icon

Autoškola - výhody automatu oproti manuálu

20. júl 2025

Ahojte dievčatá konečne som sa odhodlala urobiť si vodičak. Robím si aj testy som po trenažéri na ktorom mi manuál absolútne nešiel už som sa dorevala. Normálne uvažujem že si urobim vodičak len na automat, lenže jedna strana hučí do mňa čo ak sa niekomu niečo stane a bude treba odšoférovať manuál a ty nebudeš môcť.. druha strana zas že si to nemám komplikovať a spraviť si automat. Ked som jazdila na automate a teda bola to paráda. Ked som išla na manuale a druhý krát mi to zdochlo chytila som nervy a vystúpila z auta. Tento týždeň ma čakajú jazdy a ja neviem čo robiť, ťahá ma manuál že budem môcť všetky autá šoférovať, zas automat je jednoduchšia pre mňa cesta. Keďže to preraďovanie je pre mňa depresia. Robili ste si niekto vodičak len na automat? ( u nás všetci majú len automaty).

autor
21. júl 2025
@natalka13

@sofinkasara a ked sa jej pokazi manualna prevodovka? Preco by nenasla mechanika. Automaty su na SK skoro 30rokov.

@natalka13 asi tak nejak. 😀jasne že pre niekoho je to primitivna vec keď jazdí už 30 rokov a iné možnosti vtedy neboli. Navyše polovica ľudí sem pise že majú manuál a aj tak jazdia na automatoch

sofinkasara
21. júl 2025
@natalka13

@sofinkasara a ked sa jej pokazi manualna prevodovka? Preco by nenasla mechanika. Automaty su na SK skoro 30rokov.

@natalka13 ano, a vieš koľko ta stojí?? Ja to riešim teraz takže to viem z vlastnej skúsenosti. Ako ja mam vodičak aj aj ale zvykla som si na automat a mam problém v okolo nájsť mechanika co robí automatickú prevodovku. A ak nájdem pod 2000e nejde..

sofinkasara
21. júl 2025
@anonym_autor

@natalka13 asi tak nejak. 😀jasne že pre niekoho je to primitivna vec keď jazdí už 30 rokov a iné možnosti vtedy neboli. Navyše polovica ľudí sem pise že majú manuál a aj tak jazdia na automatoch

@natalka13
@anonym_autor je to pohodlnosť. A co? Človek si chce aspoň niečo uľahčiť keď môže.. ale finančne je to trosku o inom..

belllinka
21. júl 2025
@petracandle

@belllinka to nie je o neschopnosti ale o pohodlnosti 😃 predpokladám, že asi nebývaš napr v BA keď si toto napísala

@petracandle byvam v Bratislave a tu som si aj robila vodicak. A ked uz, tak autorka pise ze je zufala lebo nie je schopna sa to naucit a dalsie zeny takisto. Tak o akej pohodlnosti pises??

belllinka
21. júl 2025
@13uzivatelka11

@belllinka otras je tento tvoj komentár.. nie všetci musia vedieť všetko..

@13uzivatelka11 nemusia, ale potom sa necudujme, ked sa tak posmesne hovori o zenach za volantom. Ked sa ani nevedia naucit taku jednoduchu vec.

belllinka
21. júl 2025
@domka222

Ja som to vzdala s manuálom na cvičisku 😃 mám automat. Tie ktoré píšu, že to nechápu, ako sa to niekto nenaučí. Prečo používate automatickú práčku, keď môžte prať aj ručne?

@domka222 pracku pouzivam preto, ze mi usetri cas a vyperie lepsie. Nie preto, ze neviem prat rucne 😂

sisaka
23. júl 2025
@belllinka

@domka222 pracku pouzivam preto, ze mi usetri cas a vyperie lepsie. Nie preto, ze neviem prat rucne 😂

