icon

Automat verzus manuálna prevodovka

zzzuzzzu
20. sep 2020

Pekny vecer vsetkym,

smiem poprosit o pomoc pri rozhodovani, najma mamky-vodicky? Vodicsky preukaz mam od roku 2004, ale doposial som nebola nutena soferovat, viac-menej i zo strachu, priznavam. Situacia sa zmenila, prestahovali sme sa z mesta do satelitnej zony a bez auta sa nezaobidem, manzel odchadza skoro rano do prace a chtiac-nechtiac budem musiet byt mobilna za pracou, ako aj s 2 detmi do skoly do 10 km vzdialeneho mesta. Snazim sa oprasit jazdenie, manzel chodi so mnou kazdy den trenovat, ale ta trema i zodpovednost je samozrejme velka, plus az prilis sa sustredujem na radenie rychlosti. Otazka teda znie, ist na zaciatku smelo do manualu alebo radsej zvolit automaticku prevodovku? Vdaka za vsetky skusenosti i rady, ako ziskat vacsiu sebaistotu ...

Strana
z4
nenne27
22. sep 2020

@sisaka na oboch

ceresnovci
22. sep 2020

@oblecenie99 Cactus, moze mat uz iny typ prevodovky.... nie robotizovany manual , ale "normalnu"

lilke
22. sep 2020

@moonlight1210 občas mením auto, lebo servis, lebo potrebujem väčší kufor, lebo... a veru pár sto metrov na aklimatizaciu nestačilo. Si šikovnejšia a prisposobivejsia. 😉 Navyše autorka nemá manuál zautomatizovany.

demetria
22. sep 2020

@moonlight1210
Mam rovnaku skusenost.

demetria
22. sep 2020

@zzzuzzzu
Rozhodne by som sa nebala automatu kvoli tomu, ze mozno niekedy budes potrebovat manual. Lebo mozno ho nikdy potrebovat nebudes. U nas v rodine uz nie je auto s manualnou prevodovkou. Ani v muzovej firme. Naposledy som manual soferovala, ked som susedovi pomahala previezt auto do servisu, zhodou okolnosti auto, ktore bolo nase posledne s manualnou prevodovkou a radi sme ho predali.

anickaaa6aaa
22. sep 2020

Priznam sa ja jazdim malo lebo som zlenivela.. Ae kedysi som jazdila ako drak. Mam trosku problem s parkovanim tak sa soferovamiu trosku vyhybam. Inak viem jazdit aj na manualnej prevodovke a automate. Vobec nie je pravda ze automat zerie viac. Mame benzinovu fabiu a spotreba je super.. Automat je pohodlny ale soferoavnie nie je vobec nudne.. Nepotrebujem stale mixovat pakou.. Pre autorku to bude vhodna. Volba.. Menej stresu z premavky.. Moze sa plne sustredit na cestu a časom sa do toho pekne dostane. Co sa servisu tyka ak ide o nove auto je to ok.. Urcite by som nekupovala jazdené s automatom..

quaxi
22. sep 2020

na dochadzanie zo satelitu je automat ovela lepsi, pretoze spojka na manuale sa v zapchach velmi rychlo derie, jej oprava je riadne draha a zdlhava. Automat tento problem nema a tak sa do castych zapch hodi viac.
Automat je aj bezpecnejsi v krizovych situaciach - na manuale je velmi mala sanca spravne zvladnut krizove brzdenie alebo obchadzanie nahle vzniknutej prekazky pokial na to nemas cieleny vycvik s pravidelnym opakovanim. Ak ti v krizovej situacii zdochne motor tak si odpojis elektroniku vratane posilovaca brzd a riadenia takze mas dlhsiu brzdnu drahu, s volantom bez posilovaca nestihas dostatocne tocit...
Celkovo zacinat na automate je jednoduchsie nez na manuale, najma ak si skor vystresovanejsi typ, usetris si kopu nervov. Je to aj pohodlnejsie, vacsina ludi ked skusi automat tak by uz na manual naspat nechceli.

