre vystihla 👍
Diskusie Automat vs Manuál sú tu už pekných pár rokov, keď som sa presťahovala pred 17 rokmi do Kanady a automaticky začala jazdiť na automate, lebo tak tu jazdi minimálne 90% ľudí, zažila som množstvo výmeny názorov s ľudmi zo Slovenska. V tom čase bol automat na Slovensku skôr rarita, takze to bolo o tom, že to už ani nie je šoférovanie a v živote by take auto nechceli.... poznala som kopec Slovákov, ktorí keď sem prišli si kupovali manualy, lebo oni sú pani šoféri a po pár mesiacoch presadali na automaty (v zápchach sú automaty na nezaplatenie a kto spochybní tento fakt je jasné, že nemá racionálny argument) Ako sledujem vývoj, tak tomu dávam ešte 10 rokov a ani na Slovensku po manuáli ani pes neštekne, budú používať len konzervatívne zmýšľajúci ľudia, typu - načo mi je umývačka riadu, keď ja som frajer a viem to tak krásne v rukách vyumyvať alebo ľudia, ktorí si to stále nebudú môcť dovoliť.
Samozrejme autorke otázky odporúčam ísť hneď do automatickej prevodovky, keď ma takú možnosť. Načo zametať metlou, keď môžem elegantne povysavať vysávačom

sisaka
21. sep 2020

@annamarin ty si v živote nesoferovala na automate však? Lebo ešte som necitala od človeka, ktorý jazdi na automate, žeby sa mu zdalo, že nemá auto pod kontrolou, alebo mu podraďovalo v nevhodnej chvíli. Vymysli nejakú reálnu nevýhodu, nie to, čo si tu napísala 🙄

nenne27
21. sep 2020

@jana_eyre_2 dakujem aj ked to asi myslis ironicky ale pred 10 rokmi som prezivala stres a to neskutocny! Zo soferovania.teraz som frajerka ale zaciatky boli viac ako zle!!!

nenne27
21. sep 2020

@dulazh jazdim na sportovom bmw a vyzivam sa v radeni, taka cesta do stiavnice z hodruse, to je jedna radost.proste ma to bavi s manualom ale mozno keby jazdim dlhe cesty casto a chcem pri tom jest, strikovat, davat si make up - automat ok.ak sa niekto boji a nevie moc jazdit, mu rozhodne pomoze automat

nenne27
21. sep 2020

@sisaka nemyslim si ze som konzervativna ked ma bavi manual, automat som vyskusala, nuda.ale jasne nezijem v kanade, ale na zaprdenom slovensku a som sto rokov za opicami, varim v kotliku a riad umyvam pieskom v horskej bystrinke

marca12
21. sep 2020

Aj ja som zacinala jazdit po rokoch a zvladla som na manualnej prevodovke vsetko je o treningu,skusenostiach.jazdenim sa do toho dostanes. Ale ak citis,ze sa s riadenim nekamaratis,tak zvol automat.

maris5
21. sep 2020

Ked tu citam tie komentare uz sa necudujem co sa deje na cestach. 🤦🏼‍♀️

andula77
21. sep 2020

@zzzuzzzu ja som jazdila na d 1999 - 2015 na manuály, nic iné som si nevedela predstaviť. Šoférovať ma baviz. Potom sme kupili automat, bola som v strese, ze aki si teraz mám zvykať... Chlapík v servise nám vraví, ze ked ti vyskúšam, iné nebudem chcieť... A po 5 rokoch mozem skonštatovať, ze asi msl pravdu.. 😁 Najma jazda v meste, v kolónach, semafory a pod. S automatom je to malina! Horšie je, ze som asi zabudla jazdiť na manuály... Teda mam z toho teraz strach keďže tie posledne roky som ho ani raz neskúsila...

nenne27
21. sep 2020

@andreatytler nemachrujem, su veci v ktorych som tupa ale soferovat viem, a co sa teraz mam tvarit ze nie?

nika245
21. sep 2020

Ja mám vodičák 16 rokov a aj aktívne jazdím (aj motorku, dodavku aj cesty okolo 1000km). Po 15tich rokoch mi bol dopriaty automat a veru je to paráda. Ale za mňa sa poriadne nauc jazdit s manualom a ked si budes ista na ceste az potom automat...a este jedna rada...netrenuj s manzelom, nech je akokolvek trpezlivy a tolerantny, zaplat si kondicne jazdy v autoskole. Na tom nie je nic zle, predsa len su to profesionali. Vela stastnych km zelam 😉

andreatytler
21. sep 2020

@nenne27 Nezhadzuj tych to preferuju automat. Vela inych zien sem napisalo ze preferuju manual a preco to preferuju a nemali potrebu sa vyvysovat nad tie co volia automat. Takze da sa to. Skus aj ty.