@belllinka Ja viem prať ručne, ale uprednostnim práčku, viem si zamiesiť ručne cesto, ale uprednostním mixer. Viem používať tlačitkový telefón, ale mám iPhone lebo uprednostňujem to modernejšie, čo mi uľahčí život. Na čo používať manuál, keď je k dispozícii automat? Jediný dôvod, tak ako pri ostatných spomenutých prípadoch je, že nemám peniaze na niečo technicky vyspelejšie.
Však si kľudne jazdí na manuali, ja poznám babky, ktoré nedajú dopustiť na tlačitkový telefón a tiež nechcu nič
modernejšie, že načo…

belllinka
23. júl 2025
@sisaka

@belllinka Ja viem prať ručne, ale uprednostnim práčku, viem si zamiesiť ručne cesto, ale uprednostním mixer. Viem používať tlačitkový telefón, ale mám iPhone lebo uprednostňujem to modernejšie, čo mi uľahčí život. Na čo používať manuál, keď je k dispozícii automat? Jediný dôvod, tak ako pri ostatných spomenutých prípadoch je, že nemám peniaze na niečo technicky vyspelejšie.
Však si kľudne jazdí na manuali, ja poznám babky, ktoré nedajú dopustiť na tlačitkový telefón a tiež nechcu nič
modernejšie, že načo…

@sisaka dala si blbé príklady lebo s práčkou, s mixérom atď. šetríš hlavne sily a čas oproti ručnému mieseniu a praniu. A aj ten telefón je lepší moderný lebo ti uľahčí kopu vecí. Automat ti neušetrí ani čas, ani peniaze, proste nič. Iba teda ti pomôže vtedy, keď si neschopná sa naučiť radiť.

bubuzu
23. júl 2025
@sisaka

modernejšie, že načo…

@sisaka to prirovnanie so starými bábkami sedí, len tu sa ako stará babka správa autorka..pretože sa boji naučiť niečo nové, niečo čo jej nejde a čo by jej uľahčilo život, pretože vždy je lepšie vedieť šoférovať aj s manuálom, ako len s automatom.

anonym_46f306
23. júl 2025

Zatial som sa tu nedocitala jednej jedinej vyhody manualu okrem “iny pocit z jazdy”. Ja mam lepsi pocit ked soferujem automat

natalka13
23. júl 2025
@sofinkasara

@natalka13 ano, a vieš koľko ta stojí?? Ja to riešim teraz takže to viem z vlastnej skúsenosti. Ako ja mam vodičak aj aj ale zvykla som si na automat a mam problém v okolo nájsť mechanika co robí automatickú prevodovku. A ak nájdem pod 2000e nejde..

@sofinkasara ake mas auto ze sa ti tak casto kazi prevodovka? ano automat je zlozitejsi system. nase teda na doteraz 8 autach neboli za vyse 20 rokov pokazene ani raz. najazdenych 350.000km mali 2auta, jedno stale jazdi.

sisaka
23. júl 2025
@bubuzu

@sisaka to prirovnanie so starými bábkami sedí, len tu sa ako stará babka správa autorka..pretože sa boji naučiť niečo nové, niečo čo jej nejde a čo by jej uľahčilo život, pretože vždy je lepšie vedieť šoférovať aj s manuálom, ako len s automatom.

@bubuzu život jej uľahčí auto s automatickou prevodovkou. Nevidím jeden dôvod učiť sa na manuale, keď existuju autá s automatickou prevodovkou.

guiseppinka
23. júl 2025
@ivik4

Som stale prekvapena kolko ludi ma s manualom problem. My mame teraz automat a nuda 😆. Ale hej, pre väcsinu vraj lepsie.
Vodicak ale urcite na manual

@ivik4 ja som stale prekvapena, ze najvacsi strasiak je, ze auto zdochne. Tak nastartujem a idem dalej... aj po 12 rokoch sa mi obcas stane, ze mi to zdochne. Sice je to raz za polroka, ale stane sa... a to valim denne inne km

aceris
23. júl 2025

Lepsi vodicak nejaky ako ziaden. Ale aj na manual sa da naucit. Ja som bola z toho tiez v strese. Po ziskani vodicaku som 2x sadla do muzovho auta. Spojka fungovala len na par centimetroch a inak ako v autoskole. Furt mi to kapalo. Raz pri parkovani som prechlastala motor a uz neslo nastartovat. Vyprdla som sa na to 7rokov som za volant nesadla. Potom zrazu som mala dostat auto stare, uz vyradene s manualom. Reku ok, idem do toho. 1 x po siedmych rokoch som sadla za volant a rovno na cestu. Zdochlo mi to xkrat. Rozbeh do kopca bol hroza a plac. Lenze som si nasla robotu kde sa bez auta nehnem. Denne som soferovala a musela sa spolahnut na seba a uz nemam problem s preradovanim. Da sa to naucit.

aceris
23. júl 2025
@sisaka

@bubuzu život jej uľahčí auto s automatickou prevodovkou. Nevidím jeden dôvod učiť sa na manuale, keď existuju autá s automatickou prevodovkou.

