Automaty na mlieko. Čo vy na to?
ahojte....chcela by som sa vas opytat, aky mate nazor na kravske mliecko z automatu....este som neskusala, neviem ci je chutnejsie ako krabickove.....mate skusenosti???? je podla vas zdravsie??? mohlo by sa po prevareni podavat aj malym detom kt. uz mozu kravske mlieko???? citala som niekde aj nazory tipu: Mlieko z automatu by som nedala ani dospelemu nieto dietatu....ale zase niektore maminky chvalia ze je dobre.....co vy na to????
@riamim 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
ľudia, ja neviem ako vy, ale ja zásadne kupujem slovenské výrobky, ktoré sú vyrobené na slovensku a zo slovenských produktov....
nečítala som prvé dve strany, ale iba poslednú reakciu.... chodila som štyri roky na hnojárinu, každý týždeň sme chodili na odborný výcvik na rôzne družstvá...... jakživ som nepočula a nevidela, že by na slovensku dávali kravám preventívne antibiotiká, chovatelia boli radi, že majú peniaze na krmivo a nie na antibiotiká a okrem toho zápal vemien vzniká zlým dojením, videla som v praxi, že dojnice, ktoré mali zápal vemien, alebo užívali nejaké lieky boli dojené zvlášť a každá bola označená a ich mlieko nešlo do cisterny, ktorá viezla mlieko do mliekárne, aj pre nedostatočné financovanie u nás nebol zaznamenaný výskyt choroby "šialených kráv", lebo naši chovatelia nemali na mäsovo-kostnú múčku, z ktorá bola pôvodom ochorenia. Tiež som nepočula, že by na slovensku dojniciam dávali rastové hormóny, keď sú na to aby produkovali mlieko a nie mäso. Tiež neviem, kto je taký bohatý aby hnojil trávu pesticídami niekde na podhorskej lúke a potom to nedáva ani zmysel na čo by to robil, keď na tú trávu s prepáčením "serú" tie kravy a hnoja ju.......
čítala som množstvo článkov o mlieku o jedni tvrdia že zahlieňuje a človek ho nepotrebuje, druhí tvrdia, že je potrebné, zdravé a nezahlieňuje, ale nikdy som nečítala serióznu štúdiu, ktorá by niečo podstatné dokázala.....
mlieko čerstvo podojené je úplne iné ako z obchodu, nikdy som nemala problém z čerstvo podojeného a neupraveného mlieka, mlieko v obchode je tak upravené, že veľa ľudí (organizmus) už nie je zvyknutý na normálne mlieko, preto aj keď niekto vypije mlieko z automatu, tak ho môže bolieť brucho a mať problémy, ale nemyslím si že je to samotným mliekom, ale tým, že ľudská populácia je tak "prechorená", že ich organizmus to nevie spracovať, poznám ľudí, čo od mala pijú litre mlieka a sú zdraví a poznám pár detí, ktoré sa narodili s intoleranciou na mliečnu bielkovinu a cukor a kravské mlieko nikdy nepili.....
@hamimami mlieko z automatu je určite hodnotnejšie ako z obchodu, kľudne ho vyskúšajte, dieťaťu prevar a keď nebude mať z toho nijaké problémy, tak bez akýchkoľvek výčitiek ho môžeš dávať aj naďalej.....
@heln 🙂 😉
Mam zaujimavy pohlad z druhej strany, samozrejme nikoho nejdem o nicom presviedcat, sama este len "zabrdam" do zdravsieho stravovania, nerobila som ziadne studie, pokusy ani nic. ALE: dostala som sa do reci s clovekom, ktory posobil na farmakologickej fakulte a najma kvoli vlastnym problemom s alergiou zacal riesit moznosti mimo liekov. Jedna z veci na ktore dosiel: prestat konzumovat kravske mlieko =vacsinovy uspech. Mlieko ako take vyrazne zakysluje a zahlienuje. Pridavam jeden link z inej mamickovskej stranky, kde sa riesi podobny nazor: http://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-mli...