sisaka
21. sep 2020

@nenne27 to píšeš o Slovensku ty, ja nie. Píšem úplne niečo iné, mimochodom aj ja mám športové BMW a nejdem sa z toho posrať, ani zosmiešňovať niekoho, kto jazdi na Toyote

dulazh
21. sep 2020

@nenne27 tiez jazdim na BMW a nemam strach zo soferovania,ale sadni po 10hodinach v praci a soferuj 1000km,dostan sa do par km dlhych zapch a potahuj-automat na nezaplatenie,vzdy som dostavala krc do lavej nohy na manualy.Samozrejme je to pohodlnost,ale pre mna uzitocna🙂cestu do BS cez Hodrusu ajVyhne aj Sklene Teplice poznam.Hlavne ked napadne kopec snehu je to labuzo soferovat BMW,nastastie teraz uz ma xdrive😉

dulazh
21. sep 2020

@andula77tak skus-ja som nastartovala a zdochlo,takto asi 5x ,vystupila,sla domov a vravim synovi,to mi furt zdochyna,co je stym.Syn rehot,ze a spojku si pouzila-Odvtedy som manual nesoferovala a keby sa mi automat pokazil isto sa dam radsej odviest synovi😂

oblecenie99
21. sep 2020

@ceresnovci Ahoj, my máme tiež Citroen C4, ale Cactus a rovnaký automat ako vy.. môžem sa spýtať, ako si myslel tú vetu, že je to automat na náklady manuálu? Lebo odkedy ho máme, sme spokojní, len manžel ma večne straší s prípadnými nákladmi na opravu.. ďakujem (PS: pred materskou som nikdy ani len nepomyslela, že JA si budem pýtať radu ohľadne auta na mamičkovskom portáli 🙈 )

nenne27
21. sep 2020

@sisaka kde som niekoho zosmiesnila.ty si zosmiesnila tych co jazdia na manualy, ze su sto rokov za opicami.a nejdem sa posrat z bmw, pretoze denne jazdim na stsrej fabii😉

oblecenie99
21. sep 2020

@zzzuzzzu Ahoj, ja som manžela prehovorila na automat, a neľutujeme. Keď sme auto kúpili, zostala som zaskočená, že vety typu "no ja si ani neviem predstaviť jazdu na automate, na šoférovaní je najlepšia časť práve to preraďovanie, určite sa sa nedá zvyknúť" som počula prekvapujúco iba od žien. Chlapi v tomto boli takí otvorenejší 😀 Dokonca ešte aj môj otec, ktorý má toho odjazdených viac než dosť súkromne aj v práci, skonštatoval po cca hodinke šoférovania, že už si aj zvykol. Treba proste zabudnúť na to, že máš ľavú nohu. Ja nie som veľká šoférka, nie som zlá, ale som príliš opatrná a v aute zažívam stres, keď som otehotnela, bolo to horšie, úplne som prestala (znova) šoférovať. Predtým som sa rozchodila na aute práve vďaka tomu automatu, mala som málo skúseností, a veľmi mi pomohlo, že odpadol ten prvotný stres napr, z toho, že mi zdochne auto v križovatke a trpezliví košickí šoféri ma zjedia 😅 Manžel sa nesťažuje, rýchlo si zvykol, keď si predtým nemala nejakú extra skúsenosť s manuálom ako ja, tak si ten rozdiel ani nevšimneš, budeš len rada, že stačí používať len jednu nohu a ruky máš na volante (ako som hovorievala v autoškole: Boh nám nedal 2 nohy preto, aby sme do auta dávali 3 pedále 😅 ). Navyše, automat oceníš, keď musíš stáť v zápchach, my bývame v KE, kde sa zápchy určite nedajú porovnať s väčším mestom, ale keď to musí človek absolvovať dennodenne viackrát, tak ten automat je určite pohodlnejší.. nejaké extra zvýšené náklady ohľadne spotreby sme si nevšimli, ale je pravda, že nemáme to s čím porovnať, je to naše prvé auto, ani sme to nikdy neriešili.. ale podľa mňa sú nízke, pravda, máme slabší motor. Za mňa automat v pohode, pre začiatočníka dokonalá voľba 🙂

lilke
21. sep 2020

Začali sme jazdiť dve po hádam 20 rokoch. Kolegyňa na automate - "to je ako hračkárske autíčko, len 1 pedál". 🙂 Za mňa zas manuál, mám pocit, že auto riadim ja. I keď spočiatku som stresovala, no onedlho sa mi zautomatizovala riadiaca páka. Pred rokom nové auto, vybrala som si manuál. Z neho kedykoľvek preskocim na jednoduchši automat, naopak problém.

oblecenie99
21. sep 2020

@lilke Ináč, výborný postreh a stojí za zváženie, že ak človek predtým vôbec resp. len minimálne jazdil na manuáli a potom si zvykne iba na automat, tak v prípade, ak zrazu potrebuje presadnúť do auta s manuálnou prevodovkou, tak má čo robiť (vlastná skúsenosť).

sisaka
22. sep 2020

@nenne27
Citujem ta o 12.52 : “ jazdim na sportovom bmw a vyzivam sa v radeni, taka cesta do stiavnice z hodruse, to je jedna radost....”
Predtým než niečo napíšeš tak si ujasni na čom to vlastne jazdiš, či na BMW alebo na Fabii

moonlight1210
22. sep 2020

Na manuali som klasicky zacinala a jazdila roky. Teraz mam automat s moznostou prepnut na manual.
A musim povedat, ze kolony, krizovatky, to je vecna klasika, ja by som sa uz aj pohla, no ten predomnou este len zaraduje, tak musim trpezlivo pockat (takze cakam, kym sa on pohne, az potom idem, nelepim sa mu na zadok).

Neberiem manualu nic, ale soferov, co sa narodili s volantom v ruke a vychutnavaju si pedale, volant a radenie v jednej suhre je poriedko.
Ten zvysok to iba dobre ovlada a je na to zvyknuty.

moonlight1210
22. sep 2020

@lilke pocas jazdenia s automatom som sa musela parkrat vratit k manualu. To mas ako bicykel, nezabudnes.
Spociatku ide clovek prvych par sto metrov pomalsie, nez sa aklimatizuje, a potom uz pohoda.