@sisaka automat je vraj o dost kazivejsi a daleko drahsie opravy🤷 moj muz automat napriklad neschvaluje a nikdy nechce don investovat kym budu manualne

cakanka22
23. júl 2025
@tanuuulka

@ivik4 ja som tiež v tíme manuálu. istú dobu sme mali dve autá, starý šunt s manuálom a dobré rodinné veľké auto s automatom, no nuda strašná :D teraz máme dve super autá, malé a veľké, obe majú manuál a obe majú asistenta rozjazdu do kopca :D no to je presne to, čo sa mi páči. Už mi nikdy v žiadnom kopci nezdochne a ani sa pri šoférovaní nenudím :D

Asistent rozjazdu je Moj Najlepsi kamarát 💪😀😀😀

domiii99
23. júl 2025

Ja urcite odporucam manuál, ani mne to nešlo na začiatku, to že ti auto zdochne je normálne keď sa ešte len učíš jazdiť. Na druhej strane to budeš mať ľahšie na automate 🙂 ale po autoškole iba automat 😉

petracandle
23. júl 2025
@aceris

@sisaka automat je vraj o dost kazivejsi a daleko drahsie opravy🤷 moj muz automat napriklad neschvaluje a nikdy nechce don investovat kym budu manualne

@aceris takže len verklíkuješ zastarané názory tvojho pána manžela 😃

sofinkasara
23. júl 2025
@natalka13

@sofinkasara ake mas auto ze sa ti tak casto kazi prevodovka? ano automat je zlozitejsi system. nase teda na doteraz 8 autach neboli za vyse 20 rokov pokazene ani raz. najazdenych 350.000km mali 2auta, jedno stale jazdi.

@natalka13 nepísala som ze sa často kazí. Ale ze to teraz riešim. Pokazila sa mi po 15rokoch, a mam VW.

elenka.k
23. júl 2025

@anonym_autor ahoj, ja som síce robila vodičák na manuál, nemám s tým problém, ale odkedy máme automaty - autá, už by som nemenila za manuál. Tak isto deťom dávame robiť na automat 😉
Blbosť auto sa môže pokaziť, tak ako aj manuál aj automat ....
Jedine ak sa tu naťahujete - automat je vždy cca. o 2 000 € drahší +-.

aceris
23. júl 2025
@petracandle

@aceris takže len verklíkuješ zastarané názory tvojho pána manžela 😃

@petracandle nie, ale vies ja ho neopravujem. Kdezto ked mam so starou klasikou problem dojde k autu a nieco porobi a opravi aj sam a zas fungujem. Automat by mi neopravil 🤷 tuto sused mal nove auto s automatom v servise 4x do roka.

dalyn
23. júl 2025

Vodicak som si robila na manual. Posledne roky jazdim na automate, ale manual viem a vnutorne by mi vadilo keby som nevedela riadit manual a bola odkazana na niekoho ineho, lebo by som to nevedela odsoferovat 🙈 Ale to som ja (a moj nazor) na vela veci si v zivote poviem, ze vacsina ludi to vie a dokaze tak preco by som ja nemala?! A jednou z toho je aj manual 😉

simona92101
23. júl 2025
@anonym_eebe0e

Kto sa nevie naucit jazdit na manualy, alebo sa boji jazdit, radsej nech na cesty ani nechodi… uplne elementarna vec