Ale ako hovorim, ja sa len zacinam niecomu takemuto venovat (tiez pre mnozstvo vlasnych zdravotnych problemov) a rada precitam aj vas nazor alebo skusenost 😉
@heln teda .. ak ma z tetrapakového mlieka preháňa, mám krče a hnačkujem .. z toho automatového nemusí? prípadne to bude niekoľko litrov trvať, kým si organizmus zvykne?
ako sa prevára mlieko? vylejem do hrnca a nechám kým nebude vrieť ako voda? a po vyhladnutí už len do fľaše a do chladničky?
@domin85 súhlasím, aj nesúhlasím, súhlasím s tým, že niektorých ľudí môže mlieko zahlieniť a tiež som počula, že keď niekto chce odhlieniť (odsopliť) dieťa, nemá mu týždeň dávať piť mlieko..... vyskúšala som na vlastnej koži, dva mesiace som nepila mlieko, nejedla syry, jogurty a ani nič iné čo šlo okolo mlieka, a výsledok? žiadny! bola som presne zahlienená tak, ako pred tým.
málo sa hovorí o krvných skupinách, tiež to nie je veľmi vedecky dokázané, ale faktom je, že každá krvná skupina je iná a v podstate je to chémia, organizmus je chemické prostredie, kam sa dostáva určité chémia (jedlo) a každý organizmus je iný a inak reaguje, preto si myslím, že každý reaguje na mlieko inak, niekoho zahlieňuje a niekoho vôbec nie. tak ako ja nemôžem jesť čierne olivy, tak niekto nemôže mlieko.
@lili_mia presne tak, si zober že krabicové mlieko je odstredené (odtučnené), homogenizované, pasterizované a potom pridané presné množstvo tuku, automatové mlieko je pokiaľ viem len pasterizované, takže z automatového Ti nemusí byť zle, alebo naopak, môže Ti byť zle aj z toho a možno máš intoleranciu na mlieko (laktózu) a ani nevieš. dá sa vygúgliť ako si môžeš spraviť test na intoleranciu mlieka, ale nepamätám si to presne.
u nás sa kedysi mlieko preváralo v takom hliníkovom pískacom hrnci s dvojitým dnom, ale v podstate tak ako píšeš, len si daj pozor aby Ti neprihorelo, myslím, že na to to malo to dvojité dno.....
@lili_mia pravdepodobne budeš mať ťažkosti aj po mlieku z automatu.mám ich tiež,napriek tomu si sem tam dám,ja mu neviem odolať.prevariť sa dá aj v klasickom hrnci,ja mám tescoma majú dvojité dno.neprihorí tam.
@malinkaaninka nemáme tescoma, ale niečo zvláštne by tesco, ani výrobcu na krabici neuvádzajú, no niekde máme mliečnik
Kto chce nech mlieko pije,kto nie nech nepije 🙂 myslim si ze mlieko v nasich mliekomatoch ma vynikajucu kvalitu a tak isto vyrobky z neho-jogurt,syr ci kefir.Samozrejme nebudem niekoho prhovarat aby ho pil ak ma naň alergiu ,alebo mu nechutí.
Na temu či mlieko zahlienuje nevedia najst odpoved ani odbornici,neviem to osobne posudit pretoze deti nebyvaju chore-to asi z toho že pijú veľa veľa mlieka. 🙂
@riamim svoje dietatko kojiš alebo je na UM-ktore je z kravskeho mlieka 😉 alebo mlieko nepije vobec
@titkovamiriam UM je z KV, ale značne upraveného tak, aby sa eliminovala väčšina nežiadúcich vplyvov. A sú aj iné možnosti ako MM alebo UM. 😉
@titkovamiriam krásne si to napísala 😀
@riamim ja som len bola zvedava 🙂 lebo mlieko UM-od jedneho roka je minimalne upravované,samozrejme že su aj ine moznosti 🙂
a jasne že najdes odborníkov na oboch stranách 🙂
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-vyziva/clanok/1...