oblecenie99
22. sep 2020

@ceresnovci No,označujú to ako robotizovaná manuál,aj to vyzerá ináč ako klasický automat,je to na tlačidlá (vyberiem si neutrál,alebo chcem ísť dopredu,dozadu)a pod volantom sú také hm...tlačidlá? (Ja to volám motyliky :D ale toto možno je aj v iných automatoch),ktoré viem použiť,ak chcem sama preradiť.Preto sa pýtam,čo znamenaju tie náklady,že sú porovnateľné s manuálom..ďakujem

oblecenie99
22. sep 2020

@demetria Aj my sme si mysleli,ale nabúrali do nás na parkovisku a kým auto bolo v servise na výmene dverí,tak sme dostali náhradné vozidlo s manuálom,a mali sme čo robiť 😄 ale tak stalo sa raz,a bol to len týždeň.

andula77
22. sep 2020

@dulazh presne to sa stalo mne!! Na chalupe som chcela posunúť svagrovi auto (manual) lebo stál pred mojím a ja som potrebovala odísť... Neodišla som kym mi ho nepreparkoval muž... Mne to proste zdochlo pár krát... Tiež kvôli spojke... 😁

andula77
22. sep 2020

@oblecenie99 no, ja som jazdila na manuály dobrých 15 rokov, s čerstvým vodičakom som absolvovala pracovnú cestu TT-Praha (iska sim radšej v noci kvôli kľudnej premávke) 😂 ale aj tak, potom som tu cestu absolvovala často... Jazdila som aj 4 roky v Írsku na manuály, len teda volant na opačnej strane strane, ale odkedy jazdím automat, sedela som v manuály raz a bola to katastrofa... Totálne som bola mimo a patrične z toho zhrozená, ze neviem ani len naštartovať.. . 😁

ela_79
23. sep 2020

@danielyn to si fakt nadabila na auto čo to má naopak ???? 😂 😂 😂

ela_79
23. sep 2020

@demetria moja reč, tiež sa necibrim v kosení kosou pre prípad že by sa pokazila elektrická kosačka 😊 k manuálu som sa nevrátila 12 rokov, ak by sa niečo stalo s mojím autom a dočasná náhrada by bol manuál neviem či by som prvé km odjazdila opatrnejšie alebo by som sa až do opravy zariadila ako nesoferka.

akinom0077
26. sep 2020

@zzzuzzzu Jednoznacne automat, minimalne z bepecnostneho hladiska

akinom0077
26. sep 2020

@jana_eyre_2 vystizne

egiginka
28. sep 2020

@zzzuzzzu automat. Jednoznacne automat...... ja som presne tvoj pripad, vodicak mam 10 rokov po vodicaku som trosku sofetovala, ale nic moc... potom sme malu blbe auto a 7 rokov som nesedela za volantom... a.tiez 2 deti, skola, kruzky, nove auto, korona... tak ze zacnem a teda zacala som na manuale a prisiel mi do cesty automat, No pre mna vykupenie, tie moje najvacsie stresy co mi robili tie starsie auta pred tym ako rozbiehanie do kopca na semafore a zlozite krizovatky... tak s automatom 1000x lepsie. Ja uz len automat. ... a este ideal auto.co same parkuje🙂))

andreatytler
28. sep 2020

Doba prinasa vymozenosti a treba ist s dobou. Uz coskoro budu auta uplne automatizovane a clovek v nich bude len sediet.
Ved nikomu uz nechyba manualna kluka na okna alebo dokonca ta kluka ktorou sa auto startovalo.

egiginka
28. sep 2020

@zzzuzzzu ... a nenechaj sa zdeptat vodickami co tu pisu, ake su dokonale🙂)); mozno aj su... ale tiez sa im to dobre pise po minimalne 15tich odjazdenych rokoch🙂 mnoho znaciek ako Mercedes, Volvo, Audi atd...... uz vyrabaju len automaty, z dovodu bezpecnosti. ( aj ked praca s pakou je viac menej automaticka pre dobrych soferov), u nas v BA su fasa zapchy a ten automat si chvalia mnohi vodici .

Strana
z4