icon

Autoškola - výhody automatu oproti manuálu

20. júl 2025

Ahojte dievčatá konečne som sa odhodlala urobiť si vodičak. Robím si aj testy som po trenažéri na ktorom mi manuál absolútne nešiel už som sa dorevala. Normálne uvažujem že si urobim vodičak len na automat, lenže jedna strana hučí do mňa čo ak sa niekomu niečo stane a bude treba odšoférovať manuál a ty nebudeš môcť.. druha strana zas že si to nemám komplikovať a spraviť si automat. Ked som jazdila na automate a teda bola to paráda. Ked som išla na manuale a druhý krát mi to zdochlo chytila som nervy a vystúpila z auta. Tento týždeň ma čakajú jazdy a ja neviem čo robiť, ťahá ma manuál že budem môcť všetky autá šoférovať, zas automat je jednoduchšia pre mňa cesta. Keďže to preraďovanie je pre mňa depresia. Robili ste si niekto vodičak len na automat? ( u nás všetci majú len automaty).

ivik4
21. júl 2025
@13uzivatelka11

@ivik4 ale v koľkých rokoch si si robila vodičák? Predpokladám že mladá odvážna, keď nebolo ani toľko áut na cestách a hlavne toľko magorov.. tak už si si zvykla, ale mňa aj dosť stresuju aj ostatní vodiči, keď vidím čoho všetkého sú schopní a ohrozujú premávku.. väčšina z vás čo tu píšete keď ste si robili tie vodicaky tak predpokladám že nebola až taká zlá tá situácia na cestách.. ja som si robila vodičák v malom meste, roky som nejazdila bohužiaľ a teraz si mám sadnúť za volant a šoférovať v okolí Bratislavy? No nám strach naozaj a ten manuál do toho nepridáva, keď musíš sledovať situáciu na cestách a do toho ešte sledovať aký stupeň máš zaradiť.. jasné že sa nájde aj veľa takých v staršom veku čo si urobia manuál aj teraz ľavou zadnou, ale nadávať niekomu preto že mu to nejde , ako niektoré tu vyššie, mi príde úbohé. Nemyslím teba 😀

@13uzivatelka11 v 26tich (par rokov dozadu) so 4rocnym dietatom potom v aute 🙃 takze tak

vkatush
21. júl 2025
@13uzivatelka11

@ivik4 ale v koľkých rokoch si si robila vodičák? Predpokladám že mladá odvážna, keď nebolo ani toľko áut na cestách a hlavne toľko magorov.. tak už si si zvykla, ale mňa aj dosť stresuju aj ostatní vodiči, keď vidím čoho všetkého sú schopní a ohrozujú premávku.. väčšina z vás čo tu píšete keď ste si robili tie vodicaky tak predpokladám že nebola až taká zlá tá situácia na cestách.. ja som si robila vodičák v malom meste, roky som nejazdila bohužiaľ a teraz si mám sadnúť za volant a šoférovať v okolí Bratislavy? No nám strach naozaj a ten manuál do toho nepridáva, keď musíš sledovať situáciu na cestách a do toho ešte sledovať aký stupeň máš zaradiť.. jasné že sa nájde aj veľa takých v staršom veku čo si urobia manuál aj teraz ľavou zadnou, ale nadávať niekomu preto že mu to nejde , ako niektoré tu vyššie, mi príde úbohé. Nemyslím teba 😀

@13uzivatelka11 tiež som robila asi 5 rokov dozadu, v Košiciach, takže žiadne malé mesto, vždy v najväčšej premávke. Magori boli, sú a budú na ceste stále.
Máš jedno, či pôjdeš s manuálom, automatom, bicyklom alebo pešo, dávať pozor a predvídať musíš stále.

titla
21. júl 2025

Ja len dplnim, ze to, ze ti manual nesiel na trenazeri naozaj nemusi nic znamenat. Mne to na trezeri tiez absolutne neslo (v potoku som furt za prvou zakrutou skoncila) a to som uz aj radit rychlosti vedela (otec ma naucil). Instruktor so mnou ani do auta sadnut nechcel. No proste ja a trenazer sme sa absolutne nekamaratili. Potom som dostala ineho instruktora, ktory len mavol rukou, aby som sa nestresovala, ze na trenazeri akurat ziskam zle navyky. A naozaj potom v aute to bolo uplne nieco ine, radis rychlosti som vedela.
Ale na tvojom mieste sa tym nestresujem a robim si vodicak len na automat. Ja som doteraz jazdila s manualom, nedavno sme kupili automat a k manualu sa uz nikdy nevratim.