Mňa veľmi mrzí jedna vec - kvôli výberu značky a farby kočíka, či ostatnej výbavičky vedia mamičky presedieť pri internete hodiny. Ale aby si naštudovali veci týkajúce sa ich zdravia, či zdravia ich detí, na to im stačia takéto mamičkovské fóra, kde dostávajú často skreslené, ak nie úplne nezmyselné rady. Je mi to ľúto kvôli ich deťom - následky sa často prejavia až v dospelosti.
@riamim ja som vyštudovaný potravinar biochemik 🙂 mam co to v mliekarnach odrobene aj v labakoch 🙂 a sama mlieko konzunujem kazdy den 🙂 a ťuk ťuk zvladom na môj vek som fit a detičky su tiež zdrave,športovci a najstarsi aj darca krvi 🙂 nám mlieko sedí 🙂
@titkovamiriam Dostala si sa niekedy k chemickému rozboru bežne predávaného mlieka? Veľmi by ma zaujímalo, či sa v ňom skutočne nenašli zvyšky pesticídov, hormónov, ftalátov, dioxínov a pod. Pýtam sa seriózne, vážne ma to zaujíma.
robite s detmi blbosti a ked vyrastu a pojde do "normalneho sveta", staci nech na nich sadne lucny konik a kolabuju... 😀 trocha ludskosti nezaskodi noo... 😀
ftalaty sa do mlieka dostat mozu ak je v plaste alebo v susene napriklad v plechovici,samotne mlieko ho neosahuje
dioxíny pokial si pamatam tiež nie ale viem že v premyselných oblastiach sa možu nachadzat aj v materskom mlieku,preto by dokonca v okolí chem.fabrík nemali ženy kojiť
pesticídy a hormony sa nachadzaju v minimalnom mnozstve,no tie dnes najdes vsade,v sucastnosti sa v polnohospodarstve pouzivaju minimalne ci uz pri chove krav alebo sliepok,prasiat,oviec a podobne
volakedy sme zili 40-50rokov,dnes sa ludia dozivaju omnoho vyssieho veku.volakedy bol mor,tubera -dnes rakovina a aids....si nevyberieš
pisala som sem uz davno ale musim znova. Ja osobne nie som ani na jednej ani na druhej strane. Som toho nazoru, ze ludia jednoducho prilis vela googluju a casto vygoogluju nejake "studie" a nazory ludi, ktore na toho ktoreho cloveka sice mozu pasovat ale na ineho nie. Kazdy clovek, kazdy organizmus je iny. Dokonca aj v rodine. Jedno dieta moze byt nachylne na vsselico, druhe zdrave ako buk.
Mne pripadaju niektori ludia strasne hlupi. Ved vyskusajte na sebe ako bude vase telo, ci telo vasich deti reagovat. Cim skor sa zisti nejaka alergia, intolerancia, tym lepsie, nie? Ale ked nedate, tak nezistite.
My sme cela rodina pili kravske a kozacie mlieko priamo od zvierata, ziadne krabice, sacky, flase, automaty. Babka podojila, prevarila a pilo sa. Neskor sme dokonca "chlastali" mlieko aj neprevarene. A to dokonca este donedavna, ked babka mala este kravy. Za automatove mlieko dam ruku do ohna, aspon za to, co si nacapujete v BB, kedze na "hornom poschodi" v tom druzstve, ktore to mlieko dodava, sedi moja teta. Viem z prvej ruky ako to tam vsetko funguje. Zial, kedze zijem v zahranici, pijeme automatove zriedka ale ked sme na SK tak neprevarene, priamo z flase nalejem do kavy. Casto som sa napila len tak studeneho a nic sa mi nestalo. Tu v DE chodim kupovat priamo na Bauernhofe, casto je to mlieko este teple 😉 Nikto nezomrel, nikto nema bolesti brucha, hnacky atd.
Vidím, že predmet je zastaraný, ale ja by som odporučiť všetkým vyskúšať najnovšie webové stránky:http://gamblingxpert.com/sk
@riamim žiadne tvrdenie o tom, že by celá produkcia mlieka na slovensku bola bio som nevyslovila.....
a nie nepublikovala som na túto tému žiadne štúdie, Ty vari áno?
a prečítam toho veľa, nepamätám si meno autora každého jedného článku ktorý prečítam..... ale napríklad Mudr. Vicianová....
vie niekto ci je mliekomat aj niekde v žiline?