@anonym_eebe0e tiez som toho nazoru. A tiez,kto ma paniku z preradovania,a nevie robit 2 veci sucasne- sledovat premavku a preradovat-tiez taky clovek nepatri na cestu.este ma zaraza,ze ludia sleduju a nevedia aky maju rychlostny stupen zaradeny??ved uz pidla toho,ako huci motor ti sam hovori,ci podradit ci preradit na vyssiu rychlost🤔
Ale budiz teda..
Mam kolegynu,ktora po xy rokoch zmenila oracu a v novej automat na sluzobnom nebol.a sup sef ju poslal vybavit daco k zakaznikovi a bola bezradna..cize za mna urcite manual

bubuzu
23. júl 2025
@aceris

@aceris ano, to je pravda, oprava automatu nie je len tak a kazia sa častejšie ako manuál.

bibyke
23. júl 2025

Niekedy nebola moznost urobit si vodicak na automat,ak nie si schopna urobit si vodicak na manual tak potom radsej ani nejazdi. Nie je to nic zlozite,ja som sa naucila uz v 15.,chodili sme sa ucit soferovat na take stare letisko u nas na dedine..ak budes mat vodicak na manual este stale mozes jazdit na automate,nechapem ako sa to niekto nedokaze naucit,preradovat vie uz aj moj 11rocny syn🤦🏼‍♀️ a naozaj nikdy nevies co ti zivot prinesie,nebudes mat po ruke automat tak nesadnes do manualu? Opacne sa to ale da..

luizina
23. júl 2025

@anonym_autor necitala som diskusiu.. Ja som si robila vodicak sice davno na manual, ale od kedy mame aj dcerou auta, tak len automaty kupujem a mienim pri tom aj ostat. Argumenty co ak, ma nezaujimaju, lebo co ak tak, aj tak uz po tolkych rokoch neviem s maualom robit, tak ze keby niekto aj potreboval, tak mu nepomozem. Do manualu uz len kvôli zodpovednosti voci inym nesadnem. Cize kludne by som si na automat urobila vodicak.

bibyke
23. júl 2025
@luizina

@anonym_autor necitala som diskusiu.. Ja som si robila vodicak sice davno na manual, ale od kedy mame aj dcerou auta, tak len automaty kupujem a mienim pri tom aj ostat. Argumenty co ak, ma nezaujimaju, lebo co ak tak, aj tak uz po tolkych rokoch neviem s maualom robit, tak ze keby niekto aj potreboval, tak mu nepomozem. Do manualu uz len kvôli zodpovednosti voci inym nesadnem. Cize kludne by som si na automat urobila vodicak.

@luizina urcite by si vedela,my sme mali aj manual aj automat a ked som presadala vzdy som vedela. Je to ako bicyklovanie,nikdy to nezabudnes

anonym_a5f948
23. júl 2025
@petracandle

@belllinka to nie je o neschopnosti ale o pohodlnosti 😃 predpokladám, že asi nebývaš napr v BA keď si toto napísala

@petracandle Ja byvam v BA a soferujem na manualy. Zozaciatku mi to liezlo na nervy,ale uz som si to tak zautomatizovala,ze mi to neprekaza.

petracandle
23. júl 2025
@aceris

@petracandle nie, ale vies ja ho neopravujem. Kdezto ked mam so starou klasikou problem dojde k autu a nieco porobi a opravi aj sam a zas fungujem. Automat by mi neopravil 🤷 tuto sused mal nove auto s automatom v servise 4x do roka.

@aceris ale to by si mohla povedať o akomkoľvek novom aute 😃 staré autá vedel opraviť šikovný manuálne zručný chlap, ale nové plné elektroniky ti neopraví len tak hocikto, mnohé servisy ani neopravujú v pravom zmysle, ale len vymenia komponenty, a aj prísť na to, kde je chyba je velky problém v toľkej elektronike, a nemusí to byť ani automat 😃

luizina
23. júl 2025
@pettom19

Baby, tie, co jazdite na automate, ake mate auta? Ja tiez rozmyslam nad automatom, ale neviem, do ktorej znacky auta ist...

@pettom19 ja mam momentalne Kiu Sportage a mala som uz Hondu hrv, Kiu Sorento, stare Volvo, dcere som kupila WV Tiguan. So všetkými som bola spokojna, akurat Honda bol maly vykon, preto som ju vymenila.