anonym_5ca7ac
21. júl 2025

Boze asi by som sa citila velmi trapne za taketo sceny. Kazdy emental z ucnovky vie jazdit na manuale a aj na velkych strojoch. No pripadala by som si jak riadna blbka. Jazdim na manuale (mali sme doma aj auto s automatom) ale nepride mi v tom nejaky velky rozdiel. Proste cvikom clovek radi automaticky ani si to neuvedomuje a nie je to o nic zlozitejsie.

domka222
21. júl 2025

Ja som to vzdala s manuálom na cvičisku 😃 mám automat. Tie ktoré píšu, že to nechápu, ako sa to niekto nenaučí. Prečo používate automatickú práčku, keď môžte prať aj ručne?

anonym_5ca7ac
21. júl 2025
@domka222

Ja som to vzdala s manuálom na cvičisku 😃 mám automat. Tie ktoré píšu, že to nechápu, ako sa to niekto nenaučí. Prečo používate automatickú práčku, keď môžte prať aj ručne?

@domka222 tak to je uplne najviac odveci priklad aky si mohla pouzit😂😂😂😂

domka222
21. júl 2025
@anonym_5ca7ac

@domka222 tak to je uplne najviac odveci priklad aky si mohla pouzit😂😂😂😂

@anonym_5ca7ac je to tak isto uľahčenie. A je každého vec na čom jazdí.

mimikarol
21. júl 2025

Ja som musela robiť na manuál, automat vtedy ešte nemali v ponuke v autoškole. Každý mi hovoril že je to lepšie, že keď bude treba nebudem mať problém s manuálom. Chodila som na manuáli 2 roky, muž mal automat, potom sme kúpili automat aj pre mne. A hádaj čo? Za 4 roky po jazdení čisto na automate by som do manuálu už nesadla.
A ty, keď si spravíš vodičák na manuál a potom sa rozjazdíš na automate tak ti ten manuál nebude po čase hovoriť nič. Pretože v autoškole sa učí len základ, nemáš šancu sa tam za tak krátky čas čo trvá kurz rozjazdiť

marth16
21. júl 2025

@anonym_autor mám osobne radšej manuál, ale pokiaľ si ty presvedčená, že je pre teba automat choď do toho. V premávke je dôležité aby si vodič veril v to čo robí z hľadiska bezpečnosti svojej aj ostatných účastníkov. Takže ak ťa má manuál stresovať ani nad ním nerozmýšľaj

michaela329
21. júl 2025

Ja si neviem predstaviť, čo budeš robiť v reálnej premávke vo väčšom meste, ak Ťa stresuje manuál. Mne príde praktické vedieť manuál- lebo tým pádom viem iba typy, ale ak s tým máš taký problém a nie si schopná sa to naučiť v kľude, malo by Ti byť jedno, čo si myslia ostatní, urob si na automate a máš pokoj.

anonym_5ca7ac
21. júl 2025
@domka222

@anonym_5ca7ac je to tak isto uľahčenie. A je každého vec na čom jazdí.

@domka222 az na to ze ked peries v pracke trva to 10 minut v potoku 2h. Rozdiel medzi manualom a automatom ze pri tej istej aktivite zapojis proste sem tam aj pravu ruku a lavu nohu. Tak skus nieco ine lebo toto bol fakt fail.
Ano je kazdeho vec na com jazdi ale autor diskusie sa pyta na nazory.
A argumentom ze nikdy nebude soferovat ine auto, no ja neviem, uz som soferovala mamine aj svokrove ked bol po vymene bedraku aj manzelove firemne. Clovek nikdy nevie a soferovat manual dokaze fakt aj debil.

pettom19
21. júl 2025

Baby, tie, co jazdite na automate, ake mate auta? Ja tiez rozmyslam nad automatom, ale neviem, do ktorej znacky auta ist...

domka222
21. júl 2025
@anonym_5ca7ac

@domka222 az na to ze ked peries v pracke trva to 10 minut v potoku 2h. Rozdiel medzi manualom a automatom ze pri tej istej aktivite zapojis proste sem tam aj pravu ruku a lavu nohu. Tak skus nieco ine lebo toto bol fakt fail.
Ano je kazdeho vec na com jazdi ale autor diskusie sa pyta na nazory.
A argumentom ze nikdy nebude soferovat ine auto, no ja neviem, uz som soferovala mamine aj svokrove ked bol po vymene bedraku aj manzelove firemne. Clovek nikdy nevie a soferovat manual dokaze fakt aj debil.

@anonym_5ca7ac ja som nedala argument,že nikdy nebude jazdiť iným autom. Ak spraví na automat, kľudne si môže dorobiť manuál, ak bude chcieť.

patriciah1
21. júl 2025
@pettom19

Baby, tie, co jazdite na automate, ake mate auta? Ja tiez rozmyslam nad automatom, ale neviem, do ktorej znacky auta ist...