@denaha pri hypertescu
Dakujem
@mirkapsnupydog dakujem
fbx Mliečne automaty fungujú na Slovensku už 5 rokov a doposial nebolo zistené žiadne ochorenie z farmarskeho mlieka. V ml. automatoch sa predáva mlieko vychladené, neupravované (nepasterizované) v podobe, ako sa nadojilo. Preto je plnotučné bez úpravy v prírodnej forme. Do automatov sa musí dovážať denne, čo je prísne kontrolované a tiež aj chovy zvierat.
V chladniče vydrží aj 5 dní, ale ani potom sa nepokazí - vznikne z neho chutné pitné kysle mliečko aké pouznali naše mamičky a babičky. Da sa z neho ešte urobiť tvaroh , syr, jogurt a iné výrobky, ktoré môžete mať doma vždy čerstvé.
Pre detičky je potrebné mlieko tepelne ošetriť, čo však neznamená , že sa musí prevariť. Stačí šetrnná pasterizácia - za zahriatie mlieka na cca 73,0 stupňov celzia po dobu 30 sekund. Nemenia sa v ňom chuťové ani fyzikálno chemické vlastnosti a pritom je zdravotne ošetrené - nezávadne.
Moja dcéra, ktorá ma silnu inkontáciu na laktózu začala dávať 2 ročnému synovi mliečko z automatu. Nerobí mu žiadny problém a iné ani nechce.
Všetku potravu treba prispôsobiť konkrétnym požiadavkam organizmu.
NEBOJME SA PRÍRODY
Ja svojej dvojročnej dcére dávám výlučne surové mlieko z mliekomatu, ak niekedy musím kúpiť škatuľové, škrie ma svedomie. Väčšina "odborníkov" na výživu sa nevzdeláva a výchádza z názorov, ktoré frčali pred 40 rokmi. Celý trend v stravovaní smeruje k akémusi "návratu k prírode" a k "pôvodnej, priemyselne neupravenej, potravine". Najmodernejšie výskumy ukazujú blahodárny vplyv surového mlieka na detský organizmus- môj "výcuc":
- čím skôr deti začnú piť takéto mlieko a prichádzajú do styku s "hroznými mikroorganizmami" (tie máte, aj keď si obliznete ruku), majú- lepšiu imunitu, nižší výskyt alergií a astmy
- dávame veľké peniaze za umelé vitamíny, ktoré naše telo využije maximálne na 15%, pritom stačí dať si obyčajný poctivý produkt- v surovom mlieku, pretože je neodstredené je obrovské množstvo vitamínov v prírodnej forme- z týchto Vaše telo aj niečo má, ďalej probiotiká, prebiotiká.....
- málokto vie, čo znamená pasterizáci a homogenizácia- odporúčam naštudovať a prečítať viac než len jeden platený článok, napr. vápnik zo surového mlieka- telo využije na 45%, z pasterizovaného už len 25%
Prečo sa označuje za "zlé", niečo, čo tu po stáročia bolo, náš organizmus je uspôsobený tráviť mlieko v podobe bez priemyselnej úpravy, tak to robil stovky rokov, prečo by to malo byť zrazu nesprávne?
odporúčam článok článok, ktorý mňa oslovil tým obyčajným "sedliackym rozumom"
http://www.mojanitra.sk/subportals2/preco-never...

Ani z automatu, ani z krabíc.
Kravy dostávajú preventívne antibiotiká, aby sa predišlo zápalu vemien. Keďže kravy nemajú lymfatický systém, ich telo sa toho nedokáže zbaviť a zvyšky anitbiotík zostávajú v svalovine a mlieku. Okrem toho sa do nich dostane kopec ďalšieho bordelu - rastový hormón, pesticídy z trávy, ktorou sa kŕmia a pod. Všetok tento sajrajt sa viaže najmä na tuky - čím tučnejšie mlieko al. mliečny výrobok, tým viac škodlivín obsahuje.