@pettom19 my máme peugeot

tanuuulka
21. júl 2025
@ivik4

Som stale prekvapena kolko ludi ma s manualom problem. My mame teraz automat a nuda 😆. Ale hej, pre väcsinu vraj lepsie.
Vodicak ale urcite na manual

@ivik4 ja som tiež v tíme manuálu. istú dobu sme mali dve autá, starý šunt s manuálom a dobré rodinné veľké auto s automatom, no nuda strašná :D teraz máme dve super autá, malé a veľké, obe majú manuál a obe majú asistenta rozjazdu do kopca :D no to je presne to, čo sa mi páči. Už mi nikdy v žiadnom kopci nezdochne a ani sa pri šoférovaní nenudím :D

tahomi
21. júl 2025

Ja neviem, ak ta takto dokaze vystresovat manual, tak co potom niektore realne vyspickovane situacie na cestach?

Padol tu aj argument o BA, tak ja tu zijem a mam sice teraz automat, ale bez problemov sadnem a odsoferujem aj manual. Aj prve auta som mala s manualom.

Automat je pohodlny, to ano. Ale ja som urcite za vodicak na aj - aj, nikdy nevies. Urgentna situacia, pozicanie auta, zmena prace a tam sluzobne auto, atd.

lucia147852
21. júl 2025

Určite na manuál. Prestaň hystercit a začni trénovať. Manuál je o praxi. Naučiť sa citlivosť spojky, kedy preradiť. Keď sa naučíš manuál odsoferujes všetko. Keď automat si obmedzená. Nemôžeš čakať že ti pôjde všetko hneď na prvú.

darovanie
21. júl 2025

@anonym_autor Rob ako cítiš. Ja som robila vodičák na manuál. Jazdím len na automate. Keby som si robila vodičák teraz, tak si bez všetkého spravím iba na automat. Nech si každý myslí čo chce. Máme doma 2 autá, obidva automaty. Do úplného cudzieho auta nesadnem, či je to automat alebo manuál, neviem si predstaviť takú situáciu a ani som nezažila takú situáciu, kedy to bolo nutné. Možno sa taký 1 prípad raz za 10 rokov vyskytne, ale kvôli tomu naozaj nemusím robiť niečo, čo mi nevyhovuje.

autor
21. júl 2025
@natalka13

Mam vodicak na manual. Soferujem 24 rokov iba automat.
Ale ak budes v praci nutena vyuzivat sluzobne auto s manualom nepohnes sa. Netusim kde pracujes, mozno to nikdy nebudes potrebovat.

@natalka13 nebudem to potrebovať v praci keďže sa služobné autá nedostávajú.

autor
21. júl 2025
@anonym_5ca7ac

Boze asi by som sa citila velmi trapne za taketo sceny. Kazdy emental z ucnovky vie jazdit na manuale a aj na velkych strojoch. No pripadala by som si jak riadna blbka. Jazdim na manuale (mali sme doma aj auto s automatom) ale nepride mi v tom nejaky velky rozdiel. Proste cvikom clovek radi automaticky ani si to neuvedomuje a nie je to o nic zlozitejsie.

@anonym_5ca7ac predstav si každý nie. Proste ja si robím vodičak za to že už konečne môžem (zdravotne veci) a za to že musím kvôli robote ( pretože by som dlho cestovala busom za prácou)

autor
21. júl 2025
@tahomi

Ja neviem, ak ta takto dokaze vystresovat manual, tak co potom niektore realne vyspickovane situacie na cestach?

Padol tu aj argument o BA, tak ja tu zijem a mam sice teraz automat, ale bez problemov sadnem a odsoferujem aj manual. Aj prve auta som mala s manualom.

Automat je pohodlny, to ano. Ale ja som urcite za vodicak na aj - aj, nikdy nevies. Urgentna situacia, pozicanie auta, zmena prace a tam sluzobne auto, atd.

@tahomi nikdy v mojej praci nedostanem služobné auto.

autor
21. júl 2025
@darovanie

@anonym_autor Rob ako cítiš. Ja som robila vodičák na manuál. Jazdím len na automate. Keby som si robila vodičák teraz, tak si bez všetkého spravím iba na automat. Nech si každý myslí čo chce. Máme doma 2 autá, obidva automaty. Do úplného cudzieho auta nesadnem, či je to automat alebo manuál, neviem si predstaviť takú situáciu a ani som nezažila takú situáciu, kedy to bolo nutné. Možno sa taký 1 prípad raz za 10 rokov vyskytne, ale kvôli tomu naozaj nemusím robiť niečo, čo mi nevyhovuje.

@darovanie u nás mama nesoferuje kvôli tomuto boji sa preraďovania. Otec ma automat, brat ma manuál ale ten ma vodičak len rok a prvé auto ( chce si kúpiť automat), priateľ ma automat. A keď niekomu niečo sa stane tak všetci majú vodické na manuál. Ja ozaj nepotrebujem machrovať nebavi ma sa učiť o motore spojke kedy čo ako ja sa len ozaj potrebujem premiestniť z bodu A do bodu B. Na automate mi to išlo úplne super vôbec som sa nebála, na manuale som zas po tom ako mi to 3 krát zdochlo sa nasrala buchla dvermi😀

bubuzu
21. júl 2025

Jazdiť na manuál nie je nič zložité, skúšala si to dvakrát a hneď to chceš vzdať? Však sa to musíš len naučiť a na to v tej autoškole si. Normálne sa to teda nauč. Časom ti to pôjde len lepšie a lepšie.

anonym_5ca7ac
21. júl 2025
@anonym_autor

@tahomi nikdy v mojej praci nedostanem služobné auto.

@anonym_autor cely zivot budes v jednej praci? Vies co ta v zivote caka? Radsej byt pripraveny ako prekvapeny. Nie je normalne si robit taketo stresy. Keby ti neslo pozdlzne tak budes chodit parkovat do ineho mesta?

darovanie
21. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_5ca7ac predstav si každý nie. Proste ja si robím vodičak za to že už konečne môžem (zdravotne veci) a za to že musím kvôli robote ( pretože by som dlho cestovala busom za prácou)

@anonym_autor Nemusíš tu nikomu nič vysvetľovať, ani sa obhajovať. Poznám ľudí, čo majú iba VP na automat a sú to skvelí šikovní ľudia. To, že si tu niekto na nejakom fóre bude myslieť, že si neschopná a prirovnávať ťa k debilovi ti môže byť vážne ukradnuté. Každému vyhovuje niečo iné a keď je tu tá možnosť, tak prečo ju nevyužiť.

autor
21. júl 2025
@anonym_5ca7ac

@anonym_autor cely zivot budes v jednej praci? Vies co ta v zivote caka? Radsej byt pripraveny ako prekvapeny. Nie je normalne si robit taketo stresy. Keby ti neslo pozdlzne tak budes chodit parkovat do ineho mesta?

@anonym_5ca7ac veď ale ja mám vyštudovaný jeden odbor kde sa nedávajú autá. Nikdy nebudem robiť daku manažérsku pozíciu alebo čo kde mi dajú auto.

autor
21. júl 2025
@darovanie

@anonym_autor Nemusíš tu nikomu nič vysvetľovať, ani sa obhajovať. Poznám ľudí, čo majú iba VP na automat a sú to skvelí šikovní ľudia. To, že si tu niekto na nejakom fóre bude myslieť, že si neschopná a prirovnávať ťa k debilovi ti môže byť vážne ukradnuté. Každému vyhovuje niečo iné a keď je tu tá možnosť, tak prečo ju nevyužiť.

@darovanie ďakujem 🙏🏼❤️ja fakt nepotrebujem machrovat. A že automat je nuda a podobne reči. Ja sa nepotrebujem zabávať pri šoférovaní mne sa stačí ozaj len premiestniť z bodu A do bodu B.

hefo
21. júl 2025

Za mňa určite manuál.
Snáď máš niekoho blízkeho, ktorý je dosť tolerantný (t.j. nebude vybuchovať, keď sa ti nebude dariť) a má nejaké nie moc nové auto (aby netrpel, že mu ho ničíš), s ktorým by si to mohla na nejakom prázdnom parkovisku trénovať...

Ako už bolo spomenuté, kto je na nervy z preraďovania, čo urobí v nejakej zložitejšej situácii, keď treba sledovať autá z viacerých smerov a ešte nejaký debil zozadu bude trúbiť? Manželka jazdí už pár rokov, preraďovanie jej už problém vôbec nerobí, napriek tomu si stále netrúfa ísť do Bratislavy...

anonym_5ca7ac
21. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_5ca7ac veď ale ja mám vyštudovaný jeden odbor kde sa nedávajú autá. Nikdy nebudem robiť daku manažérsku pozíciu alebo čo kde mi dajú auto.

@anonym_autor no a? Kolko ludi nerobi cely zivot to co ma vysrudovane. Ale ty si ides svoje. Pytala si sa na nazor mne moze byt ukradnute ci to budes lutovat. Len dufam ze ta na ceste nestretnem ked reves za volantom

natalka13
21. júl 2025
@ivik4

@natalka13 no nebavi ma to

@ivik4 a co ta nebavi?😂prepravit sa z bodu a do bodu b? manual ak ma clovek odjazdeny si ani neuvedomuje. preraduje automaticky.